Kedy začať prikrmovať?

bessdonna
2. júl 2023

Ahojte. Kedy ste zacali prikrmovat dojcene babatka? Mame cerstvych 5 mesiacov a rada by som zacala, lebo mam super cukinu, zemiaky, mrkvu, hrasok, vsetko zo zahrady. Dr povedala, ze od 7.mesiaca ak je cisto kojena, ze to je nove odporucanie. Viete mi vysvetlit preco je to tak? Ako mozu prikrmy uskodit? Ona nevedela uviest. To uz bude september a nebude tolko mladej zeleniny v zahrade. Bude batat a tekvica.... Poradte baby

anavixy
2. júl 2023

Od ukonceneho 6. mesiaca mozu/maju zacat dojcene deti s prikrmami. To kvoli tomu ze WHO odporuca vylucne dojcenie do ukonceneho 6.mesiaca, ale je len a len na tebe, ci das ochutnat skor alebo neskor. Tie prve razy su vacsinou naozaj len ochutnavky a stale je mlieko hlavna zlozka stravy a zdroj energie, takze ak chces vyuzit to, ze mas potraviny cerstve a nemusis davat mrazene a kupovane, uskodit mu urcite neuskodis. Deti krmene umf sa mozu/maju zacat dokrmovat uz od ukonceneho 4. mesiaca, takze to nie je ani tak o dietati, ale o mlieku (aby bolo jasne ze nejde o to ze by dieta nemohlo zacat skor).

krevet86
2. júl 2023

Naša bola na materskom mlieku a u doktorky sme dostali info,že po ukončenom 4.mesiaci začať skúšať zeleninu. Takže ozaj každý doktor hovorí podľa seba a odporúčania sa stále menia. Ja byť na tvojom mieste začnem pomaly dávať zeleninu,keď máš teraz prístup k domácej 😊. Aj tak ti len oblizne lyžičku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anavixy
2. júl 2023

@elizabet173 a tomu dietatu na umf to potom preco neuskodi? Ked tam su odporucania ine, tam sa inak vyvija traviaca sustava?🤔 mozno je to zbytocne (ak dietatu zatial staci mlieko), ale urcite mu to neuskodi, navyse ako aj sama pises, zje par lyziciek…

patricia512
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
patricia512
2. júl 2023

@bessdonna naša ide mať 5m je plne kojena a už ma 2 týždne prikrmy (kázala doktorka že jej máme postupné dávať skúšať) takže si myslím že jej neuškodiš keď jej dáš skúsiť 2/3 lyžičky.

beata_k
2. júl 2023

@anavixy Uz aj detom na UM sa odporuca zavadzat prikrm po ukonecom 6 mesiaci.

marianarem
2. júl 2023

@bessdonna Dolezite je aj to, ci dieta uz javi zaujem o inu stravu. Pozera na vase jedlo, zaujima sa on, vyzera, ze by rada skusila? Ak ano, tak by som skusila nieco dat.

alexandra383
2. júl 2023

@bessdonna nasa ma zajtra 5m, doteraz cisto kojena a idem jej dat prvy prikrm. Aj lekar odporucil od 5m davat.

evickuska
4. júl 2023

@beata_k ja tie odporucania asi nejdem riesit. Zacnem s prikrmom po 4 mesiaci. Je cisto na UM, ja som tiez tak bola a som tu.

beata_k
4. júl 2023

@evickuska Ako chces, je to tvoja volba. Ale svet sa medzicasom posunul. Aj fajcene v tehotenstve nebol problem a deti su tu.

anavixy
4. júl 2023

@beata_k ja som tie odporucania pre deti na UM nenasla… ak mas nejaky odkaz, budem rada 🙂
este minuly rok nutricne specialistky aj pediatri odporucali zacat medzi 17.-25. tyzdnom, v zavislosti hlavne od dietata… niektore su pripravene skor, niektore neskor. Ja som pri dcere vylucne na UM zacala s prikrmami po ukoncenom 5. mesiaci, lebo dovtedy som nemala pocit, ze uz ich potrebuje. Potom uz zacala viac javit zaujem o ine jedlo, takze nebol dovod nezacat. Treba sa riadit svojim dietatom, pokial je stabilne v polosede, javi zaujem o jedlo a pripadne mlieko uz nezasyti jeho energeticku potrebu je cas zacat. Poznam aj staru mamu, ktora dvojmesacne vnuca krmila polievkou (cca pred 2 rokmi), co mi pride fakt na hlavu, aj 4 mesacne babatko mne osobne pride ako prilis male babatko (nie z hladiska GIT, ale celkovo) na inu stravu nez mlieko, ale to je len moj nicim nepodlozeny pocit 🙂

kris_tin257
4. júl 2023

Ja mám čisto kojene deti, aj staršieho aj teraz mladšiu a oboch mi lekárka nakázala začať prikrmovať v deň ich 5tych mesiacov... Aj vtedy aj teraz mi to prišlo dosť skoro neviem no