ahojte. potrebujem poradiť. keď je teraz tak teplo, mala mi nechce piť mlieko, fontanelu ma prepadnutu a len by pila čaj. neviem či jej môžem dávať toľko čaju, koľko chce. vážim si ju doma každý den a odkedy je takto teplo, tak mi nepriberá, ba dokonca málinko chudne. vypije aj mlieko, ale viac chce toho čaju. poraďte mi. diky
Z tvojej otázky mi nie je jasné,ci kojis alebo pije z fľaše.Ak kojis,dieťa nepotrebuje iné tekutiny,len často prikladat k prsniku,aby nebola smädna,príp.trochu prevarenej čistej vody.Dufam že ostatné maminky poradia v tom ak je situácia ked nekojis.Podla mňa môže čaj,ale nie až toľko veľa,ono jej to preto chutí,lebo je urcite sladký,nie?skús nesladeny čaj,ci Ho toľko tiez vypije.
@marcellka32 no este kojim, len uz nemam dost mlieka, tak po nakojeni ked je este hladna, tak nutrilon jej davam. caj jej robim feniklovy, taky granulovany. ziaden cukor jej tam nedavam. ved nechudne vela, ona bola vzdy riadny papkac, ma takmer 8 kil a doteraz pekne priberala a papala. len teraz jak toto teplo prislo, cez den je tu v tieni 30 a teda aj vnutri v dome je teplejsie, tak je taka smadna. mrnci mrnci, dam je prsnik, nehce, dam jej cajicku, tak vypije aj 100 ml naraz.... hmmm?
Ten granulovany čaj obsahuje vela cukru aj ked sa tí to nezdá,skús sackovy detský ovocný čaj,neslad ho,ci tiez vypije vela.mozno treba začať s prikrmami,mozno nie je smadna ale hladná.
@beruska141 - ak chudne - k lekarovi. Ak ma prepadnutu fontanelu - k lekarovi okamzite - to je uz znak dehydratacie. Ked chce pit - daj jej pit - cokolvek. Mlieko do nej dostanes aj v spanku.
Granulovany caj je sladky strasne, deti maju dostavat slaby sackovy cajik. Isteze potom chce na litre. A 8 kilove 4 mesacne dieta asi netrpi hladom.... len tak na okraj.
@beruska141 nedavala by som ani nutrilon, ani caj, len prsnik, cim budes castejsie prikladat, tym viacej mlieka sa ti bude tvorit... dalsia vec je, ze z flasky sa jej taha lahsie ako z prsnika, granulovany caj je sladucky... takze ak nechces prestat kojit nedavaj jej nic ine, tvorba mlieka sa prisposobi potrebam babatka, ale ak ju kvoli caju a nurilonu budes prikladat menej si na najlepsiej ceste odstavit
@beruska141 Ahoj,ak ma prepadnutu fontanelku je dehydrovana,sup k doky a pit len cistu vodu 😉....ja som mala malo vodicky MM.
@beruska141 najlepsie ziaden, ponukaj jej cistu vodicku, hoc aj na lyzicku
ak je prepadnuta fontanela, aj rehydratacny roztok a k lekarovi
@beruska141
prepadnuta fontanela?
Jak bych reagovala JA?
ZAVOLALA bych okamzite prvni pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a ptala bych se kompetentnich osob..
@beruska141 vacsina granulovanych obsahuje cukor, skutocne je rarita najst bez cukru...ja robim sacikovy hipp...inak ani mne moc mala nepapa v tom teple, viac vypije len vecer pred spanim
@beruska141
súhlsasím s tu napísaným. Tiež mám malú/velkú papkáčku 4mes. a 8kg (pri narodení 3kg). Len kojím. Už sa mi zdalo cca 2x, že mám menej mlieka, ale po doplnení tekutín sa mi to upravilo. Inak mám mlieka vela. Ešte som jej iné nedávala, no teraz, ked budú horúčavy a máme velmi teplý byt, tak sa chystám jej príp. dávať aj vodičku s flašky. Určite nie granulovaný čajík. Pri najstaršej sme používali myslím také tretinové dávkovanie granuliek, oproti návodom (som si vtedy povedala, že tí výrobcovia by si zaslúžili, takto určiť dávkovanie a učiť od takého malička deti na umelé sladké chute, som to proste nechápala, ako je to možné). Sme spolu za celý jej čas flaškový použili asi 3balenia, som radšej aj iné dávala. Pri synovi som dostala tiež granulový čajík, ale ani som ho nepoužila, sme ho vyhodili. Takže tiež ti radím, ked tak vodičku alebo iný sáčkový čaj, uvidíš, že sa radšej rozhdne naplniť bruško mliečkom a to ti aj vyrieši tvorbu mliečka.
Inak aj moja malá sa mi zdá, včera a dnes pila menej ako predtým. Lekárka povedala, že má trochu mäkšie kosti na hlavičke, asi z dôvodu, že tak rýchle rastie. Ale povedala, že zatial nebude zvyšovať dávku vigantolu, nech ale iste užívame kvapku denne. Ale ak píšeš o prepadnutej fontanele, tak to by som sa poradila s lekárkou, či sa ti to napr. len nezdá.
dakujem za rady, skusim tu vodicku cistu jej davat, granulovany caj som nedavala tolko, kolko pisali vyrobcovia, len tak trochu, aby to uplna cista voda nebola. a kvoli tej prepadnutej fontanele prvu pomoc urcite nebudem volat, ved to nema nejako extra vela prepadnute. ja jej to skusam kazdy den od narodenia niekolkokrat denne, viac-menej to ma stale rovnake, len v tomto teple sa mi zda, ze to je trochu viac. len proste pije menej mlieka cez den, tak jej davam ten caj. v noci a navecer papa pekne. co sa chudnutia tyka, za tyzden 40 gramov schudla, to sa mi nezda vela, vazim ju pred kupanim, vzdy ma inaksiu vahu, 100g hore dole, takze tych 40 nevnimam nejak tragicky. uvidim co zajtra a aka vaha vecer, zatial jej budem davat teda prsnik stale a potom cistu vodu a idem do poradne aj tak s nou, tak potom sa opytam Dr. dakujem za rady
@beruska141 ty NIE SI normalna. kvoli prepadnutej fontanele sa vola kludne sanitka!!!!!!!!!!!!! ved to je vazna vec
Aj moja malá mávala prepadnutú fontanelu v lete. bola riadna buchta a jedla o 106, takže som žiadnu sanitku nevolala. keď som jej dala prsník, sosala jedna radosť, keď som jej dala vodu, pila tiež hrooozne veľa. A fontanelu mávala prepadnutú. Tiež som mala túto vedomosť, len akosi mi to nesedelo.
@beruska141 - najprv vravis - prepadnuta fontanela - potom pises trocha. najprv pises ze schudla - potom napises 40g - ako pardon, to sa jednoducho viac vykakala 🙄 Vazit ma dieta 1-2x v mesiaci, kazdy den je trosku uz uchylka, nemyslis? Bud ju prehnane pozorujes, alebo uz neviem.
Zrejme budes lekar...kdyz dokazes presne vymezit, kdy je fontanella propadla nebezpecne a kdy ne, kdy malo a kdy hodne 😠 😠 😠 A kdy je mozne, se na to vykaslat. 😖 😖 😖 😖 .pristup absolutne nezodpovedny. 😒 😎
Propadnuta fontanella, je priznak dehydratace a doporucuje se OKAMZITE zavolat lekari..
@anjelicek26 nemyslim si, ze sledovanie dietatka je uchylka. čo, trochu prepadnutá fontanela nie je prepadnutá? a schudnutých 40 gramov nie je schudnutých? jednoducho milujem svoje dieta a preto mu hmatkam hlavicku kazdy den, aby som videla, ci nie je dehydrovane. a jednoducho ju vazim kazdy den, aby som videla, ci pribera. co je na tom prosim ta uchylne? podla mna vazit 2x do mesiaca, to je hazard s takym malym dietatom.
@irriss
Priznaky dehydratace, pri kterych je nutne volat lekare:
staci jeden z techto priznaku:
1.studene nohy, i kdyz je v teple mistnosti
2.sucha usta a rty
3.tmava husta moc
4.nemoci 6 hodoin
5.zapadle oci
6. ZAPADLA fontanella
7. abnormalni netecnost nebo letargie
Je-li dite dehydratovane nebo mu dehydratace hrozi, pripravte a davejte mu oralni (t.j. podavany usty) rehydratacny roztok. Lekar vam jej predepise a pouci vas o tom, jak jej pripravovat a podavat 😉
@beruska141 - si prehnane opatrna s malou, prepac. Mat 1 den na vahe 40g menej ako den predtym je smiesne - v style robit paniku - schudla!... prehmatkavat hlaviku kazdy den 😕 To vazne robis? Fontanela sa nema co stlacat, ved je pod nou priamo mäkke tkanivo, ak je fontanela prepadnuta je to VIDNO volnym okom, ze je vtiahnuta dovnutra. Preco by mal byt hazard vazit dieta 2x do mesiaca? Väcsina mam ver tomu doma vahu nema, ci ti dieta prospieva alebo nie vidis na poradni alebo uz od oka, ze sa jej robia faldiky 😝
Pozri verim ti, ze milujes svoje dieta, ale toto je uz prilis.
@beruska141
Ve Tvem prispevku je napsano, ze ma PROPADLOU FONTANELLU ..
popisujes to tak suverenne a normalne, jako kdyby slo o "prd"..
popisujes to jako bys ji dala obracene dupacky..proste nechapu..
Zvedla si telefon a zeptala ses lekare?Ubehlo presno 80 minut od Tveho napsani prispevku...nasla jsi behem 80ti minut cas na telefon?
@xlucia @irriss baby preboha neblaznite, a nepanikarte, by som chcela vidiet ten rehot v tej sanitke, keby ste ju volali pre prepadnutu fontanelu. Moj maly tiez od mala mal prepadnutu a konzultovala som to s nasou detskou lekarkou, ze ci to je znak dehydratacie, odpoved bola, nie, ak jediny priznak je iby prepadnuta fontanela. Treba to vidiet v kontexte, je dieta malatne, unavene, zvracia a podobne. Nie ze zrazu prepadnuta fontanela a sup na pohotovost.
@beruska141 celkovo by som to len konzultovala s lekarkou
@beruska141
toto patrilo Tobe:
@irriss
Priznaky dehydratace, pri kterych je nutne volat lekare:
staci jeden z techto priznaku:
1.studene nohy, i kdyz je v teple mistnosti
2.sucha usta a rty
3.tmava husta moc
4.nemoci 6 hodoin
5.zapadle oci
6. ZAPADLA fontanella
7. abnormalni netecnost nebo letargie
Je-li dite dehydratovane nebo mu dehydratace hrozi, pripravte a davejte mu oralni (t.j. podavany usty) rehydratacny roztok. Lekar vam jej predepise a pouci vas o tom, jak jej pripravovat a podavat
Dnes o 11:54 • Odpovedz • •
@lucikan - isteze to treba vidiet v kontexte s inymi priznakmi +, to, ze mala pravdepodobne vobec fontanelu prepadnutu nema je jasne az z tych dalsich prispevkov... jednoducho jej ju zatlaca a fontanela povoli, zatlaci sa dovnutra, to je pre nu prepadnuta fontanela, ach jaj....
@irriss - popisuje to tak, lebo to pravdepodobne vobec prepadnuta fontanela nie je, len panikarenie, je to 1mm nizsie ako ked som to stlacila vcera. Ako byt opatrna s dietatom a pozorovat zmeny je vec jedna, strihnut na akukolvek zmenu a panikarit je vec druha, idem ja radsej het, take maminy asi nikdy nepochopim.
@anjelicek26
jdeme spolu, pojd😉 dneska je hezky, pujdem k mori..vcera tu preficel huragan od vas...
nasli toho chlapce? co spadl diky vetru do reky?
Omlouvam se za odboceni, ale v tomto pripade jde o opravdove zpravy a nepanikareni a o opravdovy strach t.j.o Zivot ditete.. 😉
@irriss - fuha ani neviem, spravy som nevidela pekne dlho.. maxi chrni, asi si prilahnem k nemu, obed navareny zo vcera 🙂 A pocasie u nas stale nic - moc, ale aspon dnes neprsi, co sa rata, ze ano 😅
Ja som teda moje deti vôbec nevážila a sú živé a zdravé a nepovažujem to ani za hazard s ich zdravím🙂 boli spokojné, papali, pili, načo vážiť? Veď na to je predsa poradňa. Ak dieťa primerane pije mlieko, je čulé a spokojné, nevidím dôvod ho vážiť ani dvakrát do mesiaca.
Ahoj moj maly ma tiez 5 mes. A ako su tieto tepla tak menej papa a viac pije cajik.. Nekojim je na UM a uz dokrmujem... A ma skoro 8 kg. Nevazim ho doma iba v poradni sa vazi...
ak ti chudne treba ist k dr