Kedy a čím začať prikrmovať štvormesačné bábo?

mlil77
6. jan 2016

Ahojte mamicky, pomaly chcem zacat s prikrmami kedze maly je uz len na umelom mlieku, papame francuzske mlieko. Chcem sa opytat skusenych mamiciek kedy zacali a cim...mam kupeny uz sunarek kasicka aj mliecna ryza a nejake vyzivky jablkovu, karotku a karotku so zemiakmi znacky hipp a vyzivy znacky ovko...ako mam vlastne zacat ? maly ma 3 mesiace a jeden tyzden, 29.9 bude mat 4...rada by som uz zacala s prikrmami....poradte mi....inak skor kupujete alebo doma varite ? ake znacky mate overene, co je dobre ? dakujem za rady....

pribinak
6. jan 2016

Este pockaj, aj mesiac, nemusis sa ponahlat a zacni klasika: na obed mrkvu, o 3dni pridat zemiak, potom o dalsie 3-4 dni brokolice, cuketou, spenat, tekvicu, dalej masko, zltok

Potom zacni s desiatou, jablcko, hruska

Nemusis sa ponahlat, zbytocne mu zatazis zazivaci a traviaci system

mlil77
autor
6. jan 2016

no ja mam pocit ze uz ho velmi nevie zasytit to mliecko, stale kazde tri hodiny papa, niekedy kazde dva...on je trosku vacsie babo tak asi mu to uz nestaci preto rozmyslam nad prikrmami

dominika6
6. jan 2016

@mlil77
Prikrmovat sa ma zacat od 20tyzdna,radsej mu zvys davku mlieka podla navodu

cecil36
6. jan 2016

@mlil77 ...ale kym ho prikrm zasyti to si este pockas...zacinas po lyzickach. Urcite nie kupovane. Zacinas idealne cukinou, zemiakom, potom mrkva (je sladsia moze potom odmietat ine preto zacni niecim nesladkym)... Ale suhlasim s @pribinak pockaj este mesiac.

mlil77
autor
6. jan 2016

citala som si nejaky clanok s nejakou lekarkou, ktora sa vyjadrila ze odporucuje kupovane prikrmy kedze su prisne sledovane, je istota ze su dobre a ze robene nemusia mat taku kvalitu, teda tie potraviny kupovane.........takze nemam zacat s tym co mam kupene ?

evittam
6. jan 2016

@mlil77 Ahoj, ja som syna začala cca v 5,5 mesiaci, dcérku v 4,5 mesiaci - ak chceš kľudne pomaly začni - tak ako radí pribinak. Ale najskôr by som tie kupované sračky (prepáč za výraz) vyhodila a niečo uvarila. 😉
Ja som raz kúpila kupovaný príkrm, že ak by som nestíhala - nechceli mi to ani jeden ani druhý - keď som to ochutnala ani som sa nedivila - je to humus,strašný....

mlil77
autor
6. jan 2016

@dominika6 davam mu zvysenu davku ale nedopije a o 3 hodiny aj skor je vzdy zasa hladny aj v noci sa budi kazde tri hodiny ako budik.....obcas sa stalo ze spal aj 5 hodin v kuse ale to len obcsa, malokedy....

evittam
6. jan 2016

@mlil77 No, tak skús mu dávať napríklad večer hustejšie- napríklad kašu do flľašky-tak aby to prešlo cez cumel. 😉

mlil77
autor
6. jan 2016

@evittam ved som chcela sama varit ale kedze som si citala nieco o tom na nete tak ma to samu prekvapilo ze vraj je lepsie tie kupovane lebo je istota ze su dobre pre jeho zaludok. Ale asi sama mu navarim, kupim v bio obchode nejaku mrkvicku a sama mu ju uvarim...mas pravdu, kupovane su asi len s.......... 🙂

dominika6
6. jan 2016

@mlil77
Neprikrmuj,bude mat koliky a to bude iny cirkus...take male babetko este v podstate iba leziace,nepretravi mu tazke kupovane kase...
Ak je ozaj taky hladny mal by dopit celu flasu...a vydrzat 4h

mlil77
autor
6. jan 2016

@mlil77 ake znacky krupicky a mliecnej kase kupujete ? ktore su najlepsie ?

pribinak
6. jan 2016

@mlil77 nie, normalne kup mrkvu v obchode, ak mas domacu zo zahrady, tak to je super
To je kus reklamy a biznisu okolo hotovych prikrmov
Moj nazor

mlil77
autor
6. jan 2016

@dominika6 cez den mi nikdy nevydrzi 4 hodiny nejest........a to vypije aj 180 ml obcas , zvacsa teraz 150 ml a po 3 hodinach place od hladu ale vlastne ani tri hodiny neubehnu skor 2 a pol....

evittam
6. jan 2016

@mlil77 Ja som dávala a dávam Hami kaše, alebo už keď bola väčšia a začala som dávať kravské mlieko tak krupicovú, prípadne ovsené vločky uvariť vo vode, pridať banán,jablko a mixnúť-mňam. 😉
Veď keď začneš s príkrmami, tak mu nebudeš dávať hneď 100g porcie - treba vyskúšať a nie sa hneď nechať strašiť kolikami a podobnými vecami....🙂

pribinak
6. jan 2016

@mlil77 pocuj, prikrmovani hod rec s pediatrickou, ona vidi babatko

dominika6
6. jan 2016

Presne vsetky tieto,,overene,,prikrmy su bludy..zacina sa varenou mrkvou a neskor varenym zemiakom...ked bude nat cca 6mesiacov budes varit zeleninovu polievku...nic nekupuj

mlil77
autor
6. jan 2016

@pribinak urcite sa najlbizsie opytam ale menime teraz pediatra takze najskor o 3 tyzdne budeme objednani

dominika6
6. jan 2016

@mlil77
Skus natahovat cas a zabavat sa s nim.
Neeexistuje aby bol na 180ml o 3h.hladny...my sme sa snazili deti zabavat,hrat sa s nimi,prechadzat sa po byte,ist na prechadzku von...a cas sa natiahol adpon na tie 3,5 4h.

mlil77
autor
6. jan 2016

@dominika6 skusala som ale on tak zacne jacat od hladu, ze ho nezastavis........tak jaci ze sa mi skoro zadusi.......takze urcite to nepomoze a potom hlta tak akoby nejedol cely den......

dominika6
6. jan 2016

@mlil77
Tak je potom jedak..
Len netoztahovat zbytocne brudko

henikav
6. jan 2016

Dietatko ti rastie, preto potrebuje castejsie a stale viac papat, mliecka. Ale tiez som toho nazoru ze je skoro zacat s prikrmami ak nemate ziadne zdravotne tazkosti, ci neznasanlivost na mliecko. Ked je hladne, davaj castejsie mliecko. Moja bola od narodenia na UM napriek tomu sme zacali s prikrmami az tesne pred 6 mesiacom. A ked zacnes, najlepsie zacat zeleninkou, ako ti uz baby pisali, prve dni spapa mozno lyzicku, to nie je ani tak o najedeni sa, to je skor take ochutnavanie a zvykanie si na nove chute. Vsetko bez soli a inych korenin dobre rozmixovane aj s troskou vody v ktorej sa to varilo. Su take avent pohariky, tam si mozes naporcovat a zamrazit aby si mala aj rezervu, ale naozaj by som uvarila len jeden minizemiacik s kruzkom cukety, ci jednu malu mrkvicku. Kupovane budes vyhadzovat, z kazdeho zjete 2-3 lyzicky a pojdu do smeti, radsej ich odloz na neskor. No a ovocie by som zacala az mesiac po zeleninke

mlil77
autor
6. jan 2016

@dominika6 proste je to papkac riadny...ma byt aj po kom 🙂 po otcovi a ten ma vysku takmer 190 takze aj on bude urcite taky vysoky, uz teraz je dlhy on ani nie je ze tucny ale dlhy, velky vyzera ako polrocne babo a ma tri mesiace

dominika6
6. jan 2016

Brusko

evittam
6. jan 2016

@dominika6 Každé dieťa je iné, proste je hladný....Nemôžeš napísať, že niečo "neexistuje" len preto lebo ty máš také skúsenosti. Môj syn bol tiež taký hladoš - mohla som s ním robiť čo som len chcela, no tak som mu dala jesť. Za to, že v nejakej tabuľke nejaká MUDra hlava napíše, že v tom a v tom mesiaci má zjesť toľko a toľko mlieka a má vydržať toľko a toľko neznamená, že je to pravda. 😉

dominika6
6. jan 2016

@evittam
On tu flasu celu nedopije tak mu je to asi vela

evittam
6. jan 2016

@dominika6 Aha, to som nejak prehliadla....

aniko85
6. jan 2016

@mlil77 my sme zacali prikrmovat cca po dovrseni 4 mesiaca a kupovala som mu na zaciatku len Hami prikrmy v malilinkom baleni ktore nam stacili na 2 krát...tak som zbytocne nemusela vyhadzovat pretoze na zaciatku babatko len ochutnava a kruti jazykom a viac prikrmu ide von ako dnu....jednoznacne by si mala zacat nejakou zeleninou napr mrkva lebo ak si maly zvykne na sludku chut ovocia potom ti uz ine papat nebude chciet...na zaciatku staci jeden prkrm za den a postupne podla zaujmu dietatka to prisposobis...az neskor som mu zacala varit sama lebo rozmixovat dokladne take male davky bolo nemozne....povedzme na vecer by som tiez skusila pomalicky nejaku kasicku vhodu od 4 mesiacov . My sme mali Hami nemliecnu kasu a to som riedila mliekom Nutrilon alebo sa moze aj materskym...skusali sme aj ine kasicky podla toho co bolo prave v obchode v akcii...napr...Nutrilon, ale kasicku znacky Nestle mi vobec nechcel papat

evittam
6. jan 2016

@aniko85 Veď nemusí variť na jeden deň....Ja som vždy navarila na 2-minimálne - a to už v pohode pomixuješ....Ale ako každý chce, niekomu vyhovujú kupované - ja by som to nedala ani psovi - prepáčte ženy. 😉

aniko85
6. jan 2016

@evittam moj syn ma uz 2 aj pol roka a do dnesneho dna nema problemy s papaním...dalsie prikrmovanie ma caka cca o pol roka s druhym babom a preto som nakukla do tejto temy aby som si zistila skusenosti mamiciek...kazdej mamicke a aj babatku vyhovuje nieco ine a kazdy si to spravi po svojom...hlavne je aby sa s prikrmovanim niekedy po 4 mesiaci pomalicky zacalo pretoze jeden znamy mi akurat rozpraval ich zlu skusenost....kezde ich dcerka od narodenia grckala dostala mlieko AR hustejsej formy a zacali prikrmovat cca len niekedy okolo 7 mesiaca pretoze im pediatricka povedala ze pri tomto druhu mlieka sa s prikrmami nemusia ponahlat- lebo mala bude tucna a tak...deticky ktore piju toto AR mliecko su podstatne baculatejsie....a potom prisiel velky zvrat...kvoli neskoremu prikrmovaniu zacala mat mala zavazny typ exemu na celom tele a trpi tym do dnesneho dna....prikrmovat sa zacina nielen kvoli tomu aby si telicko zacalo zvykat na tuhsiu stravu ale aj kvoli roznym alergenom na ktore si telicko ma postupne zvykat....

petronela1985
6. jan 2016

My sme začali s príkrmami asi tak pred troma týždňami, keď dcérka dovŕšila 5. mesiac. Podľa inštrukcií doktorky - začali sme so zemiakom, potom som ku zemiaku uvarila mrkvu, následne brokolicu, cuketu. Každú novú chuť po troch dňoch. Po dvoch týždňoch mi dcérka spapala 180 ml príkrmu. Po mesiaci od zavedenia príkrmov máme prestriedať zeleninu za ovocie, polievočky, kuracie, morčacie, králičie mäsko. Aspoň nám to takto odporučila Dr.