Kedy ste dieťaťu dávali prvýkrát nezdravé a mastné jedlá?

30. jún 2024

Ahojte, v mojej rodine ale aj v rodine môjho muža vždy prevládala obezita, nadváha, zdravé stravovanie je úplne cudzí pojem.
My sme obaja mali v minulosti cez 100kg, bolo to chybou v stravovaní v našich domácnostiach, keď sme sa dali dokopy spoločne sme schudli a odvtedy si držíme zdravý životný štýl, zdravo sa stravujeme, športujeme. Pre naše rodiny sme v tomto úplne mimo aké tak už to neriešime. Máme dcéru ročnú, niesom úplne bio eko raw neviem aká mama ale proste dieťa vediem k tej zdravej alternatíve jedál. Naše rodiny fungujú tým že od roka môže všetko, korenené, solené, mastné. Ja úplne to takto nevidím a strava je zdravšia, babky by ju najradšej tlačili už reznami, langošmi, zemiakovými plackami, veterníky, kremeše, birell a takéto veci. Vždy sa len napočuvam ako chudatku nedoprajeme... Samozrejme ja niesom dokonalá a už dcéra ochutnala aj kupovanu bábovku a nejaké nezdravé veci ale ide mi o to že na týchto návštevách neponúknu ani jednu zdravú vec, keďže bývame ďalej chodíme vždy na víkendy naozaj nechcem aby sa dcéra napchavala tri dni sladkým a mastným a celkovo mi príde mala na to, preto sa chcem opýtať, odkedy ste dávali také mastné veci ako napríklad rezeň a odkedy ste dávali také veci ako krémeš alebo horalka. Viem že sa tomu nevyhneme a viem že aspoň u mojej rodiny zaberie keď si dá aspoň jednu vec a budú mať dušu na mieste. Ide nám o to aby dcera nedopadla ako my.

anavixy
30. jún 2024

Birellllllll?? 🫣🫣🫣 preboha… no rocnemu dietatu nic z toho co pises podla mna 🤷🏻‍♀️ zo vsetkeho sa da urobit an zdravsia alternativa, tak ked ti to neurobia pre dieta ony, tak asi budes musiet ty. Vobe to nie je o tom ze dieta co zje nastne ci sladke v roku bude obezne neskor, to zasa neprehanajme, vlastne ani keby naozaj jedlo tieto veci tri dni v mesiaci tak sa mu nic nestane, ale naco? Preco nemozu akceptovat, ze je to rocne dieta, co fakt nemusi a nema taketo veci jest ako dennu stravu. Ved nech mu daju ochutnat ked aj zo vsetkeho spomenuteho, ked im to urobi radost, ale ochutnat.. teda okrem Birellu, to je velky primitivizmus.

autor
30. jún 2024

@anavixy ja si robim zdravé verzie to od nich ani nečakám ani nežiadam, viem aj že ročnému dieťaťu nič z toho nepatrí len viem aj to že raz to už neustriehnem tak len tak informatívne sa pýtam kedy asi ste dávali také veci prvý krát

autor
30. jún 2024

@anavixy ja viem že ju to nezabije 6 dní (tri dni u našich tri u svokrovcov) ale presne ako píšeš načo...nemám to ešte v pláne dávať a my také veci ani nejeme

lucia147852
30. jún 2024

Birell??? Preboha veď to je pivo aj keď nealko, to nemá piť žiadne dieťa a už vôbec nie ročne. A teda moja mala 1x vyprážaný syr v 3 rokoch. Nič jej neušlo. My jeme vyprážané minimálne.

sissy27
30. jún 2024

Fuha, nepamatam si, ale podla mna take vyslovene nezdrave veci ochutnala mozno prvykrat v skolkarskom veku. V roku by som proste aj na navsteve uvarila dietatu sama a zvlast, ak nie su schopni ponuknut nieco normalne, mozu sa urazat kolko chcu.

anavixy
30. jún 2024

Tak vies, niekto dava aj rocnemu take, aj skor… to je proste na tebe. Naozaj tym, ze to bude par dni do mesiaca jest sa mu nic nestane, len proste.. smutne, ze to musis vobec riesit. Ale nabeh na obezitu alebo nejake poskodenie zdravia zato iste mat nebude. Len teda nech ho s tym neladuju… napapt zdraveho a ochutnat nezdrave- ked uz musi🙂

simona20201309
30. jún 2024

Dcéra má takmer 5r, vyprážané ešte nejedla. Minuly mesiac ju pozval bratranec do McDonaldu, orvy krát v živote tak išla, objednali jej hranolky a kuracie nugetky. Jedine čo z toho zjedla bol môj zeleninový šalát (vyjedala mi uhorky)
Čokoládu ocholutnala asi ako 2rocna ale prišla jej na chuť až teraz v 4r.
Mne keby takto napchavali dieťa a nedali by si povedať ani po niekoľkých rozhovoroch, obmedzila by som návštevy na 2x ročne.

pribinak
30. jún 2024

Odporúčam odmalička dať dieťa na šport. Nemusí byt vrcholová športovkyňa ale keďže obaja ste mali nadváhu, tak treba sa hýbat 🍀🍀🍀

medda_beda
30. jún 2024

Ako dieťa som sladkosti jedla od 3 rokov.Mama vtedy varila fakt, že zdravo a súhlasím s tebou, že zbytočne do malého dietaťa tlačiť sprostosi je blbosť.
Človek sa tomu nevyhne, ale blbostí sa naje ešte dosť a chuť takého jedla dieťa nepozná, takže mu to ani nechýba.

Veľmi ma to irituje keď tu píšete ako vás nikto ako matky nerešpektuje.Veď nech sebe dajú ako celodenné menu klobásu, slaninu, rezne.Čo sa furt každý stará do výchovy iných.

lenka_vi1
30. jún 2024

Do 3 rokov žiadne sladkosti, keksíky,.lizatka, cukríky...a to aj keď na.mna rodina a rozne navstevy pozerali že prečo by nemohol ochutnať. Potom si zvykli že jednoducho si to neželám. Dnes má 6, výbornú kondičku a vediem ho k tomu že základ všetkého je jesť zdravo. Dám mu aj sladkosť ale po výdatnom obede. U nás varím cca 80% zelenina 20% mäso/ryba. Pasteky, salámy, čipsy, klobásy, parky nejeme vôbec. Rezeň si raz za čas dáme, taktiež pizzu ale naozaj zriedkavo. Drž sa svojich pravidiel, je to tvoje dieťa, zvyknú si.

nairia
30. jún 2024

moja bude mat v oktobri 3r a teda snazim sa tiez ist tou zdravsou cestou. rezen raz ochutnala od kamosky, ale ja to nerobim. nevravím, ze ja si nedam, ale myslim, ze ma na take cas. rovnako tak sladkosti- ficime na ovocnych tycinkach, kapsickach, sem-tam piskoty, puding (ten bio z DM), krupica... celkovo co sa sladkeho tyka, robim doma. teda hlavne peciem kolace/muffiny a tie plnim ovocim, pripadne to jedava s jogurtom bielym, kapsou... tie standardne sladkosti mi pridu este na nu moc. aj stravu sa snazim teda zdravsiu, cize nic vyprazane, moc presolene, korenene. necitim sa byt ultra bio, ale myslím si, ze ma na mnoho pokrmov este cas a brusko na to aj musi dozriet. blbosti sa este naje habadej.

autor
30. jún 2024

@lucia147852 ja viem ale starým ťažko vysvetliť
@sissy27 ja jej varím vždy ale ide o to že jej núkajú a už je zvedavá takže viem že sa nevyhneme tomu ochutnávaniu len to chcem oddialiť
@simona20201309 tak nenepchavaju ju to nedovolim ale chcú, u nich nikdy zdravá strava nebude a zas niesu zlí starí rodičia až na stravovanie
@pribinak to je jasné, už je to 12 rokov čo takto žijeme a obaja aktívne športujeme takže dcéra pôjde s nami
@medda_beda presne tak to vidim
@lenka_vi1 podobne je to aj u nás, aj to okolie pochopilo vo vašom prípade? Ďakujem
@nairia ďakujem vidím to rovnako

erickatt
30. jún 2024

,,starym" tazko vysvetlis. Dones si tam svoje, alebo uvar. Ja som tu teraz mala vnucku (22 mesiacov). Mala placky s nami ale jej som ich ,,vysmazila" nasucho. A ked varim aj pre nu rozhodne menej solim. Smazene robime tiez ale v trube...tiez nasucho..

autor
30. jún 2024

@erickatt ja tam mám svoje aj varím ako som písala ja od nikoho nežiadam aby jej varil zvlášť zdravé ja si to urobim ide o to že jej stále núkajú a dávajú to čo majú oni lebo to je lepšie

svetlonos
30. jún 2024

Tak pri prvom to bolo ešte jednoduché, bývame ďalej od rodiny. Aj tak to bolo na návštevách kolkokrat boj. Teda ale isto nie od roka!
Boli sme na dovolenke u svokra a on zlaty - ze kúpil som dedsku zmrzlinu. Oha , tak som pozrela a on kúpil tie mini Kornela a podobne 😂. Potešili sme sa, a povedali ze on také ešte neje ale my radi zjeme.
Syn 1 ma teraz 4 roky a druhy rok. Nežijeme sa výlučne vyprážaný ale obcas si rezeň dáme. Ten rocny by najradšej jedol všetko co my, aj kávu 😁. Ked mame ten rezeň, dám mu bez strúhanky. Dávam biely jogurt ale už mal aj jahodový smotanový keď iný nebol.
Boli sme na zmrzlinu a raz mu dal muz ochutnať.
Nerobím z toho dramu.
Ale!
Tento ladsi je dobrý jedak, starsi nie. Ten nemá problém zjest keks cokoladu zmrzlinu a pol krajce chleba len. Takže ten pokial nezje súčet jedli, isto mu ako náhradu nedam zmrzlinu.
Žiaľ i neho to inak nejde. My mame napriklad ešte do teraz cokoladu z veľkej noci takže tiež ďakujem pomaly.
Ale nedať od určitého veku vobec nič, by som sa zbláznila. Ale teda neprehaname to. Aši tak od 3 rokov mal cokoladu a podobne a ozaj len v malom a zriedka.

lenka_vi1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenka_vi1
30. jún 2024

Áno pochopili aj keď zaciatky boli ťažké. Dnes už malý sám povie keď niečo dostane že si dá po obede, po večeri prípadne zajtra. Chce to len čas a trvat na dodržiavaní pravidiel, ono to potom pôjde samo.

len_nig
30. jún 2024

Mám 2,5 ročného a z toho čo si vymenovala nemal ešte nič. Akože ročnej by som také ani neuvažovala hlavne keď vy sa zdravo stravujete.

bolarazjedna
30. jún 2024

Môj syn asi do15mesiacov papal všetko bez soli, jemu som kupovala zvlášť bio mäsko, atď.... Potom postupne som mu začala dávať, to co jeme my (bola som už tehotná s druhým a vedela som, že keď sa narodí, určite nebudem mat čas variť zvlášť jemu. Od cca 1,5 roka občas ochutna čokoládu, keksíky, zákusok, keď jeme my, ale neponúkame ho, ak si prosí, dáme mu trosku. Teraz ma 2 roky. Jedáva aj vianocku ci krupicovu kašu. Ja môjmu kupujem aj Matko ci Termix, ma to rad. Je tam cukor ale zároveň aj bielkoviny.

erickatt
30. jún 2024

No mas to tazke. A verim ,ze ked ty sa snazis a nik to nechape je to na zaplakanie. Mne moja mama vynadala, ze preco malej teda pravnucke nedame aspon kindercokoladku. Ved je zdrava. 🤦🤦.

cimage
30. jún 2024

Vy co jedavate na navsteve? Mne keby ponukli tieto jedla, tak by som bola radsej na maslovom chlebe a moje deti tiez. My si dame obcas langos, hranolky, ale tak 2x do roka. Ja by som kludne odmietla keby som nemala na to chut, alebo by bolo vela tazkeho jedla. A ak by som bola u rodicov, tak by som kludne aj navarila pre nas zvlast.

duppka13
30. jún 2024

Ja tiez nie som ziadna eko bio raw, sama mam nadvahu ale dcere 2.5 rocnej este stale varim zvlast, dietnejsie a menej solene. Dnes sme mali kolozvarsku a jej som spravila rybu na masle. Vyprazany syr este nejedla, ani cipsy, tlacenku salam slaninu majonezu ani ani langos este nejedla nikdy. sirup malinovku, nechce ani dzus len vodu chce pit. Horalku tiez este nejedla. Akoze mohla by ale ako tu uz bolo spomenute - naco? Ked jej niekto nieco da tak jej to dovolim zjest ale ja jej nic take proaktivne neponukam. Obcas ideme na zmrzlinu. Dat rocnemu dietatu birell to sa mi rozum zastavuje. Nedaj sa od nich vytocit a davaj jej podla seba, na tri dni obed jej vies aj navarit a supnut u nich do chladnicky.

autor
1. júl 2024

@cimage občas niečo zjeme alebo nám navarim tak ako aj dcére ako som už písala máme svoje jedlo ale stále jej ponúkajú to svoje a viem že bude zvedavšia a bude to chcieť ochutnať
@duppka13 ona tam má vždy svoje ale ponúkajú jej ich jedlo lebo že je výborne. Presne tak to ja beriem že keby to zje nestane sa nič ale načo ďakujem

janisjoplin
1. júl 2024

Veľmi rýchlo by som ich poslala do teplých krajín a striktne im zakázala dávať takéto veci dieťaťu. Kľudne aj s tým, nech sa pozrú na seba, ako vyzerajú pri tejto strave 😃 Samozrejme u svokrovcov by som donútila manžela, aby to vykomunikoval on. Vyprážané, veterníky a pod. syn začal jesť po 3r, aj to len niekde mimo domu. Nám jedlo skazila škôlka, odkedy tam začal chodiť, nechce biele jogurty, pýta si sladkosti, lebo deti to nosia na sviatky. Ale také že birell alebo cola by som mu v živote nedala. Najviac sa desím toho, že začne chodiť do školy a bude chcieť energy drinky, lebo kamaráti to tiež pijú 😁

autor
1. júl 2024

@janisjoplin veď ani to zatiaľ nejedava len jej núkajú ale teda viem že sa tomu nevyhneme takže chcem to len oddialiť koľko sa dá, im je jedno ako vyzerajú bohužiaľ

cimage
1. júl 2024

Musite dat do laty rodicov, ze si to neprajete a pokial to nebudu respektovat, tak budete chodit len na kavu, aby ste sa vyhli strave. Mna sa vzdy opytaju, ci mozu deti nanuk, alebo sladkost. Jasne, ze deti by pojedli vsetko doradu, preto ich treba kontrolovat kym to same pochopia.