Ahojte, 13teho mame 4 mesiaciky. Cim ste zacinali Vy? Ako casto za den, kolko a podobne?
Mam prve babo a naozaj kazdy inak. 🤦♀️ A ja neviem cim zacat.
Dakujem za rady.
zacina sa zeleninou (mrkva, zemiak, cuketa, hokaido...), kazdu novu zeleninu davat 2-3 dni kvoli odpozorovaniu alergickej reakcie. zo zaciatku sa dava iba 1x denne, aj to babatko iba ochutnava, zje 1-2 lyzicky, necakaj, ze hned zje celu misku. do kazdeho prikrmu daj aj par kvapiek oleja, kvoli vitaminoch vstrebatelnym v tukoch. ked bude zavedena zelenina cca po mesiaci pridaj masko, po mase mozes ryzu, bezvajecne cestoviny, ovocie na desiatu...
Je kojene alebo nie ? Ak je kojene, este ozaj nepotrebuje príkrmy... ak nie je kojené este by som počkala, aspoň do toho 5 mesiaca... ale zacina sa postupne, zemiak mrkva,.. a pridavas postupne zeleninku ... pri kazdej sme mali 1-2 dni pauzu a zas sme pridali... hlavne sa treba vyhnut zelenine co moze naduvat cize napr brokolica .. ovocie som zacala davat mesiac na to tiez postupne, a tam zas opatrne s bananom moze zapiect ...
Toto mam od pediatricky, radila som sa tým. Prvý mesiac len zelenina, skúšala som 2 dni. Začala som mkrvou, potom som k nej pridala zemiak. Kombinácie som sa inšpirovala profilom peknepapaj na ig. Malý mi prvý krát zjedol asi 3 lyžičky, na druhý krát už celú misku a od vtedy ak mu chutí, zje tých 100-120g. Ale nie je to pravidlo, väčšine deti hneď nechuti. Po mesiaci keď mal ukončený 5 mesiac som mu dala mäso, domáce králicie, teľacie, kuracie. Mäso dávam 3x do týždňa, raz dám zltko. V dní ked nemal mäso som zavádzala aj ovocie.
Teraz ma 6m a ma obed - zeleninu/zeleninu a mäso ci zltko, olovrant ma ovocie a večer mu dám do mlieka lyžicu a pol ryžovej kaše, prespi celú noc. 🙂 neveim ci je to tým no má to mlieko hustejšie.
Uz aj detom na UM sa odporuca zacat s prikrmom neskor. Dnesne mlieka su velmi kvalitne.
Pediatricka by ti mala vysvetlit, ako zacinat s prikrmamy a co moze babo papat. Ona by ti mala aj povedat, ci uz prikrmovat. Lebo dakedy sa maminy zbytocne ponahlaju do prikrmovania.
@pribinak nam na zaklade toho, ze sme na UM vravia po 4. mesiaci 🤷♀️
my len tak tak sme zacali kakat sami, nezacne mrkva zapekat?
@dadka128 dakujem 🫶
@beata_k ano? tak mozno to skusim az po ukoncenom 5tom mesiaci 🤷♀️
@siska53 ja sa neponahlam ale boli sme na gastro kontrole a ta zas, ze pokial dieta uz prijime okolo litra mlieka za 24 h - co moj uz davno, ze by sa malo zacat s prikrmom.
To je to, ze kazda inak 🤷♀️
Má dieťa záujem o jedlo? Zaujíma sa o tvoje? Ja som s prvým začínala tiež po ukončenom 4. mesiaci, lebo lekári tak kázali a nikdy nemal záujem o jedlo. Má 4 roky a doteraz je strašne slabý jedák. S mladším som počkala a keď som videla že sa zaujíma o naše jedlo vtedy sme začali. Mal 6,5 mesiaca a okrem choroby a obdobia rastu zúbkov, papka pekne.
Mrkva môže zapekat. Preto treba ten prikrm robiť riedky , ale zas nie vodovy, a ponúkať potom bábätku piť vodu
Ja som nedávala mrkvu do každého prikrmu, ale napr s cuktou áno, lebo tá je taka vodova
Aj ty už kakáš? No paráda.🤦
Tiez by sa malo zacat az ked dieta sedi. Nie vzdy to je mozne, ale malo by sa. Tuhu stravu musi riadne prehltnut. To uz nie je ako mlieko. Aj ked zo zaciatku ide iba o 1-3 susta. Nic mu neujde aj ked o mesiac, dva neskor 🙂
Začína sa mrkva potom napr zemiaky cuketa potom môžeš pridať tekvicu brokolicu a miesas ich kombinácie
Každé nove jedlo skúšaš 2-3 dni a potom pridas nove
Potom mizes pridať kúsok maska, ideálne z domáceho chovu, napr kurča králik
Inak 4 mesiace dosť skoro. Ešte by som pockala.