Ahojte zienky, prosim inspirujte ma nejakymi kombinaciami, receptami, pre 18 mesacne dieta, ktore este viac menej zje iba mixovane. Problem je v tom, ze vsetko mu viazne v krku, dusi sa, v tom lepsom pripade ho napina a zvracia. Ale piskotku uz pekne pozuje, korku z chleba tiez. Papal uz aj na male kocky udusenu tekvicu, celkom mu to islo. Ale problem je napr ryza, cestoviny, masko, tvrdsie kusky zeleniny. Skusame uz takmer rok aby za naucil ale jednoducho vsetko vydavi.
@klarissa25 viem ale nejde to. Ked mu popucim vidlickou tak ho napina, a vyzvracia aj ranajky... potom nechce jest vobec. Tak neviem ci to je spravne
Polievky všetkého druhu. Nemixovala som ale struhala všetku zeleninu ručne. Jablko na mesiačiky sa mi učila jest v kočíku za jazdy, doma také nezjedla. A cestoviny penne uvarené. Mixovala som len mäso s omáčkou prílohu som nechala nemixovanu. Mixovala som vždy len jeden chod. Postupne sa každé dieťatko naučí.
@comika určite nemixuj, ved to sa nikdy nenaučí papať normálne. Ryžu skus krémovu, ta ide ľahšie dole krkom, cestovinu nejakú menšiu s vajíčkom, zemiakovú kašu, rôzne husté privarky, všetko ostatné popučene.
Osobne by som rozhodne do 18m nemixovala. Bud by sme sa to naučili postupným zavádzaním hustejsich a menej mixovanych jedál, alebo by som to už riešila s lekármi. Nie je normálne, aby zdravé 1,5 ročne dieťatko fyzicky nedokázalo jest. Co na to pediater? Logoped?
@marzuz89 pediater ma nazor ako vy. Koniec mixovaniu a dat mu kusky. Len on sa uz par krat dusil z jedla, a ja mam uz velky strach mu davat nieco co by mu mohlo uviaznut v hrdle. A nemozem ho ani hladneho nechat. Davam mu piskotu a chrumky aby sa naucil hryzt a zuvat, Len to nie je obed. A chudatko moje vsetko by chcel ochutnat . Aj hi necham, Len potom uz nasleduje dusenie.
@comika tak to mu budes mixovat este aj stravu do skoly asi.
@comika musíš sa naučiť pracovať so svojím strachom, a dávať mu vhodné jedla. Aj tá ryža - je suchá a keď nepapa kúsky, je úplne nevhodná a jasne, ze zabehne. Preto som spomínala tu krémovu, napríklad krémové rizoto s uplne rozvarenymi kúskami mrkvy.
Piškóty a chrumky inak dokážu nakŕmiť takto staré dieťa na pol dna, aspoň nás taky je, dá si pár chrumiek a zje mi jedlo až za 3 hodiny. Možno nie je hladný a nemá motiváciu papať, potom zase chrumka sem, piskotka tam.
A to mixované papa sám? Alebo ho krmis?
@comika skusila by som to postupne, najskor tak 90%porcie pomixovat, zvysok uz len popucit a zmiesat to, aby tam par kuskov bolo a dieta si zvykalo. Bude to redsie, drhnut sa tym nebude, poznat to bude, lebo je navyknuty na mixovanu stravu, max tie kusky bude vypluvat. Postupne pridavat viac popucenej casti, az ju postupne uplne vynechat. Ono to asi zo dna na den nepojde, kedze ho napina a drhne sa, svoj podiel ma na tom aj fakt, ze citi, ze su tam kusky a nie je to hladka mixovana zmes, tak to nechce a vyvolava mu to daviaci reflex. Ja som mala rovnaky problem so synom😉 Skus to takto kombinovat, pojde to 😉
@comika tak skus ho nechať, nech papa sám, bude to pre neho motivácia, možno aj zabudne na kúsky 😉 toto u nás funguje aj fungovalo, keď som ho krmila, nechcel nič, všetko odtlacal a len ne a ne na všetko. Odkedy som ho nechala samého, spapá. Keď ho aj teraz chcem nakŕmiť, nezje nič. Bude vypluvat a idsuvat mi ruku. Ide síce o niečo iné, ale princíp môže fungovať 🙂
Hlavne si myslím, že ho zväzuje tvoj strach. Krmis ho ako bábätko a mixuje mu ako bábätku. Ale je to už veľký chlap. Určite vyskúšaj ako@andrea78 radi a pôjde to 🙂
@marzuz89 vyskusam, samozrejme, chcem aby papal ako sa patri na jeho vek. A je pravda ze ten strach nemozem prekonat, lebo to dusenie mam v kuse pred ocami. A nebolo to 1 x. Ale viac x denne, a asi som sa zablokovala. 🤷🏻♀️ Idem na to, a ozvem sa, ako robime pokroky 💪🏻💪🏻 Dakujem vam vsetkym!!
@comika ak mu pomixujes a zje tak vy som mu radsej mixovala aj ked vacsina ti povie, ze na kusky.nasa ma 4 a pol a asi od 4roku zacala zeleninu kusky, pred tym jedine pomixovane.cestovinu jedla take malinke hviezdicky.myslim, ze kazde dieta je ine preto mama vie ako a co treba, viidi to na svojom dietati.drzim palce
@comika nenauci sa normalne jest, lebo mu v 18.mesiacoch mixujes 🤦♀️ uz davno som vacsiu koninu necitala 🙄 ja som svojej mixovala do 20 mes. je skor narodena, nemala este zubky, a tiez ju z vacsich kuskov napinalo. ja mam vsak pediatricku, ktora mi povedala, ze dolezite je, aby malo dieta pestru a vyzivnu stravu a nie to, v akej forme ju prijme. taktiez ma upozornila, ze sa moze stat, ze mi bude odmietat tuhu stravu, ak jej budem nasilu tlacit kusky. tak som si povedala, ze nebudem dieta trapit, ked vidim, ze mu to robi zle a ze mi vracia. do 20 mes. som mixovala, potom asi do 2.rokoch som pucila a aj hla, naucila sa aj napriek tomu jest sama 😉 co sa stravy tyka- dbaj hlavne na to, aby malo dieta dostatocne mnoz. zeleniny, strukovin, ovocia, ryza, 3-4x do tyzdna kvalitne maso, imunita sa totizto vytvara v crevach- to ocenis, ked ti nastupi do skolky 😉
@matkahelka no tiez si myslim, ze je dolezitejsie aby sa najedol ako to ci je to kasa ci kus. Budeme to skusat, ked pojde popucene tak super, ale nemozem ho na silu nutit a este aj aby davil z toho. 😖 . Pojdeme pomaly, jeho tempom 🤷🏻♀️
To je super, že deti iným mamičkám papali kúsky už v roku :D ale to ti asi moc nepomôže, keďže tvoj nechce. Normálne mu mixuj a postupne po troške pridávaj väčšie kúsky, napr také super mini kolienka z lidla, alebo zemiakovú kašu, alebo je dobrý kus kus.. najskor len malé množstvo zamaskuj s rozmixovaným a postupne pridávaj.. neboj sa, určite nebude jesť mixované až do základky :D :D
moj sa ucil zut na chrumkach vmodrom obale , v tescu ich maju, nesolene,plane,netrusia sa,
Babenky, par dni na to ako som tu ziadala o rady, tak moj syn zo dna na den odmietol mixovane a zacal jest kusky. Som len cumila ako puk 😳. Zacalo to slizikovou polievkou a v ruke drzal varenu mrkvu z ktorej si odkusaval. Potom jedol ryzu, samozrejme sam, zrnko po zrnko, male cestovinky... A dnes uz krasne papal opekane zemiaky a paradajky. Vsetko chce sam papat, uz aj rozok cely drzal a hryzol. Takze naozaj asi to len chcelo cas dozriet na taketo ukony. Dakujem Vam!
Uz by si nemala mixovat.. Len pucit.. Maximálne. Nas uz jedol v tom veku všetko...