Ahojte hned na uvod poprosim bez komentarov chcem rady tipy nie kazania. Dakujem.
Mala narodena 33tt velka nejedacka. Teraz ma nieco cez 2r a prestava coraz menej jest. Myslim normalne jedla hlavne obedy. Blbosti snacky sladke to by zjedla na kila, klasika. Snazim sa aspon o jedlo dve teple jedla denne. Obed klasicky. Nieco rada ma ale je toho velmi máo, oblubovala zemiaky maso teraz uz nechce ani to. Som zufala. Polievky cestoviny omacky vobec. Ovocie zeleninu len niektore druhy aj to po 2-3druhy. Pecivo ako tak ked jej dam zje, salamu tiez ale musim jej to dat ja papat sama by to nespapala, mlieko umele nepije, nekojim. Kravske sem tam aj to len do poharika trochu alebo napr gulicky s mliekom lubi, jogurty lubi kazde rano ma aj vecer ked si vypyta. Syry ako kedy. Snazim sa ked na obed vstane necham ju vyhladnut po 2hod ponukam obed stym ze predtym nemala ziadne snacky. Nechce jednu dve lyzicky. Skusame hrou sama vobec nic. Ako keby necitila hlad. S dr sme to riesili ze mame skusit nejaky sirup kupit na podporu chuti. Tak asi skusime a pojdeme znovu nech jej spravia nejake krvne testy asi alebo neviem uz.
@katches69 aj moj skoro 3r mal taketo obdobie vo veku tvojej. Vies co, absolutne som to neriesila, tlakom sa este viac zatal. Trvalo to par mesiacov, nieze by to teraz bolo take dokonale ako predtym ale uz zje toho omnoho viac (boli dni, ked zjedol len suchy rozok alebo chleba). Videla som, ze je ciperny a vesely, neriesila som. Potom som mu skusila davat vit.B a mozno to pomohlo.
@katches69 Myslim, ze to bude iba obdobim a casom sa to zlepsi, ale ja osobne by som skusila snacky uplne zatrhnut, aj ked je to denne iba hrst guliciek alebo 3-4 chrumky, aj tak to moze nejedaka dostatocne nasytit, aby potom odmietal plnohodnotnu normalnu stravu. Drzim palce!
Moj 3,5 rocny detto. Varene nezje nic. Kedysi zjedol polievky, zopar druhov hlavneho chodu…dnes vobec. Zje max chlebik vo vajku, palacinky, reznik a hranolky. Ale zje zaroven aj suchy chlebik, cestovinky, trosku brokolice, uhorku, ovocie, jogurty, mlieko, actimel. Dufam ze sa to vekom utrasie a da sancu novym jedlam. Vyhladovat sme skusali, ze len hlavne chody aby jedol sme mu ponukali…a drzal, nejedol. Nejedol by aj par dni tymto stylom. Takze cakame ci z toho vyrastie. Nic mu nechyba, je zivy a usmievavy. Krv ok.
@katches69 vaha sama o sebe nic neznamena, treba pozerat krivku. Moje mladsie dieta ma 3.5 roka a vazi 11.5kg a to sa narodilo ako 4.5kg...
nestresuj, pokial mas pocit ze je normalna a vsetko ok az na mnozstvo zjedeneho jedla, tak stres viac uskodi nez pomoze. Uvolni sa. Pokial zje aspon nieco super. A hlavne var normalne, nerob len jedla co zje, respektive nechystaj speci pre nu. Jedlo je na stole, nenut ochutnat nic, proste ako by sa nic nestalo. Ak nezje nerob dramu, proste stane sa. Nevyhryzat medzi jedlami. Zapoj ju do pripravy ak sa da, nech pomaha, nech je v kontakte s jedlom...
@katches69 ja mam takú nejedacku, zachviľu bude mať osem rokov. Nie nezlepšila to škôlka, škola ani kamaráti. Ma asi 5 jedál ktoré ma rada, par polievok ale zase neje keksy, čokoládky a pod. Výsledky ma dobre, všetky možné vyšetrenia porobené. Vyskúšali sme snáď všetko možné ale nemení sa to.
Moj syn nejedol nic.. fakt ze nic,z duse nenavidel jedlo , zacal trochu ,,lepsie" jest az nastupom do skoly v 7rokoch. Teraz ma 9 a je tak o 80% lepsie ako ked bol maly.
@katches69 Podľa mňa to moc riešiš. Nemá zas tak prehnane oklieštenu stravu. Môj mal podobne obdobie tiež vo veku tvojej. Jedol prakticky len jogurty, krupicu, cestoviny s nejakou omáčkou, cuketove placky, ryžu s omáčkou (a trochou mäsa) a občas nejaka ta zelenina v jedle, alebo ovocie keď sme jedli my. Ale keďže energie mal dosť, tak som to neriešila. Trvalo to asi pol roka. Chvíľu mu stagnovala váha, to je pravda, ale nechcela som ho vyslovene nútiť. Potom s príchodom jari a leta to nejako prešlo. Keď okolo neho každý jedol melón, jahody, čučoriedky, tak akosi sám začal chcieť a teraz má primerane pestrú stravu, dokonca zje pomaly viac ako ja (má skoro 3 roky). Až sa s manželom čudujeme, kde sa to do neho zmestí :D ... Takže osobne by som to nehrotila, zbytočne ju budeš stresovať lekármi a pod. Možno skús jej dávať vitamín B - všimla som si, že po ňom mám aj ja a aj syn vacsiu chuť jesť. 🙂
Mal to syn a našla sa anemia nedostatok železa.Teraz to má vnuk a našiel sa problém so štítnou žľazou .Tým chcem povedať.ze netreba sa uspokojiť s tým.ze však z toho vyrastie...treba odbery.
Ako by si písala o mojom. Ale Tvoj aspoň jogurt zje. Moje dieťa odmieta všetko mliecne( jogurt, mlieko, kase, puding, tvaroh...) nezje mäso..zje iba suchu cestovinu, ryžu, papriku, kaleráb, uhorku, suchý chlieb a chrumky...šľak ma ide trafiť. Výsledky ma ukážkové, ešte aj vit.d ma v poriadku. Nejedenie trvá uz vyše roka....už sa nenervacim....koľko krát nezje na raňajky nic, na obed nič a večer iba suchu cestovinu🙈🙈a chladnička plna
@katches69 joj, poznám.... Síce sa moje narodili v termíne, ale tretíkrát si týmto prechádzam. Do roka jedla ešte v pohode, možno keď mala rok a pol sa to zlomilo. Moja ma 2 r a 10 mesiacov, mäso len mixované, inak ani náhodou. To isté zemiaky, zelenina. Katastrofa. Polievka jedine vyvar s cestovinou. Inak hrýzť vie, nemá problém s jabkom, tyčinky, chrumky, ako píšeš, sladké na kila. No des. A obed aj večera jedine pri rozprávke. Aby sama jedla, to ani náhodou. Max 1 lyžica. Desím sa toho, ze pôjde do škôlky. Ráno pečivo, to ani pozrieť. Vlastne rožok zje tak raz za týždeň, asi tretinu. Syr podľa nálady. Sunka ani náhodou. Proste ani písať sa mi nechce. A už neriešim, ze je to zle kŕmiť ju pri tablete, lebo nemám už energiu na prosenie a prehovaranie. A nechať ju hladnu nie je cesta, ona proste pôjde spat hladna. A dr len, ze to je obdobie, ze je to normálne. Sirupy som mala kadejaké, aj zo zahraničia objednávane, toľko peňazí sme za to dali, u nás ale nič, bez želaného efektu. Tak ja teda čakám. U najstaršej sa to zlomilo v 13tich...
@janinah je to normalne obdobie v tomto veku. Cize niekedy treba nejaky ten mesiac pockat, kym zacneme dieta trapit odbermi atd najma pokial prosperuje. Ale samozrejme necakat roky...
@katches69 ja Ti napisem este raz, viem, ze to potrebujes zo seba dostat, ale
- jest pred televizorom je 🚩 , pleties si bic na seba a aj dietatu vyrabas problem. Ja viem, ze dnes sa Ti to zda ze zje aspon nieco, ale bohuzial vytvara to problem, lebo dieta si neuvedomuje co je, ze je atd...
- varit po voli je 🚩 , dieta si zvykne a budes mat problem neskor a aj ono, ci uz v skolke, alebo v skole. Prisposob stravu, aby nezostalo hladne, ale nie jemu po voli. Na tanier vsetko ako kazdemu. Nemusi sa dotknut, ani ochutnat, to uz nechaj na nom, ale uz len to ze akceptuje ze je na tanieri, je nesmierny pokrok
- "nervy" je 🚩, pri jedle treba klud, pohodu. ked stresujes, dieta to velmi rychle vyciti a jedlo bude dolezita "zbran" ci uz proti Tebe, alebo neskor proti sebe samej - anorexia, bulimia atd... ja som mala stastie a pri druhom, som padla na super pedi, s par tyzdnovym babatkom, ktore nepriberalo a kazda poradna a kazde dojcenie boli pre mna stres, az som skoro vracala. Lekari na mna kricali, ze dieta treba krmit a ze skonci v nemocnici alebo ze mi ho vezmu, takze si vies predstavit. A prave ta pedi nam pomohla a mne vysvetlila, ze prvy krok, je eliminovat moj stres... lahsie sa povie ako urobi, ja viem.
Este raz, nesudim, presla som si nejedactvom pri 2 detoch, pri starsom je to stale komplikovane bohuzial a viem, ze v zufalstve clovek skusa vsetko mozne aj nemozne, nehovoriac o tom, ze rodina vie kolkokrat nechtiac poriadne pridat... len pisem, ze niekedy ta "lahsia" cesta smeruje do pekla.
@cookie29 dovolím si oponovať. Ja mam tri deti, co sa jedenia týka, ako cez kopirak. Všetky tri, od najstaršej po najmladšiu. Varím aj 3 jedla denne, kazdej co chce. Každá má pár obľúbených a dosť. Najstaršia sa trochu rozjedla konečne, ale už ma 14. No a dve staršie jedli bez telky, bez mobilu, max som rozprávku hovorila, alebo na parapete sedela a pozerali sme z okna na všetko. A nejedli, nenaučili sa, bolo to na nervy, nekonečné. Celé dni som len varila a krmila a behala za nimi s jedlom. Mäso ani jedna nechce, pritom manžel aj ja sa stravujeme úplne normálne, bez obmedzení, relatívne zdravo sa snažím. Jedli sme vždy pri stole, spolu, a nič. My sme jedli, naše deti sa prehrnali v jedle a nejedli. Deň za dňom. Možno mi neveríš, ale to bol a aj je boj s každou lyzicou. A ze som skúsila snáď všetko, to ani nejdem písať. Takže nie vždy pomáha kľud a čas a neviem co ešte. Sú aj deti, ktoré proste nejedia.
2r je obdobie potravinovej neofobie. Ako je na tom inak? Je v pohode? Ma energiu? nevyzera bledo a pod? Pribera normalne na krivke? Ak je to len obdobie, treba pockat, vtedy deti odmietaju aj potraviny, ktore dovtedy ako tak jedli. Ak to bude trvat dlhsie, treba nieco robit, ale zalezi na tom preco... akoze ja mam dieta uz skolaka a ma nesmierne obmedzeny okruh potravin ktore zje, ziadna zelenina, ziadne ovocie, strukoviny atd... a nedavno sme boli na krvnych testoch a vysledky tip top...