Prosim poradte mi, potrebujem odbornika, dcera ma skoro 3 a odmieta mi jedenie, uz neviem co mam robit, poradte mi prosim
@elizabet173 cokolvek varene vydi je prenu fuj, niekedy jedava sama niekedy ju krmim aby sa aspon trochu najedla a to su jogurty, na veceru krupicovu kasu, v noci vypije 60 mleka viacej jej nechcem dat aby papala v skolke ale aj tam odmieta takze cele doobedie je hladna, ked ide spat na obed alebo vecer tak spapa cca 150ml mlieka (bebu), sem tam zie piskoty namocene v caji, laebo zie konceky rozka, ale co sa tyka klasickej stavy alebo aspon polievok neexistuje aby ziedla, skusala som uz aj uplacanie 1lyzicka polievky kinderko a ani to nepomohlo
@elizabet173 vcera do obeda neziedla nic, prisla domov dostala mlieko a isla spinkat, zobudila sa spapala termix sama, potom za odmenu ze sa vypitala na sermlik dostala kinder cokoladku, k veceru ziedla trocha bananu, na veceru kasu a potom v posteli 120ml mlieka
@cumliiiik na 3 rocne je to aj malo jedla a hlavne nie výdatne na vývin.
@katarinka89 ja to viem, uz neviem co robit, prero potrebujem odbornika akehokolvek ktory mi pomoze
@cumliiiik možno je to ozaj treba riešiť s odborníkom, moje deti zjedia aspoň polievku v čase obeda a o pár hodín druhý chod. Rieš to prvotné s pediatria a nech vás odporučí na špecializované pracovisko- môže mať rôzne príčiny prečo jej nechuti. Ty alebo tvoj muž ste nemali takéto niečo keď ste boli v jej veku? Zvyknú sa také veci dediť po rodičoch a samé dieťa začne časom papať normálne.
@katarinka89 Tak prehĺtajte za to dieťa. Kurník šopa. Strašne ste múdra. Prajem vám také dieťa. Moja do troch rokov nezjedla nič, iba mlieko pila. Všetko vypľula a revala pri tom ako pavián. Raz keď to decko nechce, tak sa môžete aj na kolomaž rozliať. Syn bude mať tri v júli a jedol už všetky druhy mäsa, od diviny cez ryby, všetko. Je to dedičná záležitosť, moja svokra bola taká ako moja dcéra. Vychovávali ju starí rodičia a chodili s ňou po doktoroch, nikto jej nič nezistil. Keď išla moja do škôlky, učiteľky nechápali, že proste nič nezje. Plakala im tam, keď ju chceli chovať. Pritom vývinom je nad tabuľkami, má šesť rokov, 120 cm a 23 kg. Výsledky krvi v poriadku. Odkedy mala šesť rokov (prelom) zje aj iné jedlá, ale dve, tri lyžičky, maximálne. Doteraz je veľa jedál, ktoré nemala v ústach.
@katarinka89 ja som mala problemi z jedenim ako male dieta ale ziedla som aspon vyvar
@cumliiiik Áno. Zbytočne. Sama sebe škodíte. Ja som na to doslova kašľala, ALE trápilo ma to a trápi. Lenže vedela som, že spokojná matka=spokojné dieťa. Prečo si mám ničiť zdravie stresovaním a jajkaním nad niečím, čo neviem zmeniť? Každá matka chce to najlepšie pre svoje dieťa, stravu plnú vitamínov, pestrú stravu, ktorá bude pre telo prínosom. Lenže keď to nejde, tak to nejde.
@cumliiiik Moj starsi syn tiez nechcel jedavat, teraz ma 9r a zostalo mu to. Riesila som to s pediatrickou a ta mi povedala, ze nie je podvyziveny, ze sa normalne vyvija, tak to nechala tak. Ja som s nim mala dohodu, ze zo vsetkeho co som mu ponukla, zje aspon 4 plne lyzice, potom ako rastol sme podla veku pridavali a aspon takto nieco malo zjedol. Chapem ze ta to ako matku trapi, hlavne ked navaris domace, nieco chutne a dieta ani neovonia.... Dufam, ze sa to casom zlepsi.
Má to už dlhšie? Nemôže to byť len sprievodný príznak napríklad prichádzajúceho rastového skoku? Naša mala tiež okolo troch rokov obdobie, keď som sa tešila z každej zjedenej piškóty, dokonca som ju v zúfalstve vzala do McDonald´s a bola som šťastná, že zjedla cheesburger. 😂
Pochopila som, až keď mi zrazu na výšku akoby pred očami narástla. Naše dieťa strieda obdobie jedenia s obdobím rastu. Najskôr si nazbierala a potom počas samotného rastu nemala skoro žiadny príjem.
@cumliiiik A čo surové ovocie a zelenina? jablko, banán, mrkva, šalátová uhorka...
nemá problém s hryzením alebo prehĺtaním? Ak je pre ňu jedenie fyzicky namáhavé, tak je odmietanie pochopiteľné a treba riešiť príčinu.
A ako je na tom s vylučovaním? Pri takom nízkom príjme asi tá stolica nebude ani kvalitatívne ani kvantitatívne primeraná veku a váhe.
Dopĺňate vitamíny? Má dostatok D?
Ak to nemá fyziologickú príčinu, tak to môže byť psychikou... Skúšali ste už jedenie pre oči (farebné, usporiadané, vo forme rozprávkových postavičiek alebo obľúbených tvarov) a jedenie s príbehmi?
Nepomáha ani jedenie popri rozprávke? Viem, nie je to zdravé. Ale ak by popri rozprávke zabudla, že je, tak by sa jej mohol postupne začať rozťahovať žalúdok a postupne by snáď začala pociťovať hlad.
Držím palce!
Ja myslim,ze stresujete. Ignorujte kolko zje. Jedzte spolu ranajaky,obed,vecera. Ziadne sladke. Za odmenu ovocie..ked to musi byt.. a snazit sa ju osamostatnovat. Chces to alebo to? Pomozes mi vybrat pradlo? Utriet stol? Vybrat lyzice? Mozno sa viac aj socializovat.. a jest s inymi ludmi. A zacne chapat,ze je kvoli sebe a svojmu hladu a nie kvoli mame. A ak to nie je psychicke... tak kludne mozu ist zuby alebo boli brucho... ale to treba sledovat dieta a pytat sa spravne.. (Moje skusenosti s detmi.)
@cumliiiik nepotrebuješ odborníka, potrebuješ v prvom rade sa ukľudniť, okolo troch rokov špekuluje s jedlom väčšina detí. Je na rodičoch, čo s tým urobia. Vyhoď ešte dnes fľašu, preboha NA ČO potrebuje trojročné dieťa v noci piť mlieko? Teda nepredpokaldám, že ho pije z pohára. Bola som si istá, že sa dotláča mliekom a nehnevaj sa za odmenu jej dať kinder čokoládku, keď nič nechce jesť? Za odmenu sa dá dať aj bublifuk, balónik, nálepka a pod. Jej jedlo sú samé sacharidy, či termix, banán, alebo krupica jej len zalepia brucho, výživová hodnota nič moc. Vyhoď fľašu, ráno bude hladná, môže dostať kašu, ale nie krupicovú, ale ryžovú, ovsenú, s ovocím, prípadne orieškami. Alebo chlieb, pečivo, tvrdý syr, šunku, zeleninu. Nezje? Nevadí, do desiatej nič, len čistú vodu. Ani chrumku, ani piškótu. Na desiatu ovocie, alebo jogurt, tvaroh, nie termix. Ak aj zje banán, v poriadku. Na obed polievka, potom druhé jedlo, normálna strava, akú jete aj vy, ale menej slaná a nekorenená. Nezje? Nekomentuj to nijako, jedlo zober, mlieko nebude, na pitie jedine čistá voda, nesladený ovocný čaj, žiadne džúsiky. Na olovrant niečo podobné, ako bolo na desiatu, večer klasická večera, to, čo jete aj vy. Jedlo pred ňu polož, žiadne kŕmenie, sadni si oproti, ty si nalož to isté a jedz. Nenabádaj ju, aby jedla, ochutnala, jedlo vôbec nekomentuj, že je zdravé a dobré a ako z neho narastie, nič. Rozprávaj, čo budete robiť, kde pôjdete. Ani sa pred dieťaťom nesťažuj nikomu, že nič nezje, nech to nepočúva. Žiadne jedenie pri rozprávke, lietanie za dieťaťom s lyžicou po byte, predložiť jedlo, ak nechce, po dvadsiatich, tridsiatich minútach zobrať, nekomentovať a hajde von. Nie v kočíku, pohyb. Neverím, že by sa po dvoch týždňoch niečo nezmenilo, ak by si to dodržiavala naozaj striktne. Držím palce.
@cumliiiik Pises ze do leta jedavala prikrmy? A skusala si jej popri nich zavadzat aj kuskovu stravu? Kusky zemiaku, mkrvy, masa atd.? Ak ano, bol tam nejaky problem s celymi kuskami?
Mne tiez pride divne,ze v 3 rokoch pije bebu... nou sa podla mna dost zasyti a nechce ine. Ona by uz mala davno jest normalnu stravu, namiesto beby radsej caj alebo obycajne mlieko
Dakujem, vsetkym za nazory a rady, skusala som skore vsetko, pre u prenenie mala ma 2,5r. Bola som uz aj u lekrky aj na odbere krvy, aj som nechala hladovat, aj som sladkosti zrusila, noc nepomaha, bebu poucivam len na obedny spanok a na nocny len a y v sebe mala aspon nieco z vyzivy, cez den sa snazime funkovat na ovoci pripadne 1 jogurt len aby nieco v sebe mala, ziadala som o radu na akeho odbornika sa mam obratit lebo neviem uz dalej snazim sa ako viem, nieviem ci je niekto taky kto by mi stym pomohol osobne nie iba radami na dialku
@cumliiiik co zjedla vcera za cely den? Myslim vsetko, aj piskotu, polovicu jablka. Mlieko pije? Ak ano, kolko denne? Krmis ju, alebo je sama? Zhorsilo sa to teraz, alebo je to tak stale? Ako reagujes ty, ked odmieta napr. polievku?