Baby zacinam s ´prikrmami dcerke som ako prve dala zemiak vypluva po trochh dnoch mam zmenit zeleninu aj ked zemiak bude vyplvuvat?? Alebo tmenit az vtedy ked to spapa?? Dik
@ema0000000 a ked som dnws zacala zemiak mozem zajtra dat mrlvu a uz pokracovat len s nou? Ne adi ked to zmenim
Určite netreba prikrm rýchlo striedať, treba byt v tomto trpezlivý skúsme 3 dni zemiacik postrúhaných napr a potom skúsme zmeniť 🙂
@ema0000000 píšeš hlúposť. Niektore detí po troch dňoch prikrm odmietaju a vypluvaju. A nema to s tým nič spoločné, že im nechuti. Nie sú na túto formu stravy zvyknuté, vadí im konzistencia v ústach, v hrdle.
@autor nic sa neboj, ono to pôjde. K tomu zemiaku pridaj ďalšiu zeleninu, zase počkaj 3 dní a potom ďalšiu. Bude sa ti to zdať dosť jednotvárne, pretože na začiatku budeš kombinovať pár druhov zeleniny s mäsom, bez soli len s trochou rasce. Ale tak to je proste je. Potom pridáš desiatu/večeru (zas pár kaši stále.dookola). A nečakaj, že ti bude jesť dajaké veľké množstvá. Moje deti prvý mesiac nejedli viac ako polievkovú lyžicu.
@hipuska Dobre nech to maminka skúsi, lebo asi máte 5 rokov školy a nadstavbu v pediatrii s 9 ročnými skúsenosťami 🙂 ale veľa šťastia
@hipuska a samozrejme treba jesť veci spolu, tu sa riešilo odmietanie jedla
@ema0000000 nie, som len matka viacerých detí a mam bežnú prax zo života. Nechápem, ako môžete napísať matke, ktorá dávala zemiak prvé 3 dni! že ho má vynechať. Áno, súhlasím vynechať určitú zeleninu, ktorú dieta vyslovene odmieta ale pre staršie dieta. Nie po 3 dňoch
@hipuska vôbec netvrdím vynechať, ak dieťa jedlo odmieta stále a stále nedostanete to do neho, prvé mesiace 5 mesiac začína prikrm mrkva brokolica zemiak atd súhlasím s týmto čo píšete, avšak často majú naši pacienti napr problém že dieťa nechce brokolicu tak ju potom pár dni nedáme a opätovne sa k nej vrátime, a už to vždy ide, lebo dieťa sa rozpapá. Treba byt v tomto veľmi trpezlivý. Prosím čítajte medzi riadkami, namiesto osočovania
@ema0000000 ale ja neosocujem. Ale tu ide o to, že dieťa sa iba zoznamuje s jedlom. Pravdepodobne bude odmietať aj tu mrkvu aj brokolicu. Treba dar tomu čas a nečakat že zje neviem kolko.
@hipuska áno s týmto súhlasím, nikto netvrdí že to bude ľahké, treba byt trpezlivý
Neviem ake stare je dieta, ale v prvom rade nemozes ocakavat od dietata ze hned bude jest plne lyzicky.. tak to dakt vacsinou nefunguje. To, ze dieta vypluva je uplne normlane a nema to vacsinou vobec nic s chutou, hlavne ked je to uplne na zaciatku prikrmovania. Tri dni sa odporucaju (hoci aj to je uz pomaly prezite) kvoli pripadnej alergii, s alergenom sa dieta stretne aj vtedy, ked vypluva, takze normalne pokracuj a ked po 2-3 dnoch nebude reakcia (co pri zemiaku asi fakt nebude), tak mozes potom bud dat inu zeleninu alebo len k zemiaku pridat nieco dalsie. Hlavne z toho netreba robit zbytocnu vedu ani sa nejako striktne drzat tabuliek. Dieta moze zacat s cim len chces (samozrejme bavime sa o zakladnych potravinach, nie exotike a vyslovenych alergenoch), idporucam sledovat moderne zdroje informacii a nebat sa toho, do prveho roku ma dieta skusit co najviac chuti a potravin.
Kľudne zmeň. Niečo určite prehltol. Mne kým začal normálne syn jesť trvalo to mesiac ale to bol hurooonsky rev nie len vypluvanie.
Ja by som v prvom rade nezačínala zemiakom, deťom to väčšinu času nechuti. Začala by som mrkvou, a zemiak pridala potom k nej.
Dávaj ochutnať teda 3 dní zemiak, potom daj mrkvu 3 dní, a skus dat opäť zemiak s mrkvou. Ale vôbec nemusí chutiť, veľa deťom trvá kým sa rozjedia a toto ti môže robiť a každou jednou surovinou.
@lucia13022023 dalujem za normalne logicke vysvetlenie
Opakujem sa, kľudne zmeňte a ku zemiaciku sa vratte neskôr, skúste mrkvičku neskôr aj s jablckom (najprv treba naučiť na zeleninu lebo ovocie je sladké keby začneme s ním potom nám dieťa odmieta zeleninu) to deťom veľmi zvyčajne chuti
Urcite zmen po 3 dnoch. Moze byt ze nevie a nechce jest prikrm ako taky ale je tiez mozne ze mu jednoducho nechuti zemiak. Takze po 3 dnoch by som urcite nepridala dalsiu zeleninu k zemiaku ale ponukla uplne inu zeleninu.
Nas syn mal najradsej sladke zemiaky babaty, tekvicu a cukynu. Skus jeden znich.
K zemiaku sa mozes vratit o mesiac, lebo tie chute sa im dost vela menia.
@hipuska poucen v ramci toho ze deti vypluvaju jmed to nepojde take omacky ohladom jedal mi dr uz nevysvetlovala pani mudra
@hipuska ani som si nestihla precitat ☹️ nuz, ked sa pyta taku vec, clovek by necakal, ze je je poucena a ze necaka ze dieta hned vsetko zblajzne (keby sa malo striedat az ked to dieta zje tak moja dvojrocna je stale na mrkve 😃🫣)
Autorka, sorry, vyzerala si, ze nevies skadial vietor vanie ;)
@hipuska na ajat si sa zacala ty ked si mi napisala ze poucena ak sa ri nepaci nekomentuj ja si mlzem ako aj ty mazat co a kedy chcem
@anavixy kde pisem ze cakam ze dieta to hmed zje? Oznac mi tu veru prosim
Dikhaja digkle gadže
Ved cela otazka je o tom, ci mas menit zeleninu po 3 dnoch alebo az ked to spapa 🤷🏻♀️ z toho mi vyplyva (ale asi som to teda ja zle pochopila), ze ked to zje az o 5 dni tak by si davala zemiak 5 dni.. lenze to dieta ti to mozno nezje ani o tyzden a mozno ani o dva… a mozno tvoje bude dobry jedak a bude papat hned, to zistis casom. Moj zamer bol podporit ta v tom aby si si nerobila tazku hlavu z toho, ked ti dieta bude vypluvat alebo zje dve lyzicky a dost, lebo to je bezne a normalne. Nasledne som reagovala aj na komentare vyssie kde ti rsdia strikne dodrziavane tabuliek (zada mozno som ja zle pochopila 😃), ze z toho netreba robit vedu a drzat sa striktne tabuliek. Takze nie neviem fakt co ta poburilo a vlastne mi to je aj jedno, len teda aby sme sa chapali.
🤣 🙈 Sa to tu zvrhava
@anavixy ked tije jedno tak co vlstne riesis
Zalezi mi na nechapavych ludoch aj mensinach 🙂
@anavixy gadže
Dobrý večer, s detičkami robím každý deň, ak dieťatko niečo odmieta skúsme s tým na chvíľu prestať, a potom to znova vyskúšať prípadne neskôr to zapojiť v inej forme (nastrúhané, kaša) určite by som začala napr s mrkvičkou, brokoličkou atd a od 6 mesiaca masko atd