Ahojte, zaujal ma prispevok podunajskych orechov na fb na den deti. Moj maly ma pomaly tri roky, ale cele orechy som mu este nedala. Chutnali sme len orechove maslo s vianockou. Mozno skusime papat aj olupane orechy. Vy ste kedy zacali davat detom orechy?
@erikasvk90 okolo 20 mesiacov jedol cele lupane arasidy. Tato mu dal, lebo chrumal z misky. Bala som sa zabehnutia, takze arasidy preto radaej nedavam v celku len ako maslo a pod. ale bezne potom od 1,5 roka ci 20. mes som mu nukala napr cele vlasske alebo pekanove. Ale tie nechcel. No v babovke zje ked do nej nahadzem vlasaky. Teraz ma 2 roky presne
take veci az pred 4r, lebo este po 3r sa mi dcera dusila s cukrikom.
asi su lepsie na zaciatok vlasske orechy. nie su tak gulate, nevbehnu tak rychlo do krku.
Moja už v 1,5 roka kusala menšie kúsky vlašských orechov. Teraz ma 2 a už zvládne celý, aj iné orechy. Ale vždy som na blízku keby bolo treba. Mam pred nimi rešpekt
orechy ako take - syn ochutnal v 1. roku - vo vanilk. rozkoch na vianoce 🙂
orechy som mu dala potom ale az neskor, myslim 2,5 rocny, aby sa nimi neudusil
Pecanske jedla dcera v pohode kopec uz 2r raz si dala polku Burskeho a hnet z vracala puchla dusila sa museli sme na pohotovost mà epi pen 🖊 alergiu na rozne druhy orechov dokonca aj hrasok a cicer.. Synovi som dala pre istotu az v okolo 2-3r a nema alergiu.
@erikasvk90 my sme začali celé orechy asi okolo 2 rokov, predtým len orechové masla. S dusenim môže byť problém vtedy ak das niečo hladké a okrúhle ale ak oriešky nalames aspoň na polovicu tak sa nemá čo stať. Skus napr kešu oriešky alebo vlašské, tie sú menej tvrdé ako mandle alebo arašidy.
@erikasvk90 Moj jedol cele tak od 1.5 roku. Tie najtvrdsie druhy ako mandle a makadamove teda asi az od dvoch, uz si presne nepamatam. Ale teda podmienka bola, ze bude pri tom v klude sediet, vtedy nie je co pokazit. Zo zaciatku som aj dozerala na to, ako to hryzie a zuje.
Dakujem za vase rady. Ja uprednostnujem vlasske orechy pestovane tu u nas. Oriesky a kesu kupene v sietiach su casto zatuchnute a to viac skodi ako pomaha. Celkovo sa snazim kupovat slovenske potraviny aj ked su niekedy drahsie.
@erikasvk90 po roku, nemám alergiu na orechy v rodine