Dvojročné dieťa nevie jesť bez mojej pomoci

fazulka21
5. máj 2022

Ahojte maminy, asi potrebujem skôr ukľudniť že nie som v tom sama. A aj nejaké rady by sa zišli.
Mám dvojročnú dcéru. Rozpráva svojou žvatlaninou, poznám jej žvatlaninu na vláčik, lietadlo, vidí psa urobí hav hav, vidí mačku robí css css, sliepku kiki, atď...pomaly sa jej rozvazuje jazyk. Trápi ma však, že sa ju snažím učiť samú jesť, ale nejde jej to. Viac sa hrá ako je. Po minúte ju to prestane baviť a stavia sa, že chce ísť preč. Dalej ma trápi že nevie povedať že niečo chce. Len vystrčí rúčku a začne sa smiať, pribehme. Keď nechce tak nesuhlasne potrasie hlavičkou. Nevie poprosiť, nevie poďakovať.
Všade čítam, že by to už deti v jej veku musia vedieť. Je to tak?

ewka9
5. máj 2022

Nepozorujte ju toľko, chce to len čas 😉

luccija
5. máj 2022

@fazulka21 má 2 roky! Vôbec to deti v jej veku nemusia vedieť každé je iné nemaj priveľké ocakavania

fazulka21
autor
5. máj 2022

@ewka9 práveže nepatrím k ,,tabulkovym" mamám ani náhodou. Len trošku ma mrzí keď počúvam: ,,ty ju ešte stále krmiš? Nevie si vypýtať? ..."

ewka9
5. máj 2022

@fazulka21 chápem, ale ak môžem, poradím: "jedným uchom dnu, druhým von" podľa mňa máte doma úplne normálne šikovné dvojročné dieťatko..🙂

galganka
5. máj 2022

Také reči netreba počúvať. Naša dvojročná sa naje sama s príborom. A stavim sa, že tvoja vie niečo, čo naša nie. A tak to má byť.

fazulka21
autor
5. máj 2022

@ewka9 ona mi rozumie všetko. Po schodoch valí rýchlejšie ako ja. Dnes sme boli na návšteve a zas tie otázky... Neviem, ja sa nikdy nikoho nepýtam štýlom ,, prečo tvoje dieťa toto ešte nevie?"

jgk24
5. máj 2022

moj ma 2 roky, jest sice vie sam, ale nevie jadzit na odrazadle 🤷 kazde dieta je ine a sikovnejsie v niecom inom 🙂

fazulka21
autor
5. máj 2022

@jgk24 moju to moc nebaví, radšej terorizuje svet po vlastných 🤣

ewka9
5. máj 2022

Nabudúce by som povedala možno len toľko, že vyniká alebo je šikovná na iné veci🙂 niektorí ľudia sa vôbec nepočujú...na blbé pripomienky by som ani nereagovala🙂

zuzkaa1991
5. máj 2022

@fazulka21 moja ma 4r a krmim ju stále 🤣🤣🤣 kedze moja jedak nie je a ked chcem spat v noci tak tu polievku ju nakrmim
Co sa tyka rozprávania moja zacala blabotat ci jak to nazvat tesne pred 3r. Dovtedy len ukazovala a hmkala rozpravat ako tak zacala ked mala 3,5r ze nejake slova vety
Tiez ma trapilo ze nevie a ine mladsie vedeli...ale kazde potrebuje svoj cas.....bola a je lepšia v inych veciach jak rovesnici

fazulka21
autor
5. máj 2022

@zuzkaa1991 ďakujem, upokojila si ma. Teda nie že by som mala škodoradosť, rozumieš, ale že moje dieťa nie je samé v tomto. Často počúvam kadečo. Prečo je malá? Prečo nemá vlásky? Prečo sa sama nevyzuje? Blaaa blaaa 😑

fazulka21
autor
5. máj 2022

@ewka9 spočiatku som nereagovala. No keď sa to začalo zbierať, dostal sa mi chrobák do hlavy- je moja dcéra v poriadku?
No a toto je výsledok.

panelacikova
5. máj 2022

@fazulka21 moja keby som ju v 2 rokoch nekŕmila, asi by zahynula, za ňou bolo treba s jedlom chodiť a to doslova :( dnes má 12 a zje všetko, čo nezje ju 😀
len pekne pokračuj v tom, čo si začala, poznáš si svoje dieťa a sama vieš, čo je preňho najlepšie. na reči iných sa vykašli. pokiaľ prospieva (nechudne, nechradne), tak ideš dobrým smerom. a hlavne nech je zdravá 🙂
ani v ostatnom moja dcéra nad tvojou absolútne nevynikala. hovoriť začala v cca 3,5 rokoch (v škôlke). dovtedy pár základných slov. prezliekanie, prezúvanie.... ak som nechcela čakať 3 hodiny, musela som to urobiť ja. celú škôlku som ju ráno aj popoludní musela obliekať aj obúvať ja, inak by jej to trvalo hodinu 🙄 no a na toto som ja nemala ako pracujúca fakt čas. všetko sa postupne dalo do normálu. ešte pred rokom som jej pomáhala so sprchovaním. no a? dnes sa osprchuje, umyje vlasy, prezlečie, urobí všetko, čo je potrebné, nemám problém. v škole má výborný prospech a dobre jej to páli. je ideálne drzá (v rámci začínajúcej puberty). všetko tak, ako má byť. takže žiadne strachy a hlavne nedávaj na reči ostatných 🙂

denden77
5. máj 2022

moja ma rok a 8m, rozpravat sice vie ale nenaje sa sama ani rukami, nie to este priborom 🤣

erikavasilova
5. máj 2022

Môj syn ma 2r , 7m , vie slová ktoré vie povedať a ma svoju reč
Ak príde čas začne rozprávať.
Ono záleží ci vám všetko rozumie čo od nej chcete 🙂

diamond007
5. máj 2022

@fazulka21 ona to vie, len ju nenechas popravde.
Posad do stoličky, daj jedlo a nechaj ju aj hodinu papať. Ak je hladná, naje sa. Ak nebude jesť, nie je hladná.
Jediná zaručená metóda ako ju naučiť jesť samu. Netreba deti dokrmovat, v dvoch rokoch už vôbec nie. Len im treba dať priestor aby sa to učila/naučila atd

andreatytler
5. máj 2022

@fazulka21 To nevadi ze ju jedenie prestane bavit a ide prec. Aj tych par minut co sa krmi sama je dost. Ako sa krmi? Priborom alebo rukami? Musis jej dat dost prilezitosti a stale povzbudzovat aby sa krmila sama. Urob z toho hru. Nech krmi teba, macika. Nas syn sa najlepsie sam nakrmi ked je velmi hladny. Vtedy nad tou miskou sedi az kym nie je prazdna a nic ine ho nezaujima.
Povedat prosim urcite nemusi vediet. Nas syn rozprava v suvetiach v 2.5 roku ale prosim povie len vtedy ked ho poziadam aby to povedal (co ale nerobim)... sam to nepouzije. Dufam ze casom odkuka odomna a zacne.
Ak chces aby verbalne o nieco poziadala, snaz sa ju do toho prirodzene donutit. Pride a natiahne rucku, tak sa pretvaruj ze nevies co chce. Podavaj jej pohar ak ukaze na banan a poziadaj ju aby povedala co chce.

fazulka21
autor
5. máj 2022

@diamond007 nesúhlasím.

andreatytler
5. máj 2022

@fazulka21
@diamond007 ma pravdu. Syn chodi do jasli od 1.5 roka (tu kde zijem je materska len 1.5 roka) a tam je normalne ze deti malokedy dokrmuju. Daju im jedlo a co zjedia, zjedia... nukaju ich, pomahaju, ale len do urcitej miery.... a to su tam deti aj 8 hodinn denne. Aj deti ktore pridu do jasli s tym ze sa vobec same nevedia krmit, sa to velmi rychlo naucia. Tak isto obliekat, obuvat, pit z pohara. Niezeby nemali cas to ucitelky s nimi robit (je tam max. 1 ucitelka na 6 deti) ale naschval to nerobia, lebo ich vedu k samostatnosti.

wiqi
5. máj 2022

@fazulka21 Naša má 2r a 10m ale nenaje sa sama, lebo sa nechce zašpiniť. Ona je totižto princezná, vyobliekaná nonstop v šatách 😄 Neriešim, nakŕmim, dieťa sýte, čisté, ja spokojná..

marianarem
5. máj 2022

@fazulka21 Moj ma 2.5r, rozpravanie je jeho najsilnejsia stranka a aj tak neprosi a nedakuje, nezdravi. Iba ked mu poviem a nema prave vzdorovaciu naladu. Tiez dufam, ze odkuka, ak nie, tak neskor ho to budem nejako ucit, ale zatial to nechavam tak.
Samostatne jedenie je take polovicate, aj to vie, ale velmi ho to nebavi. Aj ostatna samoobsluha je taka ciastocna iba. Ale az tak velmi sa nepozeram na to, co nevie, skor na to, ci v tych veciach aspon po troske napreduje. Ak sa mi zda, ze uz dlho nie, tak vtedy sa do toho viac obuvam.

zuzkaa1991
5. máj 2022

@fazulka21 moja vlasy nemala do 2r. Malicka je doteraz ved veľkosť 92 nosila od 2r do 3,5 asi zrazu sa vytahla ale stale je mensia ucim v skolke a 2rocny alebo 3rocne deti su vacsie jak moja 😁 plus moja nestvornozkovala vôbec len sa plazila a potom sa postavila a zacala chodiť (na psa sa zacala hrat na 3roky🤣) takze ja som si v 2r uvedomila pri odplienkovani ze ma cas sama mi da nejaky znak ;)

basska_b
5. máj 2022

Jooj, tieto porovnavacky... moja 2rocna tiez nema vlasy,asi tak 1.5 cm dlhe... proste jej este nenarastli ... preco este nosi plienky? Uz by mala.... to a to. Ked je v niecom zas popredu, tak "oo, ako krasne rozprava, to neni mozne. Uz jazdi na kolobezke??" Proste kazdy sa to raz nauci, niekto skor, niekto neskor. Nerob si z toho tezku hlavu. Ty si mama a najlepsie si ju poznas. Ano, pri uceni samostatneho jedla daj oblubene jedlo hladnemu, po vonku vybehanemu dietatu, zmasti ho raz dva (jedine ze sa mu hnusi sa zaspinit, aj take deti su...) a pri oducani hatlaniny zas opravovat dieta, reagovat, az ked povie spravny vyraz... je to dlhy proces. Ale prejde nejaky cas a usta sa jej nezatvoria a bude sa pytat "a preco? A preco??"... Drzim palce

nikasmile
5. máj 2022

Náš v 2r. jedol sám a teraz má 2.5 a panko pohodlný zase sa nechá kŕmiť. Tiež ešte súvisle nerozpráva ale už sa mu rozplieta jazýček pomaly. Nemáš čo riešiť a ostatných nerieš. Každá z nás má niekoho kto jej toto rád pripomína.

zorkahorka
5. máj 2022

Moj 1,5rocny dokaze uz dlhsie zjest poluevku, chlebik, vidlickou nabrat maso a pod. Niekefy ho krmim. Jeho starsi brat bol iny level. Ten nechcel jest sam ani pred 3.rokom. rad sa nechal krmit, pohodlny. V 2 rokoch urcite nevedel vzdy ďakovať, zdravit.este sa to len ucil

tianna
5. máj 2022

@fazulka21 😄 náš drobec bude mať onedlho 2 roky. My sme není ani na ,,leveli" normálneho jedla.. má 2x denne kašu, raz mixnutu zeleninu s mäsom plus 2 vnútra suchého rohlika.. aj to ho s tým ešte naháňam po celom byte, keď si občas pri jedle vôbec sadne je to taký malý zázrak. No tým že je taký malý vrabcek je pre nás priorita nech sa hlavne naje aj za takúto cenu. Poprosiť a poďakovať veru ešte tiež nevie, ale inak už toho celkom dosť povie, no on má 2 oveľa starších bratov teda zrejme to bude aj tým 🙂 starší mi v jeho veku nepovedali ani polku z toho čo on. Určite je všetko ok 😊

babydesire
5. máj 2022

@fazulka21 nieje to pravda..na dva rocky sikovna pidla toho co pises...boze moj..ma len dva,,vela skolkarov nevie ani ň povedat tak neboj

babydesire
5. máj 2022

@fazulka21 inak,mas divnych znamych..mna sa nikto nikdy nepytal preco to a to este nevie...to su zas taky ty rypaci co maju dokonalost v malicku,vsak

fazulka21
autor
6. máj 2022

@andreatytler nesúhlasila som s tým, že ju nenechám 🙂 nepoužívala som nič na
,, urýchlenie" vyvoja. Žiadne hopsaslá, pavúky a podobne. Co sa jedla týka, každý deň ju dávam do stoličky s niečím, k čomu jej dám lyžičku (jogurt, kaša) alebo tupu vidličku (cestoviny, vajíčko, zemiaky, zelenina) a buď sa pýta preč zo stoličky, alebo keď mám čas, tak sedime spolu za stolom a nechavam ju jesť samú aj hodinu. Lenže tým, že je malý krpec, nechcem ju trápiť hladom a potom ku dokrmim. Takže nesúhlasím s tým, že ju nenechám.

fazulka21
autor
6. máj 2022

@babydesire ono to sú známi takí, čo nás vidia 2x za život. Minule na drzovku za mnou prišla jedna žena na detskom ihrisku a začala sa ma vypytovať. Bola nepríjemná. ,, Koľko má vaša malá? (Vtedy mala rok aj pol) To vážne? Vyzerá maximálne že má rok".
Nahnevala ma, pani važila minimálne 100kg tak som sa jej opýtala či je to kvôli tomu že je dcéra taký drobec, že keby sa vek človeka odhadoval podľa váhy tak jej tipujem 80 rokov.... Urazila sa a odišla. Tak jej treba.