Ahojte, ako má vyzerať jedálniček 11 mesačného dieťatka? A asi aké veľké porcie? 🙂
@lucia13022023 tak to ti závidím že ti toľko spapa. My (13m) máme momentálne obdobie že nechce nič spapat len mlieko. Keď ju posadím do stoličky je schopná hodinu revat a nedostanem do nej ani hlt. Trvá to už mesiac a som stoho veru zúfalá. Jedine ráno kaša inak len a len mlieko 🤦🏻♀️
@mili2016 verím, že to musí byť hrozne. My sme toto mali asi č decembri, keď bol chorý a odmietal mi jesť asi ešte tri týždne po chorobe. Nedostala som do neho vôbec nič, a to bol od začiatku prikrmov strašne dobrý jedák. Pri ňom som nepoznala také, že ochutnáva lyžičku/dve, on hneď papal plnu misku mrkvy atď.
A teraz ma 17m, a papa stále veľmi pekne, len ma každý straší ze to ešte príde, keď prestane jest, čiže dúfam, že to nepríde 😁
Ja mam 13m ale od 11m sa to nejak extra nelisi. Ranajky kasa alebo vlocky s mliekom (nesladene napr ovsene a je tam mrazom susene ovocie, misam si sama aj pre starsiu), lievance (vajko+vlocky+banan), biely jogurt…ked vstane neskor ma az desiatu
Obed vselico od vymyslu sveta. Striedam rybu/masko/zltok s roznymi prilohami alebo ked nieco varim nam, tak jemu sa snazim to iste ibaze nekorenene a nesolene. Napr minule sme mali svieckovu, tak aj jemu som spravila omacku z korenovej zeleniny+hokaido, telecie mesko a dala som mu trosku kupovanej knedle (tam trosku soli je 🤷🏼♀️). Lubi aj tekvicovy privarom s koprom, zemiaky a zltok. Teraz ked ma 13m mu tam uz normalne dam trosku klasickej slahackovej smotany. Niekedy mu len na pare spravim rozne druhy zeleniny a on si ich napichuje. Nemixovala som v podstate vobec. Ma rad aj kus kus (kupujem psenicny a miesam z tym z cervenej sosovice). Minule som mu spravila morcaci paprikas a k tomu batatove halusky. Rybku lubi so spenatom.
Veceru zvykne mat slanu, vacsinou nejaky chlebik. Do masla alebo luciny nastruham mrkvu/cviklu/petrzlen. Davam mu uz aj nejaky menej slany syr ako mozzarela (sunku este nepapa) alebo aj trosku ementalu. Spapa k tomu uhorku alebo velmi lubi zltu/cervenu papriku. Chlebik vo vajicku ma naozaj rad alebo aj lievance na slano zo vselijakej zeleninky.
Na ochutenie pouzivam bylinky, kmin, cesnak, v podstate vsetko okrem soli a cierneho korenia a pod. Vzdy sa mu snazim ku kazdemu jedlu dat porciu zeleniny a aby prevladalo slane nad sladkym.
Pomedzi to nejake ovocie (ked sme vonku kapsicka) alebo chrumka. Teraz v tom teple mu robim domace nanuky, vacsinou je to iba zamrznuta dren obcas prilejem slahacku.
Ked mu idu zuby, je prilis horuco alebo je v nejakej nepohode, tak spapa malo a stale ho kojim, takze ked je zle tak je na prse vela 🤷🏼♀️ inak pije iba vodicku.
Ďakujem všetkým krásne za odpovede. No v podstate sa ten náš jedálniček od vášho nelíši, ale mne to príde, že som stále v kuchyni a len chystám a umývam a zasa chystám a zasa umývam. a to ešte treba variť pre mňa a muža. no a najviac ma hnevá, že drobec všetko len poprple (dám mu do pusinky niečo a on si to vyberie, obzrie a buď zje alebo zahodí. A to robí niekedy aj s jogurtom ak mu dám doň napr. čučoriedky). Za mesiac pribral veľmi málo 😟 . Dobre, momentálne hrozne slintá, takže určite idú zuby, ale už to trvá dlho, čo tak málo papá a už som z toho na nervy. Má 11 mesiacov a len 9kg. A teraz už 2 dni ani moc mlieko nechce (má UM). veľmi zle/málo papá, neviem čo robiť
Autorka, kíl ma podla mňa ok, môj 17m ma 11kg, tuším v 11m mal tiež 9kg. A nie si v tom sama. My bývame doma traja ale mam pocit, že tu bývajú ešte ďalší piati lebo toľko riadu co sa spini🤣
@lucia13022023 ja nechápem, kedy iné maminy stíhajú aj iné veci. Mne to príde, že som v začarovanom kruhu, len v kuchyni a aj tak skoro nič nespapá 😟
A tak stíhať sa dá veľa, treba si dobre rozložiť čas 🙂 ja už varím tak, že to, čo varím nám, dávam jemu len neochutene a menej mastné, proste prispôsobené malému. Ak budeme mať my zemiaky, bude mať aj malý, keď budeme mať kuracie plátky bude mať aj on.. To isté polievky atď. Odber neochutene a máš obed pre malého
@lucia13022023 áno, už tak začínam robiť. Ale nedávam mu ani smotanu, ani mlieko (mám pre neho ovsený nápoj a z toho som mu skúšala aj krupicovu kašu urobiť) ani celé vajcia (len žĺtok), ani soľ, korenie atď. Len isto by ma to aj viac bavilo variť, kebyže to zje. Ale toto sú ozaj len mini porcie čo spapá (pár krát do pusy a dosť). Snáď to bude len tými zubami a rozpapá sa 🙏
Vobec sa netrap, skusaj nech ochutnava a casom sa rozpapa. Moj mal v11m tiez 9kg a to sa narodil ako 4,5kg 🤷🏼♀️ naozaj zacal trosku lepsie papat az po roku, dovtedy by som to nazvala skor ochutnavanim. Je aj horuco detom menej chuti a ked mu idu aj zuby, daj tomu cas.
Davaj hlavne pozor aby mal dost tekutin, v tomto teple je studeny cerveny melon u nas hit. Nakrajaj mu na vacsie kusy a nech si hryzka, aj na tie zubky to bude prijemne.
@milanemila ďakujem krásne 🙂
11m mi papal raňajky, obed a večeru. Na večeru mával chlebík alebo kašu, na raňajky jogurt s ovocim, kašu, chlebík, lievance.. Na obed polievku krémovu alebo rizoto, kuskus so zeleninou, kašu s rybou atď.. Viem ze bielok nemal ešte zavedený a postupne som dávala kravské mlieko a smotanu, atď... Pomedzi to pil mlieko ale len pred spaním čiže 3x. A na desiatu ci olovrant mal kúsky zeleniny alebo ovocie, chrumky...
Porcie som nikdy neriešila. Už som vedela cca aké zje. A nesolila som, ani nekorenila nič. Jedine co som používala bol kmin