Ako ste deťom prvýkrát podávali na príkrm uhorku, paradajku? Varili ste to? Keďže vraj každé ovocie aj zelenina má byť na prvýkrát uvarené. Varili ste aj uhorky? 😁 Lebo si to veľmi neviem predstaviť. A náš pediater nám dal len leták a koniec. A poradne nám dáva po 3.mesiacoch. Napr. špenát ste kupovali mrazený alebo čerstvý? Tropické ovocie- kiwi, mango ste začali dávať kedy? Možno pre niekoho blbé otázky, ale je to prvé bábätko a má citlivé bruško, tak nechcem robiť pokusy. Keďže v letáku napr. medzi prvou zeleninou bol kaleráb a veru, urobil nám veľkú neplechu s bruškom a potom som čítala, že niektoré mamičky ho dávajú až v 7.-8.mesiaci. Chcem počuť aj nejaké rady, keďže nemám v okolí mamičky s takto malými detičkami a tie, čo majú 5-6 ročné si už veľmi nepamätajú. Ďakujem za každú radu. 😊
Poradie druhov zeleniny a ovocia je uplne jedno.... mozes dat ako prve aj rukolu, ked to trochu prezeniem. Skus intuitivne, neriad sa letakom. Toto naozaj nema striktne pravidla.
Uhorku nakrajaj na hranolceky, dieta vezme do ruky a bude ozuzlavat. V tomto teple skvely zdroj vody. Smelo!
Vies si predstavit varit banan alebo avokado? Nie nemusi byt kazde ovocie a zelenina prvykrat uvarene. To kto ti povedal taku blbost. Niekedy okolo roka. Ale on ma narodky v zime takze sme sa neponahlali zrovna pri tychto dvoch zeleninach.
Uhorka je dost tazka na zaludok a paradajka je velky alergen. Paradajku by som dala urcite az po roku - moj syn sa z nej vysypal aj po roku. Uhorku mozes skusit aj skor, ale malicko - nech nezatazi brusko. Samozrejme, surovu. Mozes dat male koliesko alebo kusok ako hranolcek do rucky ozuzlavat.
Ziadne ovocie som nevarila. Zacinala som najprv nasim ovocim - jablko, hruska, broskyna, slivka.. jablko som struhala s mrkvou, pripadne s cviklou. Tropicke ovocie a citrusy som davala az od roka aj nieco a aj to opatrne v malom mnozstve. Ked som videla, ze ok, dala som potom viac.
Takže postupne uhorku ani paradajku som ja osobne nevarila ale uhorku som dala asi v jeho 8. Mesiaci a paradajku okolo 11. Mesiaca, špenát som kupovala čerstvý a varila som, tropické ovocie som dávala tiež okolo roka ale napr hurmikaki už skôr sledovala som reakcie, citrusy v roku akurát bolo Vianočné obdobie a boli už chutné začala som mandarínkami zas som odsledovala a žiadna reakcia a ostatné exotické po roku podľa sezóny k tej citlivosti no nič nenarobíš len musíš vyskúšať a keď je reakcia na pár týždňov vynechať a zas neskôr skúsiť... Ja som u drobca zažila reakciu jedine na karfiol tiež bolesti brucha ale napr o dva mesiace som skúsila zase a maličké množstvo a už to bolo ok
Žiadne ovocie som nevarila. Zabije to väčšinu vitamínov.
Dávala som domáce obocie, tropické až od roka
Zeleninu som dávala tiež surovú. Prečo mam variť uhorku?