Ahojte dievčence, prosím Vás o Váš názor, či radu. Mám 3 ročnú dcérku. Od malička je slabí papkáčik a aj pitie nám robí problém. Jedenie sa nám už trošku upravilo, no s pitím je to ešte stále horšie. Ale k veci, dcérka ešte stále pije um - Hami a ja neviem, či to mám zaradiť pod pitný režim, či stravu. Aby ste mi porozumeli. Mlieka vypije cez deň okolo 400 ml. Vodičky, alebo čajíku asi tak 1,5 - 2 dl aj to nútene. Ak by som to mlieko považovala za pitie, tak by to bolo celkom dobré, no ak ho priradím ku strave je to zlééé. Keď bola malinká viem že mi lekárka vravela, že pre deti je mlieko strava ale ako sa to berie pri 3 ročných slečnách?
@zuzkalujza mame podobny problem. nas simonko je schopny za den nevypit ani 1 dlc vody. niekedy vypije 2-3 dcl a to je uz veeeelmi vela. pije len nutene. mlieko je podla mna aj strava a aj tekutina pre take dieta. v UM su tie vitaminy, co potrebuje a aj ho to zasyti a zaroven aj zazenie smad. vobec to nemusite riesit. ak by bola smadna, tak by sa napila. ani ja nepijem, viem, ze to neni spravne, ale kolko krat ma vecer napadne, ze som cely den nic nepila.
Podla mna je to pitie mozno dieta to zasyti iba koli tomu ze mu to naplni zaludok to iste je aj pri dietach vela pit necitite hlad .Moja malinka tiez niak nepila cca 1,5 dl vody zrejme jej to stacilo ale prisla som na taky trik strasne jej chuti pit s nurofenovej striekacky tak dokaze vypit aj 3 dl vody denne ked vsak do toho zaratam aj mliecko tak je to super.. 😅
mlieko má v sebe vodu,nie?rovnako aj ovocie,zelenina,polievka...toto všetko sa ráta do pitného režimu
@zuzkalujza moj nazor v tomto veku to bude napoj, pretoze aj ked vypije velke mnozstvo mlieka tak ho zasiti na chvilu ale to iste plati aj ked sa clovek napije vody....
@zuzkalujza Mlieko je potravina, obsahuje bielkoviny, cukry, tuky a tiež ďaľšie živiny. V 1 l mlieka /2% tuku/ je tiež 480 kcal, taktiež sa jedná o významný zdroj energie.
Potreba tekutín pri 3 ročnom dieťati je 115-135 ml/kg/deň
pri 4 ročnom dieťati je 110 ml/kg/deň
Lepšie je piť trochu viac ako menej. Deti by mali najviac piť v ranných hodinách a v priebehu dňa by mal príjem tekutín postupne klesať.
Potreba nápojov závisí i na obsahu vody v potravinách /ovocie, zelenina, polievky, šaláty, obilné kaše/. Naopak mastné, sýte, sladké a slané jedlá potrebu nápojov ešte zvyšujú. Pitný režim by mal byť v priebehu dňa vyrovnaný. Zásoby vody v detskom organizme sú malé. Pri hre, športovaní, počas horúčav potreba tekutín stúpa u detí na viac než dvojnásobok. Vhodné nápoje pre deti: nezávadná pitná voda, ovocné šťavy, mušty, bylinkové čaje. Cukry a umelé sladidlá v nápojoch pôsobia na receptory v chuťových pohárikoch jazyka a tým zvyšujú pocit smädu. Sladké nápoje u detí často vytláčajú ovocie a zeleninu.
Nedostatkom vody v organizme je ovplyvnená celková psychická aj fyzická pohoda dieťaťa. Môže dôjsť k únave, nesústredenosti, k bolestiam hlavy, k nespavosti, nechutenstvu, poruchám trávenia, vysychaniu slizníc dýchacích ciest a stávajú sa citlivejšie voči infekciám a škodlivinám. Veľa detí a dospelých sa nachádza neustále v stave miernej dehydratácie.
@zuzkalujza Takže pokiaľ omieta vodu a čaje tak skús zvýšiť príjem polievok, šťavnatého ovocia /pomaranče, mandarínky, jablká, mango.../, zeleninových šalátov zo zeleniny s vysokým podielom vody /uhorky, melóny.../.
Ďakujem za Vaše rady a názory. 🙂
@zuzkalujza um neviem... Materske je aj sucast pitneho rezimu ale pokial viem tak pri um sa dava caj alebo voda od malicka. Treba odsledovaj kolko cika a ci nema ten moc velmi koncentrovany. Ak je cez den taky vodnaty malo by to byt ok podla mna.
@zuzkalujza Dieťatko vo veku tvojej dcérky by malo počas dňa vypiť 480 ml mlieka /pokiaľ počas dňa spapá tvaroh, jogurt, bryndzu, syr - tak sa potreba mlieka znižuje.Každý deň by mala zjesť minimálne 4 porcie ovocia, zeleniny. Jedna porcia je: 3 polievkové lyžice varenej zeleniny, polovica šálky ovocnej šťavy, polovica stredne veľkého ovocia. To je minimum dennej potreby ovocia a zeleniny.
@zuzkalujza Varené mäso a strukoviny - tam jej úplne stačí spapať za deň 6 lyžíc vareného mäsa alebo 6 lyžíc varených strukovín. A to všetko môže byť v polievkach, ktoré riešia aj dennú potrebu tekutín.
@zuzkalujza Páčila sa mi rada v jednej staršej diskusii, kde kúpili detičkám čajovú súpravu a každý deň sa hrali na kaviareň a takto deti hravou formou vypili každý deň dostatok obyčajnej čistej vody.
@zuzkat1 Práve že ciká úplne bledučký moč, a aj dosť často, tak si myslím že asi jej to stačí. Posledné 3 -4 dni sa to trošku zlepšilo. Dokonca sa ide napiť sama od seba bez toho, aby som ju nútila.Asi pre to, že sme už viac vonku na záhrade. Naviac papá dosť ovocia a zeleniny a aj polievok. Veľmi jej chutí džús, lenže má atopický ekzém a strašne sa potom vyhádže, takže jej ho dávam len v nevyhnutných prípadoch. Ona je dosť živá a stále skáče jak opička, preto som sa bála, že málo pije.
@zuzkalujza moja tiez nerada pije. Nedavno sme boli v obchode a tam sa jej zapacila jedna salka tak som ju kupila a chcela slamky (v restike ci kaviarni pije so slamkou) tak sme kupili a to sa jej lubi tak pije trochu viac. Ale ked casto cika tak by to malo byt ok. Ked si ale naozaj nie si ista tak vezmi moc k dr na rozbor. Tam zistia ci dost pije. Aj ked podla toho co pises by malo byt vsetko ok.
@zuzkat1 Záleží od toho, koľko ovocia a zeleninky dieťatko spapá. Napríklad melón je veľmi šťavnatý... ak spapá polovicu melóna....takisto uhorkový šalát...ak zje za misku-dve... Niektorým detičkám veľmi chutia paradajky a na posedenie spapajú aj niekoľko kusov. Niektoré detičky papajú veľa domáce kompóty. Denne zjedia aj niekoľko misiek kompótu. Všetko záleží od množstva.
Určite treba viesť k tomu, aby dieťatko pravidelne pilo z pohára. Lebo pokiaľ je dieťatko doma, tak papá ovocie, zeleninu, kompóty...ale akonáhle začne chodiť do škôlky, do školy, na krúžky....tak toho ovocia a zeleniny počas dňa spapá už menej a najrýchlejšie si doplní tekutiny pravidelným pitím z pohára počas dňa. Najlepšie je naučiť piť nezávadnú pitnú vodu, lebo tá je dostupná všade.
dnes som akurat čítala na nete,že u deticiek od pol roka sa mlieko nepovažuje za pitný režim,moja dcerka ma 1rok a važi okolo 7,5 a denne vypije okolo 6 až 7dc čaju
@evabb35 ja som sa pytala na ovocie a zeleninu na dennu davku lebo som mala pocit ze mala je malo. Ona pije dost. Papa denne min.1 jablko 1-2odstavene pomarance.pije dzus.miluje uhorky, kyslu kapustu.tak asi toho papa dost podla toho pises. Napr.ked jej dam puding s kompotom tak kompot zje a puding necha. Len som myslela ze by aj viac mohla zjest.a
@zuzkat1 Okrem ovocia a zeleninky, mlieka by mala denne zjesť Varené mäso a strukoviny - tam jej úplne stačí spapať za deň 6 lyžíc vareného mäsa alebo 6 lyžíc varených strukovín alebo dáš jej spapať nejako upravené vajce. Okrem toho by mala denne zjesť niečo z orechov alebo olív alebo avokáda alebo niečo kde bude lyžička rastlinného oleja. Okrem toho by mala denne zjesť niečo z obilnín, či z potravín s obsahom škrobu /chlebík, kašu, ryžu, kukuricu/ Tam stačí jej dať spapať 4 porcie. Jedna porcia je polovica plátku chlebíka alebo štvrť šálky varených cestovín alebo ryže, štvrť šálky - polovica šálky zeleniny s obsahom škrobu. Takže k tej kyslej kapuste jej uvar zemiačiky alebo uvar granatiersky pochod a k tomu daj uhorky, šošovicový, fazuľový prívarok s chlebíkom a vajíčkom, rezance s tvarohom, rezance s makom, maličký kúsok chlebíka s avokádovou nátierkou....jednoducho také tie klasické škôlkárske jedlá - a porcie stačia naozaj maličké, nemusí toho zjesť veľa. Prakticky detičkám, ktoré málo papajú ani netreba robiť puding, lebo ho aj tak nezjedia. Na desiatu a olovrant nepapkáči aj tak jedávajú len kúsok ovocia alebo surovej zeleninky. Ak spapajú okrem raňajok, obeda či večere ešte kúštik chlebíka s nátierkou, tak je to úspech.
@zuzkat1 čo sa týka ovocia a zeleniny tam naozaj stačí 4 porcie ovocia, zeleniny. Jedna porcia je: 3 polievkové lyžice varenej zeleniny, polovica šálky ovocnej šťavy, polovica stredne veľkého ovocia. Niekde som čítala, že denne by sme mali jesť 5 druhov ovocia a 5 druhov zeleniny. Takže aj pri dieťati som sa držala toho, aby zjedlo za deň viac druhov ovocia a zeleniny....keďže mi jedlo málo...tak som dala pol jablka, pol hrušky, pol banánu, trošku čučoriedok, trochu malín, trochu kiwi...ale samozrejme, keď malo dieťatko jablkové dni, kedy chutili len jablká....tak som banán či maliny nevnucovala...ale moje dieťa zjedlo približne 12 porcií ovocia a zeleniny denne.
@zuzkat1 tak to si pamätám....vtedy som túžila mať doma tetu kuchárku zo škôlky....tak skús variť také tie škôlkarske jedlá. Pri návšteve škôlky som si odsledovala, čo najviac chutilo a to som potom skúšala uvariť aj doma, hoci na škôlkárske tety kuchárky nemám. Každopádne v škôlke sú porcie naozaj malilinké.
@zuzkalujza ahoj ja si myslim, ze aj 3 rocne dietatko mlieko nasyti a hlavne vo vacsom mnozstve