Extrémny nejedák

3. dec 2021

Milé žienky, mamičky túto diskusiu zakladam zo zúfalstva. Hľadám tu podobné prípady s dobrým koncom a možno zázračnú radu, ktorá to zmení. Mám dcérku, takmer 5rocnu. Do približne roka jedlá všetko,potom prišla choroba a zvracanie.prestala jesť jogurty po ktorom sa povracala. Neskôr maslo, banány, zeleninu a tak by som mohla pokračovať donekonečna.dnes je jablko, polievky, čisté prílohy, chleba, rožok , salámu a to je asi všetko. Nás problém niesu sladkosti tie neje tiež. Naša pedina vždy povedala,že z toho vyrastie no opak je pravdou a jej jedálniček je čím ďalej tenší. Chcela by som to už riešiť detským psychológom. Moja otázka je či sa tu nájde mamička,ktorá mala podobne problémy, vyriešil to psychológ, ako to prebiehalo prípadne sa našlo niečo čo to všetko zmenilo???? Zmenilo sa niečo s odstupom času???? Ďakujem za akúkoľvek radu 😭

ivanka12311
3. dec 2021

Doplnila by som jej vitamíny B najlepši pangamin pivovsrske kvasnice rozje sa krásne aj ja som mala taku nejedačku . Aj u psychologičly sme berie boli a nepomohla nám... maximálne mi neprofesionálne povedala že dieťa dostane rakovinu (vtedy mi zjedla len pár jedál dookola to isté)🤦

luci_ba
3. dec 2021

Ja ti asi veľmi neporadim a tiez nechcem zľahčovať situaciu. No môj brat asi od 5 rokov žil na cestovinach s kečupom, mrazenej pizzi, šumivych napojoch, jedine normálne jedlo čo mama do neho dostala bol chlebik so šunkou a kuracia noha s ryžou.
Proste sa zaťal a nejedol, kľudne bol radšej hladný ako by si dal hocičo iné.
Dokonca aj krvne testy mal v poriadku, nic mu nechybalo.
Teraz je z neho dospely chlap, občas vymýšľa že to a hento nezje, ale stravuje sa uplne normalne.

simonah73
3. dec 2021

u nas to bolo podobne, mam foto ako jedla tusim zemiakovy salat a rezen a teda potom neviem co sa stalo nastalo obdobie, ze prestala velmi vela veci jest a skoncili sme az tak ze ak som chcela aby sa poriadne najedla, musela som urobit rajcinovu polievku s cestovinami. takze bolo obdobie, ze jednu dojedla a hned som varila novu. to mala okolo 3 rokov. boli sme aj v zahranici tam sa nejako prestravovala ale ked sme sa o polnoci vratili domov, hadaj co som ako prve robila? ano, varila polievku. do skolky chodila len s jednym suchym rohlikom co sme rano kupili a malou flaskou multivitaminoveho jupiku. pred obedom chodievala moja mama pre nu, lebo nechcela nic jest. ked zacala chodit do skoly, ja som zostala doma uz s druhou dcerou a nasledne som si urobila zivnost a pracujem z domu, takze nechodila ani v skole na obedy. no a jej jedalny listok teraz? je prvacka na strednej, z piatich obedov ma problem si vybrat, ci vsetko zje netusim, viem ze si raz za cas kupi na stanici napr hoddog ked je velmi hladna. a nezje ani dnes este stale vsetko co navarim. mensia ten problem nema, ta aj v skolke asi normalne jedla, v skole na obedy nechodi kedze som doma. takze naozaj to chce len cas, nenutit, skor som to skusala systemom, ze hmm, to je vyborne tak niekedy ju premohla zvedavost a vyskusala. ja si totiz z mojho detstva pamatam, ze napr mama ma rada varene zemiaky s huspeninou, urcite vies co spravi huspenina v kombinacii s teplymi zemiakmi a u nas to fungovalo tak ze kym nezjes nepostavis sa od stola, tak som si povedala, ze toto ja svojim detom nikdy robit nebudem.

lenusiatko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
3. dec 2021

Ďakujem všetkým za odpovede. Vidím ,že veta " neboj sa,z toho vyrastie" nemusí byť celkom pravdivá. Je pravda,že mala mávala v stolici krv, teda na nej. Brala sa vzorka a bolo to vraj v poriadku. Nemáva to stále, je dlho,dlho pokoj a potom sa to pár x za sebou. Je pravda že vtedy ma buď veľkú alebo tvrdú stolicu. Doktorka tvrdí,že to je problém. Teraz sa však neplanujem dať odbyt. Mám o dcéru strach, prípadne ma strašia neskoršie možné následky nejedenia

simonah73
3. dec 2021

ta krv pri tvrdej stolici mozu byt hemeroidy. aj ked neviem ci aj v takom malom veku.

lenusiatko
3. dec 2021

Nasledkov nejedenia sa neobavaj, skor by som riesila tu tvrdu stolicu, s tym maju deti casto problem. Mojim to ide len doma, ked ich to chyti vonku, zadrziavaju a potom maju zapchu. S tym mam aj ja problem. Na stolicu super hrusky, slivky, figy, vlocky, ja som z toho zvykla robit sladke kase a najma vela tekutin, teplych cajov (fenikel, kamilka, mata), aby nebolelo vyprazdnovanie.

sszuzu8
3. dec 2021

Ahoj podobný problém mám ja. Z čoho raz zvraciam to už viac nejem 🙂 začalo to v puberte keď sa u mňa začali prejavovať rôzne alergie.. Mam to doteraz naučila som sa s tým žiť. Mam par potravín ktoré jem dookola nič viac nič menej.

autor
3. dec 2021

@lenusiatko je mi to jasné,len z tých veci čo si vymenovala ani jednu neje

autor
3. dec 2021

@lenusiatko a čaje nepije. Len čistú vodu a neviem či sa tam dá zamiešať niečo aby nezbadala

lenusiatko
3. dec 2021

Mne sa vyplatilo tie jedla, ktore nechcela jest, robit dokola a pred nou to jest. Je to na palicu, ale treba to vyskusat. Vyskusaj tie vlocky so susenym ovocim povarit v mlieku a rozmixovat, dat med, moja si dala len lyzicku, neskor dve, je to lepsie ako nic. A caj s medom nevypije? Ja som moju lyzickovala dlho predlho, ale muselo to byt sladke, med zabral.

autor
3. dec 2021

@lenusiatko u nej je to zle ,že ona nič čo nepozná alebo nejedla si do úst nedá. Neokostuje, nikdy, nič. Nevie čo je puding, kaša, palacinky, koláč, mandarínka a tak by som mohla pokračovať donekonečna... Nie, žiadny med, výživa, lekvár. Z pitia okrem vody pije džús aj to jeden jediný druh z jedného jediného obchodu 🤦

diablito01
11. sep 2023

Ako ste prosím postúpili za tie roky s jedením/nejednému? Pomohlo vám niečo? Boli ste u psychológa? My máme úplne rovnaký problém už s takmer 5 ročným synom.