Kniha Hneď to bude anjelik a prvé príkrmy od Bukovského

lenka_krajnakova
25. dec 2013

Ahojte mamicky, su tu niektore, ktore sa presne riadili knihou od Bukovskeho a podla toho varili prve prikrmy?

patkobo
25. dec 2013

dostali ste na Vianoce? 🙂

ganesh
25. dec 2013

Ano, riadim sa touto knihou 🙂 ale napr mala ma 6 mesiacov a uz vyskusala niektoru zeleninku,co pisu od 7. Zacinali sme ryzou a postupovali podla nej... s vynimkou sladkych zemiakov(batatou), ja davam obycajne nase bio zo zahradky.

salome_82
25. dec 2013

Ahoj, ja varím len podľa tejto knihy, sú v nej perfektné recepty, dcérke veľmi chutia. Akurát, že ja som dávala mäso od ukončeného 6. mes., v knihe radia dávať mäso až neskôr. Inak recepty sú robené v spolupráci s Ambulanciou klinickej výživy, takže nejde o nejaké bludy 🙂

janaleskova
25. dec 2013

ahojte , chcem sa spytat je ta kniha dobra aj ked uz mam dvojrocnu, alebo je to len pre tie mensie deticky...lebo rozmyslam ze ju kupim, len ju nikde nemali odbalenu ze by som nakukla
@ganesh
@salome_82 dakujem za odpovede.

lenkalis
25. dec 2013

@janaleskova Ja podľa nej rada varím pre nás všetkých, keďže nejeme mäso, ale jeme mliečne výrobky, takže miesto sójového mlieka a smotany používam väčšinou klasické, príp. rastlinné mlieka. Otvorím ju takmer každý deň, dobré aj na inšpiráciu pre raňajky a večeru. Niekedy má divné dávkovanie surovín - napr. pri guľkách v paradajkovej omáčke mi tie guľky vôbec nedržali spolu, alebo príliš veľké množstvá, alebo to dávkovanie jednoducho nesedí. Ale väčšinou si to prispôsobím, alebo sa len inšpirujem. Rada robím sladké veci.
Určite je vhodná pre staršie deti, práveže čakám kedy moja bude staršia aby som mohla použiť aj iné, tvrdšie suroviny.

ivanka.7
25. dec 2013

@lenkalis a co odtial nepouzivas? Mne tam pridu divne uz len hriby a teda cele orechy nedavam, len mlete.

Ja sa tam obcas rada inspirujem, ale vadi mi to nahradzanie normalneho mlieka vylucne sojovym ako keby ine rastlinne mlieka neexistovali. Podla mna je soja dost velky alergen na to, aby ju tak male deti mali kazdy den.

lenkalis
25. dec 2013

@ivanka.7 No práve tie celé orechy, alebo slnečnicové semienka - tiež meliem, ale nie vždy mi to výjde - časovo 🙂, hríby a napríklad v jedálničku odporúča surovú zeleninu, napr. papriky, to moja nepožuje, tvrdšie veci vypluva.
Veru tých sójových vecí používa dosť veľa, ja používam iba tofu.

lenka_krajnakova
autor
25. dec 2013

@patkobo ano 🙂

ivanka.7
25. dec 2013

@lenkalis aj mne Elianka vypluje, co jej nejde dobre spracovat 😀 ale ja jej surovu pkojone dam, vyzuje si aspon stavu, ona sa nastastie nedrhne, ked ma nejaky "problem" tak vypluje 🙂

lenkalis
25. dec 2013

@ivanka.7 Tak je to aj u nás 🙂, lea chce stále žuť aj celé orechy, potom ich vypluje, alebo mrkvu. Tiež sa nikdy nedusila jedlom. Musím skúsiť ešte viac vecí 🙂.

ivanka.7
25. dec 2013

@lenkalis ja som to zistila pri "semiackovych" chleboch, ze jej tie semiacka nevadia - bud sa jej ich podarilo pozut alebo ich pojedla cele, prip. vyplula, prosto ziadny problem. Cele orechy som este nedavala, mam respekt 😅

salome_82
25. dec 2013

@janaleskova Recepty sú v nej rozdelené podľa veku až do 6 rokov, ale mnohé z nich sú normálne konzumovateľné aj pre dospelých. Pri niektorých receptoch je napísané, že keď pridáte to a to, máte chutný obed pre celú rodinu. Ja mám len ročné dieťa, ale teraz čo má obľúbené jedlo, tak by som to hneď dala aj ja 🙂 Navyše recepty sú jednoduché, čo je pre mňa super, lebo neviem moc variť, to je u nás manželova parketa 🙂 ja robím len príkrmy pre malú. Inak potom odporúčam nejaké internetové kníhkupectvo. Ja som ju kúpila v Panta Rhei za 34 a nedávno ju na jednej stránke mali za 24 EUR, dosť veľký rozdiel...

ganesh
26. dec 2013

@janaleskova na nete sa da stiahnut v pdf 🙂

janaleskova
26. dec 2013

@salome_82
@ganesh dakujem baby pokukam to

lenka_krajnakova
autor
26. dec 2013

@lenkalis a jogurty ste davali tak ako pise?

lenkalis
26. dec 2013

@lenka_krajnakova Ja som jogurt dávala asi od 13-14 mesiaca. A celkovo všetky mliečne výrobky. Ale moja začala vôbec niečo okrem materského mlieka jesť až od roka. Snažím sa aj teraz čo najmenej, lebo mlieka má odo mna ešte dosť. Používam hlavne špaldové, ovsenné alebo ryžové mlieko do kaší alebo lievancov, palaciniek. Teraz som dávala aj kozie.

lienk12
11. nov 2019

@ganesh ahoj viem že máš starý príspevok ale mohla by si mi poradiť?začínam.prikrmovat podľa bukovskeho mala má 5mes.ale nie úplne chápem.ten opis..napjpr mam zacat obilninami?ale píšu ako príklad iba ryžu..nevieš mi poradiť prosim