Imunologické okno - potraviny

4. dec 2024

Ahojte. Idem po radu, prepasli sme imunologicke okno, nakolko sme boli s dietatom v nemocnici dlho a sme stale na atb. Je uz po 28.tyzdni zivota, skusili sme zltok aspon teraz. Citala som, ze treba aj maslo - ake, kolko ho treba podat? Orechy, pomarancova stava, olizat rybu a co ste este vy skusali? Myslite, ze je problem ked az po 28 tyzdni podam tieto porraviny v ramci imuno okna? Je plne na um.

lucy.singerova
4. dec 2024

Ahoj. Normálne už treba začať s prikrmami. Napríklad um, ktoré dávaš na obed začni postupne nahrádzať. Najskôr jednu dve lyžičky a um, potom množstvo skús zvýšiť a um postupne tu jednu dávku vynechať. Začína sa najčastejšie zeleninou napríklad mrkva uvarana vo vode, rozmixovať, alebo uvarená v pare. Vždy skúšať novú potravinu 3 dni, aby si videla prípadne alergickú reakciu. Potom môžeš skúsiť prípadne zemiaky, brokolicu,.... Po mesiaci, keď ti bude jesť zeleninu, začneš pridávať mäso ( kuracie, králik, morčacie, teľacie,....), až potom vajce ( najskôr žĺtok, bielko až po roku), a ryby ( najskôr sladkovodné). Keď budeš mat zavedenú zeleninu a mäso, začni skúšať ovocie, kašu na večeru,...maslo stačí až neskôr môžeš dať trochu do kaše. Začni keď tak s kvalitným bielym jogurtom, ale to tiež až tak po dvoch mesiacoch, keď už ti bude iné papať.

luckajozko21
4. dec 2024

Ale neboj neprepasli ste nic 🙂 . Ak sa bavime o zavadzani alergenov a nie zavadzani prikrmov (tam je asi postup jasny, vid komentar hore).
Normalne za lyzicku par kvapiek pomarancovej stavy 2-3dni. Ciste orieskove maslo (arasidove, mandlove) trosku na lyzicku... jogurt malicka lyzicka. Pozuzlat chlebik. Na jazyk trosku vlasskeho orechu. Trosku bielka, trosku zltka. Banan, mrkva, jablko, broskyna, jahoda, kiwi...Idealne domace. Nam vychadza imuno na teraz, takze v lete som vsetko mrazila. Pripadne sa pytam ludi okolo, ci nemaju nieco z domacich ovo-zel v mrazaku.
Dieta ma prist do kontaktu s alergenom. Cize staci malicke mnozstvo. Najvacsi efekt to ma vraj u vajicok a arasidov. Pokial je uz alergen zavedeny, tak by si ho mala udrziavat aspon raz tyzdenne v jedalnicku. Aj ked stale len v takomto malom mnozstve.
Hlavne bezpecne - napr super je taky ten silikonovy dudlik z dmka, to si dieta samo pcha do ust a hra sa s jedlom. My mame doma na vselico alergiu, tak som sa toho dost bala. Uz som pocula aj take, ze zobrat dieta na parkovisko pred nemocnicu a dat mu tam orechy. Zvazovala som to :D ale zvladli sme to aj doma. Ak sa do polhodky nic nedeje, tak ste safe :D.
Dieta je pocas okna plne kojene/krmene UM. Az po takejto skuske pekne postupne zaciname prikrm.
Toto som si k tej teme aspon ja nastudovala a teraz tak idem s 2.dietatom.