Dcérka vypľúva zemiak

19. dec 2023

Baby zacinam s ´prikrmami dcerke som ako prve dala zemiak vypluva po trochh dnoch mam zmenit zeleninu aj ked zemiak bude vyplvuvat?? Alebo tmenit az vtedy ked to spapa?? Dik

ema0000000
19. dec 2023

Dobrý večer, s detičkami robím každý deň, ak dieťatko niečo odmieta skúsme s tým na chvíľu prestať, a potom to znova vyskúšať prípadne neskôr to zapojiť v inej forme (nastrúhané, kaša) určite by som začala napr s mrkvičkou, brokoličkou atd a od 6 mesiaca masko atd

autor
19. dec 2023

@ema0000000 a ked som dnws zacala zemiak mozem zajtra dat mrlvu a uz pokracovat len s nou? Ne adi ked to zmenim

ema0000000
19. dec 2023

Určite netreba prikrm rýchlo striedať, treba byt v tomto trpezlivý skúsme 3 dni zemiacik postrúhaných napr a potom skúsme zmeniť 🙂

hipuska
19. dec 2023

@ema0000000 píšeš hlúposť. Niektore detí po troch dňoch prikrm odmietaju a vypluvaju. A nema to s tým nič spoločné, že im nechuti. Nie sú na túto formu stravy zvyknuté, vadí im konzistencia v ústach, v hrdle.

@autor nic sa neboj, ono to pôjde. K tomu zemiaku pridaj ďalšiu zeleninu, zase počkaj 3 dní a potom ďalšiu. Bude sa ti to zdať dosť jednotvárne, pretože na začiatku budeš kombinovať pár druhov zeleniny s mäsom, bez soli len s trochou rasce. Ale tak to je proste je. Potom pridáš desiatu/večeru (zas pár kaši stále.dookola). A nečakaj, že ti bude jesť dajaké veľké množstvá. Moje deti prvý mesiac nejedli viac ako polievkovú lyžicu.

ema0000000
19. dec 2023

@hipuska Dobre nech to maminka skúsi, lebo asi máte 5 rokov školy a nadstavbu v pediatrii s 9 ročnými skúsenosťami 🙂 ale veľa šťastia

ema0000000
19. dec 2023

@hipuska a samozrejme treba jesť veci spolu, tu sa riešilo odmietanie jedla

hipuska
19. dec 2023

@ema0000000 nie, som len matka viacerých detí a mam bežnú prax zo života. Nechápem, ako môžete napísať matke, ktorá dávala zemiak prvé 3 dni! že ho má vynechať. Áno, súhlasím vynechať určitú zeleninu, ktorú dieta vyslovene odmieta ale pre staršie dieta. Nie po 3 dňoch

ema0000000
19. dec 2023

@hipuska vôbec netvrdím vynechať, ak dieťa jedlo odmieta stále a stále nedostanete to do neho, prvé mesiace 5 mesiac začína prikrm mrkva brokolica zemiak atd súhlasím s týmto čo píšete, avšak často majú naši pacienti napr problém že dieťa nechce brokolicu tak ju potom pár dni nedáme a opätovne sa k nej vrátime, a už to vždy ide, lebo dieťa sa rozpapá. Treba byt v tomto veľmi trpezlivý. Prosím čítajte medzi riadkami, namiesto osočovania

hipuska
19. dec 2023

@ema0000000 ale ja neosocujem. Ale tu ide o to, že dieťa sa iba zoznamuje s jedlom. Pravdepodobne bude odmietať aj tu mrkvu aj brokolicu. Treba dar tomu čas a nečakat že zje neviem kolko.

ema0000000
19. dec 2023

@hipuska áno s týmto súhlasím, nikto netvrdí že to bude ľahké, treba byt trpezlivý

anavixy
19. dec 2023

Neviem ake stare je dieta, ale v prvom rade nemozes ocakavat od dietata ze hned bude jest plne lyzicky.. tak to dakt vacsinou nefunguje. To, ze dieta vypluva je uplne normlane a nema to vacsinou vobec nic s chutou, hlavne ked je to uplne na zaciatku prikrmovania. Tri dni sa odporucaju (hoci aj to je uz pomaly prezite) kvoli pripadnej alergii, s alergenom sa dieta stretne aj vtedy, ked vypluva, takze normalne pokracuj a ked po 2-3 dnoch nebude reakcia (co pri zemiaku asi fakt nebude), tak mozes potom bud dat inu zeleninu alebo len k zemiaku pridat nieco dalsie. Hlavne z toho netreba robit zbytocnu vedu ani sa nejako striktne drzat tabuliek. Dieta moze zacat s cim len chces (samozrejme bavime sa o zakladnych potravinach, nie exotike a vyslovenych alergenoch), idporucam sledovat moderne zdroje informacii a nebat sa toho, do prveho roku ma dieta skusit co najviac chuti a potravin.

3petka
19. dec 2023

Kľudne zmeň. Niečo určite prehltol. Mne kým začal normálne syn jesť trvalo to mesiac ale to bol hurooonsky rev nie len vypluvanie.

lucia13022023
19. dec 2023

Ja by som v prvom rade nezačínala zemiakom, deťom to väčšinu času nechuti. Začala by som mrkvou, a zemiak pridala potom k nej.
Dávaj ochutnať teda 3 dní zemiak, potom daj mrkvu 3 dní, a skus dat opäť zemiak s mrkvou. Ale vôbec nemusí chutiť, veľa deťom trvá kým sa rozjedia a toto ti môže robiť a každou jednou surovinou.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
19. dec 2023

@lucia13022023 dalujem za normalne logicke vysvetlenie

ema0000000
19. dec 2023

Opakujem sa, kľudne zmeňte a ku zemiaciku sa vratte neskôr, skúste mrkvičku neskôr aj s jablckom (najprv treba naučiť na zeleninu lebo ovocie je sladké keby začneme s ním potom nám dieťa odmieta zeleninu) to deťom veľmi zvyčajne chuti

andreatytler
19. dec 2023

Urcite zmen po 3 dnoch. Moze byt ze nevie a nechce jest prikrm ako taky ale je tiez mozne ze mu jednoducho nechuti zemiak. Takze po 3 dnoch by som urcite nepridala dalsiu zeleninu k zemiaku ale ponukla uplne inu zeleninu.
Nas syn mal najradsej sladke zemiaky babaty, tekvicu a cukynu. Skus jeden znich.
K zemiaku sa mozes vratit o mesiac, lebo tie chute sa im dost vela menia.

hipuska
19. dec 2023

@autor urob ako ti vyhovuje. Môžeš k zemiku pridať inú zeleninu a ponúknut 2ks, alebo mozes zemiak vynechať a dat.uplne inu zeleninu. Určite nečakat s jedným druhom zeleniny. Ty poucena...

autor
19. dec 2023

@hipuska poucen v ramci toho ze deti vypluvaju jmed to nepojde take omacky ohladom jedal mi dr uz nevysvetlovala pani mudra

hipuska
19. dec 2023

@pani múdra, navazas sa tu do baby, ktorá ti poradila. Ak by bola tvoja odpoveď ok, tak by si ju nezmazala

anavixy
19. dec 2023

@hipuska ani som si nestihla precitat ☹️ nuz, ked sa pyta taku vec, clovek by necakal, ze je je poucena a ze necaka ze dieta hned vsetko zblajzne (keby sa malo striedat az ked to dieta zje tak moja dvojrocna je stale na mrkve 😃🫣)
Autorka, sorry, vyzerala si, ze nevies skadial vietor vanie ;)

autor
19. dec 2023

@hipuska na ajat si sa zacala ty ked si mi napisala ze poucena ak sa ri nepaci nekomentuj ja si mlzem ako aj ty mazat co a kedy chcem

hipuska
19. dec 2023

@anavixy ani neviem, co ju na tvojej odpovedi pobúrilo. Ale podla jej reakcii, som si už názor urobila.

autor
19. dec 2023

@anavixy kde pisem ze cakam ze dieta to hmed zje? Oznac mi tu veru prosim

autor
19. dec 2023

Dikhaja digkle gadže

anavixy
19. dec 2023

Ved cela otazka je o tom, ci mas menit zeleninu po 3 dnoch alebo az ked to spapa 🤷🏻‍♀️ z toho mi vyplyva (ale asi som to teda ja zle pochopila), ze ked to zje az o 5 dni tak by si davala zemiak 5 dni.. lenze to dieta ti to mozno nezje ani o tyzden a mozno ani o dva… a mozno tvoje bude dobry jedak a bude papat hned, to zistis casom. Moj zamer bol podporit ta v tom aby si si nerobila tazku hlavu z toho, ked ti dieta bude vypluvat alebo zje dve lyzicky a dost, lebo to je bezne a normalne. Nasledne som reagovala aj na komentare vyssie kde ti rsdia strikne dodrziavane tabuliek (zada mozno som ja zle pochopila 😃), ze z toho netreba robit vedu a drzat sa striktne tabuliek. Takze nie neviem fakt co ta poburilo a vlastne mi to je aj jedno, len teda aby sme sa chapali.

lucia13022023
19. dec 2023

🤣 🙈 Sa to tu zvrhava

autor
19. dec 2023

@anavixy ked tije jedno tak co vlstne riesis

anavixy
19. dec 2023

Zalezi mi na nechapavych ludoch aj mensinach 🙂

autor
19. dec 2023

@anavixy gadže