ahojte maminy,
chcela by som vediet vas nazor, vedomosti a skusenoti...
ako pise mudre clanky, s prikrmami by sa malo zacat niekedy medzi ukoncenym 4. a ukoncenym 6. mesiacom a to (okrem ineho) kvoli moznemu vzniku alergii, ak by sa zacinalo neskor
chcem sa vas opytat, co by ste robili na mojom mieste a ci ste sa s tym stretli: maleho (je na UM) som zacala i z tohto dovodu prikrmovat, ked mal 4,5mesiaca. bolo mi jasne, ze pojde o miniaturne mnozstva, cize sa bude iba s novymi chutami zoznamovat - a tak aj bolo - mrkva, zemiak, brokolica postupne v priebehu tyzdna a pol - dokopy zjedol asi 5 kavovych lyzic
napriek tomu reagoval alergickou reakciou - "zacervenali" mu lica a brada, ako to byva pri pociatkoch ekzemu
pokracovali by ste s prikrmami - skusili inu zeleninu? - ked uz raz zacat - tak aj pokracovat? alebo radsej dali pauzu tyzden dva a potom zacali znovu vramci hesla: ved je este na prikrmy cas? neviem proste... ci som bola sprosta, ze som zacala s prikrmami skoro a tak mu ublizila a vlastne tu alergicku reakciu sposobila alebo by sa to objavilo mozno i neskor. teraz ma to celkom trapi :/
dakujem
Vždy treba zavádzať len jednu novú potravinu a počkať na tom aspoň 3 dni(lepšie aj týždeň - nemáš sa zas až tak kde ponáhľať🙂, aby si vedela na čo ti reaguje. Ak dieťatko reaguje, neznamená to, že bude na to reagovať vždy, Je maličké. Potravinu na ktorú reaguje treba vysadiť a skúsiť ju potom niekedy neskôr. Teraz by som ti radila príkrmy vysadiť, počkať minimálne týždeň - dva, aby sa mu pokožka upokojila a začni len zemiakom a nechaj ho dlhší čas. Potom pridaj mrkvu a zas počkaj dlhší čas. dávaj malé množstvá, keď už vieš, že reagovať môže. Neviem, ako je to u takýchto drobčekov, ale nás alergologička učila, že pri alergickej reakcii je dobre dať živočíšne uhlie, aby sa naň naviazali alergény a čím skôr z tela vyšli von. Ale over si najskôr, či aj takéto miminko živočíšne uhlie môže.
Mrkva a zemiak byvaju velmi castym alergenom, lepsie je zacat zelenou zeleninou brokolica, spenat, cuketa ...
Ja by som sa spýtala lekárky. Môj syn má totiž potravinové alergie (prejav má Quinckeho edém,čiže opuch pier,jazyka a vnútorných slizníc a máme aj adrenalinovu injekciu), takže viem,že to nie je sranda. Môže to byť aj životu nebezpečné,ak zanedbas nejaký stav. Radšej sa poraď s lekárom.
Prave preto sa caka 3 dni po kazdej novej zavedenej potravine, aby sa dalo zistit, ktora potravina mu sposobuje alergicku reakciu. Tu konkretnu zeleninu na cas vynechas (vo vasom pripade treba prestat so vsetkym, kedze nevies, co mu to sposobuje) - aj na mesiac a potom skusis podat znova, postupne pridavat po 3 dnoch nove druhy a sledovat. Treba sa poradit aj s pediatrom. Inak, moj syn maval v tom veku tiez cervene lica a nesuviselo to s jedlom, ale so zubami 😉 V 5-ich mesiacoch mu vysli naraz spodne jednotky a cervene lica zrazu zbledli 🙂
A pri vsetkych zeleninach?
Ja by som pockala. Vraj treba tu,ktora sposobila alergicku reakciu na nejaky cas vysadit.
Ja som.tak spravila s jogurtom,kedze maly zo zaciatku po nom vracal. Tak sme este 2-3tyzdne mali ako olovrant stale MM. Nasledne som vyskusala opat a uz v pohode.