Ahojte, dcera ma skoro 2 a pol roka a riesime uz dlhsie problem ze nechcela jest sama. Vzdy si dala par lyziciek a potom sme ju museli krmit. Posledne tyzdne sme si povedali ze stacilo, je velka vie pekne sama jest ze ju nejdeme krmit. No len to je hrozne, ze ju musime napominat vkuse, davame uz aj casovac lebo ona inac papa aj hodinu a pol, resp. sa vacsinu casu hra a vypytuje kadeco. Ked sa jej spytam ci je hotovo ci uz nechce tak povie ze chce jest, da si jednu lyzicku a znova pokracuje boj. Uz sme z toho zufali ako ju naucit aby jedla sama, mam pocit ze toto k nicomu nevedie. Na druhu stranu ju nechceme krmit do neviem akeho veku, deti si na taketo pohodlne radi zvyknu a potom sa to horsie odnauca...Nikdy ju do jedla nenutime, no ale ked vezmeme jedlo po uplynuti casovacu a x upozorneniach tak spusti scenu vacsinou ze chce jest, no aj tak neje...
Ja som s tým nikdy nemala problém, vždy som jej pomáhala a časom začala jesť normálne sama - žiadne "potom sa to horšie odnaúča" nebolo. Jednoducho v tejto oblasti dozrela a všetko je ok.
Ja ze pises o mojom synovi 😁🫣. Riesime to aktivne aj my posledne mesiace. Syn mal teraz 2,5 roka a vobec nechcel jest sam, len aby sme ho krmili...
Znama je ale detsta psychologicka, tak som jej pisala, ci mi neporadi a povedala iba jedno: trpezlivost 😅.
Vsetko, co si napisala robite spravne, tak mi to vravela aj psychologicka, dat mu jedlo, nech zje kolko zje, akonahle zacne vymyslat, dovidenia, tanier beriem, ci sa ti to paci ci nie, nastavut hranice aj pri jedeni a stolovani. A aj ten casovac mi vravela, ze kludne kupme aj presypacie hodinky, aj to je jedna z moznosti.
U nas sa to vsetko vyrazne napravilo, uz tolko nevymysla 👍. Drzim palce a prajem vela trpezlivosti!
Mali sme to rovnako... Najedol sa až v skolke
Neviem ale ziadny z mojich znamych uz nema asistenciu rodica 🙂 deti si sice na take pohodlie zvyknut mozu ale nasledne idu do skolky, kde ich aj tak nik krmit nebude. Kazdopadne ak to chcete riesit, rozumiem.
Takze bud jej nechajte viac casu a nekrmte a pokojne nech je dve hodiny, alebo nech zacne sama a dokoncite vy, skor ci neskor jest sama bude alebo ked zacne vymyslat, tak jej ho vezmite ale ked jej to jedlo vezmete uz jej ho nevratte.
Skuste zaviest pravidlo, pri jedle sa nerozprava... jedzte viac menej po tichu a otazky a kecacky a hranie ignorovat, postupne sa nauci. S tym, ze ak sa velmi zacne bavit a neje, tak poviem, z enech papa, lebo za chvilu odkaldame jedlo... Podla mna ked vidi, ze jete a nebavite sa s nou, bude sanca ze bude jest aj ona.. potom sa postavite, pozbierate a vybavene.
AK jej raz vezmes tanier, ze hodina presla a nedojedla, tak jej to spat nedavaj. Inak sa nenauci, ze sa ma najest ked to ma pred sebou. Je to hnusne ale ked to dostane vzdy spat, tak obmedzovac akykolvek je na nic.
A casovac mi prid estresujuci.. neviem ... jednak, kolko je vhodny cas na zjedenie? bude rychlo jest.. a co jej to da? nauci sa nahanat sa s jedenim, alebo nebodaj nejaku poruchu si vybuduje... neviem, nie som nejaky psycholog, ale mne tiez netykaju hodiny pri hlave ked jem :D
@beata_k nechapem kedy jej vratim jedlo ??? ja jej ho vezmem a nevratim praveze...
Ved v poslednej vete. "spusti scenu vacsinou ze chce jest, no aj tak neje..."
@beata_k to som myslela tak ze nejedla sice , ale aj tak urobi scenu ze chce jest. jasne ze jej to uz vobec nedame ked urobi scenu....asi trochu zle som napisala, pardon
Tak potom ozaj uz len cas a trpezlivost. Jasne hranice, co sa robi/nerobi pri stole. Kazde dieta sa nakoniec nauci. 🙂
@tanyan no ja som zas pocula ine pripady kedy deti museli krmit az kym nesli na zakladnu skolu :D a keby to bolo take aspon ze zje rychlo , ale aj to trvalo vzdy minimalne polhodinu a viac
@oceanahory joj diky, no robime co nas napadlo , kolko ste vacsinou tak davali casu ? Ja sa bojim ze ked dame malo casu tak zje ozaj len par lyziciek a keby to uz dlhodobo trva tak ze bude mat malo energie atd...
@simca06022011 no ved ona ma tu hodinu ale aj tak vkuse vymysla , musime ju napominat...to neni o rychlom jedeni, vsak jej nedavam na to 5 minut. problem je ze my sa najeme ja neviem za 10 minut a potom ona spekuluje dalsiu hodinu. A povedat jej aby bola ticho ? ona nevie byt ticho 5 sekund nie ze len pri jedle...A je rafinovanejsia, aj jej povieme ze nejdeme jej uz odpovedat, ale potom ze chce ist cikat, kakat pripadne nieco ine potrebuje a to uz tazko jej poviem ze vsak sa pocikaj, alebo ju odignorujem ? proste neda sa s nou, a jedlo jej v ziadnom pripade nevraciame , to by nebol dobry krok...
@simca06022011 uz aj vsetko mozne odkladame z dohladu lebo ona sa vie s vreckovkou ktoru jej dame na utieranie bavit pol hodinu...lenze zas ked je trochu spinava tak pisti ze sa potrebuje utriet, takze tu vreckovku musi mat nejaku ....
Mal 40 min. na jedlo, najprv sme dali budik, akonahle sa ozve beriem tanier. On bol schopny odist, ist si pre hracku, knizku...no stale vymyslal. Tak sme si tiez povedali, ze stacilo, uz je dost velky uz musi pochopit, ze sa neje hodiny iba preto, ze sa popritom ma chut zabavat a mama, ci tato mi do toho este aj asistuje a pomaha.
Prve 3 dni ledva nieco jedol, 2-3 lyzicky ... Potom pochopil, ze ostane hladny a uz nevymyslal. 😁 Teraz je to uz ovela lepsie, dokonca uz si vobec nevyziadava krmenie. Samozrejme mame aj horsie dni, ked vymysla, tak jednoducho ostava bez jedla a pri dalsom jedle si to uz rozmysli, ci sa plne venuje jedlu alebo ostatnemu na okolo. Teraz je uz vacsinou do 30 min. naobedovany, ci navecerany, on je ale vynikajuci jedak, takze relativne rychlo pochopil, ze bude musiet spolupracovat 👍.
Boze, tie nase deti su inac ako cez kopirak ako tak citam 😁. Moj nemoze mat ani len spinave ruky, ci trocha usta od jedla, servitka vzdy pri ruke na utieranie 😅. Huba sa mu nezastavi ani pri jedeni 🤦🫣..
@oceanahory tak to mate super ze vam to zabralo...:( no inak ja som ju skusala tiez nechat uplne hladnu ze som jej dala o 11 polievku a vecer o 18 sa jej pytam ci je hladna, ze nie...a vysledok s jedenim ten isty :D
jasne, ved chapem.. len aby niekto to nepochopil tak, ze natiahnem 10minut a nahanacka.. podla mna hodina na jedlo je prisli... Jednak je to za 15minut studene... za mna aj pol hodina by stacila. Proste ma jest...
vycikat vykakat pred jedlom a ano poviem, jej ze od stola neodide ani ked furiky budu padat... ruky ak ma spinave, chytim vlhcenu, a utriem jej ich a ma utrete... a moze jest dalej... :D Ono je to len nauceny zlozvyk, alebo opvaha taka, ze sa bude motat.. mna by slak trafil hodinu stravit jedenim s dcerou a este napr. 3x denne.. vsak pol hodina aj s umytim riadu pomaly a ide sa von/spat/hrat :DD
@oceanahory 😀 boze tie deti fakt, a ja mam uz take nervy obcas radsej odidem do inej izby a necham s nou manzela....nechcem na nu vrieskat alebo co...
Mne sa skôr zdá, že máš inteligentné spoločenské dieťa, ktoré spracúva a prežíva všetko intenzívne a interaktívne. Nie je to ani pes, ani pretekár, ale osobnosť, ktorú máš príležitosť kreatívne rozvíjať. A je možné, že čím viac budeš priťahovať uzdu, tým väčší odpor budeš budovať vo vnútri toho dieťaťa.
Predpokladám, že aj keby si jej napríklad povedala, že bude musieť umyť riad, ak nestihne zjesť do času podľa Tvojich predstáv, tak s ňou to nepohne v zmysle motivácie, ale radšej by aj v tom veku ten riad umývala - avšak až potom ako doje. Nepodarí sa Ti narušiť jej vnútorný pokoj a sprievodný program, ktorý potrebuje. Pre ňu je život príležitosť a užíva si to.
Ale prosím ťa, keď bude hladná tak sa naje. Nastav časovač na polhodinu a koľko zje je na nej, ani v škôlke sa s ňou nikto hrajkat hodinu v jedálni nebude.
To ano, treba velku davku trpezlivosti, ale neboj sa casom sa to urcite aj u vas da doporiadku, proste to potrebuje cas 😊 drzim palce!
@tanyan no len aj riadne prespekulovane dieta....ano je spolocenska a vsetko velmi vnima, ale ja som neni jej sluha na druhu stranu. Vo vsetkom sa jej snazime vyhoviet co sa da, ale proste s tym jedlom sme si povedali ze to musime nejak stopnut, keby to aspon bolo take ze clovek ju krmi a ona pekne papa ale aj pri tom vymyslala, niektore veci ze nechce na lyzicku, nieco vypluvala, potom zas ze vela som jej nabrala na lyzicku atd...to neni len o tom ze som nabrala a ona to zjedla...
chce to davku trpezlivosti a vacsinou v skolke sa skor napapa lebo bude vidiet aj druhe deticky ako papaju.
No tak mala by smolu, ma jesť vtedy, keď je to aktuálne, dieťa si nesmie robiť to čo chce a mávať s rodičom
@dadka1997 nechapem v com spociva vasa rada ? ved presne to robime ze ma smolu ked sa nenaje, no aj tak je s tym dlhy proces a vela vymyslania...
tak deti v tomto veku potrebuju cas na prisposobenie sa novym navykom. idealne je zacat s jednym jedlom, kde ju nechas, aby sa pokusila jest sama a spostupne to predlzujes. mozes jej pomoct s drzanim pribora, ale nechaj ju, aby sa pokusila sama. ak sa rozhodne vziat si tu lyzicu, tak do toho nezasahuj.
a takisto ju treba aj povzbudzovat, ked sa jej nedari, chvalit ju zakazdym, atd.
Mne jedenie tiež trvá dlho, takže ja som s tým nemala až taký veľký problém. Dcéra síce zlomila všetky rekordy, ale nemala som problém nakŕmiť ju alebo pribaliť jej zvyšok nezjedeného či alternatívu do auta, keď sme potrebovali niekam ísť.
@kikahub podla mna keby jej len niektore jedla davam aby sama jedla bude to pre nu matuce...ona to nevnima tak ako my dospeli ze ranajky obed vecera, a teda by nechapala preco ju raz krmim a raz nie, aspon to je moj nazor. Co sa tyka techniky pisala som ze jest vie sama, priam az ukazkovo, takze v tom nevidim problem a ani riesenie. Chvalim ju ked pekne papa, no bohuzial to je vacsinou len ked jej nieco velmi chuti.....
Pre dieťa je to aj cas strávený s tebou.
Nema 5-6 rokov ,v tomto veku som aj ja kŕmila .Nebudes ju kŕmiť cely zivot.
A to je ta chyba, ze jej to jedlo vratis. Ak uz raz vezmes, tak nedavaj spat. Je to pre dieta matuce.