Dieťa nechce jesť samé

17. júl 2024

Ahojte mali ste niektorá také dieťa ktoré nechcelo nič jest samé rukami? A nič myslim doslovne že nič.
Vsetky jedla musia byt len tekuté že ja krmim lyzickou.
Ženy maminy mám toho taaaaak plné zuby.
Kaša, rozmixovane ovocie, nejaké mäso na šťave, jogurt, polievka. Nič iné.... Nonstop to isté.
Strasne by som chcela keby môžem napriklad na ranajky naservírovať vajíčko, lievance, rozok s nejakou zeleninovou oblohou.
Mali ste niektorá podobné dieťa? Je to normalne? Ze nemá vobec záujem samé jest?

Teraz máme napriklad tolko ovocia.. Ponukla som broskynu... Ani sa dotknúť. Melón? Ani sa nepohol z misky.
Aspoň jedno jedlo z 5 keby nemusim krmit lebo uz je to na nervy.

bluemoon24
17. júl 2024

Kolik ma let? Kdyz mu das do ruky lzicku/vidlicku nezkusi jist sam?

autor
17. júl 2024

Som to zabudla napísať blba som🤦 1.5 roka má.
S lyžičkou vobec a s vidlickou pekne napichne a prstami zhodí naspäť do misky do úst sa ani nepokusa dávať.

drobec02
17. júl 2024

Môj má 29 mesiacov a každé jedlo musí mať šťavu či omáčku ,zemiaky, cestoviny,ryža ,zelenina,mäso s všetko na spôsob omáčky inak nezje nič,rizoto musí byť tekute,nejaké halušky s kapustou alebo hocičím môžem snívať,rožok jediné suchý,šunku iba do ruky,žiadne nátierky či surová zelenina,ovocie iba jablko a banán,občas zje jogurt, kašu z ovocným pyré alebo vafle,a to všetko varené čo mu ponúkam musí byť ochutené iba minimálne inak nič nezje

autor
17. júl 2024

@drobec02 no stačilo by mi aspon jedno z toho.. Napr banán alebo vafle. Čokoľvek keby vezme do rúk a zje.
Ani chrumku. Rozok zuzlat? To vôbec.
Nepoznam v okoli také dieťa a som uz z toho nešťastná.

pribinak
17. júl 2024

No tak to prestaň robiť. Však toto nie je bábätko. Možno 2-3 dni budete bojovať, ale potom ho hlad premôže

autor
17. júl 2024

@pribinak skusila som ale začne byť nervózny, potom pyta iba mlieko a ani normalnu stravu doňho uz nedostanem. A zas nechcem ani aby sa mu zaludok stiahol.
Dosť bojujeme aj s priberanim takze je to pre mna ťažké nechat iba tak ze ved ked bude hladný tak sa naje.

mima172
17. júl 2024

Rada od @pribinak je odpoveď. Chápem, že sa ti to nepáči ale je to riešenie. Neboj, nevyhladuje sa Ti dieťa 🙂 Proste daj pred dieťa kúsky niečoho, čo vieš, že má rado aj v mixovanej podobe. Mlieko by som ako alternatívu tiež nedala, len vodu, čajík. 1,5r dieťa je už dosť veľké a rozumné nato, aby zvládlo samo jesť ovocie, chytiť si placku atď. Hlavne sa nenechaj vždy zlomiť slzami.

lula3108
17. júl 2024

Ved a ked mu das vajicko na lyzicke aj tak ho nezje? Alebo aj nakrajane ovocie alebo lievanec sa tiez da dar na lyzicu a dat mu do ust. Skus urobit ten lievanec, pred nim mu ho natrhaj do tanierika a tie kusky mu davaj prstami do ust, aby videl ze rukami sa aj ty dotykas jedla. Na moju toto zabralo ale teda ne mladsia ale azv 12 m zacala papat rukami sama, teraz by aj jogurt jedla rukami🙄😄

denkabemommy
17. júl 2024

Ja by som to nijak nehrotila, áno je to otrava ale aspoň niečo chce jesť 🙂.. ja som do takmer 2r dieťa viac menej len dojčila, lebo odmietal dať čokoľvek do úst. Ber to ako obdobie - dlhé a otravné obdobie ale aj to raz pominie a časom ti to bude ešte možno aj chýbať. Život s deťmi je už taký.. neriadila by som sa radami typu nekŕmiť dieťa atď.. myslím si, že by to malo práve opačný efekt a dieťa by sa mohlo ešte viac vzoprieť a nechcieť jesť vôbec. Ono, keď sa s tým konečne zmieriš, že to je, ako to je, tak sa dieťatko razom rozje samé. 🙂

lucia13022023
17. júl 2024

Vadia mu kúsky? Musí mať len mixované?

andreatytler
17. júl 2024

1.5 roka to nie je tak hrozne. To ma este cas jest sam. Zo zaciatku sa s tym deti viac hraju ako jedia. Takze ak si on trenuje napichovanie, nechaj ho a ty ho popri tom krm.
Ja by som urcite nenutila 1.5 rocne dieta k samostatnosti tak ze "najedz sa sam, alebo ostan hladny"
Jedenie v kolektive robi zazraky. Skus k sebe zavolat kamosky s detmi, ktore sa sami krmia a posadte ich spolu k malemu stolu a dajte pred nich jedlo.

marianarem
17. júl 2024

Ani moj nechcel ani chytit do ruky vacsinu jedal, ani napr. chlieb, cestoviny, kolac...Ja som na to isla cez hry. Teda dala som si ako prvotny ciel nie jedenie, ale vobec zobratie do ruky. Krmil mna, krmil hracky, kradol mi cestoviny a zdrhal mi s nimi, proste sme sa hrali a nepadla ani zmienka o tom, ze to ma jest. Cestoviny zacal jest na neviem kolky pokus tak, ze krmil plysaka, ja som hrala, ako mu to strasne chuti a nakoniec tomu neodolal a jednu zjedol. Tym to vtedy aj skoncilo, viac nechcel, ale bol to uspech.
Potom som este vyuzivala knizky o jedlach, napr. tato super fungovala
https://www.knihyprekazdeho.sk/Kniha/vsetko-o-j...
Pozerali sme obrazky, to ho bavilo. Zase nebola ani zmienka, ze by to mal jest. Ked som ale videla, ze nejaky obrazok ho zaujal a vracia sa k nemu, tak som mu tu potravinu priniesla a to bol ochotnejsi skusit.
Dalsia vec, spolocne varenie. Kedze ja rada varim, tak som sa ho snazila nakazit mojim nadsenim, davala som mu vselico aspon ovoniavat, 1.5rocny uz zacal aj pomahat pri priprave, tak sa tych potravin dotykal aspon takto.
U nas tento pristup zabral, dnes ma 4.5r, je stale dost vyberavy, ale viem mu vyskladat pestru stravu a pomalicky stale rozsirujeme repertoar. Rad pomaha pri vareni a peceni, pozna kopu korenin a k stolu chodi rad.