Desiata pre 6-mesačné bábätko

25. júl 2023

Ahojte, dcérka má akurát dnes 6 mesiačiky je na UM a na obedy papáva masovo-zeleninové príkrmy .. na desiatu som dnes dala banán, spapala celý, niejake rady čo by som mohla dávať na desiatu ? Poprípade može sa dokrmit ešte UM po tom ovocí? Neurobí to niejaku šarapatu v brušku?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
25. júl 2023

@jj298 pokiaľ viem jogurt v 6 mesiaci určite nie

iwesska
25. júl 2023

Ja by som davala rozne vyzivy,alebo aj cerstve ovocie - postruhane jablko,teraz pocuckat melon, broskynu, cucoriedky...to vsetko najdes aj vo vyzivach od 4m.

patka06
25. júl 2023

S banánom opatrne, ak zjedla na 1.x celý - nezabudni podávať tekutiny /okrem mlieka/ aby ju nezapieklo.
Ovocie môžeš podávať postupne všetko jablkám broskyne, marhule, hrušky a pod. pre začiatok v malých množstvách

enoula
25. júl 2023

Pomaly ovocie skúšať po troche. Najma ak sa zavadza prvy den, staci dat len trosku, to kvoli moznej alergickej reakcii. A zavadzat ako zeleninu a vlastne všetko nove. 3 dni a potom cosi dalsie.
Akurat je sezona, takze pomaly vsetko co dozrieva v zahrade. Nie je sa kam ponahlat.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakoc444
25. júl 2023

Biely jogurt moze uplne normalne jest od 6m podla zahranicnych zdrojov. Len na sk sa caka do 9m 🙂 Samozrejme najskor ho treba zaviest ako tu bolo pisane.

cookie29
25. júl 2023

@jj298 imuno okno neexistuje, ta studia je uz davno spochybnena...

stanislavicenka
25. júl 2023

@lenkakoc444 mliecne vyrobku su od roka. Neviem, ake zahranicne zdroje uvadzaju mliecne vyrobku od 6tich mesiacov. Ziadne relevantne.

matkahelka
25. júl 2023

na desiatu akekolvek ovocie. urcite nie vyzivy, ved je leto- sezona, mas kopec moznosti. ci jeden druh, ci mixnut 2 druhy.a s bananom velmi opatrne, u nas velmi zapekal pri oboch dcerach.

matkahelka
25. júl 2023

@lenkakoc444 ja som dostala letak od nasej pediatricky, ktory vydala slovenska pediatricka spolocnost a jogurt - obycajny biely, az od ukon. 10mes. a aj to striedmo, nie denne. neviem ake zahranicne zdroje mas na mysli? v ugande jedia deti na hrubo namletu kukuricu miesanu s nepitnou vodou z riek. tiez to budeme davat nasim detom, ci?

iwesska
25. júl 2023

@matkahelka Preco nie vyzivy? Tepelne upravene ovocie,je podstatne mensi alergen,ako postriekane cerstve ovocie.

patka06
25. júl 2023

@iwesska tepelnou úpravou sa zničia vitamíny a niektorým vadí aj cukor, ktorý v nich je
Tiež som vždy uprednostňoval čerstvé ovocie, najmä takto v sezone
Výživy som dávala až po roku v zime, ako zmenu, keď nebolo ovocie

lenkakoc444
25. júl 2023

@matkahelka ved vravim ze na svk je to posunute. Ja sledujem hlavne portugalske zdroje, ale nejdem sharovat knihu v portugalcine staci vygooglit a v anglictine je kopa clankov, ze od 6m moze. Viacero veci som nasla , ze u nas neskor neviem preco to tak je. Ja napr ten jogurt davam od 6m ale tiez striedmo. Snazim sa najst nejaku rovnovahu v tom slovenskom a zahranicnom.
Nerozumiem, ale preco vo svojom komente spominas Ugandu ine zahranicie neexistuje? Ci treba hned zhodit niekoho s inym nazorom lebo ty ho nezdielas?

iwesska
25. júl 2023

@patka06 Ale prosim ta,aky cukor,existuju aj vyzivy bez cukru. Toto je taky argement🙈. Vsak si ludia robia aj domace. A snad sa o vitaminoch v zaciatkoch prikrmovania nemusime bavit. Z tych par hltov dieta dostane rovnako vela vitaminov z cerstveho,ako konzervovaneho ovocia. Gro vyzivy tvori predsa stale mlieko.

patka06
25. júl 2023

@iwesska Niektorým - Osobne proti cukru nič nemám, sladké jedla dcéra v pohode.
Za tými vitamínmi si ale stojím, určite radšej čerstvé surové, ako výživy.
Som zvedavá na argumenty aj od ostatných mamičiek

lenkakoc444
25. júl 2023

@patka06 ja som davala vyzivy ale len domace. Kupovane bez cukru su, ale len tie kt. obsahuju banan a toho zje dost. @autorka ja by som dala cerstve struhane jablko, hrusku, marhule, broskyne, nektarinky skus popucit s trochou banana ak nebude chciet same.
Moj uz mal v 7m aj mango, avocado v 8. cernice, maliny, jahody toho je teraz dost najdes aj domace.
Ja teraz v lete banan moc nedavam skor stavnate lebo moj nechce pit.

matkahelka
25. júl 2023

@iwesska ak autorkine dieta zje cely banan, zje aj cele jablko. hadam nebudeme polemizovat nad kvalitou sterilizovaneho ovocia a cerstveho. moje dieta od 3. ochutnavky zjedlo cely prikrm. nikdy, nikdy za 18 mesiacov jej zivota este vyzivu nejedla. naco? niet nad kvalitu cerstveho.teba ako dospelu by bavilo jest konzervy, ked mozes jest cerstve?

matkahelka
25. júl 2023

@lenkakoc444 nikoho nezhadzujem.bol to rovnaky priklad ako ten tvoj. nerozumiem, preco sa mame na slovensku riadit portugalskymi, ci americkymi zdrojmi. myslim, ze na SR mame slusne zastupenie fundovanych pediatrov.

lenkakoc444
25. júl 2023

@matkahelka prepac, ale porovnavat biely jogurt a nepitnu vodu z riek my nepride rovnake.
Myslim,ze nezaskodi si obcas rozsirit obzory a siahnut aj po inych zdrojoch ako papier od pediatricky. Na to mame internet.

autor
25. júl 2023

@lenkakoc444 aj dcérka mi vodu odmieta, len rozmýšľam že keď jej to ovocie dám tak ona je ešte hladná

matkahelka
25. júl 2023

@lenkakoc444 prosim ta prestan. aky papier.ake zdroje. na SR pediatri neodporucaju ziadne jogurty pri tak malych detoch. naco je 6mesacnemu jogurt preboha? ved mlieko pije, resp.je dojcene.6 mes.dieta casto s prikrmami len zacina. najdolezitejsia je zelenina, ovocie, masko. prosim ta o linky na zdroje a studie, AKY VYZNAM ma jogurt u 6mes.dietata. pokojne v ang.prelozim si to. pretoze pri starsom ide o rozsirenie jedalnicka, u 6mes.dietata ideme rozsirovat jedalnicek?

matkahelka
25. júl 2023

tak jej daj ovocia viac. ak jej das jablko a melon- bude aj syta, aj mat tekutiny.

matkahelka
25. júl 2023

@iwesska lebo VAROM sa vitaminy STRACAJU. alfa a omega. jablkova vyziva obsaguje jednu desatinu vit C.v porovnani s cerstvym jablkom rovnakej gramaze. ja absolutne nerozumiem, na co je dobre pchat detmi vyzivami.akoze obcas na cesty ok, ale pravidelne.ved z toho ma brucho plne, vitaminy ziadne.

jakubkoanjelik
25. júl 2023

Ja na desiatu uvarím ryžovú kašu a do toho pridám mixnuté ovocie. Ovocie naparím a až tak mixnem. Alebo dám len ovocie mixnuté s vločkami, alebo samotné ovocie, mlieko hneď za tým nedávam. Až o takú hodinku/dve , podľa toho ako pýta, ale moja zje plnú dávku príkrmu. A vodu jej dávam napiť pred mliekom , vypije pár glgov kým si všimne, že to nie je mlieko 😄

autor
25. júl 2023

@jakubkoanjelik ďakujem, s tou vodou to je podobne :D

lenkakoc444
25. júl 2023

@matkahelka Ja nikde nepisem, ze je to zaklad stravy len, ze sa moze davat. Ty tu pleties Ugandu a sprostosti.
Akurat sa v skupine novembrovky pytala baba ci davame detom jogurty. 90% komentov ano pediater potvrdil od 7m ostatne od 8m. Slovensky pediater.
Nikto netvrdi, ze to dava detom na kila, ale moze sa to davat. To je cele co som napisala neviem naco si to vobec komentovala. Myslim,ze tu diskusiu koncim lebo Cele poobedie odmietam diskutovat o bielom jogurte. Nechces dat nedaj.

smajliica
25. júl 2023
smajliica
25. júl 2023
smajliica
25. júl 2023

Inak u našej malej bol jogurt vždy veľmi obľúbený a aj známe čo žijú na Slovensku ho zavádzali ako jeden z prvých príkrmov na odporúčanie ich pediatra. 🙂 l