Mamky co davate jest svojmu babu
Ranajky.... vyziva
Obed....zemiak masko mrkva
Vecera....... bananova kasa
Voda,caj plus kojenie
Ešte dodám, že na obed máva aj ryby a k spomenutej polievke na večeru má niekedy aj cestoviny.
@iivancova kolko mesacne mate babo?
@iivancova dakujem za rozpisanie 🙂
Dcéra má 8,5 mesiaca 🙂 asi je možné už pridať aj mliečne veci ako jogurt, ale má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, takže vynechávame. Inak by som jej už asi dala aj pečivo s maslom napríklad (asistovane) a tak som jej dala mierne opečený chlebík na olivovom oleji a chystám sa aj na lievance (len zo žĺtka a s banánom, niekde na nete som videla recept).
A vyzerá to tak, že je veľa, ale neje 😀. Poriadne sa naje hlavne na obed, aj to len asi posledný týždeň je že “veľa” a inak len poďobe veľakrát, z kaše si dá pár lyžičiek a výnimočne zje celú (z nejakého pól deca vody robím kašu), stále sa dosť dojčí.
@iivancova vy uz take jedla davate malej ?
Ja len dookola to iste vyziva zrmiak lus zelenina maso a poobede kasu
Musim uz nieco ine dat
@iivancova a veceru kasu o akej davate ?
Neviem, či je to skoro alebo nie, ja som sa snažila vymyslieť niečo ako alternatívu k pečivu s maslom - keby dcéra môže maslo, tak hrianka mi ani nenapadne 🙂 A nebudem jej ju dávať často, niekedy jej pečivo iba pofrkám olejom (olej dávam aj do hlavných jedál, tak som to niekde čítala ako odporúčanie kvôli vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch). Dnes som skúšala tie lievance, ale nemali extra úspech a ani ja som s nimi nebola nejako stotožnená - žltko v nich sa predsalen krátko pečie, aj keď na vysokej teplote. Takže asi tak skoro nebudem ponúkať opäť 😀 Určite nepokazíte nič tým, keď toto nezaraďujete ešte. Ja som chcela skúsiť inú štruktúru jedla, aj spôsob prípravy, ale ešte to nechám na neskôr. Ostávam pri klasike - akurát postupne začnem menej mixovať, zeleninu v polievke napríklad už teraz iba pučím vidličkou, nemixujem jej ju do hladka (mixovanie stravy - to robím ešte s hlavným jedlom stále, ale napr ryžu a bulgur už nemixujem - občas jej zabehnú zrnká).
Čo sa týka tej alergie - dcéra mala okolo 4-5 mesiaca krvavý hlien v plienke a pátrala som, čo to môže byť, až sme s jednou doktorkou prišli na alergiu - vylúčila som všetko mliečne (keďže dojčím) a stolica sa upravila, žiadna krv, ani hnačky. A na gastro mi odporúčali vylúčiť aj sóju.
A kedy kašu? Fuuuu rôzne 😀 snažím sa jej ju nedávať tesne na spánok, ale napríklad polievku aj áno, že dám polievku a do pól hodiny ukladám na spánok. Kašu chystám skôr ako olovrant - aj to zje fakt že 5 lyžičiek, niekedy celú (z pól deca vody cca). Záleží aký má deň 🙂
@iivancova olej aky davate ?
Ja od zaciatku lrimov som nidky nemixovala len pucilla vydlickou zemiak mrkvu atd.... tak som citala ze je to lepsie
Ryzu aku varite, aku kupujete ?
Cize tak sa prejavuje alergia na tu bielkovinu ?, ze je ten hlien na plienocke,,, ale to sa detickam moze prejavit aj neskor ?, ci ak ma tu alergiu tak sa prehavi hned na zaciatku,,,cca 4 -5 mesiac...
Tu kasu davam zatial okolo 17tej 17.30
@iivancova a polievku aku robievate ?
Začala som repkovým olejom, občas striedam s olivovým. Čítala som, že vhodný je aj avokádový - skúsila som, ale dcéra z neho mala červené fliačiky na tvári hneď, tak ho skúsim inokedy. A s tým pučením máte pravdu, resp áno, aj to je cesta, ja som na ňu nemala odvahu, bála som sa, či bude vedieť tie kúsky spracovať. Ale robím tak polievku, väčšinou z toho čo mám doma a to je mrkva, petržlen a kaleráb. Ak mám cuketu, dám aj tú - rôzne kombinujem, podľa toho čo je doma. Ryžu dám takú akú mám akurát kúpenú, nejakú bielu (hnedú som ešte neskúšala, ale aj tá by mala byť fajn).
Čo sa tej alergie týka, myslím, že sa prejavuje v tom skoršom veku hlavne, skuste pozrieť na nete. Zvykne vymiznuť tuším do 3 rokov, snáď to bude aj dcérin prípad. A prejavuje sa aj tou krvou, ale sú aj iné prejavy, už presne neviem aké. Ak vaše bábo doteraz nemalo žiadne divné reakcie na potraviny, alebo ešte pred príkrmami, nestresovala by som 🙂
A kašu dávate s akým časovým odstupom pred uložením na spánok? Lebo ja rôzne, podľa toho ako stíham popravde. Niekedy je to hodina pred spaním, niekedy menej. A potom kojím koľko dcéra na spánok chce.
@iivancova kasu okolo 17tej a niekedy estensi pospinka okolo 18.30 niekedy vobec nie az vecer okolo 8smej spinka
Čerstvé ovocie prečo nepapa? Vo výžive je tretina vitamínov oproti čerstvé u ovociu. A prečo dávaš stále zemiak a mrkvu, ved je kvantum druhov zeleniny - brokolica, karfiol, cuketa, špenát, ružičkový kel... Učiť dieťa na každú zeleninu.
A namiesto zemiaku ryža, pohánka, bulgur, cestoviny.
Môžeš sa inšpirovať tu:
https://www.1000dni.sk/wp-content/uploads/2019/... (Na konci sú tipy)
Alebo tu:
https://www.rastiemeschutou.sk/jedalnicek
Na raňajky dávam rôzne kaše s ovocím (ryžovú, pohánkovú, cirokovú).
Na desiatu, ak chce, dávam ovocie alebo skúsim kašu, keď ráno poriadne nejedla. Alebo jej dám trocha z pečiva.
Na obed rôzne - 4-5x do týždňa mäso s prílohou (zemiak, batat, ryža, bulgur), prihodím aj nejakú ďalšiu zeleninu (mrkva, petržlen, brokolica, cuketa… rôzne). 1-2x vynechám mäso a nahradíme ho žltkom (najviac sa osvedčil v zemiakovej kaši s brokolicou alebo kaši s cuketou, proste niekde v zemiakoch 🙂). A 1x do týždňa nemá ani mäso, ani žltko.
Na olovrant väčšinou kašu s ovocím alebo ovocie alebo nič, podľa toho ako chce dcéra.
Na večeru kašu, ak nebola na olovrant alebo zeleninovú polievku. Alebo aj nič, keď je už unavená a chce spať.
Medzitým kojím pred spaním, alebo aj počas aktivít, na požiadanie. Na pitie dávam iba čistú vodu, čaj vraj nie je potrebný, kým si to nevyžaduje choroba dieťaťa, ale je to na každom rodičovi ako sa rozhodne.