Kedy ste začali deťom dávať orechy?

erikasvk90
1. jún 2023

Ahojte, zaujal ma prispevok podunajskych orechov na fb na den deti. Moj maly ma pomaly tri roky, ale cele orechy som mu este nedala. Chutnali sme len orechove maslo s vianockou. Mozno skusime papat aj olupane orechy. Vy ste kedy zacali davat detom orechy?

pribinak
1. jún 2023

@erikasvk90 po roku, nemám alergiu na orechy v rodine

basulaak
1. jún 2023

@erikasvk90 okolo 20 mesiacov jedol cele lupane arasidy. Tato mu dal, lebo chrumal z misky. Bala som sa zabehnutia, takze arasidy preto radaej nedavam v celku len ako maslo a pod. ale bezne potom od 1,5 roka ci 20. mes som mu nukala napr cele vlasske alebo pekanove. Ale tie nechcel. No v babovke zje ked do nej nahadzem vlasaky. Teraz ma 2 roky presne

majamat
1. jún 2023

take veci az pred 4r, lebo este po 3r sa mi dcera dusila s cukrikom.

asi su lepsie na zaciatok vlasske orechy. nie su tak gulate, nevbehnu tak rychlo do krku.

autumm
1. jún 2023

Moja už v 1,5 roka kusala menšie kúsky vlašských orechov. Teraz ma 2 a už zvládne celý, aj iné orechy. Ale vždy som na blízku keby bolo treba. Mam pred nimi rešpekt

zuzuliennka1
1. jún 2023

orechy ako take - syn ochutnal v 1. roku - vo vanilk. rozkoch na vianoce 🙂
orechy som mu dala potom ale az neskor, myslim 2,5 rocny, aby sa nimi neudusil

miadi
1. jún 2023

Pecanske jedla dcera v pohode kopec uz 2r raz si dala polku Burskeho a hnet z vracala puchla dusila sa museli sme na pohotovost mà epi pen 🖊 alergiu na rozne druhy orechov dokonca aj hrasok a cicer.. Synovi som dala pre istotu az v okolo 2-3r a nema alergiu.

stannkal
1. jún 2023

@erikasvk90 my sme začali celé orechy asi okolo 2 rokov, predtým len orechové masla. S dusenim môže byť problém vtedy ak das niečo hladké a okrúhle ale ak oriešky nalames aspoň na polovicu tak sa nemá čo stať. Skus napr kešu oriešky alebo vlašské, tie sú menej tvrdé ako mandle alebo arašidy.

marianarem
1. jún 2023

@erikasvk90 Moj jedol cele tak od 1.5 roku. Tie najtvrdsie druhy ako mandle a makadamove teda asi az od dvoch, uz si presne nepamatam. Ale teda podmienka bola, ze bude pri tom v klude sediet, vtedy nie je co pokazit. Zo zaciatku som aj dozerala na to, ako to hryzie a zuje.

erikasvk90
autor
2. jún 2023

Dakujem za vase rady. Ja uprednostnujem vlasske orechy pestovane tu u nas. Oriesky a kesu kupene v sietiach su casto zatuchnute a to viac skodi ako pomaha. Celkovo sa snazim kupovat slovenske potraviny aj ked su niekedy drahsie.