Kedy môžem dať dieťaťu kravské mlieko?

lenula57
21. júl 2013

Prosim vas poradte my maly ma cez 7kg a ma len 3 mesiace ja pomaly uz nemam mlieko a nutrilon po nom moc pribera..tak preto chcem vediet odkedy mu mozem davat kravke mlieko..za rady dakujem 🙂

katie555
21. júl 2013

@lenula57 no ako nahrada mlieka len od roka ..Ked po nutrilone nepribera, co takto vyskusat nejake ine UM? ved ich je na trhu hojne 😉

sissy27
21. júl 2013

@lenula57 no obávam sa, že v troch mesiacoch je na kravské mlieko celkom určite skoro, hlavne ak sa bavíme o kupovanom krabicovom "mlieku" ... to že veľa priberá, si usúdila ty alebo pediatrička? moja malá bola na nutrilone a prvého pol roka priberala cca 1kg / mesiac a bolo všetko v poriadku, ako pozerám, tak u vás je to tiež tak...
a pediatrička ti čo povedala na túto myšlienku? 😅

andrik78
21. júl 2013

Na kravské je ešte malé. pomaly sa začne viac pohybovať a už nebude tak priberať

dazdovka
21. júl 2013

@lenula57 kravske mlieko najskor od roka, zrejme mas laktacnu krizu, ked u dietatka preziva tzv. rastový špurt, skoro vsetky sme si to prezili v tom veku, clovek ma pocit ze koji non-stop a dieta len pyta a pyta.. Najlepsie je stale len materske mlieko, vies preco? Chranis ho, tym ze dietatko pusinkujes, telo zistuje ake mikroby posobia na tvoje babo a vytvara protilatky, ktore mu tym mlieckom davas. Kravske mlieko je koncentrovanejsie a plne soli a inych latok, nie moc vhodne pre ludske mladatka.

veronika0
21. júl 2013

@lenula57 mne pediatricka povedala, ze dieta moze kravske mlieko od 10. mesiaca ale ja som davala od 6mes. ,

emilia25
21. júl 2013

my davame od 10 mesiacov vsetci odporucaju od roka niektory doktori az od 3 rokov.

ematko29
21. júl 2013

ja som prešla na kravské mlieko pri oboch až po roku.Myslím ,že mali vtedy okolo 14až 15mesiacov.po dohode s lekárkou.3mesačné je ešte velmi malé.A takému malému dieťaťu zatažuje obličky.

lenula57
autor
21. júl 2013

Ďakujem lebo aj ked sa narodil mal výše 4kg čiže to može byť aj tým že tak vela pribera..a pediatrička ešte nič nehovorila len sa čudovala že za mesiac pribral 1,2kg..

elka123
21. júl 2013

ahoj lenula.mam synceka,tiez sa narodil 4kg,v kuse dojcim,1.mesiac kazdu hodinu,lekarka mi povolila prikrmovat,nakolko ma malo mlieka,taha,ale uz mu nic neide...(dost ma to vycerpavalo,je to moje 3.dieta a musim sa starat este o 2 male dcerky...).teraz ma 8tyzdnov posl. 4tyzdne ho prikrmujem,umelym mliekom po 30-60ml.a pribral rekordne 1900g,cize ma 7kg a 2mesiace,uz sa viac hybe,takze to neriesim,vidim aj na nom,ze papa v dlhsich casovych intervaloch,teda menej.Moja rada je,vydrz,vela tekutin a trpezlivosti a uz ked chces dokrmovat,tak umelym mliekom,nie kravskym,nie je vhodne pre babatko.

matafen
21. júl 2013

My sme davali kravske az od 3 rokov, ale dcera je alergik a aj v rodine mame vela alergikov. Vseobecne ale sa neodporuca kravske mlieko skor ako od 1 roku, optimalne az od 2, KM je tazko stravitelne pre dojca, ked uz KM v takom nizkom veku, tak vo forme kyslomliecnych vyrobkov. Ale tak je to na kazdom rodicovi, aby zvazil vsetky pre a proti, pre niekoho je prioritna cena.

danim
21. júl 2013

MM a UM obsahuju latky ako fosfor, zelezo a pod... a to kravske mlieko isto nie.. tu nejde o to, ze je to "mlieko" ide o to, ze MM alebo UM je kompletne jedlo a vyziva co dieta potrebuje- ak mu to nedas- urcite bude viac chorlaviet- mozno nie hned.. ale v 2r, skolkar.. non stop- tak sa potom necuduj- toto si uvedom

danim
21. júl 2013

ine je ( moj nazor aj tak skoro ) ak dieta po 1 roku dostava kravske mlieko.. lebo papa uz vlastne vsetko..a tie ziviny, potrebne latky uz ma odkial nacerpat... a uuuuplne ina situacia je ako mas ty, ze len 3 mes dieta... tomu tie latky budu k vyvoju urcite chybat

demo
21. júl 2013

@lenula57 ved pribera dobre, nie? Za mesiac 1,2 kg je dost. Ak chces kojit, tak koj, ak sa ti napriklad z nejakych dovodov nechce, tak radsej UM. Na kravske je este skoro, nie je absolutne vhodne --podla mna ni je KM vhodne ani pre starsie deti,ale to uz je vec nazoru.

andrejka1974
21. júl 2013

ja davam kravske mlieko len vecer do krupicovej kase a to od 13 mesiaca, inac pije nutrilon 2 a mame 15 mesiacov, v troch mesiacoch je to velmi skoro a ze pribral 1,2 kg bud rada , niektore deti nepriberaju skoro vobec a to je horsi pripad, ja som mala co robit , aby sme co len 100 gramov pribrali za mesiac 🙂 🙂 🙂 🙂 a to sme na umelom mliecku od prveho mesiaca a az teraz sme zacali priberat viacej moja ma len nieco okolo 9 kg teraz

kkl82
21. júl 2013

po kravskom mlieku by ti priberala este viac, lebo obsahuje prilis vela bielkovin, na ktore ludske mlada nie je stavane. ludske mlada potrebuje v mlieku vela tuku a cukrov (laktozy) a menej bielkovin. najlepsie tieto podmienky splna materske mlieko. skus kontaktovat laktacnu poradkynu, v takom kratkom case od porodu este nie je nic stratene. mliecko sa da este rozbehnut, len potrebujes spravne rady a nie tie "mudre" od starych materi. ak ale uz dojcit nechces, siahni radsej po umelom mlieku a nie kravskom. kravske mlieko vytvorila priroda pre teliatka, aby rychlo rastli. len si vezmi, ze teliatko za rok zivota vyrastie na velku kravu/byka. aby to dokazalo, kravske mlieko musi obsahovat tomu primerany pomer vyzivnych latok (vela bielkovin, malo cukru, malo tuku - cca 3%). ludskemu mladatu to, naopak, trva vela rokov, kym dorastie na dospeleho jedinca. skor nez na rast, je preto ludske mlieko vytvorene pre podporu rastu mozgu a tomu zodpoveda pomer vyzivnych latok (vela cukrov a tukov - az okolo 8-12%, ale malo bielkovin) v materskom mlieku. v prvom rade preto nie je kravske mlieko vhodne pre nase deticky - jednoducho, nedostanu spravny pomer zivin, ktory je nutny pre ich spravny vyvoj. vyrobcovia umelych mliek sa snazia primiesat do srvatky z kravskeho mlieka (srvatka je ochudobnena o bielkoviny) spravny pomer tukov a cukrov, aby tak napodobnili zlozenie materskeho mlieka. prizvukujem to "snazia sa", pretoze chemicky nikdy nemozu vytvorit dokonalu nahradu materskeho mlieka. no ak dojcit uz nechces a vyhovuje ti byt na umelom mlieku, skus vymenit nutrilon za ine umele mlieko. napr. vela ludi ma dobre skusenosti s babylove z dm. no urcite nedavaj kravske, dieta by prichadzalo o cenne ziviny, pretoze v kravskom mlieku sa nenachadzaju. navyse by si mu mohla naozaj uskodit, pretoze bielkovina kravskeho mlieka je pre cloveka tazko stravitelna a mnozstvo ludi je na nu alergickych...

tinka9000
21. júl 2013

na kravské je ešte skoro, ja dávam dcérke kozie a kravské mlieko od 10,5 mesiaca a veľmi jej chutí. Nikdy by som nekŕmila dieťa sušeným mliekom, pokiaľ nemusím (ak skoro stratíš mm napríklad). Absolútne never tomu, že ak nedáš dieťaťu UM, bude choré, je to hlúposť, mám veľa kamošiek, ktoré deti kŕmia dobreže do štyroch rokov Um a sú choré v kuse, moja má kozie a kravské mlieko a chorá ešte nebola, ak nerátam občasné neškodné soplíky, ktoré môžu byť aj zo zubov. Môj názor - pokús sa ešte dojčiť a potom neskôr daj na svoju intuíciu a inštinkt, každý má iný názor a tak či tak nájdeš odporcov aj prívržencov kravského mlieka. Pre mňa je kozie a kravské mlieko (z automatu a priamo od kozy, nie krabicové) určite prirodzenejšie pre telo ako sušené mlieka, mimochodom tiež vyrábané z k ravského (to pre matky, čo si myslia že kravské je pre teliatka🙂))) Pokiaľ nemáte v rodine veľa alergikov, že by dieťa malo vyslovene predispozíciu na alergie, tak to vôbec nerieš.

laura0
21. júl 2013

Ja osobne by som este kravske mlieko v troch mesiacoch nedala.Moja suseda uz sice od mesiaca zacala davat kravske mlieko synovi ,dnes ma 6 rokov a nic mu nie je ,ale pokial ti to financie dovolia davaj este radsej UM ,teda pokial to nepojde s tym kojenim.Ja som malej zacala kravske mlieko davat okolo 10 mesiacov ,ale asi po mesiaci som zase kupila UM mlieko kedze kravske mlieko nema tie vitaminy ako UM .Teraz mame rok ,mlieko pijeme 2krat,jednu davku jej dam UM a druhu kravske.Tak mi to poradila aj pediatricka .

cat
21. júl 2013

úprimne ti poviem, môcť vrátiť čas, nikdy by som deťom nedávala kravské mlieko krabicové, s trvanlivosťou aj 2 roky, fakt nikdy.
Aspoň do roka UM- je ich na trhu xy druhov a potom kozie, to je síce drahšie, trvanlivosť má do 3 týždňov ... o kravskom mlieku si napokon aj sama možeš prečítať..kadečo 😒 čo tu aj baby predo mnou píšu.
Odkedy som mojim deckám vymenila kravské mlieko za kozie, už je to rok, prestali byť choré, nepoznáme hlieny, sople..možno je to náhoda, to fakt netuším, ale je to tak.

marylis
22. júl 2013

Zacni mu davat prevarene kozie, to uz moze. Moj maly ho pije. Riedim s Nutrilonom pol na pol. Velmi mu chuti a je v nom kooopec vitaminov 🙂 Kravske a dokonca to co nemusi byt ani v ladnicke a spotrebu ma cca 5 rokov by som ani psovi nedala. To nieje mlieko. Ked tak, tak to normalne, co je v chlade a trvanlivost ma iba 2 tyzdne, ale aj tak, no..Tvoj je dost maly na kravske mlieko, no kozie moze uz velmi malicky ;)

barborienka28
13. aug 2013

ja neviem baby, ale moji rodičia ma krmili kravským mliekom s lyžičkou cukru som zdrava a chorá som bola fakt že výnimočne...podla mna to už lekári rozprávajú len preto, aby ženy kupovali UM a tým sa točili peniaze...my sme tiež na UM ale mam pocit ze KM by bolo zdravšie ako to čo jej dávame...určite by nemala ani problémy so stolicou a pod. moji rodičia len chodia a čuduju sa , čím všetkým im argumentujem, pretože kedysi deti pili KM a prikrmované boli hocičím už pomaly v štvrtom mesiaci a sme tu , aj vy ste tu a sme zdravé 🙂