Zienky potrebujem poradit, moj Majko absolutne nepocituje hlad a smad. najprv som si myslela ze to iba hra tak som ho nechala bez ranajok ze ved na obed sa naje ale on ani obed a s vecerou to iste nic nejedol ani piskoty ani ovocie nic.pil iba cistu vodu, nepribera iba rastie do vysky, neustale malo zeleza aj napriek tomu ze v kuse ho dopujem bkomlexom a pyridoxinom. uz som skusala aj pivovarske kvasnice. kazde jedno jedlo je neskutocny boj dokaze polovicu rozka jest dve a pol hodiny a to nezartujem. vcera veceru jedol od siestej do 6;45 mal pol krajca chcleba s maslom a sunkou. vsetci sme dovecerali a on sedel sam v kuchyni a bolo mu to jedno. nejedava sladkosti pije len domaci sirup ziadne sladene napoje. Vazi 14 kg a meria 107 cm. ake vysetrenie okrem gastra este ziadat od dr. dakujem ( prosim nepiste mi ze z toho vyrastie, nevyrastol za 4 roky moja dvojrocna dcera bude cochvila vyssia a tazsia(14 kg a 94 cm), nepomaha ani to ze kazde dieta je ine jemu trcia rebra presvitaju zilky a ja som z neho naprasky) dakujem
Ja by som sa s nim pre istotu isla ukazat ku dr.alebo by som jej to aspon spomenula,aby sa nieco mezanedbalo,telo potrebuje ziviny.a hlavne teraz ked rastie.ale ake este vysetrenia to netusim
Bolo by fajn skontrolovať železo v krvi, anemicke deti maju zníženú chuť do jedla, druha vec je, ako ste na tom vy rodicia a stari rodicia, výška váha, genetika je dolezita
@majulino vacsinou z toho deti naozaj vyrastu..
Ja som.sice mala srdcovu chybu takze az po operacii v 5.r.som zacala viac jest. No svagrina bola slaby jedak vecne chora, svikor stale spomina,ze rano si odkusla z banana a na obed ho este zula.. Vyrastla z toho,teraz skor bojuje s nadvahou..
Ono mozno fakt asi jedine to gastro,ci aj nema nejaku intoleranciu ci alergiu... Ak je srdiecko uplne v poriadku,co dnes sa uz asi lepsie identifikuje... Tak bud daky gastro problem a ak aj to bude ok,tak jedine sa tym asi netrapit..
Svokor je po porazke a nechce jest (co on jedol predtym takmer stale a bol chudy,teraz je este chudsi..),tak nas znamy chemik mu naordinoval tiez okrem.bkomplexu aj pangamin,ale tusim.az 12 tabletiek denne..
Kedze tvoj maly je aj chudokrvny,ci nema problem so vstrebavanim zeleza,lebo vtedy prijem.zeleza nepomoze,to sa lieci inak..
Trstinova melasa by mu nechutila? Plus som.pocula o narosan sirupe na podporu chuti do jedla.
@majulino ja som to mala tak isto ako @vilki Tiež som nepociťovala hlad a celá rodina to riešila a tešili sa každému sústu, ktoré som do seba dostala. Presne aj ja som začala normálne jesť až príchodom puberty.
Poznám pár detí, ktoré žijú len na maslových rožkoch. Jednoducho sú deti žravé a tie, čo jesť ani nepotrebujú. Matne sa pamätám, že sa to kedysi riešilo u takýchto detí užívaním vitamínu B12, ale moji rodičia to nikdy cez lekárov neriešili.
Samozrejme, treba sa uistit ci je vsetko ok, ale faktnprihliadaj aj na genetiku... moja 1.,3.4.dcera maju stavbu tela po mne. Nejsu tucne, ale su take pevnejsie. Ale 2.dcera.... ta je po ex. Chuda, az moc chuda. Ta ked sa u dr vyzlecie, tak cakam ze vytaca tc na socialku. Vazi takmer to, co jej o 2,5 roka mladsia dcera. Dr.pozerala nejake a tabulky a vraj je este v norme. Sice na spodnej hranici, ale v norme je.
Ale u nej nie je taky problem ako opisujes ty. Teda nie az taky.... je malinko, moja sa vyhyba masu, to je sviatok ked uo zje, velakrat sedi dlho pri stole, co bojuje... sama si malokedy vypyta jest.... rebra, ramena a bedra jej doslova pretrcaju, zilky tiez je vidno, co je logicke a napriek tomu je po zdravitnej stranke uplne ok.
ak nezistili na gastre nic, skus metabolicke vysetrenie, prip.geneticke (ale to by ta poslali z metabol.ak by bolo treba).
Môj bude mať vo februári 6 a váži cca 17 kg, bojovali sme s jedlom neskutočne a teraz to tiež nie sú nijaké zázraky
ahoj, môj brat bl presne taký istý - jedlo bolo pre neho utrpenie a všetko jedol 2 hodiny. bol malý a chudý. Nepoteším ťa aj teraz zle je a to už má 30 rokov. Dalo by sa povedať, že je neskutočne vyberavý a stále je chudý a nízky. Keď sa narodil mal veľmi silnú žltačku akú novorodeniatka zvyknú mať a v 16-18 rokoch mu zistili náhodne zdeformovaný žlčník. Museli mu ho vybrať - vraj zázrak, že dovtedy nemal záchvat a pripisovali tomu aj problém s jedením. Žlčník nemá a nič sa nezmenilo - povedala by som, že teraz to je ešte horšie. Musí si dávať pozor čo zje a po všetkom sa cíti plný. Nemá malý Majko nejaké obľúbené jedlá? Môj brat mal kuracie stehienka s ryžou - aspoň toto... vždy sme to mali v nedeľu 🙂
@majulino moja ma 5r7m, ma 14,5kg a 109cm. Za posledny rok pribrala 0,5kg, narastla 8cm. Takze Tvoj maly nie je na tom az tak zle 🙂. U nas je jedlo tiez boj, od malicka. Je vsetko, niekedy rovnake mnozstvo ako ja, ale velmi dlho jej to trva. V skolke sa uz tiez naucili, som zvedava ako bude fungovat buduci rok v skole - ci uz na obede alebo s taskou.
Inak, u nas pomaha davat jej jedlo pravidelne, 5x denne na 15 min. A pravdaze pripominat, nech kuse a prehlta, lebo mam pocit akoby zabudala, co ma robit :-/. Ma ale smolu, jest sa musi.
Dr. je u nas kludna, vysledky ma ok. Ani my rodicia nie sme velki. Ja som najvyssia v rodine, mam 164cm. MM tiez nie je hora, ma 184cm. Ja som isla do skoly ako 16kg. Takze treba pozriet po rodine aku ma dieta geneticku vybavu. Ked som ja bola mala (skolka, ZS), tak bol cudny ten, kto bol trochu gulaty. Dnes je cudny ten, kto vyzera ako "hajzlovy pavuk", pritom to bolo kedysi normalne a podla mna tak ma dieta vyzerat.
Zo srandy som davnejsie pozerala tabulky rastu deti na SR a z Talianska. Moje obe deti (starsia ma 7r. 120cm a 19kg a patri medzi tie mensie deti u nas v okoli) su v slovenskych tabulkach na/pod minimami. V talianskych su malo pod priemerom. Ked sa pozries vseobecne na slovenske deti, tak nech sa na mna nikto nehneva, ale u nas je momentalne trend vacsich a masivnejsich deti. Zial obcas to ide az do obezity. Som zvedava, co to s tymi detmi spravi v dospelosti. :-/
Jedlo je náš večný boj tiež.uz od 4 mesiaca,kde uplne sekla s mliekom.teraz má 18 mes. 9400 gr a 83cm.a stále bojujeme.niekedy papá ukážkovo a niekedy je to hotová katastrofa,odlezali sme si v nemocnici takmer mesiac.nič sa nezistilo,tiež som dávala na chuť do jedla kadečo a absolútne nič nezabralo.Hoci od júla som jej začala dávať Cebion multi a ovela lepšie papala.ked sa minul a nemala ho asi týždeň-zasa boj s lyžickou tak jej ho dáva doteraz ale len 1x denne 4 kvapky.a mam pocit že papá lepšie.poradila nam to doktorka a keďže ani ovocie žiadne nechce tak je v kvapkach komplex vitaminov,hoci vždy sme mali hladiny vit.a železa v norme.kamoškyn malý má 4,5 roka a 12 kg a tiež je schopný byť celý den na pol rožku
baby moj ma vkuse problemy so zelezom nevytvara mu telo zasoby ako rocnemu sa mu netvorila zaludocna stava a teraz sedi a reve ze on nebude jest a takto tam sedi uz od 12.00 oblubene jedla nezaberaju ani nic lahke ci vyprazana ani pizza ci take cosi. sladke nechce jogurtu nechce na podporu chute do jedla sme uz brali od cebionu vsetko skusali sme aj bylinky vyhladovanie nutenie po dobrom s odmenou aj po zlom s trestom nic nezabera. na krv chodi kazde 3 mesiace po melase sa mu trosku zvysili hodnoty o cca 0,5% no to ziadne terno neurobilo. snazim sa vyhnut gastru nakolko to v nasom meste nema dobru povest
@majulino tak to je dobre. Drzim palce.
Vidim, ze ste uz vyskusali naozaj vela. Mas aj zoznam potravin, ktore obsahuju vela zeleza?
Spi dobre? Ma dostatok pohybu na vzduchu? Zda sa ti, ze by to uz mohlo byt prenho aj psychicky narocne - mali ste uz aj nejake stavy zrutenia kvoli tomu, ze nieco nezjedol a bol toho svedkom? Resp. natlak, vyhrazky, plac...
@priadka ne to nastastie nie, on nema problem so ziadnou potravinou ako myslim tak zeby ju odmietal zje vsetko co mu nanutime. nastastie sa ziadne psychicke problemy neobjavili nezachadzame do extremu. on vlastne protestuje stylom ze bud absolutne neotvori usta alebo ze zuje jedno susto aj dve hodiny. zoznam potravin so zelezom mam
@timea7 vcera sme boli na krv tak obvodna uz zobrala aj na intoleranciu mliecnej bielkoviny cukrov a lepku, to ze to suvisi so zelezom viem preto vkuse berie maltofer pyridoxin a melasu trstinovu. psychicke? pochybujem ja s nim takto bojujem 4 roky moj syn nikdy nepotrebuje jest pit spat a cikat 😠 niezeby s apocikaval ale on caka do poslednej chvile kedy uz ledva dobehne k zachodu a to je bez lienok od roka a pol
My sme tiez pri synovi bojovali s jedlom,zabavali,citali,no hrozne,bol chudy a dlhy od narodenia,v skolke niektore jedla ochutnal a zacal jest prvy krat pretoze doma to jednoducho nechcel,hocikedy aj ked bol zdravy zvracal,stacilo ze mu zabehlo,lekarka povedala ze ma zlaby zvierac a casom sa to spravi.Dnes ako 16 rocny nas ide zjest,cvici,snazi sa pribrat a tiez ten zlom naozaj prisiel v puberte...nestiham sa cudovat kde tie potraviny miznu
@ulzana moj ked nastupil do skolky tak mi ucitelky vraveli ze to je najvacsi jedak z celej triedy tak som to akosi velmi neriesila, ved ak zje 2x obed a to iste s olovrantom tak to je super a nedivim sa ze doma velmi nechce no tohto roku zacali detom hucat do hlaviciek sprostosti( islo o chlapca ktory od zaciatku tlkol vsetky deti na konci minuleho sk. roku mu rerusili dochadzku o 2 tyzdne skor aj kvoli bitkam aj kvoli nadavkam, tak teraz zacali ucitelky detom tlct do hlav ze nesmu doma hovorit co sa deje v skolke ze je to tajomstvo z ze dusanko je velmi zlaty a nebije sa, cele to prasklo ked kopol mojho syna do hltana a vtedy mi maly povedal vsetko, takze som jednoducho prestala ucitelkam verit)
Ahoj, môj brat vyzeral asi do piatej triedy základnej školy ako kostra, bolo mu vidieť kosti, rebrá všetko a taktiež nič nejedol. Nebol tiež jednoducho hladný. Nič nechcel, no proste úplne rovnaká situácia. Zrazu sa to začalo zlepšovať, teraz je druhák na strednej škole, zje toho toľko, čo nezvládne ani zvyšok rodiny :D
Jednoducho sa to samo nejakým spôsobom zlepšilo. Samozrejme je stále extrémne štíhly, rozumej 190 cm a 52kg, ale už sa aspoň naje ako človek a je zdravý 🙂 Držte sa
@majulino skús si to nejakú dobu nevšímať, aj keď je to veľmi ťažké, neupozorňovať ho zbytočne na to, neriešiť to s inými členmi rodiny pre ním. Zruš mu aj ten domáci sirup, iba čistú vodu, alebo nesladený čaj. A čo v škôlke? Inak ja som tiež podľa slov mojej maminy žila asi zo vzduchu, vyzerala som ako podviživená....
Dcera bola taka ista ☹ teraz ma 15 a je to ovela lepsie ...znama bola so synom kvoli tomu v nemocke, davali mu infuzie a ucili ho pravidelne jest (mal cca 3-4 roky). Vraj su deti ktore hlad a smad nepocituju, je to nejaka porucha...zaklad je nevynechavat jedla, nenechat "vyhladovat" lebo sa len zbytocne scvrkava zaludok. Tieto deti nevyhladnu same od seba. Treba aby kazde jedlo 5x denne nieco zjedli a k tomu pili. Staci pol sucheho rozka, stvrtka jablcka, suche cestoviny, pohar mlieka...cokolvek co jedia, pripadne pripravit tak ako lubia. Dcera napr. vecerala rozok na kocky oprazeny na sucho a k tomu trochu mlieka, obedovala suchu ryzu a trochu kompotu, alebo par lyzic zemiakovej kase. Pecivo len suche. Tieto deti zvycajne nemaju vrtochy, prave naopak jedia len suche jedlo, nerady kombinuju viac chuti, nerady ochutnavaju nieco nove, nechcu ani sladkosti alebo slane pochutiny. Nepiju dzusy, najradsej vodu, max ovocny caj.
@tykat a vieš ze máš uplnu pravdu.sucha ryža suché cestoviny,to áno ale tiež len trošku ako vrabec.džusy jej absolútne nejdu len voda a čaj.ved sme si odležali v nemocnici takmer mesiac,ked mala 5 mesiacov lebo uplne v 4 mes.sekla s mliekom.prebehli vyšetrenia a nič dva týždne bola sondovaná aby jej roztiahli žalúdok,skúšali aj hladovku-nepomohlo.skušali ju kŕmiť sestričky,doktori lebo vraj nech e jest lebo ma zomna blok a nenakrmil ju nikto😁😠
@timea7 to uz som skusala a on ozaj nejedol cely den a ano na dalsi den poobede som uz nevydrzala. nepije stale len domaci sirup coraz castejsie si pyta cistu vodu.
Tvrdia mi ze je najlepsi jedak v triede ze si stale pyta duplu ze ho musia brzdit aby tolko nejedol lebo sa boja ze mu bude zle.
Ahoj, no somnou to mali rodičia také isté....mala som 7 rokov a všetci robili oslavu že konečne mám 20 kg. Čakalo sa na to ako na zázrak že kedy prejdem hranicu 20kg. Už už ma rodičom chceli zobrať že ma zanedbávajú....pamatám si to, jednoducho som nemala potrebu jesť....bola som vychudnutá na kosť...mala som potom problémy s klbami....no teraz by som čo dala za to aby mi nechutilo jesť.... normálne som začala jesť asi okolo 12 -14 rokov....ale vždy som bola chudučká....nemyslím si že sa musíš o neho báť....môj syn je chudý stráááááášne ale nenútim ho jesť...keď si predstavím seba v jeho veku....