Ahojte, syn mal teraz jeden rok, pekne papa všetko čo mu urobím. Je už normálne jedlá, rôzne polievky, zemiakovú kašu s rybou, cestoviny s omáčkou....len nič nesolim. Jedine co dám je občas rasca a to je všetko co sa tyka korenia a soli. Nie som proti soli, ja doma solim až až, ale nepríde mi zatiaľ nutné dávať malému soľ do jedla. Včera tu bola svokra a robila som malému špenátovu polievku, a ona sa ma pýtala ci tam nedám soľ a ja ze nie, a ona mi vraví ze troska soli môžem ze je dobra na obličky ci co. Vy ste kedy začali soliť deťom jedlo?
Ja keď varím malému zvlášť nesolim..ale teda väčšinou už varím spoločný obed asi od roka, solim a korením minimum.. my si dochucujeme v tanieri 😊 malý bude mať 1.5r
Soľ od roka, samozrejme to s ňou neprehanam. Aj postupne rôzne koreniny okrem štipľavých
Solila a korenila som jedlo primerane od cca 1r. ale menej ako nám dospelým. Už ako bolo vyššie spomenuté, soľ obsahuje jód , ten je prospešný správne fungovanie štítnej žľazy.
Ďakujem, tak budem pridávať aj ja troska soli do jedla 🙂
ako ono zalezi kolko ste aj zvyknuti vy solit. my jedno solime minimalne skor sme na bylinky a tak ochutiť. čize to množstvo už potom s nami mala od roka riadne jedla
ja som zacala trosku prisalat po roku, ale aj to zaviselo od toho, co vsetko jedlo obsahovalo. napr. nejake cestoviny so syrom alebo co, to som nedosolovala, kedze syr je sam osebe slansi. tiez som nechcela moc, ale ako pisali vyssie, tak sol treba aj kvoli jodu, takze urcite neuskodi, len sa na to treba pozerat komplexnejsie, ci jej nedostava denne zbytocne vela v kombinacii aj s dalsimi jedlami.
Cim neskor tym lepsie, je to zbytocna zataz na oblicky. Bylinky ale mozes pouzivat aj cesnak na dochutenie, nemusis iba rascu. Potraviny prirodzene obsahuju sol. Som prekvapena kolko zien kasle na to a rocnemu dietatu dava jest to co jedia dospeli 🙈
@pribinak jod je vo vela potravinach, najviac v rybach (treske, tuniak aj krevety), morskych riasach, mlieku, mliecnych vyrobkoch ale aj vo vajickach, vo fazuly alebo susenych slivkach.
Ano, od roku treba zacat postupne prisalat. Oblicky su vyvinute a dietatko to uz potrebuje. Najprv stipku soli a potom pridaj. Ja celkovo solim menej, ale od roku solim. Alebo ti nebude chciet papat inde jedlo. Uz je na9zaj cas zacat.
@milanemila Slováci majú úplne bežne v jedálničku krevety, alwbo morské riasy, že?
Aké sú hodnoty jódu v soli a aké v mlieku, to si zabudla akosi napísať. Lebo je to dosť dôležité
Ja som dávala od roka postupne našu stravu aj so soľou. Ale ja veľa nesolíme ani sebe-takmer všetci dospelí si moje jedlo dosolia
radim sa do skupiny od roka kaslala na to 🙂 manzel je zvyknuty, ze solia minimalne, takze od roka cca. jedol viac menej to co my a ja som si potom dochutila, kedze ja solim
a idem si rychlo vygooglit ako este mozem zlepsit postavenie nehodnej matky ❤️
No my korenime veľa, aj solime dosť. Chilli milujeme veľmi, to je skoro v každom jedle.
Varím tak ze malému odoberiem neochutene a nám ochutim, čiže je to co my, ale bez korením a soli. Cez deň ale papa napríklad Syr, maslo, tam určite nejaká soľ je.
Ale čo sa týka čisto obedov, tam ma bez soli. Dala som mu dnes štipku soli, tak uvidíme.
Od 10.mesiaca dieťa jedlo rodinnú stravu. Ale ja to so solením nepreháňam.
Ja mám tiež ročnú dcéru a dám jej od roka vždy len štipku soli do jedla. Ale dávam detské koreniny od Dávidka (Dávidkovo koření). Odporúčam všetkými desiatimi, konkrétne máme Detské bylinky Eliška. Nie je v nich soľ ani glutaman.
mam 2-rocnu a nesolim jej. sol uplne zbytocne zatazuje oblicky. mam svagra lekara, aj jeho deti jedli solene jedla az v skolke. nasa pediatricka to tiez po roku zdaleka neodporuca. je to o pohodlnosti matiek, aby nemuseli varit 2 jedla. najlepsim zdrojom jodu je mlieko, vajcia a fazula. a staci si vygooglit, kolko toho jodu cca 12 kilove dieta potrebuje. denne tolko, co obsahuje za hrst fazule, ci polovica vajicka.
Davas mu pestru a zdravu stravu, to je idealne..ked mu trošku prisolíš, nič sa nestane..hlavne aby sa naucil jest vsetko, ja som uz 8 mesacnej aj cibulu, cesnak a vnate vsetky mozne, aj bylinky domace do jedla davala..od roka nasu stravu ale pred osolením a okorenením..trochu cukru tiez, lebo to patri do kyslych polievok, rajčinových omáčok, domácu piškótu, bávovku..kupovane sladkosti a pochutiny vobec
Svokor je nefrolog, nám takmer nesolime, môj manžel bol tak vychovávany od malička a deťom nesolime vôbec. Svokor je priam alergický, keď vidí malé deti a v rukách slané tyčinky. Dieťa nepotrebuje osolené jedlo, ani trojročné, nie ročne. Až-až stačí, ak jedáva kupované pečivo, v každom pecive je soľ. A keby to dieťa nejedlo kupované pečivo, úplne stačí pestrá strava, mnoho bežných potravín obsahuje jód.
@pribinak my ano, bezne jeme sushi (aj samotne riasy susene sa daju kupit zvyknem ist nastrihat na vrch jedla) a varievam napriklad krevetove kari a aj ryby jedavame relativne casto.
Sol je umelo jodidovana to ano, ale mas bezne vyzivove doplnky s jodom a nemusis solit neviem kolko kvoli jodu.
Ja celkovo vela nesolim..takze uz okolo roka,ked je skoro vsetko,neriesim... Moj muz si dosoli a okoreni sam. ;D
Normálne od roka som dávala soľ. Zas v soli je jód a ten nemáš kde veľmi inde nejak nájsť ako v soli