Ahojte, prikrmujeme uz 3 týzdne, dcerka ma teraz 6 mesiacov. Začali sme postupne, mrkva, zemiak, kalerab.....postupne dalsia zeleninka. Pediatricka mi vravela aby som jej už dala ochutnávať všetko, konkrétne, že jej mám dať aj trošku šťavičky z mandarinky napríklad, ak mám nejaký koláč orechový, aby som jej aj z toho trošičku dala ochutnať, aj piškotku do jablčka že možem. Všetko sú to alergény tak sa bojím aby som neurobila niečo zle. Myslela to tak, že ak sa to zavádza po troške od začiatku asi je menšia pravdepodobnosť vzniku alergie (imunologické okno). Aký je váš názor alebo skúsenosť?
@acer11 Asi tak - ale čo narobíš "nová doba".... 😀
@salvia247 Tzv. "imunologické okno" je od 4.-7.mesiaca veku dieťaťa. Ak nemáte v rodine-myslím najbližšej - ty+otec dieťaťa, vaši rodičia nejaké alergie tak nie je žiadny dôvod riešiť nejaké "alergény" - obe moje deti sú zdravé a v poriadku a nikdy som nič podobné neriešila - dostali piškótu, rožok do ruky, orechový koláč, med do čaju, pomaranč, banán,....a neviem čo ešte chceš považovať za alergén. Menej čítaj rady moc premúdrelých " bio matiek" na nete a viac sa teš zo zdravého dieťatka. 😉 A riaď sa vlastnými inštinktmi. Napr. môj syn mal 4 mesiace keď ochutnal veľkonočnú kapustnicu - si mala vidieť ako mu to "bralo" 😀 😀 😀 😉
Ja som spravila jahodovu vyzivu z krasnych na slnku dozretych vonavych jahod no a nedaj to dietatu ze je to alergen.....taka mnamka. Davaju ich vyrobcovia aj do kupenych vyziv od 6 mesiacov tak preco ja mam cakat do roka. Uz nech idu s tymi alergenmi vsetci niekam. Daj vsetko co myslus ze je pre tvoje dieta dobre. Teraz ma mozete zacat kamenovat.
Malá v 6 mesiaci uz mala ochutnané takmer vsetko,aj citrusy.Orechy az okolo 10mesiaca,mak v prvom roku.nikdy z ničoho sa nevyhadzala ani jej nebolo z ničoho zle-myslim si lebo bola v pohode kludná.samozrejme po tročke.mandarinkz som jej naprikla v len vytlačila a štavu dala,ked mala 8 mesiacov som jej ošupala jeden mesiačik,dala do rúk a ona si ho pomaly cuckala az ho spapala. v 9 mesiaci zjedla knedlik so segedinom,teda omacku s troskou mäska,to sa len tak zalizovala a naozaj daj na inštinkt,ja som neriešila co kedy dávať ale z každého som dala štipku na začiatok.a od roka uz všetko,aj keď teda veľký jedak nieje,no pokial ma svoje dobre obdobie papania,tak spapá čokoľvek.
ja som len jedla jahody a malý( 3m) mal exem z mlieka. ale tiež som sa pomalé zavádzanie alergénov. dieťatko ich už má v podstate v mliečku. my máme 11 mesiacov a citrusy a exotické ovocie ešte nejeme. inak od toho 6 mesiaca už po troške všetko.
Moje deti od 3m dostavali zo vsetkeho trosku su tu a su zdravi🙂 neviem preco si taka opatrna ale myslim ze to prehanas🙂 nestresuj babu davaj pekne vsetko za radom a tes sa s toho ako mu chuti🙂
čím sa s nimi stretne neskor, tým lepšie..žiadne "imunologické okno" neexistuje..najväčšie alergeny sú kravské mlieko, soja, korenová zelenina, jablká, lepok, vajcia..čím neskor a potom jedávať občas a v malých množstvách..
možeš sa orientovať podla tohto napr.. http://www.proalergiky.cz/download/prehled_(ne)...
@luba41 Jj, a len a len dojčiť cca do 3-5 rokov a potom sa diviť, že keď dáš do rúk cca ročnému-dvojročnému dieťaťu mrkvu tak sa ti z nej vyhádže. 😀 😀 😀 😀 Zabudla si dať link na mamilu. Ale tvoj názor ti neberiem. Môj -čím skôr začneš dávať dieťaťu ochutnávať (podotýkam ochutnávať) rôzne potraviny (a nie ste v rodine alergici) tým lepšie......A ty asi nemáš pediatričku, keď nevieš, že neexistuje "imunologické okno" - nakoľko mňa týmto pri druhom dieťati pobavila.... 😉
treba to po troche skusat, nie hned jej dat zjest misku jahod alebo kus orechoveho kolaca, ale trosku, podobne zo vsetkeho. ak bude mat reakciu - vyhadze sa, hnacky a podobne, tak jej to par tyzdnov nedas, potom kusok mozes zase skusit. to nie su jedy, ale len jedla, na ktore mozno moze reagovat, urcite ju neotravis 😉 ak sa bojis ovocia, skus najskor tepelne upravit, podusit.
nas krpec napr. doma dlho nechcel kiwi, minule sa toho na navsteve prejedol (ved inde chuti lepsie ako doma 😀 ), no a potom mal po kakani vystipany zadok. tak nabuduce ak bude chciet, dam mu menej a uvidim, ale ak nedas, nezistis.
@evittam evidujem, že máme nejakú pediatričku, ale k nej určite ohladom stravy po rozumy nechodím..čo je imunologické okno? daj nejaký link, štúdiu-odborný článok, nech si prečítame o čo tom je..alergie sa možu prejaviť v dospelosti / už v súčasnosti normálna vec/, potravinové alregie vznikajú nadmerným požívaním istých typov potravín, takže treba jesť striedmo a čím neskor, tým lepšie..a samozrejme ak je dieťa dojčené, načo zavádzať priskoro? ked dáš 2 ročnému napr tú mrkvu a sa vyhádže, si predstav-čo by to spravilo alergickému dieťaťu v 6 mes? exem, tráviace ťažkosti, , možno aj anfylaktický šok? vieš že napr. najviac exemov začína v období zavedenia príkrmov?
Kazda maminka nech robi ako najlepsie vie podla svojho vedomia a svedomia. Najnovsie vyskumy odporucaju vyuzit imunologicke okno...takze ak deticky do toho 4. mesiaca nemaju problemy, preco nie...ja myslim teda skusit v malych mnozstvach skor rozne druhy zeleniny, ovocia, mlieko, vajicko a pod., nie prave hned segedin a nie vsetko naraz🙂 Ak deti problemy maju, tak sa to prejavi casto uz skor a urobi skusaniu STOP...aspon u nas to tak bolo. Taketo male deticky este nepotrebuju extra pestru stravu, ale skor si zvyknu na rozne potraviny v takomto veku, neskor uz mozu odmietat ochutnavat, vymyslat...
My sme teda zo zdravotnych dovodov nic "exoticke" neskusali a ine mamy neriesim, oni nebudu mojmu dietatu davat do poriadku ekzem alebo s nim po lekaroch chodit...Opatrnejsi by mali byt skor ti rodicia, ktori su sami alergici alebo maju nejake potravinove intolerancie (u nas plati).
@luba41 Pozri, o tom všetkom o čom píšeš veľmi dobre viem, na to im.okno som len reagovala - my tiež máme pediatričku, ktorá ma na to upozornila - a dobre ma pobavila(nakoľko pri synovi o tom nikto ešte ani nepočul 😀) - a ešte som aj dostala 3-stranové "laistro" o tom - a fakt neviem či to ešte mám a nechce sa mi to skenovať- čiže ak ťa to tak zaujíma skús si to "vygoogliť" - mne je nejaké IO ukradnuté. Ja si tiež nechodím k našej pedine na rozumy - mám vlastný. A len som pridala svoju skúsenosť a názor a to, že dieťaťu od zavedenia príkrmov - cca od 5.-6.mesiaca (samozrejme ako som už písala ak nie sú rodičia alebo v rodine nejaký alergici) treba dávať postupne ochutnávať všetko- všetko čo sa normálne v danej domácnosti konzumuje a to je všetko.
@juhseverzapad napr.moja mamka má alergiu na korenovú zeleninu /takisto aj na pele niektorých rastlín/-prejav škriabanie v hrdle, opuch..mala som kolegynu, ktorá reagovala na zeler záchvatom-nemohla sa nadýchnuť, takmer ako astmatický záchvat.. nič príjemné..
tá tabulka je z celkom dosť alergikmi vyhladávanej stránky..
Ženy, med v nízkom veku bábätká nemôžu jesť ani nie tak kvôli alergii, ale kvôli zvýšenému riziku dojčenského botulizmu: Dojčenský botulizmus je spôsobený požitím spor (kľudových foriem baktérie), ktoré produkujú toxín. Zdrojom nákazy býva najčastejšie med. Malé deti majú nižšiu kyslosť tráviaceho traktu a tak aj menšiu schopnosť zničiť pôvodcov tohto ochorenia. Botulizmus je vlastne otrava jedlom, život ohrozujúca.
@luba41 čím neskôr tým lepšie je uz prekonané, treba si pozrieť zahraničné štúdie a co hovoria zahraniční odborníci. Na Slovensku, v Čechách je este stále veľa odborníkov, ktorí nesledujú najnovšie poznatky a tým zbytočne pletú verejnosť, kedze dostupnosť zahraničných zdrojov je iná ako pred 30 rokmi, takze ľudia majú aj iné zdroje ako knihu Naše dieta a obvodného pediatra. Takze googluj a pozri si ako sa názor na zavádzanie potravín, ci prípadných alergénov za posledné roky zmenil.
to je hrôza-ja som netušila,že ma matka kŕmila alergénmi 😀 nepreháňame to už ?