Mám ročného chlapca. Kus viac má. Stále je kojený niekoľkokrát denne a k tomu mu dávame v podstate skoro už všetko. Už dostávaj aj krémik, aj mlieko, šunku, mäso, ryžu, zemiaky, proste okrem slaniny, húb a ťažkých zelenín (napr. paprika) všetko. Pije vodu (z vodovodu, žiadne dojčenske, ani prevarene) a čajik, sem-tam kakauko a sem-tam mu dá mamka ochutnať z kávy (cca raz za dva týždne pol čajovej lyžičky).
Chcem sa spýtať, koľko má taký junák toho spapať? Po prebudení dostane prso, potom raňajky, dnes napr. spapal perník (domáci pečený koláč) s vodou, taký plát cca 40g to mohlo mať, na obed mu dávam tak 40g kuracieho, alebo hovädzieho s ryžou/zemiakmi. Netuším, či je to málo, alebo veľa... Po obede krémik a keď sme vonku, teraz spapa kornútok (idem na zmrzlinu, tak pýtam kornútok pre chlapca), pár hamiek, tak do desať a večer ešte papa ovocnú kapsičku 100-120g, alebo ovocnú tyčinku z lidlu, niekedy aj niečo poriadnejšie (praženicu). Pred každým a po každom spaní papa prso, v noci papá prso asi 5-6 krát (budí sa).
Je to dosť, málo? Netuším koľko by mal papať. Ako to zistím?
A tiež koľko by mal piť.
nechápem, načo je dobré udávat porcie v g, ml? aj pri prvých príkmoch..aj ty máš svoje jedlo -porcie denne odmerané, navážené? daj ako mu chutí, čo mu chutí / primerane veku/- normálne jedlo ako jedávate vy....ak sa aj dojčí na požiadanie, k tomu aj dalšie tekutiny, aj tekuté príkrmy - tak tekutín má určite dost..
@arcticcode
@lula313 súhlasím, veľmi, veľmi zlé stravovanie. To sú tie typy matiek, čo v roku ešte dávajú len prso, miesto toho, aby dieťaťu poriadne navarili. Teraz je sezóna ovocia, zeleniny, na trhu kúpi lacné, nestriekané... ale nie, lepšie je dieťa kŕmiť polotovarmi a sprostosťami🤦🏽♀️
@lila1988 @lula313 Ja som otec, to je prvá vec
že žiadne ovocie a zelenina? Však ovocná tyčinka, aj ovocná kapsička je vyrobená len z ovocia, ku mesu má furt zemiaky s niečim, dakedy zeleninovú zmes s cuketou, kalerabom, zemiakmi, hráškom, rozmixované. A čo iné je ovocie a zelenina, ak nie sacharidy?
My práveže do neho tlačíme dosť veľa bielkovín, dostane aj syr (ten má aj tuky), kuracie aj hovädzie mäso, vlastne každé mäso aj ryby, pečivo (nezabudnite ospevovať, jak je lepok zlý škaredý).
A to, že nejaká tvoja pediatrička povedala, že do šiestich rokoch udeniny v žiadnom prípade ma nezaujíma, lebo mám v blahej pamäti, ako som ja sám ako trojročný pravidelne dva-trikrát týždenne konzumoval slaninu a som tu živý a zdravý a výsledky krvi mám lepšie ako 80% z vás, na to zober jed ;)
Ale uznávam, tie sračky z obchodu by som mu nedal, ja mám udiarničku a udeniny si robím sám. Otec (chlapcov dedo) je vyučený mäsiar, my si všetko robíme doma - slaninu, klobasy, rebra, kolena, všetko si udíme pekne doma na dyme. Toto, čo kúpiš v obchode dym vidí asi tak dve hodiny, to je nič. Normálne poctivo nasolené a vyudené domáce udeniny. Sám som ich jedol od troch rokoch a som tu, živý a zdravý. Huby som jedol od piatich a tiež som tu živý a zdravý.
@luba41 A áno, ja si svoje jedlo vážim a zapisujem do kaloricketabulky.cz
@arcticcode takže žiadna odpoved nebola tá správna😀 tak načo sa pýtaš, ked si v podstate spokojný tak ako to je..
@luba41 Nie som, ja sa pýtam na množstvo, veďže sa hneď neurážajte ;) Prso mu už teraz nestačí, po pol hodine začne byť hladný. Ale podľa mňa je to super, že stále papa prso. Či?
@arcticcode davaj mu koľko mu chutí.jedalnicek mojej ročnej baby ( tiež ešte dojčena): raňajky- ovsena kaša s banánom ( detský hlboký tanier) , desiata( 1/2 veľkého jablká), obed - vzdy polievka+ druhe jedlo( dnes napr.kuracie s ryžou), olovrant ovocie alebo v zime aj detská výživa, vecera chlieb + domáca nátierka,
tu ti to nik neudá v presnej váhe, ak to teda čakáš. mal by si vedieť, kedy dieťaťu stači, treba si to odsledovať a budeš vidieť, či je spokojné, alebo si ešte pýta jesť
Tak ja som chcel skorej vedieť, že koľko čoho má prijať asi vzhľadom na hmotnosť. U dospelých posilňovakoch viem, že napr. ja prijmam 2g bielkovín, 3,5-4g sacharov a 0,6-0,8g tuko na kilogram telesnej hmotnosti. Lenže to by znamenalo babetku dať len 20g bielkovín za deň, to sa mi zdá fest málo... Oni asi budú mať iné požiadavky také deti. a keď mu dám 75g kuracieho prsa, tak to má v podstate už asi 15g bielkovín, čiže mi to nevychádza.
Tiež ak si to vezmem, že ja mám 90kg a pijem 4 litre vody, ale mal by som 2 a on má 10kg, čiže skoro 10 krát menej, tak teoreticky jemu by malo stačiť 2dl vody za deň, ale to mi príde tiež fest málo.
@arcticcode Ako ti vôbec môže napadnúť porovnávať výživove nároky vyvíjajúceho sa detského organizmu 1 ročného chlapca s nárokmi dospelého chlapa čo posilňuje 😂😂😂 zbytočné a od veci úplne... Veď toho ako sa majú stravovať deti podľa veku je plný internet, predpokladám že ako ITčkar vieš rozlíšiť relevantné zdroje odkiaľ čerpať. Stravujete ho nezdravo, lebo veď aj vy ste tak doma zvyknutí a ty píšeš aký si zdravý. V tvojom veku má problémy súvisiace s nesprávnym stravovaním ešte málokto, dobehnú ťa neskôr. Pridával si sem aj fotku raz a štíhlo a vo forme teda nevyzeráš. Pridajte mu ovela viac zeleniny a ovocia, ale čerstvého nespracovaného, vhodné mliečne výrobky (biely kyslomliečny jogurt, smotanu, môžete aj cottage, mozzarellu), obilninové mliečne kaše, chlebík s domácou nátierkou a zeleninou, atď..ak zje také tak potom môže aj blbosti ako kornútok a ovocné tyčinky. Aj ja môjmu dám kľudne aj kornútok ale 95% stravy má zdravé veci. Slanú údenú šunku fakt nie. Ale stavím sa že som si drala klávesnicu zbytočne, lepšie je do neho napchať to čo pcháte vy.
@arcticcode V zivote som deťom nič nevazila a nemerala. Teda okrem UM na prikrm. Jedli aj jedia zdravú vyvazenu stravu. Príkrmy kolko im chutilo a kym chceli. Ci je super,ze este "papa prso"? Ja na tom nic super nevidím po roku dieťaťa a este aj niekoľkokrát denne. Ak tak rano a vecer ale to je kazdeho osobná vec. Moje deti sa same odstavili cca v 10.mesiacoch. A ovocne kapsicky ci tyčinky su plne ovocia potrebného pre male dieta? To snad nemyslíš vážne. A súhlas s
...Pridajte mu ovela viac zeleniny a ovocia, ale čerstvého nespracovaného, vhodné mliečne výrobky (biely kyslomliečny jogurt, smotanu, môžete aj cottage, mozzarellu), obilninové mliečne kaše, chlebík s domácou nátierkou a zeleninou, atď..
A nie som bio eko a tiez moje deti poznajú domáce masove výrobky, o ktorých pises.
@evittam 👍👏tak tak. Zdravý "sedliacky" rozum...
@arcticcode je kojeny, takze mu teoreticky môže stacit menej vody(pripadne obmienajte flase, zo slamky zvyknú deti pit viac). Ovocná kapsicka 100gramova je malo, veď to ročne dieťa ani nemôže zasytit(keď sme neplánovane boli mimo domu, že som musela vybehnúť kúpiť dcere hippka, zjedla mi v 10mesiacoch tri a ešte sa na mna hladne pozerala, skúšali ste mu ponúknuť, či nechce jest viac?), okrem toho sa má ovocie dávať doobeda, nech v noci nekvasi v bruchu. Píšeš, že davas hlavne sacharidy, ktoré majú vysoký glykemický index(to pre dieťa nie je vhodne, respektíve ich treba obmieňať so sacharidmi s nízkym glykemickým indexom). Naj by bolo zlozenie každý deň desiata 1 prikrm ovocie, obed zelenina(ja preferujem nedavat každý deň zemiaky s ryžou a masom, ale maso s čistou zeleninou), 1 prikrm kvalitná obilnina varená zo zrna kľudne so zeleninou(kus kus, bulgur, amarant, ovsené vlocky, ryža, quinoa..), v ostatných chodoch pridať niečo mliečne. Aj podľa čínskej medicíny sa má kojiť rok, po tom roku sa kojenie berie už len ako taký doplnok stravy, už neposkytuje dietatu dostatočnú vyzivu, to už by malo mat 4-5 chodov normálneho-zdravého jedla..
v našej terminovke sa jedna mamicka bila do prs, ako dáva v 6 mesiacoch dietatu spišské parky(vacne provokovala obrázkami, čo “exotické” jej dieťa jedlo), že aj ona take jedla a zije a o 3 mesiace dala výlev, ako musí chodit na dialýzu a caka ju transplantácia obličky, takze ju asi až tak rodičia dobre nestravovala, keď v 26 rokoch má take problemy a to iste robi dietatu..
@arcticcode co je to kremik??
@arcticcode nečítala som komentáre ale ovocná tyčinka a kapsička sú ovocie? To sa s čerstvým ovocím ani nedá porovnať. A treba používať zdravý sedliacky rozum a nie vážiť a merať. Koľko zje, toľko zje. Každé dieťa je iné. V živote som nikomu jedlo nevážila a nemerala. Pokiaľ nehádže do seba všetko na kopu a príliš veľké porcie, tak načo to riešiť? A okrem toho, zelenina je kde? U nás bola zelenina základ každý deň. Mrkva, ročné dieťa môže už aj paradajky, uhorky.
Myslím, že príliš nad tým premýšlaš. Kedysi nebol internet a deti boli dobre živené a ľudia toľko nevymýšlali. Čím viac vymýšlajú, tým viac je to dieťa o niečo ochudobnené.
@kvetinka75 no práveže ten jeho jedalnicek svedčí o tom, že so zenou moc nerozmýšľajú, čo mu daju, lebo pchať do dietata kornutok, tyčinky, keď na trhu je teraz čerstvá zelenina, ktorá neprešla polku sveta(tekvice, patizony, cukety, kaleráb, špenát, mrkva, pastrnak..). Nežijeme v povojnovom obdobi, že nie sú potraviny a dieťa sme nútený kŕmiť bielou mukou(jedom chudobných), ryžou a zemiakmi, ale dietatu naozaj vieme dopriať pestrú stravu..
@lula313 a tá káva ma teda dorazila. Ale čo sa čudujem, keď 3 ročným deťom dávajú piť Radlera. Veď je to LEN malinovka. Ja nie som bio ani racio ani nič iné 😉 ale myslím, že základ je doma variť. Ale to zaberie čas a mnohým sa nechce. A také polotovary ako tyčinky, a pod. by som vôbec nedávala. Radšej načistiť surové ovocie a zeleninu, príp. nastrúhať. Tých sladkostí sa v živote ešte naje. Ja som ich domov ani nekupovala, lebo o to sa postarali babky. 🙂 Inak tie tekvice, cukety, baklažány, to je tak vďačná zelenina teraz.
@arcticcode namiesto toho kornutku a chrumiek mu dajte nadrobno postruhanu surovu mrkvu s jablckom. Ovocne tycinky a kremiky som ja takemu malemu dietatu nedavala vobec, jedlo to,az ked nastupila do skolky a tam to mavali na obcas k olovrantu. Ved je to plne cukrov a nema to ziadne vitaminy. Na obed k masu uduste cerstvu zeleninu. Take dietatko ma papat co najviac ovocia a zeleniny, teraz je sezona cernic,melonov, davajte vsetko sezonne ovocie... a kavu dietatku naco? To som vobec nepochopila teda...
@kvetinka75 aj mna, aj s tým kakaukom, ktoré vôbec nevidim dôvod dávať takémuto malému dietatu(dúfam, že mu davaju rovno Granko s tým super zložením)😕 Žiaľ, rodičia majú teraz tendenciu dávať všetko detom ochutnávať, lebo chcú, dúfam, že za 5 rokov mu daju aj cigaretu a slivovicu, lebo však dieta chcelo..
nechce sa mi citat vsetky komentare, hlavne ked nie su moc k veci, tak len napisem za seba (maly ma 16m). snazim sa, aby jedol zdravo, ale zas nejdem sa zblaznit 🙂)
rano ma UM cca 240 ml, potom ranajky, ale tie casto len rozbabre - vacsinou kusok chleba/rozka s lucinou a paradajkou, pripadne inou zeleninou (nastruhana mrkva a pod.) a obcas mu dam malilicky kusok syra, ked ho jem ja a on pyta (syrom sa zatial snazim vyhybat, lebo su slane a tucne, ale malemu velmi chutia, takze obcas kusok dostane). sunku este nedavam a ani neplanujem. okolo desiatej ma desiatu - vacsinou surove ovocie, ktore sam zje (cucoriedky, hrozno, jablko, broskyna a pod.) - cca 100g, niekedy viac, niekedy menej, ako ma chut. pred spanim zje obed - este stale mu ho trocha prisposobujem, lebo v nasom obede je casto malo zeleniny, takze cca tych 40g masa, 80g prilohy (zemiaky, ryza, cestovina) a asi 100-120g zeleniny. obcas ma nemasovy - namiesto masa strukovinu alebo vajicko. po zobudeni ma jogurt (cca 130g, teda jedno balenie) - zial, biely skratka nezje, takze mu davam tami smotanovy vanilkovy. keby zjedol, urcite by som davala smotanove biele, je ich na trhu viac druhov. na olovrant ma opat ovocie ako na desiatu aj zhruba rovnake mnozstvo. na veceru ma bud zeleninovu polievku (ak stiham) alebo kasu (instantnu, ked nestiham - kupujem bio bez pridaneho cukru, napr babylove alebo hipp) - cca 150ml vody a taku redsiu kasu spravim. pred spanim este vypije cca 240 ml mlieka (obcas necha).
pitny rezim - chcela by som davat vodu, ale on je schopny vypit 100ml vody za den a tvarit sa, ze mu to staci (nestaci), takze zial riedim jablkovy dzus v pomere 1:4 (mam to skonzultovane so zubarkou) a postupne sa snazim riedit coraz viac. za den aj tak vypije max 400ml, co je malicko, mal by vypit viac, ale kedze cika ok, tak to neriesim, lebo by som sa zblaznila.
sorry za dlhy prispevok a dufam, ze som aspon trocha pomohla.
@deedol 400ml je máličko na ročné dieťa? To povedal pediater? Či? Šak má 240ml um, voda je aj v polievkach a kasach, prípadne ovocí. často moja dvojročná toľko nevypije.. a teda nechýba jej nič..
@lula313 slivovicu néééé, sem-tam si prst omočiť vo vajcovom likéri. My sme to potajomky robili, ale to som mala podstatne viac rokov
@lula313 keď je to klasické kakao, tak sem-tam prečo nie. Ale kvalitný kakaový prášok. Len to by som len občas, lebo niekedy zapeká. K nám keď niekto príde, sa čudujú prečo nemáme granko. Že kto by sa babral s kakaovým práškom. No mne to aj viac chutí. To granko je taký čudný odvar.
@arcticcode no, ročné dieťa by malo jesť toľko čo mu chutí, len treba sledovať čo mu dávať, nie koľko.. ako toto fakt nie je vzorový jedálniček.. ani domáce údeniny nie sú moc pre deti vhodné.. ideálne nedávať aspoň do 3 rokov, a aj potom nie často.. predpokladám že zisťujes množstvo aj kvôli tomu budeniu, preto máš pocit, že mu nestačí.. ročné dieťa sa môže budiť z rôznych dôvodov, potrebuje pomojkat, boli ho bruško, idú zuby..... Kojenim sa dieťa ukludnuje, uisťuje že mama je pri ňom.. moje deti nemajú vzorový jedálniček, najmä teraz sa sama chytám za hlavu, lebo prakticky žijú zo vzduchu, keďže čokoľvek im ponúknem nula bodov, ale v jedálničku máte kopec zbytočnosti, ktoré mu isto neprispievajú.. a ku kapsickam a tycinkam.. šunky z obchodu sú sr...y a kapsicky nie? Čo tak mu dať čerstvé, alebo doma robené? Detto kremiky.. keď už tak, tak poctivý jogurt.. praženica na večeru mi príde dosť ťažká... Skôr na raňajky...na večeru polievku napríklad..
@mala_katie 400ml je maximum, co uz doma oslavujeme, ze ako dobre dnes pil. vacsinou vypije menej. a ano, v tychto teplach by mal "vraj" viac, ale ako som pisala, uz to neriesim, kym ma biely/svetlozlty moc, tak je to ok.
Môžem vedieť, z akého dôvodu dávate ochutnať kávu ročnému dieťaťu a ešte aj pravidelne? To ma asi z toho všetkého prekvapilo najviac...
Nejde ani tak o to kolko, lebo tlacit dieta nasilu nema zmysel. Nejde o to, aby bolo dieta vypasene predsa. Skor zostava jedalnicka. Vazit na gramaz nema zmysel. Do takeho roka a pol, dvoch, som velmi dbala na stravu. Potom som popustila a dali sme semtam aj nezdravy termix, ci klobasku. Necitim sa preto zle. Nerobim z jedla ani strasiak a ani modlu. Jedlo ma byt kvalitne v tom veku aspon 3x denne, k tomu materske, ak to malicke chce a hotovo. U nas vecera doma robena kasa ( ryzova, ovsena, psenova). Obed polievka domaca, alebo masko s ryzou, privarky, strukoviny, vajicko, ryba. Ranajky jogurt alebo kasa, alebo vyziva. Doma robena, alebo kupena. Pripadne popuceny banan. A striedali sme to kadejako, niekedy bola kasa na ranajky, niekedy polievka na veceru...proste podla toho ako sa stihalo v ten den. V restike sme objednali varene zemiaky, trosku jogurtu k tomu 😂 u babky zasa naopak v roku jedla klobasu ci parky 😂. Proste vsetko s rozumom. Udeninami by som ju netlacila, ale mat doma kvalitnu sunku je vyhoda. Aj ked realne tu sunku nepotrebuje, ak jej date maso vramci obedov, ale aj tak by som neprehanala. Kazdy den nepotrebuje maso. U nas mame doteraz maso 1-3x do tyzdna max. Na chrumkach nevidim nic zle, je to casto zachrana ked dieta krici a obed este nie je hotovy alebo vam treba vybavit v klude postu bez toho aby babo vrieskalo na cely urad. To ze dieta bude chrumkat mrvku alebo kalerab som videla raz v zivote a aj to, to dieta z toho vyrastlo po par tyzdnoch. Chrumka je chrumka 😂😂Nevidim nic zle ani na kupovanej vyzive. Staci ustriehnut aby nebol pridany cukor. Na veceru tycinku to uz zasa nie to uz jej radsej urobte ryzovy nakyp ci bublaninu😉 slovaci su na tom velmi zle co sa tyka rakoviny hrubeho creva a podla mna je to aj odraz nasho bezneho jedalnicka. Slaninka, klobaska, udeniny, smotanove privarky.
@jankalukasova to by aj mňa zaujímalo že čo je krémik?
@lily246 predpokladam,ze tie naslahane na sposob pribinacika,milacika...
V roku mala dcéra takýto jedalnicek, množstvo udávam v ml, lebo jedlo pripravujem noc predtým a kvôli uchovaniu kvalitatívnych ako aj organoleptickych vlastnostosti prikrmu ich uchovávam v zavieckovanych zavaraninovych poharikoch. Rano sa nakojila, desiata 300ml domáca výživa(z cca 0,5 kg ovocia), obed 250ml prikrm(maso/zltko/syr zelenina), olovrant 250-300ml nemliecna kasa zo zrn so zeleninou/bielym jogurtom a vecera 250-300ml zeleninový prikrm, potom kojenie a spanok, v noci sa vôbec nebudila. Dcéra mala v roku okolo 8,5kila, papa všetko pekne, ale zdravo. Vás jedalnicek mi príde veľmi chudobný, same sacharidy, žiadne ovocie, zelenina, čo má u ročného dietata tvoriť zaklad a dávať mu údeniny, čo aspoň mne pediatrička povedala, že do 6 rokoch v žiadnom prípade, tak neviem, neviem😕