Kedy ste začali dávať dieťaťu pribináčika?

kvietokm
18. apr 2016

Mám 9 mesačnú dcérku a chcela by som vedieť či jej už môžem dávať pribináčika. Pani doktorka nám hovorila, že až od 10 mesiaca, ale známy mi hovorili, že by som jej ho už mohla dať tak neviem. Ďakujem za rady 🙂

pribinak
18. apr 2016

Počkaj aspon do roka, je to priveľa bielkovín a tukov
Uplne jej staci biely jogurt s obočím, domácim džemom ci ovsenymi vlockami

Inak, známi su erudovanejší nez pediater?

petulda333
18. apr 2016

A myslis ze tu najdes spravnu odpoved?jedne povedia daj,ine ze neskor,niektore ze nikdy!sama sa rozhodni

petulda333
18. apr 2016

@pribinak s obocim musi byt fajnovy 😂😂😊😊😊

pribinak
18. apr 2016

@petulda333 co minule mi rajcinovu polievku mobil prepísal na rakovinovú ;)

tajka1986
18. apr 2016

@kvietokm tvarohove az po roku,ale je to umelak mojej to vobec nechutilo. Skus radsej Lipanek,to malo ovela lepsiu chut 🙂 a na nete najdes recepty aj na domace pochutky z par surovin 100x lepsie ako Pribinak 🙂

petulda333
18. apr 2016

@pribinak jeeeeminecky 😂😂😂 to je hroza to prepisovanie

lauricka
18. apr 2016

@kvietokm najlepsie asi nikdy 😀 . A do roka urcite nie.

seahorse27
18. apr 2016

po prvom roku

elizita
18. apr 2016

Dnes som si akurat citala zlozenie pribinaka, dakujem, neprosim, myslim ze mojej dcere bohate postaci biely jogurt... neviem co s tym tolki maju a kupuju to pre svoje deti akoze nieco dobre...

katy83
18. apr 2016

nie som ziadna bio matka ale radsej jogurt ako pribinacika, ja ho napr detom nekupujem

misel0806
18. apr 2016

@kvietokm pribinacka??? Presne v piatom mesiaci....dnes ma sest a pribinacik mu chuti rovnako😃

stormie
18. apr 2016

Moja trojrocna ho este nemala a prezila to 😂

liz_lemon
18. apr 2016

@pribinak jogurt s obočím, ma neskutočne pobavil 🙂

siska53
18. apr 2016

@kvietokm radsej jej sprav po roku vymiesany tvaroh so smotanovym.jogurtom.
Ja ked som ten pribinak ochutnala,povedala som .si fuj,nechutne mastne a navyse drahe na taku gebuzinu.
Takze detom.radsej nieco ine.

Inak.nechapem,condo nich stale chcu tie mamy pchat tie sladke somariny..
moj papal do 2rokov biely smotanovy jogurt (ano,babka mu aj pribinaka kupila,zakazala som jej to po ochutnani a obcas som.mu vymiesala tvaroh). Nasledne mal do 3rokov obdobie acidkove,lucinove a "cottegove", mala to mala dost podobne.

Vela bielkovin zatazuje vyvijajuce sa oblicky,preto tvaroh a vyrobky z neho sa do roka neodporucaju a do 2r.s mierou. Rovnako preto nie je velmi do roka vhodne hovadzie maso.

0silvia0
18. apr 2016

@pribinak čo je myslené tým obočím? Ja som miestami fakt nechápavá ☹
Inak máš ideálny nick do tejto diskusie 😎

7certik7
18. apr 2016

Haha,sranda..ja mu davam od 7mesiaca jogurty. A sestra? Od tretiehp mesiaca vsetko! A tetaz jej maly ma tri roky a nic jej neodmietnne.. kazde decko je ine.

sardinka335
18. apr 2016

@kvietokm prečo by si nemohla dat pribinačika? Ja som dala ochutnať 9 mesačnej - chcela som ho zjest ja ale priplazila sa a začala ,,kričať,, huhuuuaa ze aj ona chce. Tak som dala ochutnat. Ako denne by som to nedavala ale z času na čas. U nas sa k ,chudatku,, take dobroty nedostanu lebo my to ,,spasieme,,skor a na malu ostanu len biele jogurty.

pribinak
18. apr 2016

@0silvia0 ehm, obočie=ovocie

katulienkax
18. apr 2016

Baby a co je vlastne na tom kupovanom pribinakovi take zle akurát pozerám zlozenie obyčajného smotanoveho a žiadne konzervanty a farbiva tam teda nie su, samozrejme ak nedavam'tie prifarbené s prichutami ale ten obyčajný smotanový. Takze fakt nechápem co je tam take zle.inac moje deti to nejedia lebo im to akosi nechuti ale ja si občas doprajem a fakt neviem o akých konzrvantoch sa tu hovorí.

0silvia0
18. apr 2016

@pribinak ahááááá, ďakujem za objasnenie, mne to nenapadlo, to vieš, pondelok 🙂

7certik7
18. apr 2016

Uz mi baby pridete ako tabulkove dokttorky.🙂 ved to dieta uz chce skusat,ved nebude stale na mliecku a prrsnidavkach atd..napr na olovrant je dobry taky jogurtik..ja neviem,ale mojmu davam vsetko okrem poliebok fazulovych,no proste strukoviny..atd e omacku zo zemiakmi jpgurty atd vsetko mi papka od 7mesiaca :🙂 aj pribinacik alebo termix 🙂 ved kazda smw ina 🙂

supolova
18. apr 2016

My sme tvaroh začali od odporúčaného 10. mesiaca - od začiatku som dávala obyčajný neochutený hrudkovitý tvaroh (iný jej nechutil). Z jogurtov zjedla vždy len biely - samotný alebo s primiešanou chrumkou, macesom.... Z ochutených výrobkov s chuťou aj teraz ako 2,.5 ročná zje jedine vanilkový Malíček (čokoládového nemá rada) - je to vlastne detský vanilkový jogurt, aj chutí kyslasto - všetky termixy a im podobné presladené varianty vôbec neľúbi a po tom ako ich raz odmietla jej ich ani nenútim. Keď zje čo len trochu čistého tvarohu, je to viac, ako vo výrobku, ktorý obsahuje 50% tvarohu a zvyšok ochucovadiel. Ale každé dieťa je iné a je na rozhodnutí matky, čo bude preferovať. Do 2 rokov som dávala výlučne biele smotanové jogurty - teraz na striedačku aj niečo ochutené, ale s mierou.

bonnie1
18. apr 2016

@7certik7 a ja som myslela ze ked sa zadusilo to 4 mesacne babetko s rezancom pred par mesiacmi ze to je somarina.. a hla aj od troch mesiacov davaju vsetko 🙂

sardinka335
18. apr 2016

@katulienkax ako ja to občas kupim lebo mame to radi, ale je to dost drahe takze koli cene to nekupujem pravidelne. Ale načo tam davaju nejaku xantanovu gumu, jedlu želatinu....no načo? Ako to sa fakt neda vyrobit len zo smotany, tvarohu a vanilky? Určite netreba byt striktny a bat sa nejakeho pribinačika len je škoda ze nevieme vyrobit nič bez kdejakých gum a pridavkov..

jonkaamisiko
18. apr 2016

Pribinacka by som veru nedavala malym detom, pozri si zlozenie kolko je tam chemie. Ked tak skus radsej ceskeho Lipanka, je to chutovo velmi podobne a bez E-cok. Alebo nejaky obycajny jogurt.

sisaka
18. apr 2016

@katulienkax co je na tom zle? tak to je vec pohladu - ja sice moznost davat detom pribinacika nemam, kedze na Slovensku uz nezijem, ale mne sa napriklad nepaci, ze je tam skrob, zelatina, xantanova guma, ale ja nie som fanusik ani pudingov. Tiez sa mi nepaci, ze je tam 16 g cukru v takom malom tegliku, vsak to je polievkova lyzica cukru!

Osobne by som dietatu dala pribinaka okolo jedneho roka, ked si dieta da raz za cas, tak to nebude ziadna tragedia, su aj ovela horsie jedla, ako pribinacik. Keby detom chutil, tak by som im radsej spravila domaceho a miesto sladkej smotany dala kyslu a samozrejme menej cukru a ziaden skrob.

elizita
18. apr 2016

@7certik7 strukoviny su ale velmi dolezite ... preco sa im tak vyhybas?

maminecka2
18. apr 2016

A preco zrovna pribinacika? Cisty biely jogurt uz davate? Mojim to strasne chutilo, ficali sme na nich dost dlho. Tvaroh odbornici odporucaju az po roku kvoli oblickam. No a tie cukry v nom, na to ma urcite cas. Aby nezacala odmietat zeleninove prikrmy, bude jej to malo sladke. A 16% tukov zrovna v tom pribinaku, ja ked som si to precitala prestala som ich dojedat po detoch 😀 My ho kupujeme hlavne starsiemu nech sa trosku vykrmi, je ako sparatko 😝

anne_mary2
18. apr 2016

ked uz sa tu dusujeme cimsi nezdravym a umelym-- xantanova guma je prirodneho povodu, zo zelatiny ani skroby este nikto neumrel... uz ked 🙂) a ten cukor, je cuko no... porovnatelne je ho v kupovanej vyzive a nikto z toho vedu nerobi ;)) min to nie je asi na x stranovu diskusiu, nemoralizujem nepoucam len tak, naokraj.

sisaka
18. apr 2016

@anne_mary2 nie, zo skrobu este nikto neumrel, ale nie je dovod to pchat do vsetkeho, nie sme prasce, aby sme museli kukuricu konzumovat uplne vo vsetkom, ked si kupujem mliecny vyrobok, tak chcem konzumovat mlieko, nie sa vykrmovat skrobom. Ked si kupujem napriklad parky, tak chcem jest maso a nechcem zmiesaninu skrobu, muky a neviem coho este vsetkeho i ked s mukou v kolaci nemam ziaden problem. Pouzivanie skrobu v potravinarstve dosiahlo neuveritelne rozmery a nachadza sa aj v takych veciach, kde by nas to ani vo sne nenapadlo, dakujem neprosim si kukuricny skrob v kazdom jedle.
A taktiez, ak je niekto vegetarian, tak ho zelatina v mliecnom vyrobku nepotesi (a nielen vegetariana)