Dávate čaj novorodencom?

nanka3
7. okt 2014

ahojte, chcem sa spytat, ci davate caj svojim babatkam, moja dcerka ma 8 tyzdnov a ja jej caj nedavam, ale rodina ma za to ide doslova ukamenovat, vravia, ze co je to za blbost, caj teba davat, ved musi byt smadna, ze jej tym len ublizujem, ked jej nedavam caj...... a samozrejme caj beru ako liek na vsetko, ked ju trapilo brusko, tak jej mam dat caj. Navyse ma trapi aj to, ze malicka casto place, vzdy tak pol hodinu po kojeni to zacina, vypina hrud, sem-tam vygrcne trochu mlieka, ale to je fakt malicko, mozno taka cajova lyzicka, dost slinta... rozmyslam, co by mohlo byt za tym, tieto priznaky sedia na skryty/tichy reflux, mate s tym niektora skusenosti? Vo stvrtok sa chystam do poradne, tak uvidim, co povie dr. Malu sa snazim kojit tak, aby mala vyssie hlavku ako brusko, postielku ma tiez podlozenu, aj ked som citala, ze by tam mal byt aspon 30-40 stupnovy uhol, co sa mi zda dost, ved by sa smykala dolu. Vravela som mame, ze ma zrejme reflux a hadajte, co je na to dobre????? No predsa CAJ 😠 , pri slove caj mi doslova stupa tlak. Myslite si, ze by ten caj na to fakt zabral? Dakujem

zuzuzv
7. okt 2014

toto by inak aj mna zaujimalo, vraj sa ma davat caj aj voda...mne dokonca mama povedala ze po lyzickach, nie z flase.... 🙄

prasiatko30
7. okt 2014

nie nedavala som dokonca pri mladsej sme prezili jedno z najhorucejsich liet a castejsie sme prikladali ale sa mi zda ze som ani tu vodu nedavala ale to by som ti uz nevedela povedat na 100%

lulu369
7. okt 2014

@nanka3 Ahoj, nedaj sa odbiť 😉 Jamám doma už 2 detičky, ktoré som kojila a ani jednému som čajík nedávala (teda zhruba do 3. mesiaca)...Taký malý drobček ako je tvoja malá má úplne všetko v tvojom mliečku a samozrejme jej zahasí aj smäd 😉 A čo sa týka toho že malá ti kojení často plače,môže to byť tým, že ju trápia koliky, aj ja som to mala s dcérkou a nám na to pomohlo každý deň natierať bruško (a troška zľahúčka pomasírovať) mastičkou PUPIK (kúpiš ju v lekárni) 😉

evkapen
7. okt 2014

kym kojis, nedavaj ziadny caj ani vodu, v tvojom mliecku je vsetko co tvoja dcerka potrebuje pocas prvych 6 mesiacov 🙂

nicolle21
7. okt 2014

ak kojis, tak je zbytocne podavat vodu, caj, cokolvek, mlieko ma dieta aj od smadu, je blbost, ze je smadna, tak male dieta ked nie je v pohode, tak to zacne patricne davat najavo, takze sa neboj, ze lezi spokojne a umiera od smadu 😀
nas maly bol na UM a aj tak som mu vodu davala len sporadicky, on bol ale letny (minuly rok bolo leto pekelne horuce), nikdy mi ale smadom netrpel, dostaval mlieko vzdy ked si vypytal, ziadne rezimy, nic, ked kojis, tak tym je to lahsie - das ked si vypyta a ona si uz tie potreby pokryje ako potrebuje 😉
my sme cajikovat zacali s prvymi prikrmami - okolo 5teho mesiaca a neskor som ho oducila od sladenych a kadejakych cajov a pijeme len cistu vodicku a chuti mu veru najviac 🙂
@zuzuzv inak to ma mama pravdu, pokial kojis, je lepsie davat po lyzickach ako z flase 😉

sharlotta
7. okt 2014

Caj len zbytocne organizmus odvodnuje. Jedine, co dietatko do 6 mesiacov potrebuje je materske mlieko. Ak kojis a davas caj, dietatku tym nedavas ziadnu vyzivu, len mu naplnis brusko cimsi zbytocnym, co nema vyzivovu hodnotu a ty tym prichadzas o mlieko. Dietatko je syte a tvoje telo dostava signal, ze nepotrebuje tvorit tolko mlieka. Caj je prezitok minulej doby. Je tazke sa branit vsetkym tym bludom, ktore v sebe starsie generacie uchpovavaju, ale ziaden caj dieta nepotrebuje. Mlieko dokaze uhasit smad dokonale(obsahuje 80% vody). Ak by nedokazalo, priroda by to vymyslela tak, ze by sa nam v prsiach tvoril caj.

brumka
7. okt 2014

moje deti kojene jedna 15m druha 14m. prva zacala pit vodu okolo 6-8m a cajokolo10m ad ruha ta mi prvy krat caj pila vcera od 10m len vodu a kojenie je aj od smadu a ak boli brusko kludne koliky zo stravy

esterba
7. okt 2014

@nanka3 ked kojis, vodu (pripadne teda caj, ale naucit dieta na cistu vodu cca od toho 6. mesiaca neuskodi) az pri zavedeni prikrmov. Drzim palce, "mudrosti" jednym uchom dnu, druhym von, prip. im povedz, ze ti tak kazala lekarka, to zaberie na 70%, na zvysnych zabera "hovorili v telke" 😀

maaaaaaaria7
7. okt 2014

ja mojej doteraz nedávam čaj a tvoja je na to úplne malinká.. ani vodu jej nedávaj.. správne robíš, sme rozčítanejší ako naši rodičia /čo nie je vždy dobré🙂)))/. dávaš jej vyššie hlavičku, dobre robíš.. snaž sa iba kojiť, prikladať bábätko a každým dňom to bude lepšie..🙂. porozmýšľaj, či sa ty stravuješ dobre, veľa vody pi, aby bolo dosť mlieka, žiadne bublinky, menej sladkého a málo zeleniny.. nech ťa nenadúva.. a tak.. 🙂.
ale samozrejme, ak dáš čaj, nič sa nestane.. len je to zbytočné.. moja je doteraz na vode🙂))

janinka007
7. okt 2014

ja som pol roka čisto len kojila a to sa malý narodil v júli,teda aj kapánek teplo bolo...

evittam
7. okt 2014

@nanka3 Ahoj, je to o názore. Ja mám dve deti, obidve kojené a dávala som aj čaj a normálne z fľašky a je jedno či je leto alebo zima. V lete je teplo vonku, v zime je zase bábo vo vykurovanom prostredí. A je podľa mňa blbosť hovoriť, že čaj netreba dávať len kvôli tomu, že kojíš. Dieťatko môže byť smädné. Aj my dospelí a staršie deti len nejeme ale aj pijeme.....Sa mi aj osvedčilo, že keď som nakojila a pýtalo cca po pol hodinke, tak som dala trošku čaju a pekne bábo spinkalo aj ďalšie dve hodinky.... 🙂 😉 Čaj určite neublíži a ak trápi bruško tak odporúčam feniklový a aj ty ho pi. 😉 No a čo ti povie lekárka, tak to je tiež len ďalší názor na vec. 🙂

sharlotta
7. okt 2014

A hadaj, preco generacia nasich mam tak hufne "prichadzala o mlieko"? No lebo mali ten spravny patent... 😉

nanka3
autor
7. okt 2014

@lulu369 koliky ju netrapia, kaka pekne, skor si myslim, ze ma skryty reflux a pali ju zaha

mon29
7. okt 2014

Ja som kojila aj kojim este ,ale davala som aj cajik aj vodu...pre mna mlieko je mlieko a tekutiny tekutiny..takze ak jej das napriklad harmancekovy moze jej to ukludnit zaludok..inak ja som davala tiež lyzickou..

mon29
7. okt 2014
sharlotta
7. okt 2014

@nanka3 u malych deticiek to byva bezne. Este nemaju dovyvinutu a plne funkcnu blanu, co uzatvara zaludok. V pohode jej mozes dat prsnik aj po polhodinke. Uvidis, ci vezme, ci ju to upokoji. Pri synovi som prve dva mesiace kojila dost casto, neviem ani kolko, nikdy som to nesledovala. Ale niekedy asi aj po 15 minutach. Pri dcere som vsetko sledovala a znervoznovala sa. Mama zase do mna rypala, ze "to si ho zle ucim". No uz som nepocuvala nic. Intenzita kojenia casom sama ustala. 😉 Vela sily prajem.

nanka3
autor
7. okt 2014

@sharlotta presne to iste som im povedala, mama aj svokra kojili 3 mesaiace, no hadajte preco???? Bo davali caj z flasky, kde lepsie tieklo a navyse dieta predsa nemoze byt smadne, dospely clovek ano, pretoze ten konzumuje rozlicnu stravu, ale dieta nevie, co je smad (aspon ja som toho nazoru), ved si zoberme vsetky cicavce (kravy, zajace, macky....) ktorym nosia matky vodu v papuli??? Az ked su mladata vacsie, stavaju sa sami na nohy, vtedy zacinaju jest aj inu stravu ale popritom este cicaju mlieko, takze som nazoru, ze kym nie su prikrmy, tak je voda aj caj celkom zbytocna.... takto som sa im to snazila vysvetlit, ale ony si stale len svoje omielaju, esteze byvaju 100 km a mam pokoj, ale aj od telefonu ma dokazu riadne vytocit. Verim, ze caj neskodi, isto by sa jej nic nestalo, ale ani jej nepomoze, jedine co tak ich len oblbne a zaplni brusko....

sharlotta
7. okt 2014

@mon29 ja som na harmancek alergicka a prisla som na to az ked som mala 20. Aj u deti sa harmanceku oblukom vyhybam a radsej len tak trosku skusam uz na dceru. Toho sa bojim fakt, kedze viem, co to urobilo so mnou, neviem, co by som v tej chvili robila s dietatom. :/

nanka3
autor
7. okt 2014

@mon29 raz som jej dala feniklovy, ked ju bolelo brusko, par lyziciek (4-5 asi), pretoze som vyskusla vsetko od masazi bruska, teplej plienky, kvapiek, rektalnej rurky... Tak zo zufalstva som aj caj vyskusala. Ty jej kolko lyziciek zvyknes dat? Bo ked cajom krmili nas, tak to bolo z flase, takze si neviem predstavi ako dlho by som jej to davala po lyzickach.

sharlotta
7. okt 2014

@nanka3 no vidis, sama mas dost rozumu 😉 Ja uz odpovedam, ze "dobre"... 😝 Nemam uz sil, lebo argumenty nezaberaju.

carmenka123
7. okt 2014

ahoj pokial je kojena tak jej staci len materske mlieko lebo v podstate tam ma vsetky ziviny aj od hladu aj od smadu ja som prvej dcerke davala feniklovy caj ale nechcela to vôbec pit a pri druhej dcerke som nedavala vôbec je to individualne ked to tak citis tak skus jej dat ved za vyksusanie nic nedas... ja som jej davala priamo z flase na lyzicku som jej nedavala caj

sharlotta
7. okt 2014

Este skus Babycalm.

mon29
7. okt 2014

@nanka3 normalne som urobila cajik podla navodu vychladla na telesnu teplotu a potom som jej davala lyzickou kolko potrebovala.. trvalo to par minut.. zvysok som vypila ja ale zvykla si na cajik aj na vody aj na lyzicku ...a neskor s tym nebol problem.. na brusko skus aj espumissan kvapky..

girlie_konik
7. okt 2014

@nanka3 - nic v zlom, ale CAJ je magicke slovo vacsiny zien po 50. Moja svokra detto, maly nemal este ani 2 mesiace a ona by ho uz nadajala cajom, idealne osladenym kockou cukru 😲oo
Islo ma porazit, ked som to pocula, stale len - nedame mu cajik, urobim mu cajik, osladim mu cajik, vrrrr, takze ta uplne chapem ;)

zuzi0110
7. okt 2014

@nanka3 nech si precitaju odborny clanok na temu caj a dojcenie a potom nech si nechaju svoje mudre rady a tebe nech daju pokoj http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/28/preco-...

orlik4
7. okt 2014

@nanka3 ja len tolko, ze ak si myslis, ze nema dost tekutin, tak kontroluj fontanelu. ak ju nema prepadnutu, tak nemas problem...

lucinkao
7. okt 2014

Ahoj moj maly mal reflux a grcal a plakal a zasa grcal a ja som mu zacala davat koprovy caj a aj ja som ho pila a jemu to pomohlo ale kazde babo je ine napr moja kamoska dotera nedava caj leb vodu ako ja vravim kazda mamicka si robi podla svojho najlepsie uvazenia s babatkom

jarushka599
7. okt 2014

Ja som čaj dávala od narodenia, aj ked som kojila, kojila som len 2 týždne...viac sa nedalo, ale čajík som dávala, lebo mám už druhého chlapčeka a trápily nás koliky, nakoľko bol veľmi pahltný a potom ten cirkus s bruškom, no nemohla som sa dívať na drobčeka, ako sa trápi bolesťami...dávala som len feniklový od 0m., pomáhalo mu to pri prdkaní , kým sme pomasírovali mastičkou a uvľavilo sa tak bol vytrápený až až. Proti kolike som mu pridávala čajík aj do mliečka umelého, tak menej ako 1/3, a pomáhalo to s kolikou, k tomu som mu dávala kvapky Babycalm a homeopatiká Gastrocynesine a od vtedy sme nemali žiadny problém, doteraz je veľmi pahltný a čajík pijeme dodnes, už máme 6 mesiacov, dokonca v noci ked sa zobudí, nie je hladný, ale smädný, vypije fľašku a spinká ďalej....takže asi budem tá druhá strana pohľadu, ale takto sme obaja spokojní 😉 😉 😉

lulu369
7. okt 2014

@nanka3 aj moja kakala a koliky mávala aj tak...môže to byť aj reflux, ale to bude najlepšie prebrať s pediatrom...

asocial
7. okt 2014

@nanka3 stoj si za tym, pokial kojis zaidemn caj ani vodu..potom sa zeny cuduju, ked davaju od narodenia caj a vodu namieto kojenia, ze vydrzia kojt dva tyzdne s tym, ze nemaju mlieko a podobne veci..

takze nic take nepotrebuje...len mlieko..
ja som tiez kvoli kojeniu a mojim metodam casto kritizovana, aj som bola...aj to malo za nasledky iste zhorsenie vztahov..nastastie, sme vo faze, ked si myslia, ze som sibnuta, ale nekomentuju:D..