Jedálniček 8 mesačného bábätka

lucinka0304
4. mar 2015

Ahojte dievčatá. Prosím Vás, potrebovala by som vzorové jedálničky vašich 8mesačných bábätiek. Nechcem odkazy na stranku prikrmy.sk,ale praktické rady zo života detičiek. Môj malý je ešte stále kojený, ale mliečka mám už asi len tak, že ráno o tej 6tej ranajkuje mliečko a potom o tretej olovrantuje. V noci a pred spaním mu musím dávať umelé mliečko.
Dakujem za radu od každej maminy, ktorá si najde čas napísať mi.

marianko77
4. mar 2015

Ja mám 8 mesačné bábätko a príkrm som začala dávať po 6 mesiaci, odvtedy malá krásne priberá. Ja dávam napríklad ovsenú kašu s ovocím - uvarím si ovsené vločky a pridám jablko, alebo hruštičku, banán
ryžovú kašu s uvareným jablkom - ryžu si uvarím vo vode aj s jablkom nakrájaným na kúsky, uvarené rozriedim mliečkom,
biely jogurt, mrkvička s jablkom, presnídavku (presnídavku mám domácu, tá v obchodoch je plná chémie),
no a na obed robím malej polievky: mäsová so zeleninou a bezvaječnými cestovinami, mrkvovo-zemiakové pyré, karfiolovo-zemiakovú polievku, brokolicovú so zemiakom, alebo zeleninová polievka s ryžou, robím zemiakové pyré a napríklad mäsko z polievky, špenát so zemiakom a môže byť aj uvarené žĺtko, polievky zahusťujem jedine s ovsenými vločkami, alebo bezvaječnými cestovinami, alebo pridám vyše zeleniny, ryžu, najprv som malej všetko mixovala a postupne sme sa prepapali len ku roztlačeniu s vidličkou.
Na olovrant zasa niečo z ovocia, a na večeru kašu napríklad aj krupicovú, teraz robím hustejšie lebo už sedí a papá zo stoličky, predtým som robila všetko redšie aby nemala problém pretiahnuť jedlo cez cumel.
Lucinka0304 prajem Vám veľa trpezlivosti a hlavne zábavy.

lucinka0304
autor
16. mar 2015

@marianko77 ahoj. Prepáč, že reagujem až teraz, ale skôr sa mi fakt nedalo. Ďakujem, že ako jediná si reagovala na moju správu. Som z toho papania dosť nesvoja, lebo stále mám pocit, že nedávam malinkému dostatok jedál. No má 8,5 mesiaca a papáme asi takto: ráno t.j. okolo tej pol 6tej má mliečko - moje, potom okolo pol 9tej ovocie rozmixované, potom obed - t.j. zelenina všelijakých druhov s mäskom alebo s cestovinou alebo s ryžou. Priznám sa, že polievočky mu nevarím a už sa tolko odhodlávam.... :( No potom okolo tej druhej pol 3tej papá olovrant - t.j. opäť moje mliečko a o tej pol 6tej papá kašu - hami alebo nutrilon mliečne kaše samozrejme a o tej 8mej pol 9tej večer papá mliečko - nutrilon. 240ml ale vypije ho tak na 2x. potom v noci sa mi budí kedy ako - ale asi tak 3x a to papá moje mliečko. Niekedy sme na tom tak, že papá každú chvílu a furt je hladný, tak mu aj v noci uvarím nutrilon ale ani to nevypije celé. Neviem vôbec či mu už môžem dávať detské piškóty. Zvykne papať s nami ked jeme chlieb tak mu dávam kusky do pusy, alebo rozok obžúva. Chlebík s maslom som mu ešte tiež nedávala. Jogurt tiež neviem kedy mu môžem dať - ako olovrant, alebo ako? No čo sa týka môjho dojčenia, tak k tomu ešte asi to, že už nemám ani z daleka mliečka toľko ako kedysi. Z ľavého prsníka už ani nekojím, lebo sa mi vôbec nenalieva... Ked ideme napríklad do mesta, tak mu urobím ked je to v čase obeda zeleninku, tak ako má byť, ale ak je to neskôr, tak papá len nutrilon a nie moje mliečko, lebo si nemám ani aké mlieko odsať, že by som mu zobrala. Fakt neviem. Chcem mu dať to najlepšie čo môžem a bojím sa, či robím všetko tak ako má byť.

marianko77
22. mar 2015

SI SUPER MAMINA!!!!! Staráš sa o drobčeka veľmi dobre, neboj hlavu hore. Jogurt môžeš kľudne na olovrant, biely, a piškóty tiež môžeš. Alžbetka takisto prežúva chlebík alebo rožtek. Keď kúpim u nás biely jednoťácky jogurt ten je riedky, tak jej dám do toho piškótu, lepšie mi to spapá a zasýti. Naši drobčekovia by mali mať min. 5 jedál za deň aby si zvykli na určitý režim, a ak je dieťatko medzitým hladné tak nech papá, veď ono samo vie koľko. Ja zarábam Bebu len na ráno, okolo 6-tej, zarobím len 150 plus Beba to je necelých 170 a ani to mi nezje, ostatné jedlá podľa toho akú má náladu, niekedy by spapala aj misku a niekedy mi to len obrble. Alžbetka minulí mesiac pribrala pol kila, tak sme boli nadšený aj s pani doktorkou, mala 7 mesiacov a 7300 g a 69 cm. Nesťažujem si, som rada že je taká ale porovnateľne drobnejšia ako jej vrstovníci. A je z nej krásne šidielko, neusedí v kľude, aj keď sme od včera skúšali piť z pohára aj vtedy so sebou šije.

lucinka0304
autor
30. mar 2015

@marianko77 ahoj. Prepáč, že reagujem tak neskoro, ale mám toho trošku veľa. Musela som nastupiť do práce tak som mala nervy v kýbli, ale už to bude hádam fajn. Cez víkend som varila 1x malinkému polievočku a neviem .... nechutila moc. Robila som to podľa receptu na prikrmy.sk, ale všade tam bol repkový olej a ja som mala iba slnečnicový. Vadí to? Alebo čo by sa stalo, keby som mu urobila zeleninkovú polievočku na masielku? Jogurt som mu ešte nedávala..... furt nato zabudnem ked som na nákupe :(. Len som sa chcela spýtať, tie domáce predsnídavky čo robíš sú vlastne čo? Možno budem vypadať ako hlupana, ale ja som mu fakt ešte nič z obchodu na papanie nekupila - myslím výživu, predsnídavky a tak, tak vôbec neviem čo sa tým myslí :(.

labajka
7. apr 2015

@marianko77 ahoj, krásne si mi pomohla s vaším vzorovým jedálničkom 🙂, akurát sme prišli od dr., hovorila čo ako mám dávať, spomínala hlavne raňajkovať napr. vianočku, abo chlebík s maslom, poriadnym poctivým .-), vraj už môžeme aj kompotiky, tak sa teším, bude veselo 🙂 a ináč aj my presnidávku domácu, tu jurinko zbožňuje

lucinka0304
autor
7. apr 2015

@labajka ahoj. A váš malinký má koľko mesiacov?

labajka
7. apr 2015

jurino má 7, 5 mesiaca, ale už od 5mesiaca nám dr odporúčala papať mäsko, lebo jurino je veľké dieťa 🙂

marianko77
10. apr 2015

@labajka Teší ma že som mohla poradiť. Napísala som čo ma zrovna napadlo, čo som robila, ale to sa dá skombinovať akokoľvek, aj s kuracím mäskom. Aj ja dávam klasické maslo a veľmi jej chutí aj s chlebíkom, na rožtek aj s vianočkou, naposledy sme si kúpili tzv. mazanec, tak toho sa nevedela dopapať. Krásny deň prajem.

labajka
10. apr 2015

presne tak, aj my obyč maslo, dr nám ale kuracinu velmi neodporučala, vraj je málo výživná, ale tá mu chutí najviac. už sme ranajkobali lupačku, vianočku, dnes maslové sušienky s mliečkom, chutiloooooo 🙂 a zvládneme aj ryžu v príkrme...to nám robilo najväčší problém 🙂, tak nech nám tie naše lásky aj nadalej papkajú

marianko77
10. apr 2015

@lucinka0304 Olej môže byť aj slnečnicový. Presnídavku robím tak že si nakrajám nadrobno napr. jablko a mrkvu, to uvediem do varu, rozmixujem, prepasírujem cez sítko - pasírujem len pri hrozne, tam ostávajú zrniečka, ochutím a dám do malých zaváracích pohárov, uzatvorím riadne viečko a naukladám ich do hrnca, na spodok hrnca si dám vodu a utierku, keď voda vrie naukladám poháre, nechám 20 min. a potom poháre vytiahnem obrátim hore dnom, prikryjem dekou do druhého dňa a hotovo. Robila som presnídavku jablkovú, jablkovo-hroznovú, a broskyňovo-dyňovú. A k tomu oleju ma napadlo, dostala som radu od lekára, že akokoľvek sú teraz všetci proti tomu aby dieťatko malo dáky tuk, čo je aj naša pani doktorka, dieťatko to jednoducho potrebuje, že keď robím dajme tomu polievočku mám dať 1 lyžičku oleja, a ako píše labajka maslo, poriadne kvalitné, nie tie umelé. A s tým že drobček nechce polievočku si nerob hlavu, nechce prvý raz, druhý, možno po stý krát áno, treba ponúkať dieťatku, mám to vyskúšané na svojom malom brbloškovi.

marianko77
10. apr 2015

@labajka mne malá mäsko skoro vždy obrble, má 9 mesiacov a už som jej skúsila dať aj zaváranú repu, chutilo jej to až na podruhý raz so zemiakovým pyré, kompót má rada čerešňový,