Kedy začať prikrmovať 4,5 mesačné dieťa?

laskonka28
17. jan 2012

Naša princeznička má 4mesiace a 3 týždne a stále sa dojčíme.
Dnes som bola u detskej dr. a káže mi prikrmovať !
NESÚHLASÍM !
Veď všade čítam, že dojčené dieťa sa prikrmuje iba od ukončeného 6.mesiaca.
Aký máte názor ? Ďakujem za radu.
Zuzana

pami2
17. jan 2012

ty si rodic, ked nesuhlasis, nemusis 🙂

lypka
17. jan 2012

ja prikrmujem od 4 nevidím dôvod prečo by si dieťa pomaly nemohlo zvykať na normálnu stravu

elephant
17. jan 2012

@laskonka28 Kázať ti nemá čo, môže akurát doporučiť.
Ale ty si rodič a ty si rozhodneš. Ak máš pocit, že je na príkrm priskoro a dojčenie jej zatiaľ stačí, tak neprikrmuj. Ak máš naopak pocit, že dojčenie jej nestačí, a že je už pripravená na príkrm, tak kľudne skús. Je to na tebe 🙂

laskonka28
autor
17. jan 2012

@pami2 Ďakujem...

laskonka28
autor
17. jan 2012

@elephant Ďakujem, aj ja si to tak myslím...

tea333
17. jan 2012

ja zas nevidim dovod na prikrmy pred 6. mesiacom. ak je dieta dojcene, do roka ma stravu okrem mm iba ochutnavat a spoznavat. to najlepsie jej uz davas.
neber dr tak vazne, mnoho doktoriek ma naozaj zvlastne nazory, moja mi pred rokom kazala odstavit. este k tomu po tom, co som jej povedala ze maly je atopik a alergik na bielkovinu kravskeho mlieka. ked som sa jej opytala preco nemam dojcit po roku, jej odpoved bola: NACO?? a tato pani je vychytenou dr a chodi stale rozpravat do tv.
Je super ze studujes co je pre tvoje dieta najlepsie. nedaj sa 😉

heln
17. jan 2012

@laskonka28 ahoj, áno, mnohé laktačné poradkyne a tiež lekári z odboru gastroenterológie či ako sa to píše uvádzajú, že kojenému dieťaťu plných šesť mesiacov stačí materské mlieko....
vôbec nemusíš brať kázanie pediatričky do úvahy, myslím si, že vôbec nič netreba uponáhľať, nič jej neujde...
ja som začala od polovice piateho mesiaca pomaličky s ovocíčkom....
takže v kľude začni, keď budeš mať pocit že už je čas, resp. keď bude mať 6 mesiacov. 🙂

heln
17. jan 2012

@tea333 že načo?? 😀 😀 😀 😀

laskonka28
autor
17. jan 2012

@heln Ďakujem...

laskonka28
autor
17. jan 2012

@heln
@tea333 A ešte sa môžem spýtať :
Malá sa veľmi sliní a všetko hryzie, podľa mňa jej idú zúbky - keď som toto dnes povedala dr. tak mi povedala, že v žiadnom prípade, že to si pýta jesť !
Skoro som odpadla !
To som nikde nepočula !

elienka
17. jan 2012

@laskonka28 neprikrmuj, mliečko stačí do ukončeného 6 mesiaca. Ja som cca od ukončeného 5 mesiaca dávala malej ochtnávať -keď mi závidela čo jem a bolo to pre ňu vhodné, tak som jej tak dala ochutnať množstvo cca hrášku, alebo napr. ocuckať kúsok jabĺčka a podobne. a keď prišiel čas príkrmov, tak som ju jednoducho nakŕmila, ona už vedela čo s tým. Takže dôležitá je aj psychická pripravenosť na príkrmy. Na malej som to spoznala tak, že mala strašný záujem o to čo jeme, normálne prehĺtala nasucho.

laskonka28
autor
17. jan 2012

@elienka Ďakujem...

tea333
17. jan 2012

@laskonka28 to je neskutocna kravina. dieta si pyta prsnik placom. ked slini a hryzie, urcite jej ide zubok.

tic_tac22
17. jan 2012

@laskonka28 moja mala papa bebu a moj doktor povedal ze 2hom mesiaci jej mozem davat stavisku s jablca aby si zvikla ja takto este neviem dobre posudit ci mozem je to moje prve babetko tak neviem ci mam jej dat alebo nie

denisocka
17. jan 2012

mne kazala to iste, vraj podla najnovších vyskumov je lepšie zacat od 4mes aj dojcene,aby do 6mes uz vyskusalo . ide o to,aby dieta cim skor zviklo na potraviny a tým su vraj menej potravinových alergií . mne sa to zas nezda take sialene,ale každa matka sa ma rozhodnut sama . inac,citala som kusok Bukovskeho velkeho trhaku,ktory je teraz IN a on tam tiež piše,že nove potraviny zavadzat medzi 4-6mes

PS - prveho som dojčila a prikrmovala podla tabuliek z internetu a mal aj ekzem,aj kadečo,po bezných potravinách mal kožne prejavy a vysev .....

druhemu som nukala od 5mes,sice velmi nechcela,rozjedol sa po 6tom mes. ale ochutnal omnoho viac ako starši a nemal snad ani raz žiadne vyražky . takže každy musi zvaziť sam ,žiaden extrem nieje dobry

laskonka28
autor
17. jan 2012

@denisocka Ďakujem...

terezka80
18. jan 2012

My sme na odporucenie dr. zacali tiez okolo 4 teho mesiaca prikrmovat ,nakolko mala malinko priberala.Dcerka ma 2 roky a doteraz este rano a vecer kojim.Ale isla som podla kniziek postupne ...

lauri
18. jan 2012

@laskonka28 mozes, ale nemusis zacat.. riad sa tym, co povazujes pre najlepsie pre svoje dieta..
moj bol plne dojceny,ale s prikrmom sme zacali po ukoncenom 5. mesiaci - pretoze bol hrozne zvedavy, vsetko chcel spoznavat a ochutnat... dal mi najavo, ze uz je pripraveny 😉
povodne som chcela pockat este mesiac, ale myslim, ze sme zacali tak akurat.

mamabiba
18. jan 2012

určite sa poraď aj s laktačnou poradkyňou, ktorú nájdeš v tvojom okolí, tu ti posielam portál a ich zoznam podľa kraja : http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... - tu nájdeš aj výborné články a príspevky
Aj tu je výborná laktačná poradkyňa @strapco13, skús napísať priamo jej, alebo
tiež výborný portál o dojčení, kde je veľa múdrych poradkýň, ktoré ochotne poradia: http://forum.dojcenie.eu/portal.php

Veľa šťastia prajem 😀 😀

slniecko103
18. jan 2012

@laskonka28 ahoj dnes mi akurat vravela kamoska ze aj jej kazala dokyna uz prikrmovat a ma 5mesiacov .kamoska jej vravela ze maleho plne koji a ze sa ma az od ukonceneho 6mesiaca a dokyna jej vraela ze prave citala nejaku novu recenziu ze uz odporucaju od 5mesacia .tak zacala maleho prikrmovat a mu velmi chuti 🙂