Ahojte, aky nazor ma vas pediater na vajicko v strave dietata po prvom roku zivota? Nas hovori, ze dieta ma dostat iba take vajce, ktore bolo minimalne 15 min tepelne upravovane. Teda vajce na tvrdo, pripadne nejake jedlo, kde je vajce minimalne 20 min zapekane. Tym teda vylucuje zo stravy akekolvek omelety, prazenice, lievance, zemiakove gule a podobne.
Tak toto je dobra kravina, to zhorene jedla mas davat alebo co, nomalne mi jedli deti vsetko, a ano prazenicu som robila max 2 minuty a tu sme vsetci
úprimne ?? nepýtala som sa na názor pediatričky, všetky spomínané jedlá v malom množstve ochutnala dcéra už pred prvými narodeninami a po roku jedla všetko rovnako ako my.
@hanaxxx A preco sa musi tak dlho tepelne upravovat?
Ja to chapem tak ze salmonela sa dostane do vajicka az po tom ako sa vajicko rozbije a ked sa uz raz vajicko uvari, uz je bezpecne. Cize hrozilo by nieco iba ak by si mala to cesto na palacinky niekde na pulte pol dna, alebo potom by tie palacinky boli polosurove. Ak pecies palacinky hned po tom ako si zarobis cesto a su normalne upecene, nemyslim ze su skodlive.
Pediatricka zrejme myslela, ze nemas davat vajce na makko alebo volske oko s tekutym stredom. Lepsie opecena omeleta alebo prazenica nemoze byt problem, len nesmie byt tekuta. Ja som omeletu davala, vajicko som rozslahala s mliekom a v tenkej vrstve opiekla na panvici, kym nebola dobre prepecena. K tomu nakrajanu zeleninu alebo pazitku a bola vecera.
Len ono je ina vec, varit cele vajce. V skurpine. Na tvrdo. Ako niekde rozklepnut a rozslahat vajce. Je jasne, ze ked si spravim palacinku, chleba vo vajci, tak je to vajce uvarene poriadne a skor ako za 15minut. Doslova ti lekar povedal, ze tieto jedla nesmiete jest? lebo mne sa to nezda... ani cestoviny? Ja myslim,ze to myslela, prav ena tie vajcia na makko a pod.
@hanaxxx vajce ma dosiahnut teplotu 80° aby sa znicili zarodky salmonely. Tu teplotu dosiahne aj v prazenici aj v palacinkach aj v lievancoch ked sa tepelne upravuju. Dokonca aj v domacich rezancoch, ked sa varia, aj v krupicovych knedliach alebo akomkolvek jedle, do ktoreho sa vajce pridava.
A okrem vajec je zdrojom salmonely aj kuracina, tu tiez treba tepelne upravit a staci aby maso dosiahlo vnutornu teplotu 80°
@elizabet173 moze byt aj 70, ak 70 tak este lepsie
@hanaxxx nevylučuje,ja všetky tieto jedlá robím bez vajec,kvôli alergií.
@simca06022011 vyslovene povedala, ze nic, kde je vajce len kratko tepelne upravovane a uviedla prazenicu, chlieb vo vajci a rozne placky.
@patka06 predpokladam, ze dovodom je ta salmonela. Ja som v tom momente nevedela, kolko stupnov a ako dlho je potrebnych na znicenie salmonely, takze som len prikyvla a nejak som to vtedy neanalyzovala, prazenicu ani chlieb vo vajci som mu neplanovala v blizkej buducnosti robit. Az kym nezacal odmietat chlieb a mne dosli napady, co na ranajky, tak som vyskusala prazenicu (suchu!! 🙂 ) a ta mu velmi chuti. Ale stale som mu ju davala s takym previnilym pocitom.
@hanaxxx A odkedy teda uz dieta moze prazenicu a palacinky?
To su dobre premotivovane kraviny.Mam pediatricku s 30 rocnou pracou a na margo vajec mi povedala,len ze aby boli dobre tepelne upravene.Nie na riedko.Hadam to aj dava logiku nie?
Ach tak jedným uchom dnu a druhým von...
Ja som mu normalne prazenicu robila v 7 mes.
Ja som mala normálnu pediatričku. Netvrdila mi, že ročné dieťa nemôže palacinku, pretože sa nepiekla minimálne 15 minút.