Koľko má papať 5,5 mesačné bábätko?

zuzuk22
13. jún 2014

Ahojte mamičky . Chcem sa opýtať ked môj 5a pól mesačný synček spapa ráno mliečko 150ml potom doobeda jeden cely rozpuceny banán s jednou piskotou postruhanou na obed mlieko 150 ml , pobede 100g výživy potom zasa 120ml mlieko pred večerom 80g decku výživu a pred spaním 120ml mlieka je to veľa alebo malo ? Ale samozrejme tu výživu a banán mu striedam este su varenou mrkvičkou . Dakujem za všetky komentáre .

lorela
13. jún 2014

Toto čo napíšem, veru sa ti nebude páčiť. Ale s príkrmami si začala skoro, a na piškóty je teda extra skoro.
Od ukončeného 5. mesiaca môžeš začať so zeleninkou, neskôr mäskom, ovocím, chlebík, maslo, vajíčko, jogurt, strukoviny atď. a to už sme niekde pri 9. mesiaci veku dieťatka. Biely cukor je vhodný najnajnajskôr v 1 roku, ideálne až niekedy okolo 3 rokov. Sladkosti - čo sú aj piškóty deťom takto maličkým určite nechýbajú, práve naopak, škodia.

lorela
13. jún 2014

@zuzuk22 A to, či dieťatko papá dostatočne môžeš vidieť aj podľa jeho váhy (na poradni u pediatra), má priberať optimálne a, samozrejme, v žiadnom prípade nechudnúť.
Nehovoriac o tom, že hladné dieťatko si už svoje vykričí alebo dá inak najavo 🙂

sense
13. jún 2014

ci je piskoty uz alebo nie neriesim tvoja vec, ja som nedavala....to ci je to dost ak nie je hladny a prosperuje cize pribera tak ano je to dost resp. tak akurat...v tomto veku je by malo byt ale stale prioritou hlavne mlieko, a myslim si ze v 5.5mesiaci 3prikrmy za den je prilis vela....

zuzuk22
autor
13. jún 2014

@lorela ja sa nehadam ale mne to dr povedala ze koli lepku mu mam jednu piskotu denne struhat do prikrmu

lorela
13. jún 2014

@zuzuk22 Kvôli lepku môžeš dať radšej kôrku chleba alebo rožok.
Ale áno, je to na rozhodnutí každej maminy, ako dieťatko stravuje 😉

sense
13. jún 2014

ja osm tiez davala uschnutu korku z chleba (robilo jej to dobre aj na dasna kedze jej sli zubky) alebo suchare....

ushuaia
13. jún 2014

@zuzuk22 kazde dietatko je individualne...na to ze ma 5 mesiacov ti pekne papa. Inak uprednostnuje sa zacat zeleninou az potom ovocim, lebo drobec si zvykne rychlo na sladku chut... 🙂 , co sa lepku tyka mozes dat chlebik al rozok po troskach, piskotu by som asi dala o cosi neskor, niekedy mam pocit ze, dnes sa az ,,nezdravo,,...vyzdvihuje zdravy zivotny styl...,tiez som za zdravy styl ale zase nie za extremy...(najma ako niekto uprednostni iba BIO pred obycajnym vyrobkom), neda dietatu maso do 1 roku aby nebolo tucne a podobne bludy, svojim prispevkom som sa nechcela dotknut dievcat co prispeli...

zuzuk22
autor
13. jún 2014

@lorela kǒrku som skúšala a ako ju ocucaval a vola cela mokrá uz tak z nej odcudol kúsok a skoro sa zadusil sa mu to tam zaseklo som ho musela rychlo pobudhat po chrbatiku aby mu to vypadlo . Som sa teda riadne zľakla . To uz davat teda nevudem

zuzuk22
autor
13. jún 2014

@sense tie suchare su neni zlý nápad 🙂

sense
13. jún 2014

@zuzuk22 urcite lepsie ako piskoty 😉

sense
13. jún 2014

@ushuaia mna si sa nedotkla, ja nevyzdvihujem nezdravo zdravy styl....to by moj amala nebola taky vsezravec....ja som sa riadila aj tak vzdy viac menej vlastnym usudkom ako tabulkami.....

ushuaia
13. jún 2014

@sense mas pravdu tiez sa neriadim tabulkami... 🙂

lorela
13. jún 2014

@ushuaia Ja som toho istého názoru; nič sa nemá preháňať 😉.
To, či sa niekto stravuje zdravo alebo nezdravo, je každého vec. Len ako každý mám svoj názor, ktorý prezentujem.
A ďalšia vec je, že niektorí "samozvaní odborníci na výživu" splietajú rôzne veci ohľadne výživy dohromady. Niekedy sa to nedá ani čítať, pomaly už každý smer ja považovaný za "zdravý" len preto, že je "iný" alebo momentálne "inn".
Nič menej, určité stravovacie odporúčania pre dospelých aj deti sú tu už veľmi dlho, niektoré veci sa rokmi menia, no podstata zostáva tá istá a väčšina z nás ju aj dobre pozná 😉. Niečo sa detičkám neodporúča jesť nielen preto, že je to "nezdravé" ale preto, že ich tráviaca sústava sa ešte len vyvíja a mohli by mať problém po zjedení niečoho nevhodného ich veku. Možno nie akútny problém, možno "len" bude dieťatko nepokojné, v noci, cez deň, plačlivé... A mamička bude nešťastná a pátrať na všetky strany PREČO?, a môže za tým byť nevhodná strava. Alebo konkrétne cukor - blokuje vstrebávanie vápnika. A vápnik dieťatko potrebuje predsa nepochybne viac ako prázdne kalórie.
Nie je, myslím, žiadnym "preháňaním", ak sa niekto ozve proti kŕmeniu 1-ročného dieťatka rezňom a hranolkami, a kooooľko takých mamičiek poznám... Toť len tak na okraj 🙂

ushuaia
13. jún 2014

@lorela uplne s tebou suhlasim... 🙂 , na margo toho masa, bolo obrazne povedane poznam matky co nechceli davat maso absolutne aby dieta nebolo tucne...,ved prave v mase su vitaminy...tym nemyslim rezen s hranolkami... 🙂 , a tiez poznam matky co az prilis deti obmedzovali- bolo to az chorobne, dieta bolo uplne priesvitne a najma hladne, lebo prosto matka sa rozhodla az nad mieru zdravo...nehladaj v mojom prispevku nejake utocenie...

domi1988
13. jún 2014

@lorela vobec nezacala skoro, co to je za kravinu ze od ukonceneho 5 mesiaca? Ved sa zac7na kludne od ukonceneho 4 ak je na to dieta stavane.. a ja som dala tiez radsej oiskotu ako chleba. Si pozri zlozenie piskoty atakeho chlebu.

lorela
13. jún 2014

@ushuaia Nie nehľadám 😉 veď diskutujeme...
Zdravá strava je taká, keď dieťatko je zasýtené, vitálne, usmiate, hravé a spokojné, líčka červené, čo najmenej chorľavé 🙂 všetko ostatné, bez ohľadu na hmotnosť je podvýživa.

lorela
13. jún 2014

@domi1988 Kravina? No tak tí pediatri sú ale stádo! Už len ty ich musíš poučiť.
Zloženie si naštuduj, prosím, ty. A hlavne si čo to prečítaj o rafinovanom cukre a jeho "vhodnosti" pre dojčatá a batoľatá.

domi1988
13. jún 2014

@lorela no nasi rodicia nestudovali a zijeme,to je co? paaani normalne zazrak!!!

lorela
13. jún 2014

@domi1988 A máš pocit, že sme nejaká extra super zdravá generácia, a že nás žiadne zdravotné problémy netrápia? Imunita 100%-ná, ani len chrípka, nič?

domi1988
13. jún 2014

@lorela no tak ja nebyvam nejaka chora,klop klop takze nestazujem sa.. a ak aj som urcite za to nemoze piskota v detstve takze asi tolko z mojej strany a hadam aj ukoncim tuto konverzaciu.. kazdeho decko a moze si s nim robit co chce.. myslim si ze kazda mama spravi pre to svoje maximum,ci uz si o tom niekto mysli ze to je spravne alebo nie alebo viac zdrave ci menej.. ja nikoho nesudim..

lorela
13. jún 2014

@domi1988 Ani ja nikoho nesúdim. Presne tak, každého vec. Ale tu sme na diskusnom fóre, a tak diskutujeme a vyjadrujeme svoj názor. Keďže nefandím podávaniu cukru tak maličkým dietkam, považovala som za vhodné napísať. Prečo nie? A či sa mamička zachová tak alebo onak, je jej rozhodnutie.

A aby som dokončila myšlienku, jedna piškóta nič nespôsobí. Ale nebude jedna, však? Dieťatko si zvykne na sladkú chuť (otupia sa chuťové poháriky), a prestane mu chutiť napr. zeleninka (bude sa zdať nevýrazná). Potom sú mamičky nešťastné, že im deti odmietajú zeleninu. Povzdychnú si, že každé dieťa je iné, a ide sa ďalej.
No treba si uvedomiť, že dieťa bude jesť to, čo ho naučíme. A nie je nad "dobrý základ", aj keď sa toho možno raz vzdá a namieri si to rovno do mekáča 😝 😀

kofoluska
13. jún 2014

@zuzuk22 A to ma takuto jednotvarnu stravu? Iba banan, detska vyziva, mrkva? Neviem, kedy si zacala prikrmovat, ale minimalne zo zeleniny by malo dietatko uz papat toho ovela viac. Alebo to je ta detska vyziva? (T.z ak dobre rozumiem flasticky kupovane v obchode, nie domaca strava.)
A piskoty by som naozaj nedavala. Nie vsetko, co povie doktorka, musi byt uplne megasuper. Lepok sa da zaviest aj tak, ze mu do obedneho zeleninoveho prikrmu pridas trochu krupice a poriadne to este prevaris.

mmarcinov
14. jún 2014

Ahojte'jmoja mala sa narodila 7.januara.Je na umelom mlieku a to 5 krat po 180ml a nic viac.Lekarka radi dokrmovat az po 6.mesiaci.Tak pijeme len mlieko.Rastieme smejeme sa a sme spokojne🙂

viktoriadandasova
30. mar 2021

Dobrý deň ..iďem si aj ja po radu😊 Koľko krát na deň by malo papať 5 mesačne bäbetko ?

jendusik122
31. mar 2021

Co vám hrabe však otázka bola koľko by malo dieťatko spapat... Lebo to mamku asi zaujíma či papka jej dieťa dosť alebo málo a vy tu riešite niečo ine... Nech sa každý robí múdry na svoje detičky keď to malému nerobí zle neboli bruško atď tak potom prečo nie ochutnať? Však nijaká matka svoje dieťa nechce otráviť alebo mu znepríjemniť deň tým ze ho začne bolieť bruško tak nebuďte múdre......