Ahojte, tieto mlieka su zdravsie ako kravske?
Dakujem
@misickaa4 ano, su zdrave ale v normalnej miere pri deťoch. Určite dávať aj spolu s kravskym.
https://www.rodicom.sk/vychovavame/skutocne-pri...
Samozrejme nepisem, ze ty si taka matka len pre zaujímavosť som pridala článok
pre niektorých je to jediná alternatíva, mám tiež inteloranciu a iné ako rastlinné mlieka nemôžem no keby áno tak pri deťoch s nimi opatrne dieťa by malo mať pestrú stravu aj čo sa týka tukov
ja by som tie dve potraviny vobec neporovnavala. Ich zlozenie je tak rozdielne, ze spolocny maju len nazov mlieko.
Ale kazda ma svoju vyzivovu hodnotu. Ak kupis nejake nizkotucne trvanlive mlieko alebo krabicove trvanlive rastlinne - obidve veci su podla mna odpad.
Ak kupis cerstve mlieko z nejakeho druzstva alebo si spravis svoje rastlinne mlieko doma - obidve su vyzivovo hodnotne.
Zalezi len preco chces vymenit zivocisne mlieko za rastlinne. Vsetko je aj o mnozstve - ak denne vypije 1 clovek 1 liter kravskeho mlieka, tak to radsej nahradte tym rastlinnym. Ale ak je to len do kavy alebo sa z neho spravi kasa, urcite neuskodi.
Samozrejme,rastlinne mlieko celkovo nema az taku vyzivovu hodnotu.
Pretoze je to vlastne len vyluh danych surovin zriedenych vodou,vsetko sa prrcedi,v lepsom pripade sa mala cast uplne zmixuje a tak zahusti "mlieko"
Cize pripad v linku je ozaj extrem,rastlinne mlieko v ziadnom pripade nemoze nahradit normalne mlieko od matky-ked koji.
Ale to nemoze nahradit ani kravske.
Preto su umele mlieka..
A je rozdiel v cerstvom rastlinnom mlieku,kt.musis drzat v chladnicke,do urcitej doby spotrebovat a povedzme si priamo-ani na chut nie je take super ako to krabicove,trvanlive..
Ale zase vyzivovo je uplne niekde inde.
Blizi sa uz k takemu,kt.si jednoducho vyrobis doma.ale tiez ta chut uz bude ina.
Kravske mlieko by som mohla pit na litre,chuti mi.
Ale vedome sa mu vyhybam,nakolko viem o jeho negativnych vlastnostiach a napokon,aj pocitovo.
Telo reaguje inak.
Ked ho kupim,jedine v bio kvalite,kde nehrozia atb a upravene geny a bohvieco.
A polotucne.
my pouzivame to aj to mam alergikov, v kazdom pripade zivocisne mlieko je mlieko - kdezto rastline nie je mlieko je to "napoj" tak ako hociaka ina voda ci malinovka, neda sa to porovnavat ako hrusky a jablka!
Nazor mnohych je taky,ze ano.
Cim dalej tym viac vedci dokazuju,ze kravske alebo aj ine zivocisne mlieko nie je pre cloveka vhodne.
Rastlinne mlieka su vegan,bezlaktozove,niektore i bezlepkove...
Kazdopadne su lahsie stravitelne.
Treba si o tom nieco precitat,poskusat.
Ja to striedam a jasne ze ziadne rastlinne mlieko nenahradi tu pravu chut klasickeho.
Ale da sa na to zvyknut.
Napr. Do kavy pre mna uplne chutovo nevhodne je ovsenne,spaldove...za to su velmi vhodne na varenie.
Ale kokosove,ryzove ,pohankove alebo mandlove,orieskove...to v pohode do kavy,na kakao...
Pruser je ak pouzijes kokosove mlieko na varenie kyslej/bielej/ polievky😅
Ten kokos to zabije.
Ine nie su take vyrazne..
Sojove nepouzivam.