Ahojte,
co by ste robili v pripade, ze vam pride navsteva a deti vam ofrflu jedlo. Podotykam na kazdej navsteve. Zas cakam tuto navstevu a uz neviem, ci robit len to, co dotycne dieta zje, alebo urobit jedlo podla seba. Toto je fuj, toto ja nezjem, to toto si urobila, toto presne sme mali na obed, preto to jest nebudem...? Chlebicky musia byt len z jedneho typu chleba, zelenina je fuj, salaty su fuj, zakusky su dobre len urcite druhy, Pritom ide uz o dieta vo veku 13-14 rokov. Niekedy mam co robit, aby som sa zdrzala komentara.
@laurika554 keďže to robí vždy, urobila by som podľa seba a mladá nech sa ide napásť ... Keby to bola raz, oukej, druhý raz urobím jej po vôli, ale keďže brble vždy, dovi dopo ...
Také veľké by dostalo vhodnú odpoveď. Nabudúce si v servítke dones, čo ľúbiš, u nás sa na jedlo nefujká. Malému by som pomohla z ponúkaných možností vyrobiť niečo, čo zje.
Povedala by som im pred rodicmi, nech sa naucia spravat. A ked sa im nepaci, nech nejedia a ine nedostanu. Tak velke deti by uz mohli vediet, co sa patri. Asi ich to musis naucit ty, ked ich to rodicia nevedia naucit.
@laurika554 naco pozyvas frflajucu navstevu?
ma 13-14r, take dieta sa ma vediet spravat. Nerobila by som NIC extra. Navarila by som, somracky puberty by som komentovala, ked ti nechuti nejedz. Nic ine nebude. Vybavene. Urcite nezomrie od hladu. Pripadne ukazem chladnicku, chlieb - nech sa paci, moze si natriet s cim chce a potom nech si aj uprace po sebe 🙂)
Vobec sa nemusis zdrziavat komentara, pubertakov proste treba usmernit. Ak nieco nema rado. ok. Moze povedat, prepacte ale ja toto nemam rad, ale nie na vsetko... moja tiez ma veci, ktore nezje.. ked navarim take, tak to preskoci..:DD ze pardon,a le z tohto vela nezjem :DD
@laurika554 ja som čakala ze napises ze sa jedna o 3-ročne deti nie 13 🤦♀️ navarila by som podĺa seba a frflajuce decko si vobec nevšimala. Nech zje čo je na stole alebo nech ostane hladné..mali ho rodicia upratať alebo mu zabaliť jedlo.
A rodicia tam nie su? A nic nepovedia?
Akoze ja by som varila po svojom, ako vzdy. Nepaci sa Ti nejedz. To akoze v skolskej jedalni varia len to co chuti? Ak si hladny zjes ak nie, bud si na buduce donesies alebo vydrzis. A u nas sa FUJ na jedlo nehovori....
A prečo si ticho? Už trojročné vie pochopiť, že v inom doma sa správa inak a nie také staré. U nás sa na jedlo nefujka, keď nechceš nechaj tak. A čau
Závisí od toho, kto som v príbehu ja a ako často chodí na návštevu, či je vybercivý, alebo to robí iba mne naschvál.
Napr ak som nová partnerka otca dieťaťa, tak musím s tým rátať, že to nie je nenávisť jedla, ale mojej osoby.
Ak som milujúca babka, tak áno, pre svojho vnúča by som uvarila podľa možností to, na čo má chuť a co ma rad, piekla by som to, čo viem, že ho poteší, aj by som sa ho opýtala, čo mám pri chystať, keď príde.
Všeobecne - ak aj kamarátov čakám na návštevu, zvyknem zisťovať, či môžem robiť rybu, hovädzinu, lebo nie každý zo ma rád.
Ak je to ale príliš častá návšteva, napr raz - dvakrát do tyzdna, tak nedá sa robiť stále to isté jedlo, a zas 13 ročný není 3rocny, mal by to vedieť pochopiť, a tiež by mal ovládať základy slušného správania, takže by som ho usmernila, že na jedlo nehovoríme fuj, atď... No a keď sa mu neľúbi, nemusí jest, nič sa mu nestane, akurát ostane hladný.
@laurika554 Toto by Teba trápiť nemalo. Úplne nevhodné správanie puberťáčky, ak si s ňou nevedia rady rodičia, tak ty výchovný poradca byť nemusíš.
Praveze ja svoje deti od mala ucim, ked niekam ideme, ze sa je co je na stole, a nefrfle sa, lebo to je urazka pre toho, kto si robil starosti a chystal nam jedlo. Ked nechcu su hladne a hotovo. No hento sa nic nehanbi. Rodicia to moc nekomentuju. Premava sa mi po kuchyni, pozera mi do hrncov a komentuje. Pri rodicoch sa ovladam, lebo ti by sa hned urazili, ze co vravim
@laurika554 nic by som im nechystala.
návšteva nemusi byt s jedlom nevh pridu s plnym bruchom
@laurika554 rodičia by sa miesto urážania mali hanbiť.
@laurika554 je sice pravda, ze take “velke” by miesto - fuj, toto nechcem/nelubim- malo slusne povedat dakujem, neprosim si.
Na druhej strane, pohostenie robis pre seba ci pre navstevu? Asi pre navstevu. Tak by som urobila pohostenie take, ktore maju radi. Lebo najust urobit to co viem, ze nemaju radi a potom sa cudovat, ze nejedia, mno....
pokial to ma byt obcrstvenie, tak jednoznacne podla chuti navstevy. Ak je to obed, tak bych urobila 2 verzie, ak by spm tu verziu pre navstevu nemala rada ja, alebo mala chut na ine. Navarila by spm pre navstevu co maju radi a aj pre seba co ja chcem. Pripadne ak by to bolo casovo narocne, rovno zajednala restiku, a islo by sa rodinny obed tam, a nech si kazdy objedna po com mu dusa posti.
Zebe je na hanbu ofucany pubertak, lebo mu u teba nechuti a da nevyberanym spobom najavo. Pre nich si zase na hanbu hostitelka, lebo nevies navstevu pohostit a su u teba hladny. Pravda je niekde uprostred.
Uzemnila by som rovnako 3rocne a aj 13 rocne. Nelubis? Nevadi. Nejedz.
Su z rodiny, pridu tak raz mesacne, niekedy viackrat inokedy menej. To dieta je dost velky srotovnik, v skole poje vsetko. No na navstevach len komentuje.
@laurika554 pri takomto spravani by som poschovávala hrnce do špajze nech nema co komentovat a ponúkla im len chrumky a vodu so sirupom...
A nech sa urazia....bude pokoj...nevychovane decko a urazlivi rodicia by mi ako navsteva rozhodne nechybali...
@laurika554 nehnevaj sa... ale premava sa po kuchyni, kuka do hrncov? hned by som ju uzemnila, ze je na navsteve tak nech sa sprava trochu. Ze sa zduju, nebodaj nepridu? no za usetrene nervy to stoji, oni sa potom odduju, alebo takyto poklad potom nechaju doma... :DDD
Tvoj dom.tvoj hrad..13 r.pubertiaka by som postavila do laty tak.ze by nabudúce
A.neprisiel
B.zjedol všetko bez frflania
C.doniesol si svoje jedlo
Najbližšie daj na stôl slané tyčinky a ovocný čaj a nič iné.Čas úsporeny nevarenim využi na čítanie kníh o asertivite.
@laurika554 Predpokladám, že sa jedná o dieťa niektorého z tvojich, alebo manželových súrodencov, čiže tvoja neter/synovec. Keď majú prísť netere, či synovec k nám, snažím sa vybrať jedlá, ktoré majú radi a o ktorých viem, že sú "bezproblémové". Decká vo veku tých 13-14 rokov majú väčšinou radi "junk food", tak maj pre nich v zásobe napr. mrazenú pizzu, alebo niečo podobné, čo im vieš rýchlo pripraviť a čo nebude ofrflané. Nečakaj, že teenager ocení tvoje kulinárske umenie.
@laurika554 pozri... Priprav jedlo, ake chces Ty a buď zje, alebo nie. To už nie je Tvoj problém.
To je otrasné správania. Normálne by som navarila a prichystala jedlo podľa nás, rozhodne nie podľa nich, keď vlastne nič im nie je dosť dobré. Nevďačné decká, už by som normálne možno aj zvážila, či ich k sebe ešte vôbec vpustím. 😂
@h2 Viackrat som robila pizzu. Na zaciatku mrazenu, vies aka bola ofrflana? Teraz, ked uz im robim pizzu, tak miesim domacu, tuto zje, ale tiez iba s vybranymi druhmi potravin na nej. Nemoze byt hocaka salama alebo napr syr. To musis dat konkretne len nejaku sunku, ktora musi byt iba vyberova, nie paprikova atd. Chrumky tiez napr slane ano, pizzove alebo slaninove nie. Ako to aby si clovek pisal na papier
A ak nahodou nieco doma nemas, naco ma chut, tak ti este povie, to nemas?
@laurika554 ja som mala podobnu neter so synovcom. Nezjedli nič...potom som VZDY urobila ich oblubene rezne, aj tak niekedy nezjedli. Ale prestala som riešiť, boli hladni... niekedy som urobila cesnakove jednohubky, tie zjedli... nerieš, neumrie, so vtipom mu povedz nech si nabuduce donesie, co mu chuti... mozno rodicov zle odhadujes, a nevadilo by im keby ho napomenies v srande...
@laurika554 nerob nic kup soletky a jablkovy dzus komu sa nepaci nech sa naje doma.. Pridu na navstevu alebo do hotela na 5 chodove menu?? Maximalne by som este dokupila nejake keksy k tomi nic viac
@laurika554 nepriprav nic, rodicom ponukni kavu a mlademu caj/dzus, povez ze kedze mu nikdy nechuti nevidis dovod nieco pripravovat, bojis sa to okomentovat aby sa neurazili rodicia, ale im je akoze jedno, ze ich dieta je drze a uraza svojim spravanim teba?
@laurika554 zrejme ofrfle 80% jedla takže si z toho nič nerob. Uvar a priprav to čo chces ty podľa seba lebo jej sa asi tak ľahko nezavdacis. A nejde mi podotknúť, že slečna v jej veku už by sa mala vedieť správať a zdržať sa podobných komentárov, keď jej nechuti nech neje. Ale toto je vizitka jej rodičov. Takéto komentáre si pri stole doma ani na návšteve nedovolí ani môj 5 ročný syn.
@laurika554 ahoj, tak jej povedz, ze u teba sa fuj na jedlo nehovori, ze je to neslusne. nech si hovori fuj doma.