Kedy môžem zaviesť kaše, cestoviny a jogurt?

lenka58
17. okt 2022

Ahojte baby potrebovala by som poradit je milion 500 tabuliek a vsade je to inak, vy mate predsa skusenosti tak mi poradite 🙂 mame zavedenu zeleninu, maso, vajce a teraz som zacala zavadzat jablko budem pokracovat dalsim ovocim... kedy mozem zaviest kase na vecer, cestoviny, jogurt ?? mozem zaviest nove ovocie a aj cestovinu 1 krat v ten isty den ci ako ? mam vtom chaos nejak :/ dakujem 🙂

loliki
17. okt 2022

@lenka58 A vek dieťaťa? 🙂 Vyskúšaj aj tie cestoviny po troške.

lenka58
autor
17. okt 2022

@loliki 6, 5 mesiaca

loliki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miamaria
17. okt 2022

@lenka58 Ja som sa pri oboch detoch riadila brozurkou od pediatricky, necitala som milion informacii o strave z internetu, by som bola na tom ako ty, ze by som mala zo vsetkeho chaos

lenka58
autor
17. okt 2022

pediatricka mi moc neporadila ...je taka ze keby mohla tak mam vsetko skusit za tyzden :/

loliki
17. okt 2022

@lenka58 V podobnej diskusii píšu:

MUDr. Denisa Jaššová
ODBORNÍK
Dobrý deň,

namiesto mäsa dajte 1x vajce a 1x strukovinu. Nezabúdajte 1x v týždni dávať aj rybu. Bielko už môžete za mesiac zaviesť. Potom dieťa má zjesť 1 vajce na obed za týždeň a v iný ako tento deň môžete vajce použiť do receptu, ak máte (muffin/placka/lievance). Takže 2 vajcia za týždeň sú ok.

Na začiatok je výborné, že ste dávali sezónne ovocie. Teraz treba pokračovať všetkými, ktoré sú v obchodoch - hrozno, slivka, marhuľa, malina, čučoriedka, mandarínka, pomaranč, kiwi, ananás.
Je žiadúce, aby do roka ochutnala všetky druhy ovocia, ktoré jej chcete dávať a samozrejme potom môžete dávať tie, ktoré máte doma slovenské a chutia jej.

Lepok môžete zaviesť aj ako cestoviny, ale nech sú bezvaječné kým nemáte zavedené celé vajce. Potom môžete prejsť na večere, napríklad vo forme kaší - môžu byť lepkové ale aj bezlepkové. Ak lepkové, tak je vhodné striedať, aby mala zastúpenie rôznych obilnín, nie stále iba pšenicu a ovos. Pokojne však môžete na večeru dávať aj zeleninovú polievku a obilniny dávať v inej forme na olovrant (upečiete muffin s banánom a vločkami alebo tak). Na olovrant môžete aj jogurt, samotnú zeleninu do ruky, rožtek s lučinou.

Ovocia by malo byť do roka max 100 gramov, kvôli obsahu vlákniny. Ale ak dáte iba na ochutenie do kaše, tak to pokojne, veď tam nedáte celý banán či jablko.

petamich
18. okt 2022

mozes si napr. nechat poradit nasou pediatrickou, ma to tu super popisane, ja som sla podla nej 🙂 http://www.dzurillova.sk/poradenstvo.html je tam sekcia zavadzanie prikrmov