Ahojte mamičky, prosím poraďte nejaké zaujímavé recepty pre dieťa od 11 mesiaca.. Mám pocit že papa stále to isté dookola. Mame 4 zúbky takže vôbec nieje problém aj s kúskami, chuti mu všetko okrem bravčového mäsa. Ďakujem 🙂
Raňajky psenova kasa so škoricou
Desiata banán,
Obed tekvicovy privarok s vajickom a babatom
Olovrant kvaskove lievance
Večera cuketova krémová polievka
@majlo1234 Nie, vôbec. Sú to všetko 20 minútovky. Mäso varím väčšinou zvlášť (tak 150-200 g, aby bolo na 2 dni) a to sa varí samo, nezaberá čas. A napríllad rizoto je klasika, upražím ryžu, uvarím, keď je skoro hotová, primiešam špenát sekaný. Všetko robím takto. Rybka na masle, hotová za 10 minút a tiež na 2 dni. Polievky robím z mrazenej zeleniny (takej bez soli). Na masle osmahnem ovsené vločky, pridám zeleninu, ochutím. Dolejem vodu, povarím a na koniec tam nahádžem halušky. Opäť na viac dní. Keď prisypete na tanieri soľ, viete sa aj Vy najesť. Ja napríklad tú polievku ľúbim. Všetko rýchlovka. A nevymýšľam recepty. Otvorím chladničku a špajzu a vymýšľam za pochodu. 😂 Špenát s vajíčkom je rýchlovka obľúbená na olovrant alebo večeru. Často však natriem rožtek s lučinou a k tomu mozzarelu alebo zeleninku. Proste nevarím. Nemám nápad alebo sa mi nechce. A deťom nevadí "nuda" na tanieri. Kým papajú, buďme radi, že nie sú nároční. 😊
@dominika4283 rocny uz papal to, co my. Samozrejme ked sme mali nieco nevhodne, uvarila som pre neho zvlast (nedostal take ze zabijackovu kasu alebo kapustnicu 🤗). Ale cokolvek, co sme mali my, jedol aj on - vsetky bezne zeleninove polievky, normalne alebo kremove, maso na akykolvek sposob, ci na stave, ci zeleninove sote, ci pecene v trube, cestoviny rozne, halusky spenatove mal velmi rad, ked som robila bryndzove, dostal svoju porciu s bielym jogurtom. Prilohy vsetky ako my - zemiaky, ryza, kuskus, bulgur, parena ci pecena zelenina.. Vprazany karfiol so zemiakmi sme mali my, on mal uvareny so zemiakmi a biely jogurt miesto tatarky 🤗 vacsinu papal s nami to iste, my sme si dochutili na tanieri. Ked sme mali nieco nevhodne (napriklad maso na vine) papal polievku aspon, ta bola pre neho vzdy ok. Nemusis uz vymyslat a varit zvlast 🤗
@marzuz89 Rozumne, ale ja napriklad varím zvlášť väčšinou. Poprvé preto, že pre malú používam len domáce mäsko, pričom my jeme aj normálne kupované a kým mám zásobu domáceho, varím z neho. A po druhé, nie je to jedlo až tak dobré keď sa dochutí na tanieri. A kým mám čas a veľmi ma to neobťažuje, varím zvlášť. 😊
@terez246 ano presne, domace masko sme pouzivali aj my, ale prave do 1r, potom sme uz striedali kupovane aj domace a varila som spolocne. Kupujeme ale v lokalnom masiarstve, to sice nie je zaruka tak, ako cerstve od spolahliveho chovatela, ale stale lepsie, ako hypermarketove v plaste. S tym dochucovanim som myslela sol a korenie, inak vsetko som davala priamo do jedla tak, ako bezne - masko na cibulke, pridany prelisovany cesnak, kurkuma ci rasca, mleta ci cela, atd, vsetko som varila tak, ako je bezne len cili, sol a ml cierne sme pridali az na tanieri, syn ma 3r a robime to tak doteraz, cize doteraz by som musela varit zvlast 🤗 resp varim zvlast prikrmy pre mladsieho, ale to su tie naozajstne prikrmy este take zaciatocnicke ❤️ tiez po roku bude papat to co my. S ohladom na vhodnost, samozrejme.
@dominika4283 Muslim od narodenia 😀 (ber to s humorom).
Čo sa týka receptov, naši mali najradšej:
- kuracie mäso na prírodno alebo dusené s ryžou
- kurací stroganov
- zemiaková kaša + ryba (nejaká bez kostí) na masle alebo obaľovana
- paradajková polievka
- karfiolová zeleninová polievka s haluškami (tie som varila dlhšie trochu, aby boli mäkké) a s kopou mrkvy
- chlieb vo vajci, knedlik vo vajci
- krupica, puding
@marzuz89 Aj ja tak dávam všetko okrem soli a korenia, ale nie je to ono. Ale samozrejme sú recepty, ktoré varíme spoločne. A taktiež rozumiem maminkám, ktoré majú dve a viac detí a proste nie je v silách variť každému jednému zvlášť "age appropriate" jedlo. Ale taký rožtek vo vajíčku si na večeru dáme radi všetci. Alebo krupicovú kašu či zeleninovú polievku alebo rizoto. 😊
@dominika4283 Dnes sme mali na obed špenátové rizoto s hovädzím mäskom, včera ružičkový kel so pšenom a sumčeka. Na olovrant dnes valinkový puding (bio dm), včera banánové lievance. Zajtra budem robiť na olovrant zeleninovú polievku s ovsenými vločkami a krupicovými haluškami. Tak možno trošku inšpirácie. 😊