Dievčatá prosím dajte tipy čo varite ročným deťom. Môj má za pár rok. Viem, že už môže pomalicky jesť ako my ale je daky vyberaný a hocičo nespapa. Dajte prosím ak máte overené recepty 🙂 hlavne obedy má zaujímajú polievky a hlavne jedla niečo čo naozaj chuti 🙂
Aj nas vsetko. Aj parky, aj klobasu, aj slaninu, orazenicu, krupy, hrstkovu polievku... Nebojime sa toho a nikdy ziadenmpeoblem nebol
@miruschkar nás má 18 mesiacov, ale dochucovat som začala až teraz. Dnes mal dokonca maďarský guláš s knedlom 😁 ale ma veľmi rad a varím mu od začiatku špenát so zemiakovou kašou, pripadne vajíčko.
1.klasicky zaprazka, do toho cibuľka, zalejem mliekom s vodou, dám špenát mrazený a varím. Dochutíme soľou, cesnak pretlačíme a rozmixujem. Spojím to so zemiakovou kašou a ide sa za dusiť s tým. Ja špenát nemám rada, ale malý a ocko sú za ním celi zhavi.
2.tekvucova polievka z hokkaido, aj tu miluje. Na cibuľke a cesnaku orestujem nakrájanú tekvicu s 1 mrkvou, zalejem vodou a uvarím do mäkka. Potom rozmixujem a dosolím.Ale vravím, soliť som začala až teraz. Zjedol to aj neosolene, je to celkom fajn. Vody menej, aby bola hustá po rozmixovani, dávam mu do nej roztek a tak papa.
@lolinko ahoj ďakujem aj ja môjmu varím všetko ale nie všetko mu chuti ... dáke dobre recepty ak máš kľudne pridaj
@jaja23 ďakujem za receoty špenát má aj môj rad a polievočku skúsim 🙂
@miruschkar Ahoj, môj syn už má síce 8 rokov, ale ak si dobre spomínam, tak okolo roka mal najradšej vývar a kuracie mäsko na šťave s cestovinami. Aj zemiakové pyré mal rád a k tomu napríklad lososa, len tak, vareného vo vode. Niekedy som mu pyré robila aj kombinované s mrkvou, alebo brokolicou. No a spomínaný špenát bol tiež obľúbený. Keď si spomeniem na ďalšie, ešte Ti napíšem, toto boli zatiaľ také topky, to zjedol vždy.
@h2 ahoj ďakujem moc ...môj pyré nemá dako rad neviem prečo 😅 Má rad stavy tak ak ta napadne daky recept sem s nim
Ja som robila polievky všetkých druhov. Tie mala rada, mäso na zelenine, rybky, palacinky, cestoviny... Kopec bežných veci. Co sa týka klobás a slaniny a takýchto smejdov... Teraz dieťaťu síce nič byť nemusi ale o 20 rokov sa rodičom poďakuje. Môj muž by vám o to vedel písať... Črevo o ročného dieťaťa ešte nie je zrelé, vyvíja sa do 3 rokov. Takže áno. Nevhodna strava môže ublížiť a veľmi
Od roka jedol všetko to co mi... Načo variť na dvakrat keď to nie je potrebné...
@lucia147852 ďakujem ale takéto nič nedávam a ani nebudem .. písala ak má niekto chutne recepty 🙂 klobasu mu dávať nebudem 💁
@klarissa25 ako som aj písala nevarim už na dvakrat ✊️ maly papa to čo my .. chcela som ale recepty ako aj hore písali mamičky lebo nie malému všetko chuti .. variť na dva krat pre rocne dieta už ozaj netreba
@miruschkar náš malý ma napriklad strašne rád polievky... Špenátova s vajíčkom, tekvicova.... Rizoto ľúbi krémové hocijaké... Už ma síce 3,5 roka 😉
@miruschkar recepty všetky krémové polievky so základom cibuľa, cesnak, najradšej mala hokaido, hraskovu, zeleninovú, cviklovu, mrkvovu, kalerabovu, brokolicou.... Mäso tiež na cibuľke, cesnaku, s rôznou zeleninou, paorika, rajcina, hrášok, mrkva, najradšej mala hovädzie. Príloha všakovaka od zemiakov, cez ryžu, cestoviny. Rybku len na masle so zemiacikmi. Ú dieťaťa často platí co najjednoduchšie tým najlepšie.
@klarissa25 moj zase nemá rad moc ryžu teda zatiaľ .. neviem možno keď bude vacsi 🙂
@lucia147852 ďakujem a polievky si rozmixovala a niečo pridávala ? A to mäso so zeleninku len nakrájané na malé kocky aj zelenina ? To bolo so šťavou?
@miruschkar tak možno s tarhonou 😉raz som nemala doma ryžu a urobila som to len s tarhonou jasne bolo to trochu iné na druhéj strane to bolo tiež fajn 😉však uvidíte 😉
@miruschkar my máme veľmi radi mixované. Vždy dám na maslo cibuľku, cesnak pridám zeleninu akú chcem a zemiak. Varím do mäkka, soľ, štipka korenia. Na zvýraznenie chuti môže ísť trocha smotany. Ja dávam ako mam a ci nezabudnem a pomixujem. Do toho opeceny chlebík.
Mäsko bud na kocky alebo aj normálne ako rezne. A áno si šťavou. O pečiem si mäsko na to nakrájanú cibuľu, papriku, rajcinu, a dusim do mäkka. Niejedy pridávam mrkvu, hrášok, jak mame chuť. Všetko to aj mužovi chuti takže je to vybavene
Čaute, to som rada že nie som jediná čo varí pre všetkých rovnako ;) máme 16 m a miluje perkelt, všetky polievky, halušky bryndzové, už okúsila aj segedín a pohoda...;) Netreba nič prehanat
@ave_eva ahoj daj typ na dobrú polievku 🙂
@miruschkar ahoj, zajtra idem kapustovu zo sladkej kapusty (tzv šajtlava). Pokiaľ sa ponáhľame a nestíham variť, tak na masielku osmahnut zeleninku (nastrúhanú mrkvu, petržlen,kaleráb) podusiť a zasypať krupicou spolu chvíľku popražíme a zaliať vodou, dávam domácu vegetu do toho a nakoniec pustiť vajíčko ;) polievka super hustejšia zasýti aj malú aj mňa ;)
Mame 18 mesacneho. Lubi polievky, najviac a maslovej tekvice. Akekolvek Dalsie polievky so slizikmi ties zbodne.
Z hlavnych jedal ma najradsej paradajkove omacky. Tak najviac robim masove gulky, malicke, v paradajkovej omacke, bud a knedlou, alebo top 1 a cestovinou.
Dalej ma velmi rad fazulky v paradajkovej omacke, baked beans, tak to ma so zemiakom.
Celkovo je to co mi.
@miruschkar ahoj, ja nachádzam veľmi inšpiratívne recepty pre seba a svoju 15 mesačnú dcérku tu na fitshakeri
https://fitshaker.sk/kategoria/recepty/recepty-...
@evittam ahoj áno viem... aj nás už papa to čo my ale hľadala som recepty
@miruschkar Môj má 11m a miluje krémové polievky. Top sú asi hokaido+mrkva (uvariť, mixnúť), červená šošovica+mrkva, ružičkový kel+zemiak, cuketa+brokolica+pšeno, cvikla+pšeno. Ale má rád aj vývar (povarím mäso, zeleninu). Má rád aj cestoviny (pridám rôznu zeleninu) alebo krémové rizoto (hrášok, kukurica). Len teraz mu idú očné zuby, takže kúsky niekedy odmieta. Na druhú stranu, snaží sa papať sám, takže si chce sám dávať kúsky napr. cestovín, zeleniny do pusy, alebo mu držím ruku s lyžičkou a akože si sám dá do pusy (no máme to vtipné).
@moor prosím a to krémové rizoto ako pripravuješ ? Ďakujem za typ na polievky vyskúšam aj take
Vacsinou chude masko s korenovou a inou zeleninkou uvarim ako vyvar. K tomu priloha zemiaky/ cestoviny/ bulgur/ kuskus.. alebo masko dusim s porom. Napriklad kuracie s brokolicou a karfiolom alebo telacie/ hovadzie s mrkvou a petrzlenom. A k tomu zas priloha. Alebo tekvica spenat a ktomu zemiaky a varene vajicko. Vacsinou je to masko plus zelenina a lahsia priloha. Nevyprazam ani nepeciem zatial. Snazim sa davat lahsie stravitelne jedla vzdy len par surovin na jeden chod. Snazim sa nemiesat vela tazkych surovin dokopy ako maso a strukoviny ci obylniny atd..
Mala prikrm bez dochutenie vyvrátila až ju striaslo má 9 mesiacov a dako neriešim že čo len to musím aj mixovať lebo ju naťahuje ako by jej to dráždila hrdlo postupne mixujem na väčšie kúsky
@miruschkar Je to vlastne také redšie rizoto, nie "suchá" sypká ryža. Urobím ryžu, pridám zeleninu - buď uvarím samostatne a zmiešam, alebo varím všetko spolu s ryžou. Nechám viac vody a pridám trošku masla.
@miruschkar u nás v tom čase letelo mäso /to je jedná aké či kuracie či králik/uvarené s kukuricou a s jablkom sladkým.
Ahoj
Mne je jedno, nech ma tu mamičky aj pod zem zakopu.
Mám 3 deti a nikdy som nerobila rozdiel, čo sa tyka jedla.
Nikdy som nemixovala, iba vydlickou popucila, a dala jesť ochutené jedlo. Áno menej som solila, či korenila ale dochutila!
A synovia zjedia úplne všetko a nič im není, a dcéra 7 mesačná s jedlom nemá tiež problém. Akurát čo som si vsimla, že jej viac chuti keď jeme viacerí.
...skúste sa popýtať svojich mamičiek, či babiek a keď ešte žijú aj prababiek aka bola stáva vtedy. Nikdo nerozmýšľal nad BIO, to co bolo to sa dalo.
Áno voľakedy bola iná kvalita čo sa týka jedla.
... Tiež som sa zo začiatku bala, čo dať aké jedlo, ale moja babka povedala " skús jej dať, neboj neublížis jej, a buď jej to pôjde von vrchom alebo spodkom" a týmto sa riadim
Takže mi jeme všetko.