Jedenie 2-ročného

13. júl 2023

Ahojte, mam 2rocneho chlapceka. Na zaciatku prikrmov slo skoro všetko hladko.Papal zeleninu, masko, vajicko, ovocie,neskor pecivo atd.ked sme postupne prechadzali na pevnejsiu stravu zacal mnoho jedal odmietat, nakoniec sme skoncili pri polievkach. Zial po 2 virozach zacal varene jedlo uplne odmietat. Skusam stale ponukat, len privonia a dost..zacinam byt z toho dost nestastna.len a zaciatku lubil jest. Viem moze to byt obdobie, ale uz mi to pride dlho. . Kolko mlieka vypiju vasi 2 rocaci? Dakujem

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
13. júl 2023

A je teda cely den na mlieku? Alebo co zjedol napr. dnes? A ako dlho uz trva to odmietanie varenej stravy?
Ja tomu scasti rozumiem, mne sa 2x v zivote stalo, ze som dostala virozu, po ktorej som znenavidela to, co som jedla tesne predtym. V jednom pripade to bol jeden konkretny druh zemle a v druhom peceny baklazan. Cele roky po danej viroze mi tieto dve nevinne jedla pripadali doslova na vracanie a mala som k nim maximalny odpor. Preslo to uplne, ale ozaj az po par rokoch. Ak tvoj jedol len polievky, ktore su asi v principe dost podobne, mohli sa mu veru znechutit. Mozno by to chcelo skusit nejake uplne ine varene jedlo.
Mozem dat par tipov, moj bol kedysi hrozny jedak a stalo ma nemalo usilia a fantazie, aby sa rozjedol. Dnes je stale dost vyberavy jedak, ale jedlo a jedenie ma rad a dokazem ho prestravovat uplne pestro, nic dolezite mu v strave nechyba. A ma velmi rad aj varenie a pecenie. Len napis trochu viac, ako fungujete.

autor
14. júl 2023

@elizabet173 ahoj, on nema problem so zutim,on nema problem s tuhostou stravy, on ma problem s varenym jedlom ako takym, ponukam mu uz nasu stravu, privonia a odchadza. Ano pije mlieko z flase, a vypije ho dost. som si toho vedoma. Kazde dieta je individualne... Ak by som mu to mlieko nedala, tak mame kazde rano budicek okolo 4, cez obed vobec nespi.... Ale to sa tazko chape človeku, ktory nepozna to dieta do spiku kosti... Ano je jednoduche povedat vyhod flasu... Ale presli sme sme si s malym a prechádzame dost narocnymi obdobiami.

autor
14. júl 2023

@marianarem nad ranom sa zobudi na mlieko, ranajky zje vacsinou normálne, ci pecivo s maslom, jogurt s musli, desiata ovocie tiez nema problém, na obed zvyokol polievku aspon zjest, a po spanku, ked mu ponuknem akekolvek varene jedlo odsunie mi ruku a lyzicku a nechce..... Sem tam zje cestoviny s pestom, ale to mu nerobim stale, aby nieco zjedol.... Niekedy vidim, ze vela robi aj to, kto vsetko je doma... Je to narocne, lebo odmalicka ma velmi narocnu povahu....

petko81
14. júl 2023

Nas pil mlieko z fľaše dlho.pred spaním.stale.pil by aj ďalej ale fľaša sa rozbila mal zo sklá.a pootm uz iní dudel nechcel.
Ale nás aj pekné papal.
Terás máme 15 mesačnu a tiež pije mlieko.napapa sa. niekedy si aj sáma vypýta.
Naša ľúbi papať ako je granadír,rizoto.cestovina s omáčkou.krupica.
Drzim prsty

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
14. júl 2023

Hm, ak to zavisi aj od toho, kto je doma a hovoris, ze ma narocnu povahu, tak to nemusi byt len o sprotiveni jedla. Tazko povedat. Da sa vyskusat niekolko postupov.
1. Je tu moznost mu to mlieko nedat a uvidiet, ci nevyhladne a nezje ine. Kamoskina tiez len dobala, po odstaveni od mlieka zacala zo dna na den srotovat. Moze to byt neprijemne, ale den-dva sa to vydrzat da.
2. Da sa vyskusat aj miernejsia forma odobratia mlieka, a sice, ze mu poviea, ze mliecko ako take nie je, ale bude mat varene jedla z mliecka. Napr. mozes spravit mliecnu polievku s cestovinami, smotanovu omacku so zemiakovym pyre, do ktoreho das mlieko, cestoviny so smotanovou omackou a podobne. Este lepsie by bolo, keby ste to pripravovali spolu, aby videl, ze tam to mlieko/smotana ide a mozes mu davat ochutnavat a pytat sa:"Tak co, citis tam mliecko, je to chutna uprava mliecka?" Takto by mohol zobrat na milost varene jedlo a casom by sa dalo rozsirovat aj o nemliecne veci.
3. Zobrat ho k vareniu, nech sa podiela na priprave jedla, nech ma pocit, ze moze aktivne ovplyvnit to, co dostava na tanier. Dat mu na vyber, co do toho date ("Dame trosku mletej papriky alebo nie? Spravime to na masle alebo na oleji?" atd.) Davat mu ochutnavat suroviny, kludne aj olizat maslo a olej. Pocas varenia davat ochutnat, co vznika. Hoci len kvapku. Moj ma toto velmi rad, odmietal kedysi jest skoro vsetko, aj chlieb a cestoviny. Teraz pri tomto vareni sa niekedy otocim a vidim, ze mi aj vyskrabava mixer od omacky..proste miluje chutnat a ukoristovat si nieco pri vareni a peceni. Potom si z toho necha aj naloziit a zje.
4. Na niektore deti funguje aj vzajomne krmenie, ze napr. da si z toho, co mu nalozis, ak moze tym nakrmit aj on teba. U mojho zase kedysi zabralo, ze krnil svoju oblubenu hracku a ja som hrala divadielko, ako to tej hracke chuti.Po case zacal byt zvedavy a dal si aj on.
5. Nam pomohli aj knizky o jedlach. Pozerali sme si obrazky roznych jedal a ked som videla, ze niektory obrazok ho zaujal a jedlo sa mu paci, tak som mu to kupila, uvarila, alebo sme uvarili spolu. To vacsinou potom chcel. Vlastne to este aj teraz takto robime niekedy.