Jedlo bez mlieka a bez vajec

kitycat
15. aug 2023

Mohla by som poprisit o napady na prikrmy a olovranty s touto alergiou?
Mala 10m a uz dochadzaju napady, vsade same jogurty a placky a natierky 🥲
Cim by som mohla dpajat placky ci lievance?
Mala 10m.

Dakujem

patus_2
15. aug 2023

@kitycat mlieko ide nahradiť rastlinnými alternatívami. A čo sa týka vajec tak aj tie sa dajú pekne nahradiť, napr. namočené ľanové semienka vytvoria gél, ktorý spojí veci. Na zahusťovanie a obalovanie je super alternatíva hraška (nájdeš v zdravej výžive). Je dobré mať doma aj cícerovú alebo hrachovu múku. Keď ich rozslahaš vo vode dostaneš "vaječnu" konzistenciu. V sladkých veciach sa dá nahradiť vajce rozpucenym banánom. Ak chces vajíčkovú príchuť tak použi čiernu soľ. Ďalšie alternatívy sú napr. silken tofu, obyčajne tofu. Je toho veľa, postupne to objaviš. Mám tiež alergiu na vajce, tak viem, že to nieje až tak hrozne, ako to na začiatku vyzerá.

kacena4
15. aug 2023

presne ako pise vyssie, nevynechavam, varim klasicke jedla len s alternativou

negymama
15. aug 2023

ja mam dceru veganku a robim plackz napr. cuketove tak, ze postruham cuketu, pridam trochu muky, trochu hraskoveho proteinu a velku lyzicu humusu /to je z ciceru/, pekne sa to previaze, placky sa nerozpadaju a velmi dobre chutia.

su dobre aj natierky "vegan island" z lidla. Pozeram teraz ze dieta ma len 10 mesiacov, treba teda pozriet obsah soli, ci to moze take male dieta.

Ta "hraška" sa da kupit aj ako polotovar na obalovanie ci zapekanie. Ja som inak od roka davala na olovrant detom aj chlebik, domacu natierku, vy mozte rozne strukovinove natierky sosovicovu, cicerovu, hraskovu, varenu mrkvicku do ruky, banan s vlockami.

negymama
15. aug 2023

ako nahrada bieleho jogurtu alebo kyslej smotany je nahrada "vegan kysla" maju aj v Lidl, aj Kaufland zvykne mat tento typ vyrobkov. Je aj krem, co ma podobnu chut a konzistenciu ako mascarpone /davam do torty/

prdlosko
15. aug 2023
lindus_esterka
15. aug 2023

Ja som do varenia miesto smotany pouzivala hafer creme z dm, neovplyvnuje extra chut. Este tka naokraj, skusala som aj coko krem na tortu (bezny recept slahacka+ roztopena coko, tu som dala cokoladu a hafer) - vyslahat do tuha to veľmi neslo, ale z torty to nestekalo a chutovo velmi dobre

kp7333
15. aug 2023

@kitycat na trhu su aj bezvajecne cestoviny. a mlieko ma tiez alternativy. Placky a lievance vobec nie je nutne varit 10m dietatu. Strava batoliat by mala v prvom rade obsahovat zeleninu, chude maso a prilohy - zemiaky na rozne sposoby ryzu... Na olovrant ovocie, vecera polievky, kase, chlieb, pecivo.

kitycat
autor
15. aug 2023

@kp7333 tie palacinky boli skor pre mna a placky nech skusa jest sama rukou aj sama. Teraz mi len berie lyzicku a chyta za jedlo a to je vsade, ta plavka by sa mohla lahsie upratat

kp7333
15. aug 2023

@kitycat to aj moje deti robili. davala som im potom jedlo, ktore sa dalo jest rukami - napr. ruzicky karfiolu, brokolice, kusky mrkvy a inej zeleniny, pecene zemiaky na kolieska, male kusky masa, nakrajane pecivo. Je to faza, ktora rychlo prejde. Zas lepsie ako krmit dieta do 3 rokov.

nwnw
16. aug 2023

@kitycat polievky vsetkeho druhu, a cestoviny mozes do nich kupit bezvajecne. Alebo iba zeleninove. Zemiakova kasa s maskom.