Kedy môžem dieťaťu dať do príkrmu brokolicu a karfiol?

radkako
14. aug 2020

Ahojte, kedy je vhodne pridat do prikrmov brokolicu, karfiol? Dcera 7 a pol.mesiaca, nedojcena. Dakujem ;)

mogaa
14. aug 2020

@radkako veď to je zelenina, čiže mohla si ju dávať kludne keď si skúšala zeleninu...

nikpa
14. aug 2020

@radkako najvyšši čas 😉

katarina9593
14. aug 2020

@radkako ahoj ja som dávala dcérke keď mala 4a pol 5 mesiacov ale bohužiaľ akosi jej nechutí karfiol ani brokolica moc ale skúšame 🙂 vždy to skombinujem nejako a postupne sa na to učí ☺️☺️

pribinak
14. aug 2020

Ale daj papať len ti ruzicky, nie hlubiky, tie zvyknú naduvat.
Mizes ku brokolici aj karfiolu pridať vsjecny zltok

radkako
autor
14. aug 2020

@mogaa nie, nemohla,;) nie kazda zelenina sa moze ihned ;)

ajka0207
14. aug 2020

@radkako prečo sa nemôže každá zelenina? Ja som od pol roka dávala všetku zeleninu

andreal1
14. aug 2020

Brokolicu aj karfiol uz kludne mozes zaviest 🙂

mogaa
14. aug 2020

@radkako no čo ja viem tak treba byť opatrný pri strukovinách......u nás sa dávala brokolica hneď v prvom mesiaci príkrmov, rovnako karfiol bol v polievočkách....ale veď kludne čakaj hoci aj do roka....

andreatytler
14. aug 2020

@radkako Zevraj od 8 mesiaca... neviem preco... ani nas syn (8 mesiacov) nema rad brokolicu. Karfiol som este neskusala. Ma rad hlavne vsetku sladkastu zeleniny (hrasok, mrkvu, sladke zemiaky, tekvicu) ale ja mu nukam vsetko a on to zje len mu to dlhsie trva ked mame na obed tu brokolicu.

hdpe
14. aug 2020

mňa by zaujímalo kedy ste skúšali dávať zelenú fazulku. Chcela by som skúsiť s mäskom a zemiakom

radkako
autor
15. aug 2020

Medzi prve prikrmy sa naduvacie zeleniny nedavaju, traviaci trakt nie je to dostatocne vyvinuty, preto sa zavadza neskor postupne. Plus viem, ze listova zelenina sa neodporúča do 6m,
V tráviacom trakte detí do 6 mesiacov sa nachádzajú baktérie, ktoré sú schopné premieňať dusičnany na dusitany.Tieto baktérie odumrú až zhruba po dovŕšení 6 mesiacov, kedy sa v žalúdku zvýši koncentrácia kyseliny chlorovodíkovej.
Nasla som k tomu presne vysvetlenie.
Dusitany sa v tele dojčiat viažu na krvný hemoglobín, čo komplikuje prenos kyslíka. Nedostatok kyslíka sa u malých detí môže prejavovať cyanózou – modrastým až tmavomodrým sfarbením kože a slizníc alebo takzvanou methemoglobinémiou, pri ktorej sa ku sfarbeniu kože a slizníc môže pridružiť nechutenstvo, hnačky a v horších štádiách dýchavičnosť.

petulda333
15. aug 2020

@radkako menej citaj a urobis dobre. Ja som davala kazdu zeleninu 3dni cistu a brokolica bola tretia zelenina v poradi. A bez problemov pri oboch detoch. Po 6druhoch zeleniny som ich kombinovala

adela88
25. jan 2021

@petulda333 ako si prosím pripravila brokolicu?

petulda333
25. jan 2021

@adela88 ak som mala cerstvu, len som narezala na mensie kusky a parila. Mrazenu som povarila. Potom len mixnut s trochou vody kde sa varila