Čo raňajkujú a večerajú vaše 3 - 4 ročné deti?

17. mar 2022

Čo raňajkujú a veceraju vase 3-4rocne deti?

Som kritická sama aj na seba a začínam mať pocit, že občas aj na detskú stravu.
Mám zle ,,svedomie,, ak dcérka by mala dve sladké jedlá za deň napríklad.
Alebo keď ma na raňajky krup.kasu, nič iné sladké do dňa nedávam. Radšej som keď máme klasické jedlá a pomimo toho by si dala nejakú maškrtu. Od troch mám pocit že denne má niečo sladké (či nieco ku káve keď pijeme s mužom alebo sladké jedlo). Som iba kritická veľmi alebo máte detičky ktoré nemajú DENNE sladké?
Nechcem aby sa jej zuby pokazili ale mám pocit že teraz začína vymýšľať a jak pekne nedávala raňajky - chlebíky, vajíčka a pod...tak teraz si pýta len jogurty, kaše, palacinky a iné jesť nechce.
Tak som zatrhla sladké raňajky odvčera (nie slovne jej, iba som si povedala že to tak s mužom nastavíme).
Málokedy má vianocku, občas keď upečieme koláč tak to nemám obmedzenia jej dovoliť.
Ako to vyzerá u vás ? Myslím stravu komplexné?

dskjhfdlkdjhl
17. mar 2022

nevidim nic zle na jogurtoch, naopak, podla mna to je vhodne jedlo. Co sa tyka sladkych jedal, tak my doma mame tak max. raz za tyzden sladke (typu palacinky, buchty na pare a podobne), mozno aj menej casto. Takze neviem, ci si narocna, za mna uplne normalne (az teda na ten jogurt, tomu nerozumiem).

belllinka
17. mar 2022

Ak robím sladkú večeru, napr. palacinky, tak vždy je predtým aj nejaká polievka, napr. strukovinová, zeleninová. Na raňajky skús namiesto krupicovej kaše, ktorá má nulovú výživovú hodnotu, dávať rôzne obilninové kaše a do toho ovocie.

liz_lemon
17. mar 2022

@dskjhfdlkdjhl mnoho ludi vola jogurt aj napr. pudingy, alebo Monte a pod. mozno aj toto je ten pripad, ale ak je jogurt realny jogurt, tak je to samozrejme ok

autor
17. mar 2022

@belllinka má veľmi rada ovsenú kašu avšak všetko bez ovocia, ani koláč mi nezje s ovocím ani piškótové tortu... Ovocia papa veľa surového, tak s tým problém nemám.
Krup.kasu som dala ako príklad, má ju tak raz za 3tyzdne . Guličky do mlieka tiež tak raz za mesiac aj to kupujem v bioobchode také celozrnné a nie tak sladké

@dskjhfdlkdjhl ja nevravím že jogurt je zlý, ale nie sú to plnohodnotne raňajky ani večera, zjedla by aj tri potom a to mi nepríde úplne v pohode... Ja to vidím iba kalorickú bombu, nič zdravé na Tom nevidím až na to že to je sladké.

anjelicek26
17. mar 2022

Tak ja neviem, moji maju sladke kazdy bozi den - ano rano maju cerealne vlocky s orechami a ovocim (sladke) + mlieko (laktoza - sladke), na desiatu doza do skoly s oblozenou zemlou zo zeleninou/ovocim (ano zas sladke), na obed normal klasika, olovrant zas pokrajane ovocie/zelenina/jogurt (ano zas sladke ovocie a aj ten blby biely jogurt je samozrejme kvoli laktoze sladky), na veceru vacsinou chlebik/ine pecivo, vajicka, zelenina, syry, sunky atp... to je to jedine, kde pozeram, nech nemaju sladke pred spanim...

liz_lemon
17. mar 2022

jogurt, kaloricka bomba? daj priklad, co povazujes za jogurt

autor
17. mar 2022

@liz_lemon presne dobre vravím, kupujeme jej buď.vanilkovy grécky jogurt alebo občas čoko termix, chcela som alternatívnu kúpiť čokoládovú polevu v bio obchode na biely jogurt ale nič také nevyrábajú 😥😑

autor
17. mar 2022

@liz_lemon neviem, z termixu nemám dobrý pocit nikdy 🤣

autor
17. mar 2022

@anjelicek26 sladkosti (slané/sladké) ziadne?

anjelicek26
17. mar 2022

Ale jasne ze ano, nieco si vezmu medzi tym, pytala si sa na normalne hlavne jedla.

liz_lemon
17. mar 2022

termix nie je jogurt, vyraba sa z tvarohu a cukru, jogurt som davala biely napr. s pupucenym bananom

dskjhfdlkdjhl
17. mar 2022

Asi si naozaj treba ujasnit pojem jogurt, lebo termix a podobne ize-nie su jogurty. Takze ja by som povedala, ze nie si vobec narocna. Ale neviem ani uplne presne, co si chcela touto diskusiou zistit. Ak si len chcela vediet, ci si narocna, tak nie si.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
17. mar 2022

A este ma zaujalo toto: ".tak teraz si pýta len jogurty, kaše, palacinky a iné jesť nechce." U nas teda takto male deti vzdy jedli to, co sme im dali. Takze je najma na Tebe, co Tvoje dieta zje.

autor
17. mar 2022

Hold biely mi nezje, ľúbi len čokoládove. Celkovo neľúbi ani džem a ani ovocie v koláči/jogurtoch/kaše. Ovocie mi ale krásne papa mimo toho

autor
17. mar 2022

Alebo teda vanilkové tie grécke jej kupujeme tak to ju učím ešte.
A aký čokoládovy jogurt kvalitný mi doporucujete prosím? Lebo taký neexistuje podľa mňa 😑

autor
17. mar 2022

@dskjhfdlkdjhl nezje, je bez raňajok. Mne to nevadí, muž jej radšej dá aj termix. Dnes jej robil vajíčka, vyplula a daj jej termix. Ja nedám nič, ak je hladná potom tak ovocie už radšej. Žiadne druhé raňajky.

travelllerka
17. mar 2022

Ja to vnímam presne ako ty 🙂 aj termix beriem ako sladkosť. Proste keď sladkosť, tak skôr takéhoto typu, ako termix, džús, jogurt, pribinacik, prípadne vianočka, kolacik. Tiež moja ideálna predstava je, aby mala Max raz denne niečo sladké na tento typ. Ale veru stane sa, že má toho viac, hlavne keď nie sme s mužom zosúladení. Ale napríklad dnes sme sa jasné dohodli, že dnes už nič sladké, lebo mala sladké raňajky. Ale moja dcérka nemá úplne zdravé trávenie a veru keď mala častejšie sladkosti (nemyslím klasické čokolády), tak začala mať problémy zrejme s kyselinou a refluxom, normálne mi začala vracať a stipali ju hrdlo. Takže sa mi to tak vtedy potvrdilo, že dobre robím, ozaj nemôže halabala kadečo stále.

enoula
17. mar 2022

Jogurt s probio kulturou je super vec. Naj je biely a do neho zamiesat doma nieco ale mozno aj taka ochutena hollandia bude lepsia ako nieco ine.. domaci dzem alebo ak má rada cokoladovy, tak kvalitnejsie "granko" (DM, cokoladovna troubelice) ci banan popuceny... A kase obilninove su super aj bez ovocia, dobre zasytia, myslim tie doma varene, nie instantne.
Nepíšeš celodeeny jedalnicek, ale nepride mi, ze zje az tak vela sladkeho, je v období ked sa asi neda ho vynechat a určite je lepsie taketo domáce uvarene/upecene ako kupovane sladkosti. Doma vies kolko coho do toho das, vies to vylepšiť. A všeobecne so sladkymi ranajkami by som asi nemala problem, dieta ma cez den cas energiu spotrebovať, nie ako napr sladka vecera

dskjhfdlkdjhl
17. mar 2022

No, tak tu Ti uz nepomozeme, to si musis vydebatit s manzelom-je dospely, tak ma mat rozum. Ak bude chciet raz skakat ako nejaka puboska piska, tak je na dobrej ceste.

marzuz89
17. mar 2022

Mame to doma rovnako. Tiez sa snazim iba jedno sladke jedlo, ak viem, ze idem na obed robit napriklad dukatove buchty, tak nebude mat sladke ranajky ani veceru. Ked bude "snicla", ranajky byvaju kludne vydatne sladke, chlebik a dzem ci med, krupicova kasa s grankom atd. Na ranajky ma casto biely jogurt s kadecim - bud "na zdravo" s ovocim, orieskami, alebo "na sladko" s piskotami ci rozmiesanym grankom.

Synovi nedavame vobec cukriky, lizatka, cokolady, nepije vobec sladke Jupiky a podobne. Pije cistu vodu, velmi ju ma rad. Lubi jablkovu stavu ci 100% dzus, pije sem tam. Sladke mava vo forme kolacikov, susienok, urobim mu puding, kasu, samozrejme ovocie atd, ale sladkosti nekupujeme a nemyslim, ze to je nutne.

Tiez rad vymysla s obedom, hento nechce toto nechce. Miesto toho chce susienku, kolacik, banan, mandarinku. U mna ma smolu, ja nedovolim nahradzat obed nicim inym 🙂

travelllerka
17. mar 2022

A ešte doplním, že tiež okolo 3r dosť vymýšľala, teraz má 4,5r a už si dá dosť vysvetliť a je to s jedlom jednoduchšie ako voľakedy. Voľakedy by vraždila za čokoládu :D

marcellka32
17. mar 2022

Tak ja ti radšej nenapíšem čo jedia moji pubertaci 🙂....utesujem sa tým, že majú varený obed v škole, pomimo si kúpia už aj sami nejakú sladkosť, samozrejme, že cukor im treba, ale selektujem, aby toho nebolo moc,...keď idem niekedy pred školu čakať alebo vybaviť niečo, tak mi padá sánka z obezity dnešných detí na 2.stupni (prevažne dievčatá sú plnšie), dcerine spolužiačky majú na desiatu Snickers a kofolu aj denne, hmmm, moja má žemľu so šunkou a paprikou a uhorkou...je najstihlejsia z triedy (normál postava), keď mi opisuje ako prebieha telesná výchova, tak neviem, či sa mám smiať alebo plakať, čo nedokážu baby behať, skákať, kotrmelec....trošku som odbocila od témy....čiže moji majú denne aj sladké jedlo, vybehaju to

marzuz89
17. mar 2022

@autorka tak to, ze jej muz pripravi ranajky a ked ich nechce, da jej termix, to je konecna. Zachvilu bide odmietat vsetko, lebo na co by jedla cokolvek, ked tatinko da sladke 🤗

karinkaya
17. mar 2022

Podľa mňa nič zlé na "sladkých" jedlách nie je, ALE trošku inak ako sme boli my ako deti zvyknutí to treba robiť. Vyradiť, alebo aspoň významne obmedziť alergény, ako sú LEPOK a CUKOR.
Ja robím napríklad namiesto pšeničnej kaše len ryžovú alebo pohánkovú krupicu, alebo pšenovú kašu... a sladím len medom, ochucujem škoricou, prípadne pridám orechy (tie ale moje dieťa nechce) a čerstvým alebo mrazeným ovocím.
Čo sa týka mlieka, máme doma člena rodiny alergického na laktózu, takže používam často lacto-free mlieko.
Aj palacinky robím len bezlepkové, jasné že nie sú na oko také tip-top ako klasické, ale deťom je to jedno, chutia im a to je podstatné 🙂
Jogurty čisté biele alebo lacto-free pre jedno dieťa, to druhé by chcelo len termixy, ale po tých mal na pokožke alergické reakcie, tak už len zriedkavo občas. Nahradili sme to actimelom, ale za ten tiež nebudem lobovať, lebo je tam cukor.
Tie biele neochutené jogurty sú super, dochucujeme si ich medom, ovocím, škoricou, orieškami, domácim džemom.... niekedy používam na dosladenie len zrelé banány a je to mega chutné!

ajka0207
17. mar 2022

Ja by som dala do bieleho jogurtu Granko (trochu), viem tiež to nie je ideál ale určite lepšie ako termix.

licona
17. mar 2022

Mam dve deti - 3 a 5 rokov. Varim raz do tyzdna nieco sladke, aj to vacsinou robim spenatove palacinky s dzemom, nech to je aspon trochu zdrave. Snazim sa nedavat kupovane sladkosti, mladsi ma tak 1-2 do tyzdna (vacsinou u babky) , starsia obcas nieco male ak pekne zje obed. S jogurtami nemam problem, ale da sa aj doma spravit domaci jogurt, aj to obcas robim, a ked boli mensie, ine som ani nedavala. Zmiesam s domacim dzemom, zdravsou nutelou (mladsi mi chce tiez iba cokoladove alebo vanilkove jogurty) alebo mixovanym ovocim. Na veceru mame veci naslano - bud co zostalo z obeda druhe, polievka alebo pecivo. Ranajky maju vacsinou jogurt. Ked su v skolke, tak desiata a olovrant pecivo alebo mlieko s gulickami, co sa mi moc nepozdava kazdy den, ale i tak su vacsinou chori doma, takze aspon to sa snazim zdravsie. Doobeda ovocie, poobede uz skor zeleninu, zdravsie zeleninove keksy, domace pecene veci... Takze podla mna to neprehanas, tiez sa mi zda, ze aj zdravsie a menej sladkeho by sa dalo, ale zas to nie je take strasne, ako co sme jedli my ako deti (aspon u mna v okoli sa to vobec vtedy neriesilo a nehovorilo sa o tom, ze je to nezdrave).

kindervajicko
17. mar 2022

biely jogurt alebo jemny tvaroh vymixovat s kakaom a trstinovym cukrom, alebo avokado mixnut s kakaom a javorovym sirupom. netvrdim, ze to zje, ked je uz zvyknuta na chut termixu, ale skusit mozes 😉

simona92101
17. mar 2022

Moja 3 rocna odjakziva na ranajky t.j. o 6:30 cerstvo po zobudeni okrem maleho jogurtu/pudingu nezje nic ine,je to na nu priskoro.o 7:00 uz je v skolke.ani doma cez vikend na ranajky okrem takejto drobnosti +neochuteny caj. Az neskor okolo 9:00 zje chlebik +ovocie,obedy sladke nemame nikdy.mimo toho zje vela ovocia,btw aj v ovoci je vela cukru,cize je jedno ci jej das mini termix alebo banan.
A este,aj vyzivovy poradca ked mi zostavoval jedalnicek,tak sa ma najprv spytal co preferujem,ci sladke ci slane ranajky.a teda prizvukoval,ze kto ma rad sladke,tak radsej na ranajky ako neskor.

iwesska
17. mar 2022

Joj no tak ale ked si mlada povie,ze zje len coko jogurt a ty jej ustupis,preco by jedla ine? Nasi si myslis ake vyberaju v obchode? Len cokoladove,monte,alebo s nejakymi gulickami,lentilkami by si nakupili. Ja poviem,nie,take nekupujem,vybrat si mozete prichute z tychto a nediskutujem o tom. Nechces? Nechaj tak,nekupime ziadny. Coko jogurt nebude nikdy zdravsi,ani z bioobchodu. To jej rovno mozes doma kakao do bieleho nasypat doma. Nasi si daju kazdy den nieco sladke a preto uz cokoladu v jogurte nedovolim.