Jedálniček 8-mesačného bábätka

9. sep 2022

Ahoj, chcela by som názor mamičiek na jedalnicek môjho 8 mesačného babatka. Je to dieta kojene akurát mlieka je už pomenej, umelé mlieko odmieta úplne, jedák je to slaby ale spapa, preto je nás jedalnicek takyto:
Cca o 8 raňajky- mliečna kaša (je tam umelé mlieko, v kaši mi ho toleruje) 100 ml
O 10 -jogurt 10% tuku väčšinou dávam grécky biely 100 ml
Obed o 12 -zelenina u nás žiaľ ešte moc nie je obľúbená keď zje tak len pár kúskov kociek zeleniny napríklad teraz tekvicu, cuketu, stehno kuracie, preto kojím mozno tiež tých 100 ml
15-16 dávam domácu ovocnú presnedavku 100 ml alebo krupicovu kasu 100 ml zarabanu ale s vodou
18:00 prvá večerná mliečna kaša 100 ml
19:45 druha večerná mliečna kasa 100 ml + ukladám do postieľky a dokojim na uspatie tých mozno 100 ml materské mlieko.
V noci sa budí na papanie vacsinou 3x ale to len tak pocucne a spi ďalej.
Som veľmi prísna čo sa týka jedla, dodržiavam aj časy jedenia aj vždy musí všetko spapat celé, keďže musíme vykompenzovať to že nepije toľko toho mlieka koľko by mal ak by pil umelé mlieko, prosím o názory mamičiek 🙂 vďaka

nika23t
9. sep 2022

Ja mam 8mesacnu dcérku, a papa/pije takto:
Časy orientačné, +-pol hodina
6 hod - 150 ml UM
9 hod - ovocie alebo ovsena kaša s ovocím, teda sladká desiata
12 hod - obed (mäso, zelenina, vajíčko apod.)
15 hod - 120 ml mlieka
Ó hodinu dám biely jogurt,
18 hod - zelenina, chlebík s maslom, alebo zeleninová polievka, alebo kaša ryžová, ovsena, krupicna a pod.
20 hod - 150 ml mlieko

Tak ale aj moja toho mlieka veľa nevypije... V noci vôbec. Ale na UM sme už 3 mesiace. Podľa mňa Tvoj drobček dosť mlieka vypije. O to lepšie, že Tvoje mliečko.

autor
9. sep 2022

@nika23t a jogurt dávate aký? Koľko percent tuku ? 🙂

marianarem
9. sep 2022

Ak toto vsetko spapa, tak to nie je slaby jedak. Ako zabezpecujes, aby vzdy vsetko zjedol cele? To sa mne nikdy nepodarilo, ale aj je to podla mna kontraproduktivne, mozu vzniknut problemy s jedenim.

angel993
9. sep 2022

Náhodou dosť popapa. 🙂 Môj mladší do roka jedol maximálne 5 lyžičiek. Nikdy som do neho nepchala jedlo. Koľko potreboval toľko zjedol, núkala som mu častejšie, snažila som sa rozpoznať signály, kedy by zjedol. Každý deň jedol v inom čase, záležalo to aj od spánku. V 8 mesiacoch zjedol možno polovicu z toho čo tvoje dieťa.
Nemusíš mu kompenzovať to že pije menej mlieka. Ak priberá, to znamená že mu to stačí, tou prísnosťou v jedení mu môžeš jedlo znechutiť, zvlášť ak nie je hladné a musí jesť nasilu, prípadne že je zaujaté niečím iným a tak mu dávaš jesť.
Toto píšem z vlastnej skúsenosti. Staršieho tak svokra kŕmila, kým som bola v pôrodnici. Pred telkou a zjedol dospelácke porcie. Mal 2 roky. Odvtedy je hrozne slabý jedák. Už vyše roka sa s tým trápime, on tým že tak veľa zjedol a bolelo ho potom bruško (na to dostal espumisan každý deň po jedle) tak sa akoby bojí viac zjesť, že mu zas bude zle.

autor
9. sep 2022

@marianarem tak nie že úplne všetko do poslednej kvapky ale musim priznať že niekedy dám tie dve posledne lyžičky už “nasilu” ...
@angel993 áno problém bol že stagnovali sme na váhe tri mesiace a boli dni keď sa nezjedlo nič iba materské mlieko ktoré už potom prirodzene odišlo, už Mam iba malo, a keďže UM nechce preto som zaviedla taký “režim”

marianarem
9. sep 2022

Nasilu by som naozaj nedavala, to sa moze vypomstit. Tak krmili mojho mamzela a ziskal velky odpor k jedeniu, bol aj od prirody slaby jedak a to nutenie mu jedlo uplne sprotivilo. Neznasal to a najstastnejsi bol, ked nemusel nic jest. Cele detstvo kost a koza, casto aj vracal, brucho ho bolelo.
Moj zjedol toho menej ako tvoj v tomto veku, ja som isla cestou maximalizacie kalorii v kazdom suste. Cize aj kazdy zeleninovy prikrm obsahoval nejake cukry - zemiaky, ryzu, cestoviny, do ovocneho pyre som davala tiez puding (nesladeny) alebo cestoviny. Jogurt smotanovy, to robis aj ty. Nasilu ale ozaj nikdy nic, ale zase teda som ho zabavala kadejako. Mobilom a tv nie, ale basnicky, pesnicky, hracky, knizky o jedle. Ked mal dobru naladu, islo to lepsie. Cez dobru naladu si vytvoril pozitivny vztah k jedlu, je vyberavy doteraz, ale rad ide k stolu, rad pomaha varit.
A teraz ti uz pribera dobre?

nika23t
9. sep 2022

Juj, priznám sa, že netuším... Dávam bielu Activiu alebo hollandia. Neochuteny. Ale z vlastnej skúsenosti by som ti poradila až tak netlačit na pílu. Ak už male priberá dobre, a keď toho toľko spapka, tak určite má už žalúdok pripravený na jedlo. Ja som sa pri prvej dcérke tak upla na jedlo a váženie, varenie, parenie jedla, že po pár mesiacoch mi došlo, že sa u nás všetko točí len okolo toho. Verím, že keď nepriberal, musel to byť stres. Zažila som to. Ale podla mňa môžeš byť spokojná. Ešte sa opýtam, ak môžem, že akú váhu ma drobček?

autor
10. sep 2022

@nika23t 6,7 kg má je to prvé dieta tak preto tiež asi tlacim na pílu ako sa vraví

ls56
10. sep 2022

Ja neviem ale moja ma 8 mesiacov a zje podstatne menej😂
Kojim tiež, citim, že mlieka je menej, ale snažim sa dosť kojiť.
Ranajky ma materske mlieko
Desiata ovocie
Obed zelenina,maso,obcas cestovina,ryza
Olovrant vacsinou jogurt,avokado,pridam chia semienka, sem tam trochu ovocia este do toho
A veceru ma znova moje mlieko.
Sem tam dam do rucky chrumku medzi jedlami,ale inak nie.
A spime 3x cez den a pred kazdym spankom kojim. A ma 10,5kg inak🙈🙈🙈
Takze ja si myslim ze spapa toho dost. Moja ani zdaleka tolko nepapa. Aj ked jedava desiatu,obed olovrant tak zje maximalne 100ml viac nie. A snazim sa kojit casto aby som o mlieko neprisla. Skus aj ty. Kojit pred kazdym spankom+ v noci a laktacia by sa mala zvysit.

nika23t
10. sep 2022

Úplne Ti rozumiem a viem, prečo sa snažíš tak striktne dodržiavať jedálniček. Ešte pár mesiacov a bude to lepšie, budeš už variť kalorickejsiu stravu, Kysla smotana, plnotučné mlieko, syry, to všetko mu to spestrí a možno si bude ešte samo viac pýtať. Ak chces dávať UM, stále mu nukaj. Po jedle napr, ale tiež už nemusí až toľko v vypit. Väčšinou tak 3 x denne, a dávku podľa toho, ako si vyžiada. Niektoré ráno aj 210 vypijú. Moja napríklad po celej noci ledva 150 ml. Ale pritom papa pekne, ma okolo 10 kg. Tak hlavne, nech su zdravé tie naše deťúrence. Ono mu určite nič nechýba, ak je spokojné a pekne napreduje, neboj sa. Niektoré deti sú nejedaci.

majlo1234
10. sep 2022

Do jogurtu mu mozes pridat sparene vlocky/popuceny banan, k ovociu nejake sacharidy tiez, aby si zvysila kloricky prijem. Niektore babatka proste nepriberaju, ak inac prospieva, bude to v poriadku. Moj syn ma rok, 10 kil, a tolko nezje ani nahodou😃