Dobry den mamicky, chcela by som sa Vas spytat, co davate pit a jest 6 mesacnemu babatku, ktore je este stale dojcene,ale uz mu to nestaci. Ja som zacala davat HAMI prva lyzicka vyzivy a HAMI kasicku, ale chcela by som jej davat aj nieco domace (nielen kupovane). A este k tym kasickam, keby ze chcem spravit kasu alebo krupicu , to uz mozem pouzit kravske mlieko (asi este nie). Dakujem Vam za Vase rady. 🙂
zeleninu pripravim varenim a rozmixovanim? a ryzu a maso ako pripravim? cajiky nechce pit ani zanic, len vodu s troskou kompotovej stavy sa napije sem tam, podla nalady 😉
@roselyn cajiky pit nemusi,ak mu nechutia resp.ich nechce....najlepsia je vzdy voda 🙂 pozor na zeleninku aj ked na tu zvacsa nebyva alergia...tak ako pisala
@lulistek zeleninku davaj vzdy len jeden druh a tak po 2-3 dnoch vystriedaj,keby sa na nieco prejavila alergia (nakolko ked das viac druhov,nebudes vediet na co ma alergiu) a tak isto potom aj s ovocim.....zeleninku tak ako si pisala uvarit a rozmixovat a ovocie teiz mozes uvarit (jablcko hruska) aby boli maksie a rozmixovat alebo ked nechces varit nastruhat....masko s ryzou alebo zemiacikom tiez klasicky uvarit a najlepsie tiez rozmyxovat (masko) lebo to nerozzuje....vyzera to sice ako maglajz alebo chuti to stale rovnako 🙂 zacni kuracim maskom (najlepsie ak vies zohnat domace (kupovane su zbytocne plne vody a antibiotik)) a potom ine chude masko (kralicie,jahnacie,hovadzia svieckova ,bravcove by som davala az na koniec kedze je najviac "tucne")
@roselyn ano
@nigguska ma pravdu. nastruhat je vyborne na sklenenom struhadle ( dala som ako foto 🙂 ) aj banan na nom postruhas na krasnu penu 🙂)) moja mala ma 10,5 mesiaca a ked ma co i len kustik vacsi v kasicke hned vypluva lebo ma len 2 zubky a nema to ako spracovat. ja som tiez na zaciatku skusila struhat jablko normalne a akurat to mala vsade len nie v pusine 🙂 vyborne je morcacie masko je najchudsie a ja som napr. dala hovadzie az teraz pred 3 dnami a malinku to akurat tak zapieklo..:(
@lulistek vidis,na morcacie som zabudla 🙂
inac aj morka je lepsia domaca....len je velka...inac ja ked som malemu kupovala masko preneho (my sme ho nejedli,nakolko nam je jedno co zjeme,nech on ma kvalitnejsie 🙂 tak som ho este cerstve naporcovala do malych sackov (presne na jednu porciu) a vyberala som podla potreby
@roselyn
Dakujem Vam babeny za skvele rady 😉 tak dnes idem rovno na zemiak, kedze mrkvu uz pozna 🙂 struhadlo sklenene kupim.
@roselyn Piť nie, veď predsa je dojčené. Čistú vodičku len v prípade, keby, nebodaj, dostalo bábätko teplotu, hnačky, čiže by hrozila degydratácia alebo v lete, keď budú horúčavy treba popri mliečku aj iné tekutiny (tú kompótovú šťavu bábu určite nedávaj, veď je tam samí cukor).
Ale nechceš sa poradiť so svojou pediatričkou? Aj ohľadne prvých príkrmov?
Ako už mamičky napísali, začni postupne rôznou zeleninou: zemiak, mrkva, brokolica, petržlen, cuketa, tekvica, baklažán a pod.
Mäsko chudé, a "mladé". Pokiaľ nevieš zohnať kuracie domáce, tak kupované nedávaj vôbec, radšej morčacie. Potom teľacie a králičie.
Čo sa týka ovocia, začni tým z našich zemepisných šírok: jablká a hrušky, neskôr slivky, broskyne, marhule atď. Variť ovocie nemusíš. Zbytočne by si ničila vitamíny.
Ryžu do mäkka alebo rozmixovať. Kaše pohánkové alebo kukuričné.
Od 7. mesiaca môžeš pridať múku a výrobky z nej (cestoviny, chlieb, pečivo, ovsené vločky a pod.), 1x do týždňa vaječný žĺtok namiesto mäska.
Okolo 8. mesiaca biele jogurty, strukoviny, sladkovodné ryby, maslo.
Od jedného roka zhruba všetko - všetko zdravé 🙂. Takže nemalo by jesť dieťatko jesť najmä cukor - sladkosti, koláče, živočíšne tuky v podobe mastného mäsa, údenín (párky, salámy) a pod.
Jedlo pripravíš varením; vo vode uvaríš zeleninu a zemiak, v druhom hrnci mäsko. Rozmixuješ. Neskôr stačí zeleninu len roztlačiť. Aby nebolo jedlo príliš tuhé, sem tú vodičku, resp. vývar zo zeleniny môžeš použiť. Neskôr pridávaj do jedla aj nejaké zdravé tuky - pár kvapiek panenského, napríklad olivového oleja.
my máme 6 mesiacov (teda teraz už skoro sedem) a je plne dojčený, začala som dávať zeleninku iba na obed, najprv mrkvu, potom mrkvu zo zemiakom, a postupne som pridávala zeleninku, takto papáme už skoro mesiac tak teraz chcem pridať ryžu, cestoviny a tak pekne postupne 🙂 Varím mu čajík, lebo mrkva zvykne zapekať, a po čajíku sa mu lepšie kaká, pije aj vodičku a to mu tak striedam. Naďalej je plne kojený, nedávam žiadne kaše ani nič. Po siedmom mesiaci chcem pridať na desiatu- ovocie.
@maryennn1 aj my budeme mat skoro 7 mesiacov. Mala je plne dojcena tiez, ale aj tak je hladna k obedu a k veceru. Tak sme zacali prikrmovanim (Hami kase - pediatricka nasa mi ich doporucila). Preto som aj napisala tu, lebo jej chcem davat normalne jedlo, ako my tu pisete 😉 plus mrkvicku som jej zacala davat sama odseba taku nacuchanu a jej chutilo. A dnes som prave skusila ten vareny a rozmixovany zemiak (na zaciatok spapala 5 lyziciek 😀 som na nu pysna ). Dakujem za rady.
dojcene dietatko v ukoncenom 6.mesiaci moze zacat papkat prikrmy- jednozlozkove. mrkva. zemiak. ryza. masko az v ukoncenom 9.mesiaci. a kase? veris viacej dehydrovanym vyrobkom ako svojmu telu? pri zavadzani prikrmov mozes zacat podavat vodu, nesladeny slaby cajik. ja som davala a dodnes davam len vodu....
pit moze cajik alebo vodu ak chce. papat ryzu, zemiak, mrkva, brokolica, spenat, kalerab, karfiol, ryby, masko... potom postupne aj ovocie.