Čo robiť, keď dieťa nechce skoro nič jesť?

ddanike
21. jún 2023

Viem, že táto téma sa tu už viackrát vyskytla, ale väčšinou je problém s menšími deťmi.
Moja má už skoro 7 a od malička jej skoro žiadne jedlo nechutí. Myslela som si, že z toho vyrastie... Nie že by nemala chuť do jedla, ale chutí jej len všetko "čisté" a nevýrazné - chlieb z maslom, cestoviny najradšej čisté, ryža. Ešte zje ovocie a pár druhov zeleniny. Žiadne mäso (okrem rezňa, tam sa tá mäsová konzistencia stratí), žiadny syr, strukoviny atď. Sladké by jej samozrejme chutilo :( Skúšala som všetko možné, po dobrom aj po zlom, ale ona má zábrany niektoré veci vôbec ochutnať, niekedy mám pocit, že ju až napína, keď ochutná niečo pre ňu nezvyčajné. Veľa jedál jej smrdí (ale napríklad bryndzové halušky sú ok). Riešili ste niekto niečo takéto? Je na to nejaký spôsob alebo len čakať, či z toho naozaj vyrastie?
Ja som vraj tiež nič nejedla, keď som bola malá a teraz jem všetko, tak mi to dáva iskierku nádeje 🙂
Mám samozrejme obavy o jej zdravie. Dávnejšie jej robili také bežné testy na nejaké intolerancie a nič sa nezistilo

syslik81
21. jún 2023

moja je taka ... dlho jedavala len ryzu s varenou brokolicou alebo cestovina s brokolicou ... obcas kusok syra . 2 druhy polievok dookola.. nezje ani sladky obed-palacinky kolace etc, neznasa burgre ani pizzu .. v skole daco poje .. a doma mame dookola tie iste jedla .. postupne tam pridavam po troche daco nove ..

andreatytler
21. jún 2023

@ddanike Ak stale zje dost zakladnych potravin, netrap sa a nukaj tak ako to ma ona rada.
Skus tie tanieriky kde su oddelene priehradky aby sa veci nemiesali. Mozno ju bude bavit si cestoviny namacat do omacky.

lucka_ke
21. jún 2023

aj môj syn tak - jeden druh jogurtu, jeden druh mlieka, zemiaky vôbec, omáčky ani neochutnal, ryba smrdela... ale čím bol starší tým to bolo lepšie, len stále ponúkať, nechať ochutnávať

barboorka
21. jún 2023

ano, ja som presne toto riesila s mladsim synom.. od cca 2 rokov zil iba na suchych chleboch, rozkoch, suchej ryzi, suchych cestovinach.. z polievky bol ochotny zjest iba cistu vodu, ziadnu zeleninu, vyvar so slizikmi jedol.. maso ziadne, iba rezen.. tiez ako pises nic nove nechcel ochutnat, nepomahalo nic, ani sluby ani vyhrazky.. nejedol ani v skolke.. zato vypil vela mlieka, jogurty jedol.. skusala som aj psychologicku, nepomahalo nic, tak sme prestali riesit.. rozjedol sa az v skole a teraz by zjedol tusim aj mna 😅.. ma 8 rokov.. tak ak ti mozem poradit, nechaj ju tak, nech aspon vela pije, uvidis, ze sa to zmeni, na niektore veci musia tie decka skratka dozriet.. drzim palce, neboj, o par rokov sa tomu budes smiat ako ja teraz.. 😉

martul
21. jún 2023

@ddanike klídek a zvykni si, netráp sa. Môj syn má 23 čochvíľa a neje furt. Základ ti zje, to je dobre.

bu1bu
21. jún 2023

U nas je to presne take iste, aj vekovo aj co sa tyka vyberu jedla. Som z nej zufala.. pred par tyzdnami som prosila lekarku nech jej urobi krvny obraz, ved sa to musi nejak prejavit, NIČ! Normalne som nechapala. Poradiť ti neviem, len ti chcem povedať, že v tom niesi sama .
P.S. Tiez som ako dieta nic nejedla, mama zo mna bola rovnako nesťastná, teraz zjem vsetko 😊.

pink_lady
21. jún 2023

takze mrvenicovu a slizovu polievku + rozky s maslom + dukatove buchty+ suche spagety budem robit daslsich xx rokov? som dufala ze z toho vyrastie 😂 (bude mat 2 rokvy. vsetko ostatne odmieta. teda este termix obcas zje a krupicu)

svetlonos
21. jún 2023

@ddanike
a ako si to riesila doteraz? Pokial v skole coto zje, tak ju nechaj hladnu. Ona potom zje aj ine veci od hladu, ci?
Nechcem vyzniet ze necham chuda dieta hladom umriet. Ale kedysi asi ani tvoja mama nevarila extra co si chcela.
Ake mam dve kamosky s rovnakym problemom. Jedna urobila xhybu a konpenzuju to sladkym- sisky, croasanty, sladkost a podobne. Bola zufala. Hranolky a rezen tiez nie problem, ani tie "ciste" potraviny, tie zje. Maly ma 8 rokov. Druha kamoska podobne - 10 jedal kolom dookola, "maly" ma uz 14 a chodi na sportove gymnazium. Ako to riesila t oha mama pri tebe? Moja sestra bola schopna presediet pri struckovej polievke s nadrapovanim dlho, ja som neznasala drzkovu, inak sme jedli takmer vsetko - sk klasicka kuchyna.
Nas maly ma 3 roky a ked ma tendenciu spekulovat, ze to a to nechce, ma smolu 🙂

svetlonos
21. jún 2023

@svetlonos
Nedostane ako nahradu nic sladke a pocka do dalsieho jedla, kolkokrat si aj sam uz vypyta. Velakrat tiez baci, ze chce same xestoviny, no ked mu dam s omackou, zje samozrejme aj tie. Skusa samozrejme ;)
Prajem ti vela trpezlivosti. Inak jedna ta kamoska to riesila s psychologom a potom zacal jest ten rezen. Ona sama neje dost veci, podla mna takych uplne beznych. Drzim palce.

luccija
21. jún 2023

@ddanike a čo jedáva v škole na obede?zaujímavé, že veľa detí odmieta zase halušky🙂
Skús jej dávať b vitamíny.A snáď z toho vyrastie v puberte

scila
21. jún 2023

@ddanike ja mám takú 5 ročnú. Vývar čistý bez slížov. Cestovinu len so syrom. Ak zje ryžu, nezje mäso a naopak. Zemiaky, kukuricu a v podstate všetku zeleninu v žiadnom prípade. Len hrach, ale iba surový. Ovocie asi 5 druhov. Zo zeleninovej polievky s haluškami len halušky. Najradšej by žila na jablkových výživách a suchých rožkoch
A aj starší syn bol taký keď bol malý. Teraz má 9 a je to oveľa lepšie, ale stále je kopu vecí ktoré nezje. A z takých veci ho vie napnúť že nechápem.

martinka13
21. jún 2023

Ja som vraj tiež nič nejedla a narástla som 175 cm 😀. Pokiaľ mala prospieva tak by som to neriešila. Zje Ti aj zeleninu aj ovocie.... moja neter nevypije nič len vodu. A s jedlom ako Tvoja. Všetko čisté, najlepšie bez chuti. Z ovocia tuším len jablko.

ddanike
autor
21. jún 2023

no, vidím, že to tak nie je len u nás 🙂 ona zatiaľ normálne rastie, ani podvyživená nie je, čo nechápem. Ale býva napríklad často chorá, tak neviem, či tá prieberčivosť môže mať vplyv aj na imunitu.
Skúšali sme aj také, že keď niečo nechcela, nedostala nič iné, ale to bol horor - vydržala nejesť hodiny, bola od hladu nervózna a uplakaná, ale aj tak nepomohlo. Po pár hodinách sa prinútila zjesť za lyžičku a ledva to zvládla. Ale úprimne, takto sa mi to riešiť nechce. Nechcem, aby jedlo bola u nás veľká téma, o ktorej sa nekonečne dohadujeme, ani aby som v nej vypestovala totálny odpor ku všetkému.
Možno začne jesť všetko až v puberte, keď si bude fakt uvedomovať, že potrebuje výživu.
Ale trochu ste ma upokojili, ďakujem 🙂 Asi je to bežnejšia vec, ako som si myslela...

henka80
21. jún 2023

@ddanike moja ma 6,a akoby som citala o tej mojej🙂

evkamotka
21. jún 2023

Nemusi z toho vyrast. Budes jej to tolerovat a z prieberciveho dietata vyrastie priebercivy dospely. Chodila som s takym chalanom a nebol schopny najest sa v beznej restike z menucka. Ked si navela vybral, aj tak nic nebolo dost chutne a nezjedol to (nic tomu nebolo). Strasne. Poznam takych dospelych viac a podla mna im rodicia spravili medvediu sluzbu. V detstve razne nezakrocili a teraz sa v dospelosti nevedia v praci, na vylete, na vecierku prestravovat napriek bohatej ponuke a normalnom kvalitativnom standarde

marianarem
21. jún 2023

@ddanike Manzel bol ako dieta legendarny nejedak, rastol tiez normalne, hoci chudy bol ako spageta. Ked ho skusali vyhladovat, vydrzal nieze hodiny, ale 2 dni bez jedla. Na treti den to uz mama dalej nedala. Jeho jedenie bola ozaj katastrofa, niekedy sa aj tvaril, ze je, ale napchaval si to do lic a tam si to syslil, kym sa nedalo toho zbavit.
Zlomilo sa to v cca 10 rokoch. Manzel si dodnes pamata na pocit, ze zrazu citil, ze vyhladol a prvykrat sa s chutou najedol. Odvtedy to bolo coraz lepsie. Dnes je dost vela a zje hocico okrem hribov. Je dokonca gurman, rad chodi po restauraciach a ochutnava nove veci. Ja rada varim a rada skusam varit nove jedla, vacsinou cudzokrajne, pripadne vymyslam svoje a on fakt vsetko rad ochutnava a tesi sa, ked je nieco nove zaujimave.

bu1bu
22. jún 2023

@ddanike normalne mam pocit ze to pisem ja 🙈 uplne rovnako aj u nas, vydrzi nejest cele hodiny…

kvetinka75
22. jún 2023

moja dcéra bola taká istá, postupne sa to zmenilo. Ale to až keď bola na strednej. Ona bola hádam jediné dieťa, ktoré nemuselo ani pizzu. Radšej si dala samotné cestoviny. Samotné zemiaky, sem-tam jogurt, Ale zase zjedla veľa ovocia, zeleniny.