France Lait kaša

8. jún 2023

Baby, máte skúsenosť s týmito kašami? Malá má France lait1 mlieko, za chvíľu však prechádzame na dvojku.
Zaujala ma však táto kaša, od 6.mesiaca ale s medom?? Veď do prvého roka by sa med nemal dávať, vraj pôsobí na dieťa ako jed. Ako je teda možné, že ho pridajú do kaše pre dieťa od 6.mesiaca?

hederamonstera
8. jún 2023

Nie je to jed, skor by to mohlo vyvolat alergicku reakciu. Zacina sa odporucat davat alergeny pred 1.rokom, samozrejme v malom mnozstve a postupne.
Moj vyskusal vsetko do 1.roka. Samozrejme ja a ani manzel nemame na nic alergiu, tak som sa nebala ani u maleho

autor
8. jún 2023
autor
8. jún 2023

@hederamonstera lebo na nete píšu takto a preto som bola prekvapená, keď som našla kašu s medom od 6.mesiaca.
Alebo je aj rozdiel aký med?

anavixy
8. jún 2023

Nie je ti ani jed ani alergicka reakcia - hoci ano alergicku rekaciu vyvolat urcite moze. Ide o botulizmus, sposobeny toxinom bakterie Clostridie, ktorej spory sa v mede mozu vyskytovat a hoci starsim detom a dospelym nesposobi tazkosti, pre deti do 1 roka mozu byt velmi nebezpecne, nakolko ich zatial nedostatocne vyvinuty organizmus si s toxinom nevie poradit. Co sa tyka kase s medom, myslim si, ze tam by to malo byt bezpecne (malo by to byt prekontrolovane), osobne by som ale urcite pol rocnemu dietatu nedavala nic s medom uz len z hladiska zbytocneho prijmu cukru.

autor
9. jún 2023

@anavixy tak čo sa týka cukru, ten je bohužiaľ všade, aj na zeleninových príkrmov Hami som čítala zloženie a tam je napísaná gramáž sacharidov, z toho cukrov ... Viem, že v sladkých kašách je cukru viac, no myslím si, že keď to človek ponúkne raz za čas, neublížim dieťaťu. Len tak na obmenu po zeleninových prikrmoch, dvakrát do týždňa.. Či? 🤔

anavixy
9. jún 2023

Sacharidy su samozrejme vsade, aj v slanom, ale sachadridy a pridany cukor je rozdiel 😃ked je v zlozeni napisany “cukor”, je to ten (vacsinou pridany) jednoduchy sladky cukor, ktory deti nepotrebuju. Ked je len v tabulke napisane sacharidy, su to tie prirodzene sa vyskytujuce vo vsetkom moznom, ktore patria medzi zakladne ziviny a su potrebne pre bunky.
Aj prikrmy sa daju najst uplne bez pridanych cukrov, aj tie ovocne 🙂

autor
9. jún 2023

@anavixy aha, už chápem, ďakujem 😊