Dvojročný syn papá len vybrané jedlá

rebekamarcusko
6. mar 2015

ahojte maminky, mame s dvojrocnym taky problem s papanim. papa len spenat,krupicu,kakao,monte,cokoladky. nic ine do neho nedostanem vyvaram,skusam,ale on ked mu skusin dat lyzicku jedla tak uteka,place ze nechce. ked mal rok tak papal vsetko co som mu dala. neviem co sa s nim porobilo. skusala som nasilu,tancovackami,nechala som ho s jedlom sameho ale on sa s tym len hraje. doktorka ni povedala,ze mu mam davat len to co mu chuti. odatavila som ho ak od kakaa a skusila som ho.nechat vyhladovat ani to.nepomohlo. tak maminky poradte co.navrhujete. ako vravim nepomohlo ani odstavenie od sladkeho.

ichbinich
6. mar 2015

U mojho syna som zazila podobne, v 13 mesiacoch zlom, z ovocia, ktore dovtedy jedol bez problemov, ostal banan a jablko... Aspon ma aky-taky vyber zeleniny...
A skusala si mu spravit napirklad spenatovu pizzu? Spenatove risotto? Nejak tak, ze ho "nachytas" na spenat, ale bude jest aj to, na com/ v com ten spenat je?
Pripadne potom musis maskovat inu zeleninu do toho spenatu. Ze tam mixnes cuketu, napriklad. Ta ma neutralnu chut, ale bolo by to nieco ine...
Inak mam kolegu, ktory zje z ovocia: Fanta alebo maximalne pomarancovy dzus a zo zeleniny: hranolky a spenat! 😲 A zije 😉
V kazdom pripade monte, kakao, cokolady a spol. redukovat na minimum. Krupicu skusit spravit zmiesanu s celozrrnou, ze postupne budes pridavat celozrnnu krupicu do obycajnej bielej krupice. Ked hned vymenis vsetku za celozrnnu, nebude to jest. Postupne pasovat 😉
Inak som pocula o dievcati, co zje palacinky, toast s nutelou a asi este dve veci. Ma 12 rokov, jeho mama s nou bojovala 10 rokov a vdzala to. Zije, je mensia ako spoluziacky, ale ona nezje ani len iny kolac, keks. Ze jej nechuti... To by som teda doma nechcela mat, ale obmedzeny vyber jedal kvoli mojmu synovi mi tiez niekedy lezie na nervy. Casto sa nanho vybodnem, on nech si je chleba, a my mame nieco dobre 😉 😝

barcelona94901
6. mar 2015

@rebekamarcusko známej lekárka poradILA začať uplne od začiatku,ako keby začala s bábatkom,prvé príkrmy ,,jej totiž nechcela jesť nič okrem rožku s jogurtom a cereálie s kakaom a jedla nepravidelne ,na obed ,večer pred spaním ..
tam bolo toho viacej,museli zmeniť komplet stravovanie ,ráno sadli spolu za stol...predtým jej dali kakaové guličky s mliekom do misky pred telku ..čiže tam to bol dlhší proces,veľa,veľmi veľa trpezlivosti,nevzdávať to ,vydržať ,u nich to trvalo pol roka ,babka s dedkom tiež prešli výcvikom,pretože im bolo malej ľuto a strkali jej maškrty a džusíky ,ale nedali sa,vydržali,tam mali amoky,hádzala sa o stol ,plakala,kričala,hrýzla ich no malá je už školkárka a patrí medzi najlepších stravníkov
je pravidlne,maju režim,ešte ich to aj spojilo ako rodinu,sadnu všetci za stol,predtým to u nich nebolo a vyžadovali to od malej

timea7
6. mar 2015

@rebekamarcusko zruš kakao, monte, čokoládky a nenúť ho. Žiadne kultúrne programy okolo jedla, debaty v celej rodine o tom či jedol a čo jedol. Zruš aj sladké nápoje, aj to kakao ho môže veľmi zasýtiť, skús si prepočítať, koľko by si ho ty musela na svoju váhu vypiť, možno pol vedra a si nasýtená na dva dni. Nerob z jedla stred vesmíru, je to normálna vec, ako dýchanie, alebo spánok. Predlož pred neho jedlo, neviem, či už papá sám, ak nie, tak mu daj tú možnosť, uľahčíš si to, keď príde bábätko. Ak odmietne, nerieš, jedlo spláchni, alebo hoď do koša, ale v žiadnom prípade nie tak, aby videl, že si nahnevaná, že sa s tým rýpeš a on nezjedol. úplne v kľude, nekomentuj to, on si to určite všimne. Do ďalšieho jedla nič. Zober ho von, aby nedrankal doma somariny - monte, čokoládky - tie zruš, ani ich doma nemaj. Nechaj ho vybehať a ponúkni mu jesť až v čase ďalšieho jedla, čiže ak nezjedol desiatu, tak až obed, medzitým len tekutiny. Žiadne jedenie pred telkou, behanie za ním s lyžicou, bedákanie pred babkou, manželom, ako nič nezjedol. Všetci musia k nemu pristupovať rovnako. V škôlke sú deti od dvoch rokov, dostanú jedlo, s jedením im pomôžeme, ak odmietnu polievku a zjedia aspoň druhé, OK, ak ani jedno ani druhé, veľmi rýchlo pochopia, že im nikto o pol hodinu niečo na jedenie nedá. Žiadne dieťa nemusí zjesť každé jedlo, niekedy deťom chutí viac, niekedy menej, ale tvoje dieťa si vyslovene vyberá to, čo mu vyhovuje a čo mu ty toleruješ. Od sladkého ako píšeš si ho odstavila, zrušila aj sladké nápoje, skús napísať, čo jedol včera, ale úplne všetko, každý kúsok banánu,každú kukuričnú chrumku. Žiadne dieťa sa dobrovolne nevyhladuje na smrť, skúša s tebou, kto z vás to dlhšie vydrží. Ty mu musíš dať najavo, že ťa absolútne nerozhádže, keď nezje. (aj keď je to samozrejme vo vnútri inak) Dvojročné deti toto robia bežne, skúšajú, kam až môžu zájsť. A sú vytrvalé.

cenculinka
6. mar 2015

@rebekamarcusko u nas je to tak isto ☹ neviem z coho zije aj moj syn, ma 2 roky a 3 mesiace...keby jedlo.neexistovalo, ani si to nevšimne ☹ zje prazenicu, zeleninu z polievky, jablko, obcas banan, v lete tony jahod (našťastie má svokra záhradu), jemnu salamu, a to je asi vsetko...este krupicu na veceru...pecivo ani chlieb nezje, maso ani prilohu nezje, obcas ryzu so stavou...ma rad slaninu, tak hoklamem a napichnem 2 halusky, zamaskujem skvarkou a tak par vidliciek zje, alebo mu chleba zabalim do parizera a tiez zje asi pol krajca ☹ ale pribral, je nizsi ako rovesnici, tak posobi tucno pri inych detoch. On ani sladke nema velmi rad, 2x odkusne z keksa a vratimi ho, brumiky a jadejake pudingy nekupujem vobec, obcas zje na ranajky jogurt...no co uz, snad v skolke ked uvidi ine deti jest, nauci sa aj on...kamoskin syn tiez zle jedol no v skolke zblajzne zaradon vsetko, aj doma uz sa potom naucil jest 😉 boze my v kuchyni stol nemame, jeme v obyvacke, ked ide telka, aspon niečo mi zje ked pozera rozpravku ☹ dr.je spokojna, ako dobre vyzera a mam mu davat to, co mu chuti...vraj mala v evidencii dieta, co do 5tich rokov nezjedlo inu polievku, len vyvar a rozjedla sa az v skolje, tak sa na to aj ja spolieham. ..inak ked sme cela rodina u svokry na zahrade a deti jedia, su uz veľké, tak aj felix zje viac ako doma

timea7
6. mar 2015

@cenculinka aká som múdra ako rádio, veď my sme v paneláku v tej pidi kuchyni tiež stôl nemali, keď som mala malé dieťa, len taký nemožný barový pult.....ale jedlo sa tam, aj z toho dôvodu, že som nemienila 5x denne behať s vysávačom a likvidovať otrusinky. V škôlke sa deti rozjedia preto, lebo im nikto ich úlety netoleruje, pri tom počte detí to ani nie je možné a majú dostatok pohybu vonku. Najlepšie to vidieť v škole v prírode, v prvý deň sem-tam ešte začujeme - neľúbim, Ok, tak si daj dva krát polievku, ďalšie dni po aktivitách na čerstvom vzduchu by pojedli aj klince. A najmä tu nie je nikto, kto robí z jedla cirkus a beží pripraviť niečo iné, ak to, čo je na stole nezjedia. Treba ale rešpektovať aj to, že niektoré deti jedia skrátka menej ako ostatné a všetky majú obdobia, keď im menej chutí. Ja som tiež bola taký biedny jedák.

cenculinka
6. mar 2015

@timea7 zasnem bad tym, ako si ti mali certi vedia vydobit svoje...toto jeby som v praci vedela ha, mam karieru jak lusk 😀 a moze ma drbnut, ked mi decko bez problemov rok pije len cistu vodu na litre, max.raz za cas caj vez cukru pre aku taku chut a vratila som sa po 5tich dnoch z porodnice a felix skrieka ze chce dzus!!! Vsak ani nevedel, ze existuje!!! No co uz, muz so svokrou ma presviedcali, ze vodu nechcel 😀 som doma 3 tyzdne a zas pije litre cistej vody, to akoze len tych 5 dni nechcel vodu? ☹ ja im dam 🙂

rebekamarcusko
autor
6. mar 2015

odstavila som ho od sladlehp na dva dni dala som pred neho vsetko,banan,rezen,polievku a nic. dva dni hladoval a nic. uz som sa bala,ze mi odpadne ak mu.nedam aj treti den jest. verte mi skusala som vsetko,toto.dieta je unikat.pred nedavnom nejedol ani tu cokoladu,to bol zazrak,ked ju do seba dal.som kukala ako puk ze co to papa a co ma v ruke.dokonca sme spli par dni u kamosky ktorej rocna dcera papa ukazkovo,a nepapa este sladke,takze ona doma noc.sladke.nemala. ani to.nepomohlo,ale ked videl tu.malicku papat,tak si skoro.pdkusol z rozka, ale potom si to rozmyslel. zas ja mu.nemozem nedat jest tri dni. by bol velmi.slabucky. ale ako vravim skusala som ho.nechat s jedlom sameho ani to.bepomohlo jednoducho nic.ale keby ste ho vifeli ako.na nas pozera ked my jeme.s manzelom,akoby nikdy nejdeol a ked mu skusim dat zas utece. alebo ked si s manzelom raz za cas objedname pizzu,tak sa nad nu postavi a cuha ju akoby ju jedol ,,nosom " on akoby chcel jest ale nieco mu brani. manzel si mysli,ze to.moze mat z toho ako mu zacali rast dalsie zuby neskor

rebekamarcusko
autor
6. mar 2015

ze z tej bolesti zubkov dostal blok a ze preto prestal. neviem mne sa to nezda ved kazde dieta papa a kazdemu rastli zuby a nerobia tieto oracie

timea7
6. mar 2015

@rebekamarcusko takých unikátov mi každý september pár vkročí do triedy 😀 . Prečo si pred neho dávala všetko? Normálne mu urob raňajky, nezje, nechaj tak, desiata, nezje, nechaj tak atď. A po tých dvoch dňoch si mu čo dala jesť? Monte? Kakao? Máš pravdu, môže to súvisieť so zubami, ale keď vybehnú, tak to pominie, ale u vás to zrejme súvisí s tým, že syn vie, že mu nakoniec dáš to, čo che jesť on.

rebekamarcusko
autor
6. mar 2015

ppraveze som mu davala cely den normalnu stravu a nic. hystericky plakal. cele zle az vecer som nu dala ciste mlieko a aj to mi vratil

sega25
13. mar 2015

Môj syn tiež nechce v posledných týždňoch veľmi jesť. Hlavne obedy nechce. Zavolám ho k obedu. Dôjde. Vylezie na stoličku. Pozrie sa čo má jesť a utečie. Riešim to tak, že idem za nim. Snažím sa mu aspoň pol lyžičky dať do pusy. Naveľa, naveľa ochutná a buď mu to zachutí a zje aspoň dačo alebo nie.
Občas pomáha to, že ho posadím do detskej stoličky (keď chce tam sedieť), dám pred neho jedlo, aby jedol sám. Ja si dám to isté na tanier a jem. Keď vidí, že jem, tak aj on si dáva lyžičku so úst. Pri jedení sa mu pokúsim dať aj z môjho taniera. Napríklad v nedeľu papá polievočku (kŕmim ho) a manžel je tiež. Vtedy spapá všetko. Vyskúšaj takéto spoločné jedenie.

rebekamarcusko
autor
13. mar 2015

@sega25 skusala som aj to,nic nepomaha. cakam kyn zacne rozpravat aby mi poveal p co.mu ide. doktorka.tvrdi,ze je to.normalne.asi zmenim lekara

ankakkk
5. máj 2015

@rebekamarcusko 😀 tak toto ako keby som ja pisala 😀 u nas rovnako!!

rebekamarcusko
autor
5. máj 2015

@ankakkk je to na nervy,divim sa ze tym detom to nejde na miozog :D

ankakkk
6. máj 2015

@rebekamarcusko asi jedine, komu to ide na mozog, sme my mamky 😀

rubinka
3. jún 2015

@rebekamarcusko - na môjho syna celkom zabera že ked vymyšla tak to robím tak že to jedlo ktoré mu chcem dať dám sebe na tanier a začnem jesť, on si to potom vypýta 😀

rebekamarcusko
autor
3. jún 2015

@rubinka to vobec nezabera ☺ ale dakujem za radu