Kedy najskôr môžem začať prikrmovať?

zuzkamacken
10. aug 2013

pekny den, chcem sa opytat, kedy ste zacali prikrmovat? viem, zacina sa najskor ukoncenym 4 mesiacom.. videla som tu jeden postreh kedy je najvyssi cas.. dieta je nervozne medzi davkami mlieka, upenlivo pozera na vas ked vy jete.. budi sa v noci na mlieko, je nepokojne pri piti z flase. jedeneie je prerusovane.. atd. nas maly syn ma 15tyzdnov a je velmi nepokojny. viacmenej splna vsetky kriteria, ktore mamicky vymenovala. jasne, treba sa poradit s pediatrom, ale rada by som vedela ake ste mali skusenosti vy. syn je na nutrilone, od narodenia, ma vyse 7 kil.. je s nim na nevydrzanie, najma pri jedeni, najnovsie sme radi ak poriadne pije, stale sa vrti.. moze to byt aj iny problem, ale toto mi pride take pravdepodobne. inak je vsetko ok. dakujem za vase postrehy.

ejmi25
10. aug 2013

ahoj moja mala ma 14 t,a vcera som jej dala trosku mrkvicky,ktoru som podusila,rozmixovala,v pos..case furt pyta mlieko,prvy mesiacik jej chcem davat zeleninku na obed,a samozrejme k tomu mlieko,tej mrkvicky zjedla za 2 lyzicky.my papame sunar,no s ostatnymi ako je kasa,ci ovocie este pockam..

m_ij_ka
10. aug 2013

my sme začali v 13t tiež varenou zeleninou pomáganou a do fľašky som jej dávala vypiť vývar, varený zemiak s maslom a na raňajky a večer som jej dávala sunar

domak2
10. aug 2013

@zuzkamacken prikrmovat sa ma zacat, ked vie dieta same sediet, vie to co chyti do ruky vlozit do ust, prehltat aj ine veci ako mlieko , javi zaujem o jedlo dospelych. Toto vsetko spolu sa deje okolo 6 mesiacov. To co popisujes ty moze byt cokolvek, moze mat bolave brusko, prdy, zlu naladu, rastovy spurt..... Svetova zdravotnicka organizacia neodporuca akukolvek inu stravu okrem mlieka aspon do 16 tyzdnov a odporuca zacat v 6 mesiacoch tak u dojcenych ako u nedojcenych detoch.

zuzkamacken
autor
10. aug 2013

@domak2
myslim, ze sa to posunulo na 4 mesiace.. najma kvoli alergiam.. nam aj dve doktorky povedali, ze do 6mesiacov nas syn nevydrzi len na mlieku..

matafen
10. aug 2013

@zuzkamacken Je tu kvantum tem o zavadzani prikrmov, co a v akom veku je vhodne... naco zakladas duplicitnu temu?? A precitaj si aspon trochu teorie o vyzive babatka, aspon zakladne principy, vsetko ma svoje opodstatnenie, zavadzanie prikrmov musi mat svoj cas a postupnost, traviaca sustava babatka sa vyvija, nic netreba unahlit, lebo sa to moze vratit ako bumerang aj po rokoch. A ked uz spominas tie "kriteria", kedy je dieta akoze pripravene na prve prikrmy, tak to by som podla toho musela svoju dceru prikrmovat od narodenia, mala skoro vsetky spomenute "priznaky" 🙂

zuzkamacken
autor
10. aug 2013

@matafen
dakujem za mile poucenie, nie som na hlavu.. chcela som vediet konretne pripady z praxe. teorie v knizkach su jedna vec a realita druha. vzdy ma prekvapia mile mamicky ako ty. mudrovat vie kazdy. poprosim administratora aby temu zrusil, aby to niekomu neklalo oci 😎

saska.t
10. aug 2013

prikrmovanie pred dovrsenim 17 tyzdna je hazardvanie s detskym organizmom aj z imunitnej aj z vyvojovej stranky a samozrejme velmi nezrelym organizmom a hlavne zabudate,ze detsky lekar nie je odbornik na detsku vyzivu,vie len to co si precita na letaku,tak ako vy a za dalsie,problemy sa nemusia prejavit hned,ale az po par rokoch, 😖

matafen
10. aug 2013

@zuzkamacken Nemyslela som to v zlom, nie je to mudrovanie, ani slepe teoretizovanie, ale prakticke rady, ja a aj vacsina ostatnych mamiciek sme sa riadili podla vyzivovych odporucani, ktore sa istej casti mamiciek nepacia, ale tak nazory mamiciek na MK sa na vsetky temy roznia, je na kazdej, co si vezme za svoje podla svojho uvazenia. Len som chcela povedat, ze je mnozstvo zdrojov podlozenych informacii, ktore vychadzaju z praxe, vyziva nie je matematika zalozena len na cistej teorii. Ja som davala pozor o to viac, ze vacsina ludi v nasej rodine je alergikov, astmatikov a ekzematikov a jeden z podstatnych faktorov pre rozvoj alergii je prave vyziva v tom najutlejsom veku. Dcera bude mat 5 rokov a zatial sa jej nepotrvdila ziadna alergia, kym ja a moji surodenci a bratranci, ktori sme pred 30 - 40 rokmi jedli vsetko od 2 mesiacov, vsetkym sa nam prejavil nejaky druh alergie uz od 2 - 3 rokov.

sense
10. aug 2013

@zuzkamacken niekde som citala ze detiby samali zacat prikrmovat vtedy pokial dokazu sediet s oporou, a nestaci im prijat dennu davku UM 900-1000ml...a bolo tam este dalsich par rad, jedna mamicka pisala aj zaujimavy blog ohladom prikrmovania

...na druhej strane v knizke Nase dieta, z cias ked som bola ja mala sa deti prikmovali uz v troch mesiacoch....

v kazdom pripade nesies zodpovednost za svoje dieta ty, a preto je len a len na tebe kedy zacnes a kt. rady si vezmes k srdcu, v konecnom dosledku ak bude mat tvoje dieta problemy s travenim a bolesti brucha nakolko mozno nie je na prikrmovanie pripravene zase si zato odnesies zodpovednost len a len ty....

aliza
10. aug 2013

@zuzkamacken tak potom neviem, na co zakladas temu, ked ti staci nejaky blby clanok o nejakych blbych znakoch zevraj 'pripravenosti' .....ani jeden znak totiz nie je znakom pripravenosti na jedlo, je to normalne spravanie dietata v tom veku a s jedlom to nema nic spolocne .....zaujimave, ze tam nie je nic spomenute o vyvine a pripravenosti traviaceho systemu dietatka, ani nic o oblickach. Ale to su tie blbe teorie premudrelych mamiciek, ze? nic, cim by si sa musela zaoberat, hlavne, ze dieta je nepokojne, tak sups ho zacat tlacit jedlom 😕, kaslat na oblicky a celkovo traviaci system...a hlavne sa treba obuvat do mamiciek, ktore takyto hazard s detskym zdravim neschvaluju.
Mimochodom, ak sa ti tak male babo vrti pri piti mlieka, moze ist o skryty reflux alebo o alergiu na bielkovinu, ci laktozu. takze by som odporucila skor vysetrenie, ako jedlo.

zuzkamacken
autor
10. aug 2013

@aliza
nuz.. premudrela mamicka si tu asi ty. prepac, ale ja dieta nicim netlacim ani sa nechystam, hladam nazory z praxe inych. urobit si obraz z teorie a z reality mi pride uplne normalne, do nikoho sa neobuvam, ak ma niekto nieco mudre povedat nech povie.. ale ma tu poucovat ako male dieta.. nuz ok. nemudrujem, pytam sa, nikam sa neponahlam. je to moje prve dieta, nemam skusenosti, citanim kniziek casto jalovych reci este nikto nezmudrel. este raz sa ospravedlnujem, ze som sa vobec nieco pytala!!!! koho tema poburila nech radsej nepise. no ale tak asi si niekto ventiluje negativnu energiu aj touto formou. nedbam. dakujem mamickam, ktore sa vyjadrili k veci a nezlyncovali ma, ze sa tak TUPO a NEZODPOVEDNE pytam. pekny vecer.

magali
10. aug 2013

v prvom rade ma mrzi ze a hned zaciatkom temy strhla hadka, ale tak nic, uz je to tam... nechcem sa nejako nikoho zastavat, ale prve co ma napadlo, bolo presne co pise aliza... skryty reflux... pripadne urcite aj ta alergia.. kazdopadne by som to konzultovala s pediatrom.. moj syn bol od narodienia na umelom mlieku, zacala som ho prikrmovat zaciatkom 5 mesiaca a bolo mi to aj tak na dve veci, lebo to nechcel, babrala som sa s tym aby som mu to pripravila a vzdy zjedol max tri lyzicky, najradsej mal mlieko a to sme mali aj ten spominany reflux a vracal vela.. stale som mu ponukala aj prikrmy ale lepsie a viac jest normalnu stravu zacal az okolo 10 mesiacov a to uz som bola zufala a zacala som mu davat normalne jedlo ktore sme jedli my, samozrejme take aby bolo vhodne pre dieta.. nastudovane som mala vsetko kedy, co davat, kedy zacat s lepkom a akosi mi to bolo fakt na dve veci.. kazde dieta je ine, jedno je viac jedno menej, jednemu chuti to, jednemu ono.. ale urcite by som nedavala zeleninu trojmesacnemu dietatku, ale zasa je to len na tvojej zodpovednosti, ked chces daj, ked nie pockaj a das neskor.. znama ma dievcatko, ktore je od narodenia take nervozne pri jedle, po problemoch s kojenim presli na umele mlieko, lebo nepriberala ale viem kamaratku by ani nenapadlo davat jej nejaku zeleninu, minimalne do pol roka

aliza
10. aug 2013

@zuzkamacken Nazory z praxe? vies, co su nazory z praxe? ze dietatu dam parky a ak hned z nich neskolabuje, tak ich povazujem za zdrave. Nikoho nezaujima, ake to zdravie bude o niekolko rokov, hlavne, ze teraz detom nic nie je.......a to je cela prax, obycajny experiment a podla mna dost riskantny. Takze radsej budem za mudru, ale zodpovednu. Ak nieco neviem, nemam skusenost, tak citam, hladam....je to tvoje dieta, tvoja zodpovednost, nie nejakych mamiciek z MK. V prvom prispevku si kvazi presvedcena, ze tvoj maly je pripraveny na jedlo a vzapati pises, ze sa ho nechystas zacat prikrmovat. tak potom uz fakt nerozumiem, ze co si od tejto temy cakala. Ano, su matky, co zacnu s prikrmami uz od 3 mesiacov a su matky, ktore zacnu az v 6.m. a kazda skupina ta bude presviedcat o svojej pravde. Takze preto treba vela citat, najma odborne veci a nie MK, aby si clovek urobil vlastny nazor 😉.

althejka
10. aug 2013

@zuzkamacken Ahoj, ja som zacala v 4tom mesiaci, mliecko mal maly umele, lebo o svoje som kvoli komplikaciam po porode prisla. a on je velky hlados. riadila som sa jeho detskou lekarkou, ktora mi prikrmovanie povolila, ale prvy mesiac som davala iba 1x denne pomixovanu mrkvu, cukinu,spenat.... az potom a po dalsej kontrole sme sa s doktorkou dohodli co dalej. on maval velke koliky,tak sme na to sli pomalickyyyyy 😀

aliza
10. aug 2013

@althejka spenat sa odporuca az okolo 10.m. kvoli dusicnanom, to len na okraj 😉

zuzkamacken
autor
10. aug 2013

ked ma nieco otravuje tak necham tak. necitam si temy, ktore ma nezaujimaju, aj ked tu uz boli. nemam pripravene ani parky ani prazenicu.. opytat sa mozem. ale sudit na zaklade otazky a oznacit ma za nezodpovednu a medzi riadkami za debilnu matku.. nemajucu ani jednu knizku o dietati. odvazne. ja by som odporucila studium asertivity. jedina, ktora sa tu do niekoho obuva si ty. cielom bolo napisat odpoved: ano, mi prikrmujeme preto a preto, nie, my neprikrmujeme preto a preto. nic viac, nic menej. na hodnotenie mojej osoby ani nikoho ineho tu nikto nie je kompetentny. ale dakujem, uz viem, ze sa tu nikoho nic neopytam, lebo je tu veeeela premudrelych 🙂 ... nuz, idem si nieco precitat. boze.. ale asi si najprv prestudujem abecedu 😎

zuzkamacken
autor
10. aug 2013

@althejka
dakujem ti, vidis, ty si pochopila co sa pytam ;)

barcelona94901
10. aug 2013

@zuzkamacken pediatrička ti čo povedala? 😉
to može byť čokoľvek iné a namiesto užitku,možeš škodovať,na stravu má skutočne ešte dosť času

zuzkamacken
autor
10. aug 2013

@barcelona94901
nasa pediatricka povedala (a nasa znama pediatricka tiez), ze kedze je valibuk a mu chuti, s najvacsou pravdepodobnostou budeme prikrmovat od ukonceneho 4 mesiaca. preto sa pytam, ako su na tom ostatne matky a ich deti. a ich skusenosti.

barcelona94901
10. aug 2013

@zuzkamacken tak sa riad pediatričkou,ona tvoje dieťa predsa pozná
známa má bucku, bola na UM a mna prekvapilo,že pediatrička jej odporučila až od 6mesiaca začať so zeleninou...klasika..že stačí,že priberá a rastie ,
pritom,teraz po novom po ukončení 4 mesiaca odporučaju..kto vie,no..možno o rok ,dva to zase zmenia ,ved tráv.trakt sa vyvíja,nedokáže všetko spracovať ,každu potravinu..sama som zvedavá ako to bude teraz u nás s druhým 😀

zuzkamacken
autor
10. aug 2013

@barcelona94901
presne preto sa pytam, kazdy inak povie. chcem si urobit obraz. tiez som videla rozpravat alergologicku, ktora vravela, ze podla najnovsich vyskumov sa moze uz od ukonceneho 4.mesiaca, kvoli alergiam a alergenom.. ktore reaguju menej agresivne. tazko povedat kde je pravda.

althejka
10. aug 2013

@aliza dakujem za upozornenie, my sme mali pestovany doma, teda nie ja ale kamaratka si pestovala tiez kvoli jej synovi. mozno je to aj tak zle,ale aspon nebol kupovany z obchodu 🙂

aliza
10. aug 2013

@althejka k tomu spenatu, ono tam ide este aj o oxalaty, ktore vraj blokoju vstrebavanie kalcia a zeleza. O spenate sa toho vela popisalo... spenat sa ma vzdy zcedit lebo voda z uvareneho speantu obsahuje najviac dusicnanov a moze byt pre deti do 10.m. nebezpecna. Niekde v Nemecku tu vodu pouzili na pyre, plus nejakemu babu to dali vypit a deticky ochoreli na methemoglobinemiu....tak to len tak, pre zaujiamvost.

linda20111
10. aug 2013

@zuzkamacken podla mna kludne mu mozes dat lyzicku detskej vyzivy alebo varenu mrkvu ci zemiak rozmixovane, nie preto aby sa z toho najedol, ale aby zacal pomaly ochutnavat a zvykat si... nestane sa mu nic, mozno to ani nebude chciet a mozno mu zachuti 🙂 uvidis reakciu. ja som svojho kojila (vtedy sa odporuca zacat od 6m prikrmovat a tiez som zacala trosku skor ale nepamatam si uz presne cca o 2-3tyzdne)

salome_82
10. aug 2013

@zuzkamacken Prikrmovať by sa malo začať medzi 17-26 týždňom kedy je už tráviaca sústava bábätka pripravená prijať a stráviť aj inú stravu ako mliečko 🙂

althejka
11. aug 2013

@aliza brrr,vodu zo spenatu,to by ma ani nenapadlo niekam este davat . no vidis, clovek si mysli,ako dobre robi a prd.

78adulienka
11. aug 2013

Ahojte,chcem sa poradit : mam stvormesacne dievcatko zacala som jej davat vyzivky a bananove kasicky,no prestava mi pit mlieko-zatial sme na bebe 1 ha . Vypije mi tak 60ml aj to pri krmeni sa velmi hadze a je nepokojna ma s tym niekto skusenosti...... ,alebo mam este s tymi kasickami pockat.

barcelona94901
11. aug 2013

@78adulienka a predtým mala zeleninové príkrmy?mrkvička,atd?

78adulienka
11. aug 2013

nie ,zeleninu zatial nie iba kase od ukoncenia 4.mesiaca