Deti nejedia

132sandra
8. júl 2023

Ahojte, potrebujem poradit ako docieliť, aby deti jedli. Som unavena z neustáleho napomínania, kriku. Kto nezažil, nepochopí. Mala som u seba deti kamarátok, švagrove, pred tie stacilo položiť tanier, vsetko zjedli a aj dupľu pytali. Vsetko bez slova. Ja som toto nikdy nezažila. Prosim nejake rady, ak ste mali nieco podobne. Uz to trva dlho a potrebujem to dat do poriadku. Co sa tyka stravy, varim denne, polievky, druhe, ovocie maju, jogurty, sladkosti len na výlete, prip. za odmenu. Snazim sa varit zdravo, varim chutne. Deti maju 6 a 4.

dskjhfdlkdjhl
8. júl 2023

@132sandra Ja som toto mala so starsou dcerou a vtedy som v ziadnom pripade nechcela ani pocut to, ze vsak jej nedaj, ona vyhladne. Pri mladsej som to vyskusala, lebo to vyzeralo zo zaciatku uplne rovnako ako pri starsej. No, a u nej toto (o com som fakt nechcela ani pocut, dokonca ma to pri starsej mimoriadne vytacalo) zabralo. A doteraz (starsia je uz dospela) je to tak, ze mladsia s jedenim problemy nema, starsia neustale vymysla.

132sandra
autor
8. júl 2023

@dskjhfdlkdjhl rozmyslala som aj nad tym, ze im nedať jest, ale mam cakat kym si vypýtajú? Rano maju ranajky o 9 cca, potom ihrisko a obed o 12 len polievku. Druhe maju az ked sa zobudia. Musia bxt hladní. A nehovorim o tom, ze ich porcie nie su velke.

dskjhfdlkdjhl
8. júl 2023

@132sandra Uplne presne viem, ako sa citis. Ale vyskusaj to urobit raz. Das tanier, nebudu chciet, zoberies tanier a povies, ze ked budete hladne, tak sa ozvite. Vyskusaj, uvidis. Bude Ti mozno trhat srdce, ale ked raz nebudu jest, tak od hladu nezomru. Pozri si Bambulku😉

barbora19911
8. júl 2023

@132sandra no ja som takto odmalička mne nič nechutilo a je to takto doteraz 😫😫 dúfam že moja malá zatiaľ je na mliečku bude normálne jesť lebo je to veľmi otravné proste jedlo mi nechutí 😫

ivangeline
8. júl 2023

Nedaj jest... Ozsj. Jedz bez nich. 🙂

ildiko36
8. júl 2023

@132sandra teraz je teplo, deti velmi nechcu jesť.Ked moje deti odmietnu nedám im na silu, zvykla som tak robyť že im dam jedlo na ich detský stôl keď pozerajú telku ale nic nepoviem, keď su chladny tak sami si tam posadia a začnú jesť.

thoughtfulweirdo
8. júl 2023

Mám 5 a 2 ročných, čo neľúbia jesť. Sú chudí, ale aktívni a silní, takže neriešim, očividne im stačí. Že by si na obed dali aj polievku, aj druhé jedlo, hoci s odstupom to sa staršej snáď za posledné dva roky nestalo, mladší asi nikdy 🤭 žijú prakticky na vode, ovocí a zelenine. Ja to nijako neriešim, naložím jesť, prídu k stolu, dajú si, koľko uznajú za vhodné, nech aj dve lyžice, a môžu odísť. Keď sú hladní, vypýtajú si. Zdravé dieťa skutočne nebude dobrovoľne hladovať 🙂 odmietam robiť okolo jedla vedu, napomínať, pripomínať, naháňať, ich stresovať, sebe robiť nervy. Ja som ako dieťa vraj jedla ešte horšie, nikto ma do jedla nenútil, a ako pekne som z toho vyrástla, teraz ľúbim papať skoro všetko a hlavne veľa 😄

annaodbranicky
8. júl 2023

Ja mam 4rocne dvojičky - chlapčeka a dievčatko. Odmalička uuuuuplne totálne nejedavé deti. Mlieka (kravského) keby mohli by vypili hektolitre - dávam im ráno a večer. Bolo obdobie keď som prosila, vyhrážala sa, kontrmelce robila len aby niečo zjedli... A potom som si povedala DOSŤ a teda vždy sa spýtam či chcú - keď nie tak neriešim, keď sú hladní prídu aj sami. Stále tomu moc nedajú, ale zatiaľ nikto od hladu neumrel a to fungujeme celkom aktívne. (najnovšie som sa naučila nabaliť proviant k jazeru lebo keď vyjdú z vody, tak zjedia všetko 😄). Treba sa proste odosobniť od zaužívaného režimu raňajky-obed-večera. Deti majú prirodzený bioritmus nemá zmysel ho znasilnovat. (Inak v škôlke sú to vraj jedny z najlepších stravníkov, tak to som čumela na učiteľku ci hovorí o mojich deťoch??! 😅)

Držím palce!!!

hennyinnsbruck
8. júl 2023

Varim len co ma rada. Nezje ine nedostane .
Samozrejme ze jej nevarim to co nelubi.obcas skusim ale nejak nenutim .je len par jedal , ma obdobia ked napr fici na uhorke a rajcina a potom zrazu ble🤷🏼‍♀️
A neje podla casu ,ale ked je hladna. To je velmi dolezite ! Nenutit lebo je 12hodin ,lebo je 18h. …

vikusjk
8. júl 2023

@132sandra moja mama mi vzdy hovorila, ze ked ja som bola mala, tiez som nejedla, bola som ako palicka a ze doktorka jej vtedy povedala "pani, zdrava je? zdrava. Tak co riesite? Neumrie od hladu"
Ja ked boli u nas sesternicine deti, len som pozerala, ze ako mozu tolko jest, stale do seba nieco tlacili, to moja tiez nieco dobne a je spokjna. Ked je hladna, vypyta si. Inak ako si popisovala to vase jedenie, tak presne tak sme fungovali, ale ja som nemala pocit, ze ona malo je. Skor u tych inych deti som nechapala, ako jedia tak vela 😅

nikasmile
8. júl 2023

@132sandra presne, kto nezažije, nepochopí....aj naši su nejedác. Neviem už tiež ako čo. Starší - ráno raňajky, obed polievka, poobede alrbo večer druhé. Malá - raňajky jogut (okrem neho nič nezje), obed polievka, večer mliečna kaša (druhé ak si dá tak doslova 2 lyžičky alebo vôbec). Našťadtie s ovocím problém nemajú a ani so sladkým samozrejme a je jedno či sladké majú alebo nie.

evkamotka
8. júl 2023

Nase deti jedia, no mame par principov, ktore podla mna nemaju ti, ktori maju nejedakov. Napr ak nechces jest, nemusis(nebudem mu robit vrtulniky a hluposti) ale s upozornením, ze nič ine do vecera nebude. Žiadne take, ze ked nepoje obed tak mu dam aspon jablko na skory olovrant. Nic. Dalej je u nas jedno jedlo. Mnohi sa snazia dat do deti polievku aj druhe. Podla mňa je to na male brusko aj vela, staci jedno z toho. Dalej u nas sa vari vsetko. Nie 10 obubenych jedal dookola. Z toho co je, mozu si navolit svoju kombináciu (jeden bez stavy, druhy so šťavou, pri sotecku si nalozi zeleninu aku chce a pod) a to si zje a je spokojny. Niekedy sa stane, ze len holu hnedlu/ryzu a vobec mi to nevadi. Neriesim ze nemali polievku a maso s knedlou. Mali na obed holu knedlu a su spokojni. Aj to sa stava. Je najedeny a je to hlavne jedno, lebo maju taku pestru stravu, ze si to mozu dovolit.
A suhlasim nechat vyhladovat. Uz si citala detske parte, ze dane dieta naozaj zomrelo, lebo sa rozhodlo nenajest a z toho zomriet?

jana_eyre_2
8. júl 2023

Aj ja som taká doteraz.. stačí mi malo aby som sa najedla, moje porcie sú detské.. keď som bola dieťa tak zomna bola moja mama na nervy a tak to bolo celý môj život.. do cca 23tky som bola aj priveľmi chuda (na hranici podvýživy, nikdy som sa ale o to nesnažila a svoju postavu som úprimne nikdy neriesila) podľa tabuliek, obliekala som sa do veci čo teraz oblečú moje deti (napr.10r dcéra nosí tričko co som nosila ako 20r) potom sa mi zmenil metabolizmus, pribrala som na normálnu váhu a po deťoch mám dokonca miernu nadváhu ktorá nejde dole.. ale moje nejedenie mi ostalo a stále jem menej ako ostatní.. (taktiež som celkom vyberava, nemám rada varené jedlo, mäso jem len z donútenia, mám rada zeleninu a ovocie milujem, ale som na mnohe alergická bohužiaľ... sladkosti a pečivo je moja neresť)

Vitamín B si skúšala? Ten má podporovať chuť do jedla.. tak či tak podľa mňa je dôležité aby jedli pravidelne a zdravo, nemusia jesť všetko.. u nás to je tak - môj muž je jedák, ten zje čokoľvek aj divné kombinácie, najstarší syn je po ňom.. dcéra a najmladší nejedia vela, ale zdravo.. hlavne trvam na tom aby zjedli zdravé a potom môžu aj čosi sladké.. veci čo nelubia, nevarím vôbec, alebo urobím mužovi a synovi a ostatným ine..

maryetta
8. júl 2023

Posli ich k susedom-tam stale chuti lepsie.

jana_eyre_2
8. júl 2023

@evkamotka áno presne toto mne robilo vždy problém - polievka má zasytila a tak druhé už nešlo.. preto ja dávam maličké porcie z oboch, moje deti si tak zvykli.. troška polievky a troška druhého..

132sandra
autor
8. júl 2023

Dievcata, asi to urobim ako pisete. V prvom rade sa odosobnim a skludnim. Na ranajkach budem trvat, tie vacsinou jedia vzdy. Zvysok bude navareny a do nicoho ich tlacit nebudem.
Moja kuchyna je velmi pestrá, dobra. Vzdy si tam jeden najde, co mu chuti a druhy sa prisposobi a naopak.
Asi pripisujem zbytočnú dôležitosť jedlu. Mala som za to, ze su taki mali, lebo malo jedia, nevyrastú…syn je najmenší v skolke, dcera podobne. Rozmyslam, ako to urobit do buducna, nastavit pravidla. Zaklad je, ze varim zdravo, nebudem jedlo nahrádzať nezdravymi alternatívami. Ked nebudu jest normalne jedlo, k nezdravému sa nedostanú vobec.
Asi si dam magnezko a musim si to hlavne ja upratat v hlave. Nechcem robit dusno doma kvoli jedlu 😏

132sandra
autor
8. júl 2023

@jana_eyre_2 bcko by som chcela zaradiť, mas nieco overené?

vandica
8. júl 2023

@132sandra som na tom podobne, dnes som sa tiež tak parádne vytočila. Tiež som to robila, že iné nedostaneš...lenže jemu tie proste nechutia. Dnes som taký krik narobila. On to ochutnal, aj polievku aj druhé, ale videla som, že ho z toho nadrapuje. A on sa mi ospravedlňoval, že maminka, ale ja nemôžem za to že mi to nechutí. Lenže ja som zúfalá, tak sa žiť proste nedá, on by jedol len vysmazene. Všetko co je smažené zje. Aj sladké jedlo zje. A rožky, chleba. Ale ostatné nie. Nič na šťave nezje, polievky len dve zje. Takýmto stravovaním si privodí len zdravotné problémy. Pritom ale keď bol menší zjedol toho viac ako teraz. On aj teda, keď niečo nové by som mu dala, on úplne sa toho boji, začne plakať, že sa to hojí ochutnat. Za tri roky v škôlke by sa na dvoch rukách dalo zrátať čo tam zjedol. Chcel ísť teraz aj do tábora na týždeň, ale ja si neviem predstaviť že celý týždeň tam nič nebude jesť. A len mi odtiaľ zavolajú, že skolaboval 😏
V septembri ide do školy, no prihlásila som ho aj na obedy, aj keď viem, že to len pobrble, už to aj banujem. Povedal mi, že on sa už do školy neteší, lebo tam nechce chodiť na obedy.
Už normalne zvažujem psychologičku.

jana_eyre_2
8. júl 2023

@132sandra jeden čas som dávala najstaršiemu čosi z lekárne, ale to už bolo tak dávno že neviem poradiť.. určite niekto bude vedieť konkrétne nejaku značku.. držím palce

evkamotka
8. júl 2023

@132sandra ak chodia do skolky, praveze na ranajkach trvat netreba. 8.30 uz maju desiatu, moj maly syn to vola zo skolky ranajky. A normalne sa ti potom tam najedia, akurat budu uz od rana prehladnuti. Moj mladsi ma casto rano doma len pohar mlieka. Ved chvilu na to sa do nich učiteľky snazia dostat chleba. Ked som davala synovi syte ranajky doma, zo skolky ma upozornili nech sa doma tak nenaje lebo potom v skolke nechce. Pochopitelne, ved za hodinu nevyhladne. A to jedlo v skolke uz ma zaplatene

nikasmile
8. júl 2023

@jana_eyre_2 je pedikid na chuť do jedla

132sandra
autor
8. júl 2023

@vikusjk riesila som to aj u dr, vyslo ze dcera je na spodnom percentile, ale stale je v nom. Momentalne ma 6,5 roka, 17 kg.

macekovam
8. júl 2023

@132sandra nedaj im.. A sleduj kedy si v pýtajú... Potom keď sa na jedia zasa od sleduj kedy budú pýtať...

132sandra
autor
8. júl 2023

@evkamotka ranajky len teraz v lete a cez víkendy maju. Ked idu do skolkysom rada, ze sme tam nacas 🙂

vikusjk
8. júl 2023

@132sandra moja mala aj v druhom rocniku 17 kg ;) Teraz ma 11r, ide do siesteho a ma nieco malo cez 30 kg. neboj, kym su zdrave, tabulky neries. Je to zbytocny stres aj pre teba aj pre ne

evkamotka
8. júl 2023

@macekovam suhlasim

lusyc
8. júl 2023

Neriešiť. Máme len jedni nervy. Moje tiež nejedia. Ráno deci mlieka, potom obed, trochu polievky a trochu druhé, aj to len pár druhov. Olovrant ovocie. Večera podľa želania, palacinky, chlebík vo vajíčku, atď. 6,5 ročná ma 15 kg, inak jej nič nie je, 4 ročná ma 12 kg, živé striebra.

elizita
8. júl 2023

@132sandra keď počujem percentuálny, bmi a tabuľky tak len krútim hlavou . Podľa týchto hovadin som podvyživena celý život 🤦

akvi
8. júl 2023

@132sandra s Bckom opatrne, ja ho užívam občas a keď si ho dám v nespravnej chvíli, je mi z neho zle, normálne ho cítim v žalúdku, akoby mi nesadlo. A jedlo sa podľa mňa zbytočne rieši, obzvlášť ten stereotyp raňajky, obed, večera. Ja som ako decko neznášala ráno jesť a mama na nútila. Aj som sa pozvracala párkrát 😔 Dodnes to mám tak, ze moje prvé jedlo je "obed". Keď začal byť moderný ten pôst 16/8, tak ja som sa smiala, že ja to tak mám celý život 😅 Začínam jesť okolo 11-tej a málokedy jem ešte po 18-tej. Čiže úplne "mimo" zaužívaných stereotypov. Ja sa držím hesla, že jem vtedy, keď som hladná. Takže aj deti by som nenutila jesť, nech jedia, keď potrebujú. Moj syn je našťastie dobrý jedak, ale tiež mal obdobia, že nechcel to, či hento. Čo som si ja odsledovala, tak deti napríklad nemajú radi, keď je jedlo zmiešané, napríklad mäso, šťava, ryža sa často kydne proste na jeden tanier. Ale deti to tak nechcú. Páčia sa mi tie taniere s priehradkami, tam sa dá servírovať pekne oddelene. Alebo napríklad môj mal obdobia, že všetko len surové. Tak keď som robila napríklad fliacky s kapustou, to by on nevzal do úst. Ale nemal problém zjesť za misku surovej kapusty a cestovinu si dal úplne bez ničoho. A takto som veľa jedál riešila.

miiceencoovaa
8. júl 2023

@132sandra ahoj, u nás je to úplne to iste a presne ako pisu baby, nechcel, tak som ho nenútila, povedala som mu, že keď bude hladný, tak nech si vypýta a samozrejme sám prišiel za mnou poobede, že je strašne hladný. Ako som pred neho položila tanier, tak bol zachvilu zjedené. A bol kľud, ja som si ušetrila nervy a on bol spokojný a najedený 🙂