Ahojte, zaujímalo by ma aké polievky teda okrem zeleninových dávate skoro 1,5 ročnému dieťaťu. Keďže nie každý deň mám zeleninovú polievku alebo obmenu roznych druhov zeleniny a ich kombinácii tak by som sa chcela spýtať ak mám urobený vývar aj s bujónom pre nás, či to môže jesť už aj dieťa kedže tam je ten bujón.
Alebo ked robite halusky dietatu napr. s tvarohom cim ich omastujete, obycajným maslom?
Ano, v takom veku jedával uz aj rakovinovú, slabšiu cesnakovú, demikst, rybaciu, rozne-zeleninovo-krémové, vajcovu polievku, zo strukovín s chlebíkom
Ano, na halušky -na sladko si dávame maslo, uplne obycajne 82 percentne a ked bryndzové tak masť zo slaniny,
Potrebuje papat aj tuky, a toto su zdravšie tuky ako margaríny
Od roka s nami len som odobrala a menej ochutila soľou.
@martina374 Presne ako píše @moni244 Po roku už moje deti jedia to čo my - väčšinou - a menej solím - ale to my bežne.....Vývar robím silný - veľa zeleniny,mäsa-kostí a nepotrrebuješ žiadny bujón....A ak áno tak jedine bez glutamánu..... 😉 A varím výhradne na masti alebo masle, ak treba jasné olej-slnečnicový al.olivový....Nepoužívam žiadne margaríny a ostatné umeliny...
@martina374 rajcinovu nie rakovinovu (mobil si to prepisuje ako chce, ale ma naštval)
@martina374 a s cim omastit halusky ak nie maslom? Ja by som zasa svojej nedala igelitovu tasku roztavenu do rastlinneho ,,masla,, a vyvar samozrejme ze menej slany ale to bol zaklad
Ja bujony velmi nepouzivam, kupovala som kedysi v DM-ke take "zdravsie" varianty, ale uz som s tym prestala... Raz za cas ale podla mna neuskodi. Preco varis iba zeleninove polievky? Preco mu neurobis aj klasicky vyvar z masa? Moj syncek ma napr. masovy vyvar ovela radsej ako zeleninovu polievku, vsak do vyvaru tiez moze ist kopec zeleniny... Halusky s tvarohom robim s maslom, vsak take su uplne najlepsie 🙂
@martina374 mozes vsetky polievky - zeleninove, vyvar kuraci, hovadzi (bez bujonu - preco ho tam davas?), kremove - tekvicova, brokolicova, mrkvova, zeleninova s krupami/haluskami/cervenou sosovicou, luskova mliecna, cesnakova (len trosku ovonat cesnakom).... paradajkova s dinosaurami bola vzdy top 😀
halusky som mastila bud maslom, alebo vypekom zo slaninky, syn zjedol aj bryndzu zmiesanu so smotanou vtedy, dcera len smotanove...
Kľudne aj mliečne polievky, prívarky - tekvicový, a pod. Zo začiatku som odobrala pre neho zvlášť do hrnčeka nech má na 2x a nám som tam doplnila viac korenia, soli. Bujony nepoužívam, občas vegetu do ryže a snažím sa variť aj pre nás z kvalitných surovín. Zas keď máme vyprážaný syr, či rezeň tak synovi uvarím niečo iné
A u nás je ešte "top" obyčajná vajíčková - ja vždy ešte dávam, že nastrúham mrkvu,zemiak....(že veď im doprajem) a deti najradšej klasiku - maslo+ ja dávam detskú krupicu, voda, soľ, cesnak, bylinky a vajíčka. 😀 😀 😀 😝
@evittam ja už som tiež skúšala od 2 rokov ale ani to nechce. je mu to suché. on potrebuje k mäsu omáčku - šťavu inak mu to nejde dolu a vyplúva mi vyžuvané kúsky mäsa do ruky 😀 Takže ja som zatiaľ aj rada. On celkovo má rád skôr také zdravšie jedlá - cestoviny so zeleninou alebo rôznymi omáčkami, mäsko na šťave, vývary a všetky číre polievky. Jediná nezdravá vec pri ktorej sa mu robia guče za ušami sú hranolky. našťastie ich nemávame často ale vtedy má až hviezdičky totálneho blaha v očiach 🙂
@katka708 Tak toto poznám - to je presne naša Beccy - ten rezeň som len tak spomenula (že to nie je nič zlé) - to zje možno zo pár kúskov- ale tiež musím stále variť tak aby bola ku všetkému omáčka - inak ak fakt nie je hladná tak sa nejak extra nenaje - ale to neriešim - veď si vypýta...U nás tiež "fičí" vývar na rôzne spôsoby - a keby to mala jesť od pondelka do nedele tak úplne v pohode 😀 😀 😀 😀 A dnes máme plnenú papriku a domácu knedľu - už sa teším na večeru..... 😝
@martina374 nas uz v tom veku jedaval uplne vsetko. Dokonca aj curry, chilli, jeho oblubene su olivy. Ved to co jete vy by mal aj on.
Také dieťa už môže jesť všetko to čo vy akurad menej soli.
@martina374 bujon urcite nie, ani tie akoze "natur - rastlinne bielkovinove hydrolyzaty", ale ved vyvar uvaris aj bez bujonu a je est lepsi 😉, a zdravsi.
maslo, tvaroh a podobne veci su mnamka a prospesne, teda ak dietatko nema problem s laktozou a pod. ak prisposobis mnozstvo soli, korenia a inych ochucovadiel tak, aby neprebijali chut prirodzenu potravin, urcite bude drobcovi chutit aj velkacke jedlo🙂
@martina374 od roka deti jedli to, co my, akurat menej slane a korenene, plus par vynimiek ako pikantne, mastne ci vyprazane.
Bujon nepouzivam, do dobreho silneho vyvaru ho netreba, ale masovy vyvar dostava drobliena pravidelne a ma ho zo vsetkeho najradsej. So zeleninou, masom a slizikmi. Jedavala ho davno pred dovrsenim roka, akurat nesoleny zo zaciatku. Inac jedava vsetko co my od roka, zvlast nevarim. Nedavam akurat velmi korenene a tazke jedla. Maslo jedava pravidelne.
táto otázka je pre mňa strašne vtipná, keďže náš malý jedol bryndzové halušky s oškvarkami a masťou ako polročný, detto všetky polievky a ostatné,od kedy je, je to čo my, rovnako osolené,okorenené,obújonované. hoci bujón moc nepoužívam, vývary miluje, všetky druhy 🙂
@martina374 davala som je, to nam v takom veku, len som menej solila